Tarragona deixa de tenir 5.400 habitants i d’ingressar l'any vinent 3,5 MEUR de les químiques
La Canonja ha recuperat la independència municipal
  
Amb un acte solemne i emotiu aquest dissabte La Canonja ha recuperat democràticament el que fa 47 anys li va treure la dictadura, i ha passat a ser un municipi independent de la ciutat de Tarragona.

A partir d’aquest 30 d’octubre 5.400 ciutadans de Tarragona han passat a formar part del cens de la Canonja, alhora que l’Ajuntament tarragoní deixarà de percebre 3,5 milions d’euros de les químiques , que en un 85% es troben al terme municipal canongí.

Els acords econòmics amb la Canonja que s’aprovaran al plenari del proper dimarts contemplen que Tarragona es quedi amb un 60% dels impostos i la Canonja el 40% restant, un percentatge que s’anirà ampliant fins el 2025 que serà quan el nou municipi recapti la totalitat dels tributs.

També s’ha establert que de cara l’any vinent l’ajuntament canongí aporti al de Tarragona 1,3 MEUR com a compensació per la prestació de serveis com el de la recollida de la brossa, els autobusos municipals o el que presta la Guàrdia Urbana; passat aquest període el nou municipi decidirà si renova els mateixos.

A l’acte en el que Roc Muñoz ha rebut la vara d’alcalde del municipi 947 de Catalunya, hi han assistit entre d’altres el batlle tarragoní, Josep Fèlix Ballesteros, el delegat del Govern, Xavier Sabaté, l’ex-portaveu de CiU –partit que va iniciar el procés de segregació- a l’ajuntament de Tarragona, Joan Aregio, i l’alcalde de Reus, Lluís Miguel Pérez.

Aquesta és la cronologia del procés:

3 de març de 1963
. L’Ajuntament de la Canonja aprova agregar-se al terme de Tarragona en una decisió condicionada pel règim franquista.

27 de juliol de 1964
. S’aprova per decret l’annexió del municipi de la Canonja a Tarragona i l’1 de gener de 1965 es fa efectiva.

1978 Comença un moviment veïnal per fer possible la segregació que culminà amb la demanda cap a l’Ajuntament de Tarragona de la constitució d’una Entitat Local Menor (ELM).
4 de febrer de 1982. La Generalitat reconeix la Canonja com Entitat Local Menor (ELM).

8 d’abril de 1987. Una nova llei permet que la Canonja passi a ser Entitat Municipal Descentralitzada (EMD).
1 de novembre de 1998. La Canonja celebra una diada reivindicativa que suposa l’inici d’una campanya amb la segregació com a principal objectiu.

23 d’abril de 2001. Es crea una comissió negociadora mixta entre la Canonja i Tarragona per estudiar el traspàs de competències.

3 de març de 2003. En dos plenaris consecutius Tarragona i la Canonja aproven la delegació de totes les competències que permet la llei.

3 de maig de 2004. L’Ajuntament de Tarragona acorda unànimement donar suport total a les accions que emprengui la Canonja per segregar-se.

27 de maig de 2004. Acord del Ple de l’Ajuntament de la Canonja en el qual es sol•licita a l’Ajuntament de Tarragona que iniciï els tràmits de segregació i que el procés es faci amb la participació activa de la Canonja.

2 d’agost de 2004. S’assumeixen materialment la totalitat de les competències delegades per l’Ajuntament de Tarragona en data 3 de març de 2003.

8 de novembre de 2004. Es constitueix una comissió paritària amb membres tècnics i polítics d’ambdós ajuntaments.

27 de gener de 2005
. El Ple de l’Ajuntament de la Canonja designa els membres que actuaran en representació seva en l’esmentada Comissió Paritària. L’Ajuntament de Tarragona els designa per acord del seu Consell Plenari de data de 8 de març de 2005.

3 d’octubre de 2006
. Tarragona i l’EMD segellen els acords territorials i econòmics de la segregació.

16 d’abril de 2007
. Acord del Ple de l’Ajuntament de Tarragona, pel qual s’inicia l’expedient d’alteració de termes municipals consistent en la segregació de la Canonja per constituir-se en nou municipi.

28 de febrer de 2008
. La Comissió de Delimitació emet un informe desfavorable de la segregació.

22 de maig de 2008. La Comissió Jurídica Assessora emet dictamen desfavorable a la segregació, atès que no es complien tots els requisits previstos legalment per poder constituir un nou municipi, tot i que apunta que seria possible cercar una solució singular mitjançant una iniciativa legislativa.

8 de gener de 2009
. El Govern de la Generalitat denega la segregació, però alhora permet desencallar el procés.

Març 2009. Es presenta una moció conjunta de tots els grups del Parlament de Catalunya instant al Govern de la Generalitat perquè redacti una llei específica que possibiliti la constitució de la Canonja com a municipi independent.

21 d’abril de 2009. El Govern de la Generalitat inicia els tràmits per l’elaboració de la llei.

11 de novembre de 2009
. Tots els grups del Parlament donen suport a la llei específica que ha de permetre la segregació.

15 d’abril de 2010. El Parlament de Catalunya aprova la llei mitjançant la qual la Canonja es converteix en el 22 municipi del Tarragonès, el 184 municipi de la província i el 947 municipi de Catalunya i la Canonja anuncia que el 15 d’abril serà festa local. L’aprovació serà efectiva en sis mesos.

30 d’octubre de 2010. La Canonja es constitueix com a municipi independent.
Redacció TT - 29/10/2010 - 15:06h
jo
02/11/2010
22:26
Llavors ha estat l'Ajuntament de Tarragona qui no ha volgut cedir la Bonavista!! i la Bonavista que deia.

Ara s'enten que l'actual Ajuntament no vulgui cedir la Bonavista ja que té més de 9000 habitants i això a les eleccions pesa.

Però com compensarà Tarragona la baixa del prop de 9 milions d'impostos que representarà al 2015??.

S'ha de dir clar d'on es treuran els diners, ja que com no es posible fer més deéficit, es de pensar que seran de les butxaques nostres : IBI,IAE, Impost de Construcció, Taxes, (Multes?), s'ha d'informar ampliament i amb detall, sino haurem fet el "negoci del segle"
Joan
02/11/2010
14:58
En resposta a "Ponç Pilats", t'informo que la Canonja pagarà els serveis mancomunats amb Tarragona (busos, recollida de brossa, etc.), de CAP no en tenim encara (degut a que depeníem de Tarragona) abans de dir segons què, informa't del pacte al qual s'ha arribat.
I per cert, la Canonja va demanar l'àrea on hi ha Bonavista, però la negociació amb Tarragona no ho va permetre, va ser voluntat de Tarragona quedar-se amb Bonavista.
No hem agafat lo millor, sinó el que ens pertoca com a municipi que fa 45 anys que va perdre la municipalitat per una decisió d'en Paquito Franco i els seus delegats.
PONÇ PILATS
02/11/2010
01:46
ESCOLTA JO,TARRAGONA HI PER AMB LA CANONJA,AQUESTA S'HAURIA D'HAVER QUEDAT TAMBÉ BONAVISTA,MENYS VOTS PER ELS SOCIATES,I ELS CANONGINS QUE PAGUIN ELS BUSOS,LA GU,ELS CAPS,ETC.AIXÍ QUALSEVOL,AGAFEN LO MILLOR I DEIXEN LO DOLENT.
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.