GEPEC-EdC, La Canonja 3 –poble, paisatge i sostenibilitat-, i la Plataforma Cel Net, responsables de la campanya endegada al mes de novembre “Alguna cosa fa pudor per Tarragona...”, han posat en dubte la contractació per part de la Generalitat de l’empresa holandesa Odournet, per investigar l’origen dels episodis de males olors que està patint en els darrers mesos la nostra ciutat. I és que, les entitats es pregunten per què s’ha contractat aquesta empresa sense cap concurs públic, “havent-hi a nivell autonòmic i estatal entitats i empreses, públiques i privades, que des de fa una dècada porten a terme estudis de detecció i control de males olors”. També volen saber quin cost representa per a les arques públiques aquesta contractació i quins són els resultats obtinguts per Odournet en casos similars, així com saber per què s’ha fet pública la contractació d’aquesta empresa en comptes de mantenir la discreció de l’estudi per a garantir la seva objectivitat i independència.
Tal i com expressen al comunicat, “la resposta del Govern al problema de les olors és la contractació d’una empresa que ignora la identificació exhaustiva dels compostos generadors de les olors i altres compostos que els acompanyen. És fals que aquesta empresa ofereixi en el cas del Camp de Tarragona l’aplicació d’una metodologia qualificada com a ‘novedosa’, ja que ha estat aplicada des de fa deu anys a diferents poblacions de dins i fora de Catalunya”.
Per altra banda, lamenten que el Govern i les administracions locals neguin la possible toxicitat de les males olors, “ja que és absurd i irresponsable fer-ho sense abans conèixer la seva composició i/o origen”.
Per la seva part, les tres entitats consideren que el seguiment dels episodis de males olors i la seva correlació amb dades meteorològiques és el mateix procediment que estan fent servir elles a la campanya “Alguna cosa fa pudor per Tarragona...” i que estan duent a terme gràcies a la col• laboració ciutadana de moltes persones que han mostrat el seu interès per detectar els episodis, anotar-los, i formar part d’una xarxa d’observadors que ajudarà a establir, “amb criteris independents i avalats científicament”, l’origen i composició de les males olors. A partir de l’enquesta que ha donat inici a la campanya, han rebut la confirmació de 179 veïns i veïnes que volen participar en el seguiment diari dels episodis de pudor.
La següent etapa de la campanya, ja iniciada, que comptarà com a novetat el control químic dels episodis d’olors, seguirà acumulant en una base de dades la informació que els observadors vagin anotant en els fulls de seguiment o formularis d’olors, disponibles a la
plana web de la Campanya.
Consideren a més, estrictament necessari, per garantir la independència i la rigorositat dels resultats de la campanya, no desvetllar quina empresa farà la validació de les dades i n’obtindrà els resultats i conclusions, fins que donin per finalitzada la campanya i puguin posar noms als responsables de les olors.