Tarragona posa en marxa una Àrea 5G per fomentar la innovació digital
S'ubicarà a les instal.lacions del campus Sescelades de la URV
Aquest dilluns s’ha presentat l’Àrea 5G Camp de Tarragona, una proposta impulsada per la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, i emmarcada dins de l’Estratègia 5G de Catalunya. Aquest projecte ha comptat amb la participació i col.laboració de Mobile World Capital Barcelona, la Fundació i2CAT, la Universitat Rovira i Virgili, la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament de Tarragona i l’Ajuntament de Reus.
Les Àrees 5G volen ser l’espai de referència on s’agreguin diferents iniciatives orientades a promoure la tecnologia 5G com a facilitadora, amb l’objectiu de crear infraestructura i ecosistema al territori. En aquestes àrees territorials s'hi desenvolupen activitats de formació i disseminació, tallers, proves de concepte i laboratoris. Des de fa uns mesos, s’estan definint àrees 5G arreu de Catalunya per posar a disposició de l'ecosistema TIC i dels diferents sectors econòmics i socials de la zona un banc de proves perquè puguin dur a terme la seva activitat innovadora i desenvolupar nous productes i serveis digitals de valor afegit al voltant de la 5G.
En aquest sentit, segons el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, “la voluntat del Govern és estendre les Àrees 5G arreu del país perquè es pugui exercir el dret a innovar des del territori i per al territori. Estem davant d’un projecte de país que impliqui el teixit empresarial i les institucions”.
El centre neuràlgic de l’Àrea 5G Camp de Tarragona s'ubicarà a les instal.lacions del campus Sescelades de la Universitat Rovira i Virgili, on es desenvoluparan activitats i accions formatives amb actors interessats. També serà on empreses i diferents agents del territori puguin accedir a un laboratori de 5G obert a testejar productes i serveis digitals. Al mateix campus, la Fundació URV proporcionarà el Centre de Transferència de Tecnologia per fer workshops i sessions per a estudiants i empreses, tant en temàtica 5G i connectivitat intel.ligent com en la seva aplicació en els sectors productius de més pes al territori.
El projecte té com a objectiu l’impuls d’una sèrie de sectors estratègics per al conjunt del Camp de Tarragona com són el turístic, el portuari, la indústria 4.0, amb especial ressò a la indústria petroquímica, i, per últim, l’àmbit de les ciutats intel.ligents. Serà en aquests sectors on es posarà el focus principal des de l’àrea. La connectivitat de l’Àrea 5G permetrà el seu desplegament en base a les necessitats socials i econòmiques específiques de la zona.
Eduard Martín, CIO i director del programa 5G de Mobile World Capital Barcelona ha destacat que “l’Àrea 5G de Camp de Tarragona permet generar sinèrgies en el territori amb l’objectiu de dinamitzar l’ecosistema empresarial i desenvolupar serveis d’impacte a partir d’una tecnologia puntera com la 5G, que pot contribuir en sectors estratègics com ara la indústria 4.0, les ciutats intel.ligents o el turisme”. La directora d’Innovació i Desenvolupament de Negoci per al sector públic de la Fundació i2CAT, Rosa Paradell, ha afegit que “la posada en marxa de les activitats de l’Àrea 5G Camp de Tarragona permetrà identificar les aplicacions de la 5G que contribuiran a la competitivitat del teixit econòmic del territori, així com involucrar directament els seus agents i ajudar-los a detectar i aprofitar tots els beneficis i aplicacions de futur que habilitarà aquesta tecnologia disruptiva”.
Aquest projecte se suma a l’Àrea 5G Terres de l’Ebre i a l’Àrea 5G de Terres de Ponent, presentats els passats mesos de juliol i octubre, i que van dirigits a la dinamització i digitalització dels sectors rural, agroalimentari, comercial, logístic o energètic, entre d’altres.
Una oportunitat per al territori
El projecte és fruit de la col.laboració de diferents entitats del territori. Noemí Llauradó, presidenta de la Diputació de Tarragona, ha posat de relleu" la importància per a la Diputació de Tarragona de fer costat a iniciatives com aquesta, que contribueixen a construir un futur millor per als nostres pobles i ciutats, augmentant les oportunitats laborals de la ciutadania i contribuint a frenar el despoblament".
La rectora de la URV, María José Figueras, ha manifestat que “la creació de l’Àrea 5G del Camp de Tarragona és una oportunitat de liderar la transformació digital del territori, promovent la capacitació de la Catalunya sud en l'ús de les tecnologies digitals avançades que jugaran un paper clau en l'economia dels propers anys”. La rectora també ha afegit que “la posada de l’Àrea 5G ens permetrà impulsar el procés de transformació digital de les nostres instal.lacions cap a un futur Campus Intel.ligent, de la qual se’n beneficiarà tota la comunitat, ens obrirà les portes a iniciar nous projectes de recerca i transferència en aspectes digitals aplicats a diferents àmbits de coneixement de la URV i, alhora, possibilitarà que puguem replantejant-nos la docència universitària cap a nous models”.
L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha subratllat també que “des de l’Ajuntament de Tarragona fa més d’un any que treballem per la implantació del 5G, una tecnologia que permet obrir-nos a una nova infraestructura estratègica en què la nova connectivitat permet expandir les capacitats i la competitivitat de la ciutat per abordar les necessitats i reptes de la ciutat. El que fem avui aquí és fer un pas decidit perquè Tarragona i, per extensió el Camp de Tarragona, entri en la plena connectivitat i més perquè la tecnologia és bàsica per a la recuperació econòmica, tan necessària en aquests moments”.
L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, considera que l’arribada del 5G a la ciutat “representa una finestra d’oportunitats que donarà un impuls importantíssim a un sector econòmic estratègic cridat a tenir encara més pes en el futur. I això, sens dubte, es traduirà en noves oportunitats professionals i laborals de qualitat.” L’Ajuntament de Reus treballa amb el clúster TIC Catalunya Sud per a la implantació de projectes 5G al territori. De moment, ja s’ha fet formació i s’estan articulant diversos projectes, així com també s’està treballant en el desenvolupant d’un programa de formació d’empreses interessades en impulsar projectes 5G a Reus.
Estratègia Àrea 5G
Les Àrees 5G neixen amb l’objectiu de potenciar l’ecosistema català de la 5G i convertir Catalunya en un pol de referència internacional al voltant d’aquesta tecnologia. Els seus objectius són millorar a tot Catalunya els serveis tecnològics ja existents, promoure l’ús comercial de la xarxa 5G i impulsar el seu desplegament, promovent casos d’ús i proves de concepte en entorns reals i fomentant una economia digital més enllà de les zones urbanes.
Les Àrees 5G volen esdevenir estructures de llarg recorregut al territori amb un model de coinversió publicoprivada i convertir-se en punts de referència per a la disseminació i formació sobre les noves possibilitats que oferirà aquesta tecnologia i el seu caràcter facilitador, integrador i generador de nous models de negoci.
Redacció TT - 24/11/2020 - 08:58h