El Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública denuncia la implantació d'un Model d'Atenció No Presencial
Des del Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública de Tarragona, "volem manifestar la nostra indignació respecte la situació d’inoperància que hi ha als CAPs; una situació incomprensible, doncs estem parlant de centres de salut.
La implantació d’un Model d’Atenció No Presencial (MANP), en el sistema sanitari de Catalunya ve de lluny. Es basa en un model dissenyat pel Departament de Salut entre els anys 2013 i 2016, però que amb la pandèmia ha saltat pels aires.
Ha ocasionat un mal control i un deficient seguiment de les malalties cròniques. Ha dificultat la detecció i el diagnòstic de potencials malalties greus. En definitiva, aquest model ha provocat, i provocarà, gravíssims problemes en la salut de la població.
En aquests moments hi ha masses barreres per a aconseguir una visita al CAP, no només físiques a les portes del centre (sense respecte a la intimidat) sinó telefòniques, sovint les línies no estan operatives, i quan aconsegueixes parlar amb la administrativa et diu que el metge ja et trucarà, i en el millor dels casos et truca. Generaobstacles en l’accés, genera desemparament, sobretot a les persones grans, les persones que pateixen malalties de salut, o els immigrants.
Així mateix la majoria de CAPs no tenen urgències les 24 hores, això comporta un pelegrinatge telefònic que acaba a l’hospital, col.lapsant-ne el servei d’urgències.
S’ha ignorat la recomanació de l’OMS, que insta a reforçar l’atenció primària per poder garantir el dret a la salut de totes persones.
Moltes dones han suportat, de manera especial, la fallida de l’atenció primària en assumir les cures de salut
Aquesta situació de fatalitat a l’assistència de la primària ha vingut a instaurar-se a les nostres vides. És per això que el “grup de treball en defensa de la sanitat pública”, des de fa uns mesos estem recollint signatures. Així mateix vam sol.licitar una reunió amb la gerent de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona la Sra.Dolça Cortasa, que ens ha estat confirmada i estem pendents de concretar data, a fi de fer-li arribar la queixa al CATSALUT, per tal que posin les mesures necessàries perquè la salut de la població estigui al davant.
La recollida de signatures la farem entre les 10 i les 12 del matí en diferents àmbits: Rambla Nova (cantonada Pau Casals), Sant Salvador, Cap Muralles, mercat de SP i SP, Jaume I etc., anirem comunicant dia, lloc i hora per les nostres xarxes socials. Invitem a la població a signar, i també a participar en l’assemblea que farem el dia 28 de setembre al CAP Jaume I.
Volem una atenció presencial i personalitzada, centrada en la salut i la seva prevenció, i per una sanitat de qualitat, de titularitat i gestió 100% pública".
Redacció TT - 09/09/2021 - 09:42h