Tarragona enregistra la primera mort per grip A, és la segona víctima mortal a Catalunya
El pacient patia obesitat com a factor de risc
  
Fotografia de TotTarragona
Fotografia de TotTarragona
Segons informa el Departament de Salut, a les 12.55 hores d’aquest dijous ha mort a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona un pacient afectat pel virus de la grip A (H1N1) a causa d’una insuficiència respiratòria.
Es tractava d'un home de 32 anys que va ingressar el passat 20 de juny a la Unitat de Medicina Interna de Joan XXIII i que el dia 23 del mateix mes va ser traslladat a la Unitat de Cures Intensives (UCI) del Centre Sanitari. El pacient patia obesitat com a factor de risc.

Segons la informació recollida pel sistema PIDIRAC (Pla d’Informació de les Infeccions Respiratòries Agudes a Catalunya), l’activitat gripal a Catalunya pel nou virus de la grip A(H1N1)v presenta un descens respecte a la setmana anterior i continua mantenint-se per sota del nivell epidèmic, produint només casos esporàdics i alguns petits brots locals. La taxa d’incidència és de 55 casos per cada 100.000 habitants. Com en setmanes anteriors, els casos de la xarxa de metges sentinella del PIDIRAC que han resultat positius al virus de la grip, ho han estat en un 100% pel virus A(H1N1).

Pel que fa a la vigilància de casos produïts pel nou virus de la grip A (H1N1), la majoria han presentat un quadre gripal lleu, amb una recuperació en pocs dies. En aquests moments es troba ingressat a la UCI 1 cas greu.


D'altra banda, el Ministeri de Sanitat i Política Social i el Ministeri de Defensa col•laboren en l'elaboració dels antivira'ls enfront de la grip A

Les ministres de Sanitat i Política Social, Trinidad Jiménez, i de Defensa, Carme Chacón, han visitat les instal•lacions del Centre Militar de Farmàcia de la Defensa, a Burgos, on s'elaboren els comprimits dels antivira'ls per a la grip A/H1N1.

Durant la visita, ambdues ministres han conegut com es produeix el procés de transformació dels antivira'ls en comprimits, feina que realitza el Ministeri de Defensa. Les Forces Armades col•laboren amb les administracions sanitàries, en virtut del conveni signat pel Ministeri de Sanitat i Política Social amb el Ministeri de Defensa (5 de febrer de 2008), realitzant tots els procediments necessaris per poder transformar en comprimits el fosfat d'oseltamivir adquirit i emmagatzemat per les administracions sanitàries. Aquesta transformació s'està produint a un ritme de nou milions de comprimits al mes .

En aquests dies s'ha transformat la primera matèria que correspon a la reserva estratègica i, a continuació, es transformarà la primera matèria que les comunitats autònomes estan enviant per a tal fi. A més a més, seguint les indicacions que en el seu moment va emetre l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, hi ha la possibilitat de transformació de la primera matèria en solució per al seu ús immediat, en cas necessari.

Trinidad Jiménez ha assegurat durant la visita que Espanya disposa d'antivira'ls en quantitat suficient per atendre a tots els casos susceptibles de tractament. La ministra ha recordat que el Ministeri de Sanitat i Política Social ha decidit incrementar notablement la reserva estratègica d'antivira'ls en 5,4 milions de tractaments més per a, en cas necessari, poder subministrar antivira'ls de manera immediata a qualsevol Comunitat Autònoma que ho precisi. Així, les existències totals d'antivira'ls per al conjunt del Sistema Nacional de Salut superen els 15 milions de tractaments, ja que en els anys 2006-2007, amb motiu de l'amenaça de grip arreglar, es van adquirir 10 milions de tractaments antivira'ls, dels que 2 estan en forma de càpsula (i per tant són d'utilització immediata) i els altres 8 estan en forma de primera matèria (fosfat d'oseltamivir en pols). El Ministeri de Sanitat es va quedar amb una reserva estratègica (500.000 tractaments) i la resta està a les mans de les comunitats autònomes.

Els nous 5,4 milions d'antivira'ls adquirits tenen un valor de 50 milions d'euros i cobriran les necessitats epidemiològiques fins a desembre d'aquest any. Els contractes amb els laboratoris que fabriquen aquests fàrmacs van ser subscrits el passat mes de juliol.

En aquests dies s'està rebent una part del que adquireix (prop de dos milions de tractaments) i en les pròximes setmanes es rebrà la resta, fins a completar els 5,4 milions de tractaments per a la reserva.

La ministra de Sanitat i Política Social ha aprofitat la visita per llançar un missatge de tranquil•litat a la ciutadania, recordant que encara que és cert que la grip A/H1N1 se contagia amb facilitat, també és veritat que la pràctica totalitat dels casos cursen amb un quadre molt lleu que es cura en pocs dies. També hi ha assenyalat que hem d'estar preparats, enfortint els dos instruments de control de l'epidèmia més útils a hores d'ara: la prevenció i la garantia d'una correcta assistència sanitària.

QUÈ SÓN ELS FÀRMACS ANTIVIRA'LS

Els fàrmacs antivira'ls actuen enfront dels virus impedint la seva multiplicació en l'organisme humano. Els virus tenen una absoluta dependència de les funcions metabòliques de les cèl•lules que envaeixen, per la qual cosa aconseguir el bloqueig de l'activitat vírica sense lesionar el metabolisme cel•lular no és un problema de fàcil solució. Si bé es coneixen molts compostos amb activitat antívirica “in vitro”, la majoria afecta alguna funció cel•lular, presentant una toxicitat important per a l'ésser humà i una efectivitat baixa.

L'objectiu de la utilització d'aquests fàrmacs és interrompre la transmissió de la infecció i disminuir la gravetat de la malaltia.

En la vista de l'epidemiologia actual de la grip pandèmica (H1N1) 2009, únicament es recomana l'administració de tractament amb antivira'ls als casos sospitosos, probable o confirmats de grip que requereixin hospitalització o a les persones que presentin un risc més elevat de patir complicacions per grip.

En tot cas, l'administració d'antivira'ls és un acte terapèutic individual que ha d'anar associat al corresponent judici clínic i valoració del risc.
Redacció TT - 27/08/2009 - 16:43h
lola
28/08/2009
13:50
ja sabem que amb la grip normal es produexen mes morts, el que no es diu que son de franges d'edat esperades. No gent jove amb "risc".
flanagan
27/08/2009
23:01
ho sento, però quantes morts es produeixin a l'any per la grip normal
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.