El turisme rus ja és el primer mercat internacional en nombre de visitants a la demarcació de Tarragona
  
El sector turístic de la demarcació es consolida un any més com a motor per a l'economia de la Costa Daurada i de les Terres de l'Ebre. De fet, l'any 2013 s'ha tancat amb 5,1 milions de visitants que han generat 19.565.000 pernoctacions al territori, fet que suposa un lleuger creixement del 0,1%. I per primer cop, el mercat rus se situa com el primer de caràcter internacional en nombre de visitants. El president de la Diputació de Tarragona i alhora president del Patronat de Turisme de la institució, Josep Poblet, ha ratificat l'aposta ferma per impulsar aquest sector a través d'un increment del 14% del pressupost d'aquest organisme autònom i d'altres iniciatives conjuntes amb la resta d'agents econòmics del territori.

Poblet ha qualificat l'any 2013 com “un bon exercici” a nivell turístic, que “segueix en la tònica positiva dels últims anys”, i ha afirmat que les dues prioritats essencials del Patronat de Turisme són les dues marques turístiques que gestiona, Costa Daurada i Terres de l'Ebre, i l'activitat que genera el litoral, que suposa el 92% del volum de l'economia turística de la demarcació. No obstant això, ha destacat que es treballa també per generar flux de visitants cap a les zones d'interior i potenciar la seva oferta.

Aliances territorials pioneres

Des del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona s'aposta per crear sinergies i sumar estratègies entre els agents territorials implicats per millorar els resultats i optimitzar recursos. I és que, segons Josep Poblet, “sumar, multiplica”, tal com s'ha demostrat des de fa 11 anys amb el conveni Corner, un acord pioner que facilita la promoció conjunta del territori als mercats emissors. D'altra banda, s'ha anunciat que en les properes setmanes se signarà un conveni sobre la gestió conjunta de la taxa turística, en el qual participaran Cambrils, Salou i Vila-seca, el Patronat de Turisme de la Diputació i l'associació i la federació hoteleres, i que comptarà amb un pressupost total de 755.000 euros destinats a la comercialització i a la difusió, dels quals 275.000 els aporta la Diputació. En aquest sentit, Josep Poblet, ha expressat la seva satisfacció perquè s'està canviant de mentalitat al territori i ara es comença a actuar pensant en la globalitat.

L'aeroport de Reus, que també comporta una gestió conjunta, ha tingut durant el 2013 “un comportament extraordinàriament bo”, segons el president del Patronat de Turisme de la Diputació. De fet, ha crescut un 4,21% en mobilitat aèria, amb un nombre total de passatges que ascendeix a 971.000. Val a dir que aquest percentatge en el conjunt de l'Estat espanyol s'ha reduït un 3,5%, mentre a Europa s'ha incrementat en un 0,7%. Aquestes xifres posen de manifest que “estem en la bona direcció”.

En relació als creuers, Josep Poblet ha afirmat que “per fi s'avança amb pas ferm”, tot ressaltant que el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona col•labora amb les iniciatives endegades pel Port de Tarragona i per Sant Carles de la Ràpita.

Consolidació del turisme rus
En el marc d'aquest creixement, l'aeroport és a punt d'assolir una nova fita que apropa el mercat rus directament al territori, tal com ha anunciat Poblet, que ha destacat l'imminent acord amb Coral Tours, que mou anualment 2,3 milions de russos arreu del món. Aquesta aliança, que es preveu que tingui continuïtat en el futur, comportarà una operativa de vols xàrter setmanals que connectarà Reus amb Moscou durant la temporada turística. En aquest sentit, el director del Patronat de Turisme, Octavi Bono, ha afirmat que “som el territori que més quota té de mercat rus, però per ara no ens arriben a través del nostre aeroport”.

El turisme rus s'ha situat durant el 2013 per primera vegada al capdavant dels mercats internacionals en nombre de visitants, que en total suposen el 53%. D'aquest percentatge total, i per ordre de més a menys nombre de visitants, trobem el turisme rus (12%), el francès (12%), el britànic (10%), l'holandès (6%), l'alemany (4%), el belga (2%) i l'irlandès (2%). D'altra banda, el 47% dels turistes que rep la demarcació correspon als turistes catalans i espanyols. En general, destaca el bon comportament del turisme rus, francès i britànic, entre altres de caràcter internacional, i la tendència a la contenció del turisme de proximitat i de l'holandès.

Pla d'acció per al 2014
El Patronat ha presentat i aprovat els plans d'accions per a les marques Costa Daurada i Terres de l'Ebre, que en total inclouen 240 noves iniciatives encaminades a incrementar el coneixement de les marques turístiques a través d’eines de difusió i potenciar productes per atraure nous mercats. Josep Poblet ha posat èmfasi en l'acord establert amb Professional Golfers Association, que després de l'èxit de la Fira de Golf IGTM, que es va celebrar el mes de novembre amb la presència de 65 països, organitza “nous episodis de treball compartits” que promouen l'arribada i consolidació del mercat del golf al territori.

Finalment, el president Josep Poblet ha afirmat que “som un país petit amb un gran potencial”, fent referència als milions d'euros que es generen cada campanya turística i que l'any 2013 s'apropen als 4.500. I ha encoratjat a “donar valor a allò que tenim per poder-ho explicar al món”.
Redacció TT - 14/01/2014 - 17:07h
el mateix d'abans
15/01/2014
19:43
De conill... al costat del mar? També tenien cambrers en espanyol; es distribuïen els clients segons fossin russos o espanyols. Es notava de seguida si eren russos, sobretot les dones, de cabells rossos i ulls blaus.
A mi, tant se me'n dóna si vénen com si no, jo a lo meu, a la paella marinera que fa profit.
ciutadà
15/01/2014
17:10
Era de peix o de cunill. De totes formes estaves en un lloc turístic i gràcies que vinguin molts rusos i molts nacionals. Pero veritat que el cambrer o et va parlar amb rus??.
canvi de decorat
14/01/2014
18:48
Aquest estiu estava a la Pineda menjant una paella d'arròs en un restaurant i jo semblava un estranger; sentia parlar rus pels quatre costats, clients i cambreres.
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.