0 comentaris
17:23
Compartir    Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a facebook.com Comparteix aquesta notícia a Twitter.com
La 'marxa' de les plusvàlues i la davallada d'ingressos per la segregació de la Canonja, fan trontollar les arques municipals
  
Fotografia d'arxiu deTot Tarragona
L’anul.lació de l’impost de la plusvàlua anunciada pel Tribunal Constitucional deixa a l’Ajuntament de Tarragona en una situació financera molt complicada. Així ho han expressat els conseller de Serveis Centrals i Bon Govern, Jordi Fortuny; el portaveu d’ERC, Xavier Puig; la consellera de Medi Ambient i Habitatge i portaveu de la CUP, Eva Miguel; el conseller de Comerç i portaveu de Junts per Tarragona, Dídac Nadal; i el conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo.

La caiguda de la recaptació de l’impost de la plusvàlua implica per l’Ajuntament de Tarragona que es deixin d’ingressar 8 milions d’euros l’any 2022, “això és una sentència econòmica per l’Ajuntament”, remarca el conseller Jordi Fortuny. “Tenim un problema de ciutat i l’objectiu de l’equip de Govern és minimitzar-lo. Cancel.lar l’impost de la plusvàlua és un atac a les competències municipals, un atac al municipalisme”, ha afegit la consellera Eva Miguel. “Demanem un exercici de responsabilitat a tots els grups municipals perquè ens hi va el futur de la ciutat”, ha apuntat Dídac Nadal. “En el pitjor context de la història recent hem de garantir les necessitats de la ciutat”, coincideixen els consellers Hermán Pinedo. “No ens podem permetre no competir amb tota la força per l’obtenció dels Fons Generation que han de ser avalats per al finançament municipal”, apunta el conseller Xavier Puig.

CIS extraordinària

L’Equip de Govern ha convocat per aquest divendres una comissió informativa de Serveis Generals i Govern Obert per abordar la situació financera de l’Ajuntament de Tarragona. Una comissió en què s’ha parlat del minvament d’ingressos que patirà el consistori per la caiguda de la plusvàlua i s’ha abordat de nou la proposta d’actualització de taxes i impostos que planteja l’Equip de Govern Municipal i que ve motivada per la caiguda dels ingressos de 2,5 milions d’euros. “Cada vegada entren menys diners a les arques municipals de l’Ajuntament de Tarragona per part de La Canonja fruit del pacte per la segregació del municipi. Inicialment ingressàvem 10 milions d’euros, però ara només són 1,8 milions d’euros i així progressivament, ja que anualment -i fins a arribar a 2026- ingressarem cada any mig milió d’euros menys”, explica el conseller Fortuny.

A aquesta situació, tal i com ha apuntat Fortuny, “se l’hi suma l’anunci recent de la pujada de la inflació en un 5,5%, la pujada més alta en les tres últimes dècades motivada per l’encariment de l’energia. Això suposa un impacte brutal a les arques municipals.”

Fortuny també ha explicat que “a aquesta situació s’hi afegeixen els dos problemes financers essencials que té l’Ajuntament de Tarragona: per una banda els 15 milions d’euros anuals que paguem en amortització dels deutes heretats (crèdit a proveïdors fruit de la crisi econòmica de l’any 2008 i el pàrquing Jaume I) i la llosa que suposa la segregació de La Canonja. Tant de bo -afegeix Fortuny- el deute fos la meitat perquè només hauríem de pagar 7 milions, però aquesta és la realitat econòmica de l’Ajuntament de Tarragona”.

A aquesta situació financera cal sumar-hi la caiguda dels ajuts extraordinaris per part de l’Estat i la Generalitat per la pandèmia xifrats en 2,5 milions d’euros que l’any que ve ja no tindrem, “quan els efectes de la COVID encara són ben presents”, remarca el conseller Fortuny. La pujada dels preus i la pèrdua dels 500.000 euros que ingressàvem per l’IBI de les autopistes són els altres dos problemes que afecten greument a les arques municipals. “Tots els ajuntaments han actualitzat els impostos i taxes. Ho ha fet Reus, ho ha fet Sabadell, Granollers, Figueres, Sitges, Girona o la Seu d’Urgell”, afegeix Fortuny.

En aquest sentit Fortuny remarca que “en el cas d’aprovar-se l’actualització de taxes i impostos que proposem, suposaria un ingrés de 2,6 milions d’euros extra que ajudarien a eixugar parcialment aquesta situació”. En cas de no poder comptar amb aquesta actualització d’ingressos i sense saber quan arribarà la solució de l’estat per la caiguda de la plusvàlua, ens trobaríem a 1 de gener amb només 800.000 per dedicar a tot allò que no sigui despesa compromesa de l’Ajuntament, és a dir, aquells contractes i obligacions financeres ja adquirides. Fins l’arribada del romanent a finals del mes de març, i que no seria efectiu fins al segon semestre, la capacitat de maniobra econòmica seria pràcticament nul•la”.

“A 1 de gener volem comptar amb el pressupost més competitiu possible”, remarca la consellera Eva Miguel. I afegeix: “Amb aquests elements (caiguda de la plusvàlua i la negativa a l’actualització de la taxa de la brossa i l’impost de l’IBI) només podrem fer front a les obligacions financeres que tenim, és a dir, el contracte de la brossa, el dels autobusos municipals, els contractes de manteniment... Però ni podrem fer front a les subvencions a entitats socials, culturals, entitats esportives que van des del vòlei Sant Pere i Sant Pau a les activitats que programen les AFAS a les extraescolars, a convenis amb entitats del tercer sector o entitats ecologistes, la programació de teatres, les dels centres cívics, Santa Tecla, Tàrraco Viva o la Cavalcada de Reis del proper 5 de gener”. “En definitiva, volem garantir que la ciutat no quedi paralitzada a l’espera de l’arribada de la plusvàlua o el romanent. Un romanent que sempre és incert però, a més a més, és il•legal pressupostar-lo, per la qual cosa la situació és molt greu”, remarca el conseller Nadal. “I en el millor dels casos -afegeix el conseller Fortuny- hi podríem comptar a partir del segon trimestre de l’any vinent”.

“No és un problema polític, és un problema de ciutat. Demanem una solució a l’Estat. Sabem que ens compensarà, però no sabem ni com, ni quant ni quan”, apunta el conseller Nadal. “Tenim un compromís amb la ciutat i una responsabilitat amb els ciutadans i ciutadanes i estem davant la pitjor situació econòmica que ens ha tocat viure”, assegura el conseller Pinedo. “El debat no és si s’actualitzen o no les ordenances fiscals, sinó com de fort ha de ser el pressupost municipal”, sentencia la conseller Eva Miguel.
Redacció TT - 29/10/2021 - 17:23h
Encara no hi ha comentaris. Sigues el primer a escriure'n un!
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.