Els farmacèutics de Tarragona, font d’informació sobre la vacuna contra el Virus del Papil•loma Humà
Des de l’aparició al mercat de la vacuna, són moltes les persones que s’han apropat a la farmàcia a fer-ne una consulta
“Des del moment en què van aparèixer al mercat les dues vacunes disponibles contra el Virus del Papil•loma Humà (VPH), hem rebut bastantes consultes a la farmàcia”, afirma Mercè Maduell, farmacèutica i Vocal d’Oficina de Farmàcia del Col•legi Oficial de
Farmacèutics de Tarragona (COFT).
"Els ciutadans coneixen la disponibilitat del farmacèutic i la facilitat per obtenir respostes als dubtes que se’ls puguin plantejar respecte a temes de salut. Només cal que s’apropin a l’oficina de farmàcia per a ser atesos per un professional sanitari de manera immediata”, afegeix Maduell. "Com a farmacèutics donem informació de què és aquesta vacuna, quina diferència hi ha entre les dues que trobem al mercat, contra què protegeix i contra què no, quantes dosis s'han d'administrar i en quin interval de temps, possibles efectes secundaris, casos en els que està contraindicada, preu, etc.”, exposa Maduell, sobre quina és la informació que dóna el professional de l’oficina de farmàcia.
El perfil de públic que més s’ha adreçat al farmacèutic per preguntar sobre aquest tema han estat “les mares de nenes en edat de vacunació i joves d’edats compreses entre els vint i els vint-i-cinc anys.
Algunes mares mostren especial preocupació sobre el fet que les seves filles no estiguin contemplades dins el grup d’edat al que el Departament de Salut finança la vacuna, ja que el preu total de les tres dosis que la conformen és molt elevat”, manifesta Maduell.
En quant al nombre de vacunes dispensades, Maduell assegura que “no hem observat que se’n venguin moltes. Creiem que això és degut a l'elevat cost d'aquestes, uns 150€ per dosi, i a que no protegeixen enfront la totalitat dels VPH”.
La vacuna contra el VPH
La vacunació sistemàtica contra el Virus del Papil•loma Humà (VPH), prevista dins el calendari de vacunacions del Departament de Salut, s’està duent a terme a les escoles de Tarragona, entre les nenes d’entre 11 i 12 anys (sisè de primària).
Existeixen més de 100 tipus de VPH. Els VPH poden produir berrugues cutànies, berrugues genitals i càncer de cèrvix. Cada any es produeixen 256 nous casos (aproximadament un 3% dels tumors en dones) i 90 morts per aquest tipus de càncer. L’objectiu principal de la
vacunació és la prevenció primària del càncer de cèrvix relacionat amb els tipus de VPH coberts per la vacuna: 6,11, 16 i 18. Hi ha dues vacunes disponibles: Gardasil®, que prevé la infecció pels VPH dels tipus 6, 11, 16 i 18; i Cervarix®, que prevé la infecció del 16 i 18.
Els tipus 6 i 11 són els causants del 90% de les berrugues genitals.
El 16 i 18 produeixen conjuntament més del 70% dels càncers de coll uterí.
Els VPH es transmeten per contacte sexual directe. Qualsevol persona que estigui infectada pot transmetre’n el virus. Si algun VPH per als quals es dirigeix la vacuna ja ha infectat a una persona, aleshores no es produeix cap efecte en el curs d’aquesta infecció. La vacuna
no és efectiva contra els tipus de VPH dels quals ja s’està infectat.
Pel que fa a la posologia de la vacuna (independentment de si és Gardasil® o Cervarix®), aquesta consta de 3 dosis administrades via intramuscular. En quant a contraindicacions, hi pot haver hipersensibilitat a algun component de la vacuna. No obstant, no s’han observat efectes adversos importants. Com qualsevol vacuna, pot produir molèsties locals en el lloc d’administració (dolor, picor i envermelliment de la pell), i, en algun cas, febre moderada. Actualment no s’ha establert la necessitat d’una dosi de record.
La durada de la protecció es desconeix (entorn dels sis anys).
No se sap encara si caldrà administrar dosis de reforç per mantenir la protecció a llarg termini.
La vacunació s’ha de considerar com un element més dins de les estratègies globals de prevenció del càncer de cèrvix, ja que les vacunes actuals no cobreixen tots els tipus de VPH oncògens, i per tant, no poden prevenir aproximadament un 30% dels càncers de
cèrvix. Per tant, les dones vacunades hauran de seguir fent-se les revisions ginecològiques (citologies) per a la prevenció d’aquesta malaltia. També és molt important recordar la importància d’utilitzar preservatiu en totes les relacions sexuals, com a prevenció de
qualsevol tipus d’infecció de transmissió sexual.
Més informació:
Sanitat Respon: 902 111 444
Web del Departament de Salut: www.gencat.cat/salut/
COFT
El Col•legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona actua com a representant dels interessos generals dels farmacèutics i la defensa dels seus interessos professionals. En l’actualitat aglutinen un col•lectiu de set-cents i escaig col•legiats, exercents en les diferents vessants i especialitats de la professió: oficina de farmàcia, analistes, hospitals, ortopèdia, òptica, dermofarmàcia, alimentació, salut pública, indústria, distribució i docència, entre d’altres.
Com a agents de salut més propers a la població, treballen per fomentar en la societat hàbits saludables portant a terme accions educatives, campanyes de prevenció de la salut, atenció farmacèutica, consell en l’ús correcte dels medicaments, etc.
Redacció TT - 22/12/2008 - 18:29h