0 comentaris
12:48
Compartir    Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a facebook.com Comparteix aquesta notícia a Twitter.com
La consellera de Salut, Marina Geli, presideix la signatura de l’acord entre irsiCaixa i Esteve per a la recerca d’una vacuna contra el VIH
L’Institut de Recerca de la Sida irsiCaixa compta amb un equip de més de 50 persones que investiga la interrelació entre el virus i el sistema immunitari humà
  
La consellera de Salut i presidenta de la Fundació irsiCaixa, Marina Geli, ha presidit avui, dimarts 30 de desembre, la signatura d’un acord entre l’Institut de Recerca de la Sida irsiCaixa i els laboratoris Esteve per impulsar el programa HIVACAT de recerca d’una vacuna contra el VIH.

A l’acte hi ha assistit el director general de la Fundació La Caixa; Jaume Lanaspa, el president d’Esteve, Antoni Esteve, i els tres coordinadors del projecte: el director de l’Institut per a la Recerca de la Sida irsiCaixa, Bonaventura Clotet, el cap del Servei de Malalties Infeccioses i Sida de l’Hospital Clínic de Barcelona, Josep Maria Gatell, i l’investigador Christian Brander, que s’ha incorporat recentment a IrsiCaixa des de la Universitat de Harvard.

Projecte HIVACAT
El projecte de recerca i desenvolupament de la vacuna contra la sida HIVACAT (HIV VACuna CATalunya) neix de dos centres d’investigació sobre la sida consolidats: l’Institut de Recerca de la Sida irsiCaixa de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona, i el Servei de Malalties Infeccioses i Sida de l’Hospital Clínic i Provincial de Barcelona. Sense precedents al nostre país, el projecte HIVACAT situa Catalunya en la primera línia internacional de la recerca desenvolupada en aquest àmbit.

Avui dia el gran repte científic i social és obtenir una vacuna que sigui efectiva contra el VIH. El projecte de recerca i desenvolupament de la vacuna per a la sida HIVACAT compta amb el suport de l’Obra Social La Caixa, que finança la iniciativa amb 1,4 milions d’euros, i amb aportacions dels departaments de Salut i d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya i la Fundació Clínic, que aporten 400.000 euros cadascun.

Aquest projecte rep un nou impuls gràcies a l’acord d’Esteve amb l’Institut de Recerca de la Sida irsiCaixa i a la inversió de 6 milions d’euros que Esteve durà a terme durant els propers quatre anys. El laboratori intervindrà en el procés de recerca un cop s’hagi arribat a la fase de prova de la vacuna en persones, i assumirà el desenvolupament clínic posterior fins que es comercialitzi.

La consellera de Salut i presidenta de la Fundació irsiCaixa, Marina Geli, considera que aquesta iniciativa consolida el compromís del Govern de la Generalitat amb la investigació biomèdica a Catalunya, que té un nivelld’excel•lència internacional de primer nivell, a la vegada que genera expectatives importants d’avenços efectius en la lluita contra l’epidèmia del VIH/sida al món.

La recerca HIVACAT va orientada “a desenvolupar noves vacunes que actuïn de manera dual, és a dir, que siguin capaces de produir dos tipus de respostes immunològiques. D’una banda, generant anticossos que bloquegin i impedeixin l’acció del virus i, de l’altra, generant el que es coneix com a resposta cel•lular citotòxica, mitjançant la qual les cèl•lules especifiques del sistema immunitari reconeixen les cèl•lules que estan infectades pel VIH i les eliminen”,expliquen els codirectors d’HIVACAT, el doctor Bonaventura Clotet, director de l’Institut de Recerca de la Sida irsiCaixa i cap de la Unitat de VIH de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, i el doctor José M. Gatell, director del Servei de Malalties Infeccioses i Sida de l’Hospital Clínic i Provincial de Barcelona.

Actualment, HIVACAT està estudiant individualment la seguretat i eficàcia de diversos components virals purificats en el laboratori que permetin activar la producció d’anticossos neutralitzants i la resposta citotòxica. Una vegada definits quins són els elements que estimulen la immunitat idonis per generar cadascuna d’aquestes respostes, es poden combinar de manera que l’efecte conjunt permeti obtenir un cert nivell de protecció contra la infecció pel VIH.

Un dels principals avantatges de l’acord és que amb la implicació i el compromís d’Esteve en la recerca de l’HIVACAT serà possible guanyar en rapidesa i eficàcia en el desenvolupament de nous tractaments i assegurar la transferència ràpida dels resultats de recerca cap a la fase de creació de la nova vacuna contra el VIH, segonsAntoni Esteve, president de l’empresa.

Pel que fa a les següents etapes, els més de 40 investigadors que treballen a HIVACAT duran a terme una sèrie d’assajos clínics adreçats a desenvolupar una vacuna terapèutica que freni la progressió del virus en la població infectada i una vacuna preventiva per evitar la infecció en el cas d’una possible exposició al VIH. El repte és enorme, ja que si la vacuna és només parcialment activa, podrà ajudar a reduir en un percentatge considerable el nombre d’infeccions associades al VIH.

Actualment, més de 33 milions de persones en tot el món estan infectades pel VIH i cada any es produeixen 2,5 milions de nous casos, la majoria entre els 35 i els 45 anys, segons dades de l’OMS. Cal destacar que, l’any 2007, es van produir 2 milions de morts a causa de la sida a nivell mundial. A Espanya, des del començament de l’epidèmia al 1981, s’han registrat un total de 74.885 casos de sida, 1.464 l’any 2007. A Catalunya en aquest mateix període s’han diagnosticat un total de 15.986 casos de sida, 248 dels quals al 2007.


IrsiCaixa i la recerca contra la sida
L’Institut de Recerca de la Sida irsiCaixa és líder i centre de referència en investigació de la síndrome d’immunodeficiència adquirida (sida) en l’àmbit internacional. Ubicat en l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona (Barcelona), és una fundació privada sense ànim de lucre fundada l’any 1995 gràcies a l’impuls del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i de l’Obra Social La Caixa que cofinança aquesta institució. Els seus objectius són realitzar, impulsar i divulgar la recerca mèdica en l’àmbit de les ciències de la salut i l’epidemiologia, especialment en sida i el seu agent causal, el VIH. Per això desenvolupa línies de recerca científica que inclouen la biologia molecular i cel•lular, en els vessants bàsic i aplicat, i la retrovirologia clínica.

L’Institut de Recerca de la Sida irsiCaixa està dirigit pel doctor Bonaventura Clotet i compta amb un equip de més de 50 persones que investiga la interrelació entre el virus i el sistema immunitari humà, i desxifra els mecanismes de destrucció del sistema immunitari pel virus, la resposta immunitària contra el VIH i els mecanismes d’acció dels fàrmacs antiretrovirals.
Redacció TT - 30/12/2008 - 12:48h
Encara no hi ha comentaris. Sigues el primer a escriure'n un!
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.