L'ITA constitueix una eina per mesurar el nivell de transparència davant els ciutadans i la societat dels Ajuntaments espanyols. En aquest primer any d'aplicació de l'ITA (2008), s'avalua la transparència dels 100 majors Ajuntaments d'Espanya, i això a través d'un conjunt integrat de 80 indicadors.
Les cinc Àrees de transparència que s'avaluen en l'ITA són les següents:
a) Informació sobre la Corporació municipal; b) Relacions amb els ciutadans i la societat; c) Transparència econòmica i financera; d) Transparència en les contractacions de serveis; e) Transparència en matèries d'urbanisme i obres públiques. Amb l'aplicació d'aquest conjunt de 80 indicadors, cada Ajuntament obté una puntuació individual, de manera que sorgeix un Rànquing o Classificació del nivell de transparència dels 100 Ajuntaments citats.
Un altre objectiu de l'ITA, a més d'aquesta avaluació del nivell de transparència, és fomentar la cultura informativa de les propis Ajuntaments, ja que els hi ofereix la possibilitat, durant un termini determinat, que incorporin en les seves respectives Webs la informació sol•licitada per TU-Espanya, la qual cosa contribueix, a banda de millorar les seves respectives puntuacions en l'ITA, a aconseguir un augment del nivell de la informació útil i important que aquestes corporacions ofereixen als ciutadans i a la societat.
Segons els diferents apartats de l’informe ITA, dels 100 ajuntaments més grans de l’Estat, amb una puntuació que va del 1 al 100, els resultats de l’Ajuntament de Tarragona són els següents: (
link enllaç)
•
Feu click per conèixer més detalladament l’informe ITA:
Resultats de l’ITA 2008: aspectes més destacats
Ranking de transparència global
Rankings de les cinc àrees de transparència
Puntuacions mitjanes en las cinc àrees de transparència
Agrupacions dels ajuntaments segons comunitats autònomes, gèneres, grups de tamany i capitalitat ajuntaments
Procés general d’implantació del ITA
Metodologia utilitzada en l’ITA
Quadre general d’indicadors
Els 100 ajuntaments avaluats