0 comentaris
11:17
Compartir    Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a facebook.com Comparteix aquesta notícia a Twitter.com
El Port garanteix el tractament de 26.000 m3 de residus anuals procedents de vaixells
  
L’organisme tarragoní actua dins del marc del conveni internacional MARPOL, un acord amb sis annexos sobre la prevenció de la contaminació del medi marí pels vaixells respecte als residus que generen pel seu normal funcionament.

El conveni forma part de l’aposta del Port de Tarragona per implementar les accions necessàries perquè la seva activitat tingui cura del medi ambient i de les persones. El Pla de Recepció i Manipulació de rebutjos generats per vaixells i residus de càrrega del Port de Tarragona és la translació de la normativa internacional continguda en el conveni de Marpol 73/78 a la zona portuària de Tarragona. És un pla específic que trasllada la normativa per la recepció, manipulació de rebutjos i residus generats al règim operatiu i les necessitats específiques del Port de Tarragona.

La recepció de residus de vaixells, en el Port, es duu a terme des del servei portuari de recollida de residus per part d’empreses amb llicència per la prestació d’aquest servei a l’àmbit portuari i, han de comptar prèviament amb l’autorització per la recollida i tractament de residus per part de la Generalitat de Catalunya. Aquestes empreses prestadores són les encarregades de la recepció i el trasllat del residu pel seu tractament final, en plantes especialitzades, incloent-hi la valorització, dels mateixos.

Mantenir l’aigua neta

L’objectiu final és mantenir l’aigua neta, lliure de residus procedents de vaixells. Per facilitar que la descàrrega de residus es faci de manera correcta i lliure de vessaments, el Port ofereix una tarifa plana que facilita que el tractament es faci de forma reglada, controlada i àgil. Les empreses amb llicència per la recepció dels residus dels Annexos I i V de MARPOL van recollir en l’àmbit del port de Tarragona, durant l’any 2021, un total aproximat de 26.000 metres cúbics de residus procedents de vaixells que van ser traslladats pel seu correcte tractament en instal.lacions autoritzades per la Generalitat de Catalunya. En el primer semestre de 2022, les empreses Ecològica Ibèrica i Mediterrània, SA i Griñó Ecològic, SA que presten aquest servi a les instal.lacions tarragonines, han recollit un total aproximat de 12.714 m3.

Protocol al Port Tarragona

L’APT és la responsable de garantir que el Port, les marines i les terminals, disposen d'instal.lacions adequades i suficients, en quan als volums habitualment rebuts, per a la recepció de residus generats pels vaixells i els seus residus de càrrega, independentment de la seva tipologia.

També és responsable d’assegurar el correcte desenvolupament i gestió mediambiental dels residus procedents dels vaixells, o resultants dels procediments operatius de càrrega/descàrrega a les instal.lacions o terminals portuàries. I també d’incrementar la disponibilitat i utilització de les instal•lacions receptores per a vaixells i embarcacions per a aquestes activitats, mitjançant la seva difusió, clara i concisa.

Tal com s'estableix en el Reial decret legislatiu 2/2011, de 5 de setembre, pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei de Ports de l'Estat i de la Marina Mercant, en l'Article 132 el funcionament es basa en el cobrament d’una tarifa fixa als vaixells que atraquin, en cada escala en el port, amb la finalitat de reduir els abocaments a la mar de les deixalles generades pels vaixells.

Aquesta tarifa, que es determinarà en funció de les unitats d'arqueig brut (GT) del vaixell i, addicionalment, en el cas de vaixells de passatge, del nombre de persones a bord, donant dret a descarregar per mitjans de recollida terrestre en la Zona I del port, sense cost addicional, durant els set primers dies de l'escala, totes les deixalles dels annexos I i V del Conveni MARPOL 73/78.

Camp d’aplicació

L’àmbit d’aplicació de la normativa MARPOL així com el Pla de Recepció de residus generats per vaixell i residus de càrrega s’aplica a tot el recinte portuari tarragoní, i a tots els vaixells, inclosos pesquers o embarcacions d’esbarjo, amb independència del seu pavelló o el seu atrac assignat.

El servei portuari de recepció de residus generats per vaixell i residus de càrrega inclou les aigües olioses de sentines, fangs resultats de purificació de combustible, olis i lubricants
(annex I), aigües brutes (annex IV), brossa resultant de residus domèstics i resultat de treball rutinari del vaixell (annex V), i també els residus i les substàncies que incideixen negativament a la capa d’ozó procedents dels gasos d’escapament (annex VI de MARPOL).

On i com demanar-ho

Per tal de tenir informació legislativa, consultar tarifes o fer la sol.licitud adient el web del Port Tarragona disposa de l’espai MARPOL en aquest enllaç: https://www.porttarragona.cat/ca/serveis-negoci/serveis/operacions-portuaries/marpol
Redacció TT - 08/08/2022 - 11:17h
Encara no hi ha comentaris. Sigues el primer a escriure'n un!
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.