L’Ajuntament de Tarragona podria rebre 15 MEUR del nou Fons Estatal d’Inversió Local l'any 2010
Prioritàriament aquests diners s’hauran de destinar al desenvolupament sostenible i acció social tot i que també es podrà emprar una quantitat en la despesa corrent
  
Fotografia de TotTarragona
El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres la creació del Fons Estatal de treball i sostenibilitat que substitueix al FIL (Fons d’Inversió Local) dotat pel conjunt de l’Estat amb 5.000 MEUR per al proper 2010.

L’Ajuntament de Tarragona que enguany ha rebut 23,8 MEUR dels 8.000 previstos pel Govern Espanyol al FIL, que ha emprat en diferents obres a la ciutat, per tant seguint aquesta proporció el proper any li correspondrien uns 15 milions d’Euros que hauria d’utilitzar prioritàriament al desenvolupament sostenible, a les seves vessants mediambiental i de suport a la innovació econòmica i social, així com fins a un 20% d'aquest fons es podrà destinar a la despesa corrent per la prestació de serveis educatius i socials, principalment l'atenció a persones en situació de dependència.

El Govern Espanyol ha adoptat aquesta mesura degut a la complicada situació econòmica en que es troben molts Consistoris.

Una vegada en vigor el Reial Decret Llei, les Corporacions Locals tindran tres mesos per presentar els projectes que, igual que amb el vigent Fons Estatal d'Inversió Local, hauran de ser de nova planificació. D'aquesta manera, les obres podran començar a executar-se a partir de l'1 de gener de 2010. El criteri de distribució del Fons entre els diferents ens locals serà novament el de la població.

Tipus de projectes

Els projectes que es podran finançar a càrrec del Fons Estatal per a l'Ocupació i la Sostenibilitat Local s'englobaran en les línies següents:

Sostenibilitat econòmica
: parcs empresarials, científics i tecnològics; infraestructures d'innovació i desenvolupament tecnològic; desplegament i accés a les xarxes de telecomunicacions de nova generació, etcètera.

Sostenibilitat ambiental: estalvi i eficiència energètica i de recursos hídrics; accessibilitat i ús d'energies renovables; mobilitat urbana sostenible i reforç de mitjans de transport menys contaminants.

Sostenibilitat social: centres de serveis socials, sanitaris, culturals i esportius, i despesa corrent destinat a serveis socials, principalment educació i atenció a persones en situació de dependència.

No obstant això, els municipis amb una població inferior als dos mil habitants gaudiran d'un major marge a l'hora de determinar la tipologia de projectes, per facilitar el complet desenvolupament del Fons a les localitats més petites.


Novetats del nou Fons
El nou Fons incorpora diferents millores respecte al pla vigent. Així, en relació amb l'ocupació, es manté l'exigència que els nous contractes es realitzin a treballadors inscrits com a demandants d'ocupació, amb la novetat que es donarà prioritat als aturats de llarga durada (més de dotze mesos registrats).

Les actuacions, que podran ser presentades tant pels Ajuntaments com per agrupacions o mancomunitats de municipis, no podran superar els cinc milions d'euros. No podran finançar-se obres que hagin rebut ajudes d'altres Administracions, excepte aquelles que siguin una segona fase de projectes recolzats pel fons vigent.

El Reial Decret Llei aprovat aquest divendres inclou també entre les seves novetats la possibilitat de destinar fins a un 20 per 100 dels recursos a l'equipament dels edificis o instal•lacions finançats a càrrec del Fons, que també cobrirà els contractes de redacció del projecte i de direcció de les obres. De la mateixa manera, s'estableix la possibilitat d'adquisició d'equips i sistemes d'informació i telecomunicacions, així com els programes necessaris per al seu funcionament. A més a més, un 0,2 per 100 del total del fons es podrà destinar a despeses de gestió. També s'ha establit la reutilització dels cartells anunciadors de les obres del Fons Estatal d'Inversió Local.

Procediment
Quant als mecanismes de gestió, s'incrementa l'import de les bestretes que es transfereixen als Ajuntaments una vegada aprovats els projectes, que aconseguiran el 85 per 100 del seu cost total, en lloc del 70 per 100 que estableix el Fons actualment vigent. El 15 per 100 restant s'abonarà una vegada finalitzades les obres. Com en el Fons actual, tots els tràmits podran realitzar-se per via íntegrament telemàtica a través d'Internet.

Per al seguiment de l'execució dels projectes es crearan comissions informatives en cada Comunitat Autònoma, amb representants del Govern, les organitzacions sindicals i empresarials, i les Corporacions Locals. Aquests organismes podran també constituir-se en l'àmbit provincial.
Documentació addicional
Redacció TT - 23/10/2009 - 12:34h
JLS@EZ
10/11/2009
08:15
15 m. d'eur? doncs si nomès 8 ja costa el teatre, tampoc crec que sigui una gran ajuda, tenint en compte que les obres a Tarragona surten cares.
lunasi
25/10/2009
08:37
En 2009 van ser quasi 24 milions del quals un 70% aproximadament el Ministeri de Política Territorial ja ha aportat a l'Ajuntament de Tarragona ( http://www.map.es )
Alejandro Caballero Madrid
23/10/2009
17:36
"Units" normal que sea menos si el año pasado la ayuda ascendía a 8000M€ y este año son 5000M€ no nos va a tocar la misma cantidad.
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.