La RSAT critica contundentment la restauració del Pont del Diable i creu que les obres han posat en perill el monument
  
La Reial Societat Arqueològica Tarraconense posa en qüestió les recentment finalitzades obres de rehabilitació del Pont del Diable, i ho fa amb aquest escrit que podem llegir al seu web:

L'aqüeducte reconstruït

L'aqüeducte era el monument romà dels del patrimoni mundial que menys necessitava una intervenció de restauració i va passar al davant de la llista sense cap raó objectiva. No s'ha prioritzat la inversió on més calia: reobrir Necròpolis, obrir i adequar Teatre Romà, restaurar les parts de la muralla que estan més deteriorades (no les que es van escollir darrerament), acabar l'obra del Circ (capçalera i Sedassos). El monument s'ha netejat de forma excessiva, els liquens de la part del nord tornaran a sortir, però cal pensar que alguns casos aquests liquens no lesionaven la pedra sinó que l'acaben protegint, amb una crosta que si es retira s'ha d'el•liminar part de la pedra. S'ha fet bé retirar vegetació més arbustiva però això és manteniment, que s'hauria de fer sempre.

En lloc de reforçar l'estructura alguns dels suports que es van crear per apuntalar (estintolar) momentàniament un arc, no es van situar correctament i poden haver debilitat l'estructura del monument. Creiem que l'obra i les excavacions han posat en algun moment en perill el propi monument, com quan es va descalçar una de les pilastres en buidar un forat o sitja a la roca que mostrava que estava mancat d'una fonamentació segura.

Per fortuna no hi ha hagut diners per fer passar aigua de nou per l'aqüeducte ja que això hagués estat un projecte que no es podia dur a terme sense lesionar el monument, i no aportaria res més enllà del que la simple imaginació no pugui entendre: és clar que passava aigua per dalt de l'aqüeducte.

L'aspecte més qüestionable de la intervenció és: haver-lo recrescut fent una mena de barana superior de pedra a la part superior dels dos murs paral•lels de la canalització. Això canvia la imatge del monument, l'altera i el vulgaritza. El monument no necessitava aquesta alteració que canvia la imatge del monument, i que probablement va contra la llei, ja que el monument no s'hauria d'alterar, ni reconstruir afegint parts completament noves com aquesta. Mireu una foto de la part superior i fa por. És aberrant haver dut a terme aquesta part innecessària del projecte. No es poden esgrimir raons de seguretat ja que hi segueix havent perill de caiguda, si algú es vol tirar sobretot. S'han eliminat les portes de forja dels germans Puig i Valls que s'havien integrat completament al monument i que es podien haver mantingut per les mateixes raons de seguretat. Si calia fer alguna cosa al voltant de l'aqüeducte era crear un centre d'interpretació del monument que no apareix per enlloc, com tenen monuments similars com el Pont du Gard a França.

Precisament aquest any en l'entorn del Pont del Diable s'ha de tenir en compte que hi ha diversos espais històrics de la guerra del Francès, lloc de batalla, lloc d'enterrament de soldats francesos, hi ha tot un seguit de monuments que van fer els germans Puig i Valls que eren els propietaris de la finca a principis de segle XX.
Redacció TT - 23/09/2011 - 12:20h
Lo Tarragoní Perspicaç
26/09/2011
17:38
Efectivament, la Tecleta té un arrebossat cutre a la part posterior (i les traduccions al castellà dels pedestals que hi ha al costat tenen quasi tots faltes d'ortografia i de catalanades a tutiplén. Sort que els poders vetllen per totes les llengües de Catalunya, no?), i no parlem de la capçalera del Circ, el tancament de la Necròpolis o l'autobombo dels directors del Museu Arqueològic pel Teatre, que també té delicte. La Reial Arqueològica peca majoritàriament de no trobar mai res ben fet, però en aquest cas li haig de donar la raó: hi ha intervencions més urgents que elevar la barana de l'aqüeducte.
Un altre jo
26/09/2011
12:02
Clar exemple de malbaratament de diners públics, com a mínim, desencertada inversió doncs com diu la RSAT hi ha altres prioritats. Ja veurem si al final ens passa un altre cas com el fortí de la Reina (desmuntat) o com el Teatre de Mérida que van haver de desfer tot el que havien sobreposat al monument original.
Mateu
26/09/2011
09:14
No barregem les coses, l'arqueologia per als arqueòlegs i la política per als polítics. A mi tampoc no em satisfà el recreixement de la part superior, crec que ho han fet per evitar el vertigen, és un pegot.
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.