Carlos López Díaz
Carlos López Díaz
Enquesta sobre Darwin


Segons una enquesta realitzada al país de Charles Darwin –publicada per The Daily Telegraph– un 32 % dels britànics pensa que la Terra ha estat creada en els últims deu mil anys, i un 51 % opina que la teoria de l’evolució no pot explicar la complexitat de les formes de vida existents, si més no sense la intervenció d’un ésser intel•ligent.

Val a dir que és tracta de dues afirmacions diferentes. La primera és senzillament un error groller, fruit en part de la ignorància, malgrat que jo no exageraria aquesta última, en termes relatius. Estic segur de que la majoria de la gent que dóna per bona la doctrina científica oficial no té gaire més nocions de paleontologia ni de geologia que els escèptics. La diferència, en general, és que hi ha qui veu documentals a la tele o pel•lícules de dinosaures (els meus fills deuen haver vist “Dinosaure” de Disney unes quatre-centes vegades, pel cap baix!) i s’ho creuen; mentre que d’altres, per les raons que siguin, no pas. Al cap i a la fi, no deixa de ser una minoria la dels que hi arriben conscientment a formar-se una opinió partint de fonts d’informació més rigoroses (llibres, articles, visites a museus, jaciments, etc) o té un record precís del que li ensenyaren a l’escola.

La segona afirmació, tot i que personalment no la comparteixo, doncs crec que la teoria de l’evolució és una molt bona explicació (goso recomanar “L’origen de les espècies”, un llibre dens però fascinador), no pot ser catalogada de pur disbarat com la primera. Les teories científiques no són la veritat absoluta. Si ho fossin, no tindria sentit el procés de contínua contrastació empírica a la qual estan sotmeses, és a dir, no serien científiques. Per tant, és perfectament lícit, intel•lectualment parlant, no “creure’s” una teoria científica. Una altra cosa és que poguem presentar o no una alternativa seriosa.

En tot cas aquesta discussió no té res a veure amb la qüestió de l’existéncia o inexistència de Déu, per molt que autors com Richard Dawkins pretenguin –abusivament, al meu parer– extreure determinades conclusions filosòfiques de les idees de Darwin.

El problema del creacionisme o de l’anomenada teoria del “disseny intel•ligent” és que només beneficia a certa classe de persones que exhibeixen opinions poc amables sobre la religió perquè creuen d’aquesta manera, simplement, donar una imatge de superioritat il•lustrada. Si a més hi haguessin col•lectius, preferiblement cristians (poca broma amb els musulmans), que critiquessin, posem per cas, la idea de que la Terra gira, la felicitat d’aquells setciències de casino seria completa. ¡Com s’agradarien a si mateixos en el paper heroic de guardians del progrés contra les forces de la foscor! (Títols de crèdit perdent-se en l’infinit, mentre sona la música de Star Wars…)
Carlos López Díaz - 08/02/2009 - 22:31h
M A P
09/02/2009
22:27
Popper va aportar un bon criteri de validació d'una teoria científica: La falsació.
Bàsicament es tractaria de cercar tots els possibles aspectes on pot fallar la teoria falsada. Si resisteix la prova, és certa. O millor dit, p r o v i s i o n a l m e n t certa, fins que no en sorgeixi una de nova que sigui millor.
Magnífic article. I genial la referència al respecte escrupolós dels "laïcistes" front l'islam: llavors esdevenen més respectuosos amb la religió que la beateta més ecalcitrant. Quin fàstig!
Quique
08/02/2009
22:47
Avui el periòdic de catalunya en el seu quadern del diumenge, portava un ampli reportatge de l'Arcadi Navarro al voltant dels hereus de Darwin. Li recomano.
Un bon article sr. Lòpez i molt actual.
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.