0 comentaris
13:08
Compartir    Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a facebook.com Comparteix aquesta notícia a Twitter.com
El MNAT impulsa un projecte de recerca pròpia sobre el conjunt de Centcelles
  
El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) impulsa un projecte de recerca pròpia dedicat al conjunt monumental de Centcelles (Constantí) amb l’objectiu de donar resposta a alguns dels interrogants sobre la seva cronologia i funció. Aquest dimarts 16 de gener s’ha celebrat al mateix espai la primera reunió de l’equip de recerca implicat en el projecte, durant la qual s’ha presentat la iniciativa i les actuacions previstes fins a l’any 2027.

L’objectiu principal de la recerca és canviar la concepció tradicional que es té del monument, limitada a l’edifici tardoromà que s’ha conservat fins a l’actualitat, amb actuacions que implicaran l’esplanada que envolta l’edifici, l’aqüeducte romà del Pont de les Caixes i l’estudi de l’edifici des de diferents perspectives. Amb totes aquestes accions, es vol aclarir, o contribuir a fer-ho en el futur, els enigmes que encara avui rodegen aquest monument. Els resultats del projecte han de permetre també ampliar i millorar l’experiència de la visita a Centcelles.

Es tracta del primer projecte propi d’investigació d’aquestes característiques que impulsa el MNAT, dins de la línia estratègica de treball de la institució en promoció de la recerca, la innovació i la transferència de coneixement. El projecte compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya a través del Servei de Patrimoni Arqueològic i Paleontològic i del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), i està obert a la col·laboració d’altres institucions, entitats i empreses.

La directora del MNAT, Mònica Borrell, ha destacat: “Aquest projecte és una oportunitat d’unir esforços per fer-nos preguntes, plantejar nous reptes i avançar amb noves perspectives, amb objectius compartits tant amb l’Institut Arqueològic Alemany (DAI) com amb diferents investigadors dels camps de l’arqueologia, l’arquitectura i la restauració i la conservació”.

Actuacions previstes

Centcelles és considerat un monument excepcional dins de l’arquitectura tardoromana i el més monumental i potent de les seves característiques i època a Hispània i probablement també a tota la part occidental de l’Imperi. Tot i la recerca realitzada, especialment a càrrec del DAI als anys 50 i 60, actualment es compta amb un coneixement parcial del conjunt i existeixen diversos interrogants tant sobre la seva cronologia (amb teories que oscil·len entre mitjans del segle IV i el primer quart del segle V) com sobre la seva funció, amb plantejaments que l’han interpretat com a vil·la, mausoleu, vil·la-mausoleu o base militar.

El projecte de recerca preveu un programa d’actuacions arqueològiques, de documentació, d’estudi arquitectònic, decoratiu i iconogràfic, i d’anàlisi també dels materials constructius, amb una perspectiva pluridisciplinària que permeti recopilar el major nombre d’indicis per tal de poder trobar resposta a tots aquests enigmes. Les actuacions es realitzaran entre els anys 2024 i 2027.

Entre les accions previstes, destaca en primer lloc la digitalització i estudi de la documentació que es conserva a l’arxiu del Institut Arqueològic Alemany de Madrid (DAI-Madrid), institució que va realitzar la primera excavació i estudi de Centcelles entre 1959 i 1976 i que col·laborarà també en el desenvolupament de la recerca. En aquest sentit, la reunió d’aquest dimarts ha comptat amb la presència del director del DAI-Madrid, Paul Scheding, que ha fet una primera entrega d’aquesta documentació.

D’altra banda, es preveuen campanyes d’excavacions arqueològiques anuals que afectaran diversos sectors de l’esplanada i els banys meridionals (que està previst que s’incorporin al recorregut de la visita), així com sondejos estratigràfics de l’esplanada, la sala de la cúpula i el Pont de les Caixes. També està previst realitzar la fotogrametria i model 3D del Pont de les Caixes, entre altres actuacions.
Redacció TT - 17/01/2024 - 13:08h
Encara no hi ha comentaris. Sigues el primer a escriure'n un!
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.