0 comentaris
17:16
Compartir    Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a facebook.com Comparteix aquesta notícia a Twitter.com
Greenpeace alerta que un cementiri nuclear implica la construcció d’un reactor experimental
  
Després de les polèmiques declaracions de l’alcalde d’Ascó, Rafael Vidal, proposant el poble d’Ascó com a municipi que pot acollir el futur cementiri nuclear estatal (ATC), el responsable d’energia nuclear de Greenpeace, Carlos Bravo, ha manifestat a TT que “és lamentable que un alcalde proposi el seu municipi,com si un problema de primera magnitud com aquest es pogués tractar amb la voluntat d’una sola persona”.

Bravo ha explicat a aquest mitjà, que el cementiri nuclear comporta molt de risc, no només perquè alberga residus radioactius altament perillosos, sinó també perquè l’ATC (Centre Tecnològic Associat), implicaria haver de construir un reactor nuclear experimental per investigar amb tècniques de transmutació, crear instal·lacions pel reprocessament i elaboració d’elements combustibles nuclears pel reactor, amb els riscos d’accidents nuclears i fuites radioactives, ja que “la instal·lació experimental d’un reactor suposa no saber segur que pot passar allí, no hi ha garanties”, ha afirmat Bravo. A aquests riscos s’han de sumar els derivats de la presència, manipulació i emmagatzematge dels residus que s’ubicarien a l’ATC, així com els previs del transport d’aquests materials des de les centrals nuclears del país a l’ATC.

Per la seva banda, el responsable de Greenpeace ha manifestat que l’AMAC (Associació de Municipis en Àrees de Centrals Nuclears) sempre s’ha interessat per l’ATC i “hi ha lluites entre alcaldes perquè porta molts diners implicats”. “Enresa parlava que el cementiri reportaria molts milions d’euros durant els primers anys de construcció, i després d’una quantitat fixa molt elevada durant el seu funcionament, és un caramel enverinat que porta a molts voler albergar aquesta instal·lació sense tenir en compte tots els riscos per a la població”, ha reiterat Bravo.

La proposta de l’alcalde d’Ascó pot estar motivada per aquesta repercussió econòmica, “l’alcalde ha volgut començar el procés per la teulada i de forma barroera”, ha dit Bravo. Des de Greenpeace s’afirma que el procés d’Enresa, que és qui ha proposat la creació d’aquest ATC, és antidemocràtic i no busca un consens social, “és un procés absurd que es basa en temptar els alcaldes amb diners públics”. Bravo ha assegurat que “només es podrà arribar a un gran consens social al voltant del model de gestió dels residus quan prèviament s’hagi aprovat i portat a terme un pla de tancament de les centrals nuclears, que són les que generen aquest residus perillosos”.


ERC adverteix a l’alcalde d’Ascó que no pot decidir unilateralment la ubicació del cementiri

La diputada d’ERC, Marta Cid ha advertit avui a l’alcalde Rafael Vidal, que no pot decidir unilateralment la ubicació del cementiri de residus, sense tenir en consideració l’afectació directa que això por provocar als pobles i comarques de l’entorn. Cid ha afegit mitjançant un comunicat, que la proposta de Vidal, contradiu les resolucions de rebuig del cementiri aprovades al Parlament català, els consells comarcals i gran part dels ajuntaments de les Terres de l’Ebre.
Pili Domínguez - 22/10/2008 - 17:16h
Encara no hi ha comentaris. Sigues el primer a escriure'n un!
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.