Victòria Forns: 'Si el finançament dels JJMM no està garantit ens hauríem de retirar'
'Espero que no es donin mai les circumstàncies per haver de presentar una moció de censura'
  
Entrevista a Victòria Forns, portaveu del Grup Municipal CiU a Tarragona.

Han passat ja més de dos mesos després de les eleccions. Temps suficient per fer autocrítica...

Sempre és necessari i bo fer autocrítica. Nosaltres hem fet valoracions de moltes coses: els motius d’aquests últims resultats... i segurament hi ha qüestions en què hem de canviar de discurs o la manera d’arribar a la gent. Certament, també era la candidata més nova, amb poc temps de recorregut polític, i això influeix!
Alhora, tenim una situació dins d’un context polític, que tampoc és favorable. Crec que no s’han entès les polítiques que ha portat el Govern de l’Artur Mas a la Generalitat de Catalunya, i això ha fet que a Tarragona ens hagi fet especial mal els constants ajustos sanitaris.

Un arma que determinats polítics han sabut utilitzar molt bé, inclús els hi ha atorgat un rèdit polític. Aquestes eleccions municipals s’han convertit en una espècie d’avantsala d’allò que pot arribar a ser en les eleccions generals, que tots intuïm que s’avançaran.

CiU, però, a nivell de Catalunya CiU va pujar, a excepció de Tarragona

Sí, però aquí teníem un candidat nou. No feia 30 anys que hi havia un govern socialista, per tant, no hi havia un desgast de l’alcalde, tot el contrari del que ha succeït en altres llocs, on el model de gestió socialista estava totalment obsolet, i així doncs, era més fàcil poder-lo desestabilitzar, que no pas en un alcalde que només duia 4 anys. Un alcalde que no ha fet res, però que tampoc se li pot atribuir que hagi fet una cosa definitiva, com per portar-lo a una derrota electoral. Un fet que no s’ha vist mai ni en cap lloc. Érem conscients que la nostra fita era el 2015. Vam treballar per treure uns bons resultats electorals, però evidentment no van ser els que esperàvem. Ara, cal corregir les possibles errades que haguem comès, i sobretot, un aspecte que ens ha d’ocupar els propers anys és insistir en la idea que probablement nosaltres som l’única alternativa possible, i per això treballaré amb tot el suport del meu partit

Veurem quins són els resultats de les estatals i quines són les accions de govern que començarà a fer el PP, des del Govern de l’Estat. I per tant, quin serà el tracte que ens dóna a Catalunya, que sospito que no serà aquell que nosaltres desitgem.

Repetiria les negociacions amb el PP, i sobretot, la manera en què es van dur a terme?

Crec que vaig fer en tot moment allò que havia de fer. Una altra cosa és quan un valora els resultats de tot plegat i les conseqüències que pot haver tingut, doncs algunes coses les modificaria. Però, jo vaig obrar en tot moment amb màxima lleialtat, des del que decidia majoritàriament l’assemblea, en el sí del partit des de Tarragona. Tot i que sóc conscient que hi havia gent contrària a que nosaltres ens acostéssim al PP per fer una coalició. Però, evidentment, també respectant les línies polítiques, marcades des de l’estructura del partit, perquè nosaltres no som una llista independent, malgrat que jo la encapçalava com a tal. No som uns freelances que podem fer allò que volem. Crec que a l’oposició podem fer una bona feina. Tenim un Ajuntament, en el qual més que mai hi ha d’haver un debat polític, perquè som 15 regidors i regidores a l’oposició i 12 a l’equip de govern, i això significa que és un Ajuntament desconegut , per nosaltres, en l’època democràtica a Tarragona.

El resultat de les eleccions generals pot tenir influència en l’Ajuntament de Tarragona?

Home, en la política municipal estic convençuda que sí. Els ajuntaments estem molt maltractats.

Em refereixo a la composició, als pactes...

No, jo crec que no. De moment, això és molt precipitat. Nosaltres hem de procurar fer una bona oposició, i per tant, construir una alternativa de cara al 2015.

Per tant, la idea és seguir a l’oposició fins al final...

De moment, nosaltres hem optat per estar a l’oposició. I en aquest moment que hem acabat unes eleccions municipals, i que hem treballat per un possible pacte amb el PP, crec que no s’entendria que féssim una altra cosa. Hem triat estar a l’oposició i estic convençuda que el que hem de fer és marcar el nostre propi perfil, definir molt bé quin és el nostre propi discurs – que ja ho estem fent- i visualitzar-nos com l’alternativa al 2015.

Per tant, descarta una possible moció de censura?

No la contemplo. Una moció de censura hauria d’estar molt ben fonamentada. A més posaríem en risc tant l’Ajuntament com el fet de tirar endavant els projectes imprescindibles per la ciutat de Tarragona. Jo desitjo que això no s’hagi de produir mai. Una moció de censura ha d’estar absolutament justificada! I espero que no es donin mai les circumstàncies com per haver-ho de fer.

Vostè en la campanya va proposar que tots els grups entressin en la Junta del Govern local, i el senyor Ballesteros va oferir aquesta oportunitat, i després vostè ho va rebutjar...

Com de seguida el PP va dir que ell no entraria, segons diu ICV a ells no se’ls ha ofert la possibilitat...per tant amb la mateixa coherència que jo deia abans de les eleccions: “tots els grups”, no tenia cap sentit que CiU estès dins de la Junta de Govern local amb el PSC, perquè això es pot interpretar com un pacte. I en cap cas ha estat així.

Per tant, mantenim totes les competències dins del Ple.

Estem en una nova etapa i en una nova composició del plenari , però tanmateix tinc la impressió que l’oposició està igual que abans.

Igual que abans no, perquè nosaltres tenim la possibilitat de...

La manera d’actuar per mi ha variat molt poc...

Pensi que fins a aquesta setmana s’estan constituint les empreses municipals. Per tant, hem estat tots ocupats. Jo crec que sí han canviat coses: hem decidit que totes les competències es quedessin dins del plenari. Això sí és un canvi substancial, respecte a l’etapa anterior. La influència que nosaltres teníem fins ara, en el govern de la ciutat, amb la que tenim ara és molt diferent. També hem demanat, per exercir major control, que totes les empreses municipals i els consells d’administració es puguin convocar més sovint, sense que això suposi un sobrecost a l’Ajuntament. Que hi hagi convocatòries de Consells d’administració ordinàries i no pas extraordinàries, perquè no tens temps ni de precs ni de preguntes. Nosaltres volem exercir vigilància i control. També demanem informació sobre l’estat dels projectes, inversió econòmica...Major exigència en la transparència i accés a la informació, que poden tenir els nostres regidors.

Sí que estem marcant una diferència, i el govern no s’hi pot oposar.

Coneixen, exactament, quin és el deute de l’Ajuntament de Tarragona?

En aquest moment, estem analitzant en profunditat quina és la situació de les finances de l’Ajuntament. Però, el que sí tenim clar és que el model de gestió social socialista està obsolet. Està vist que veient els ajuntaments en els quals els nostres companys de partit han entrat a governar o nosaltres mateixos, encara que no hem arribat al govern, quan analitzes les finances de l’Ajuntament te n’adones que sempre s’ha estirat més el braç que la màniga. De manera que no s’ha sabut prioritzar quines eren les necessitats i un té la sensació que encara no se n’han adonat que estem en crisi. I la ciutadania n’és conscient.

Hem d’establir prioritats en la despesa del nostre ajuntament. Això ho veurem quan haguem de parlar dels pròxims pressupostos, per aprimar la despesa prescindible.

La xifra del deute és preocupant?

És preocupant en el nostre ajuntament, especialment, perquè pugui posar en perill fins i tot el finançament per tirar endavant determinats projectes emblemàtics per la ciutat. Per exemple, el cas d’ESPIMSA amb el Mercat Central, on no hi ha un compromís en ferm. No estan els diners necessaris, no està signada l’ajuda pressupostària que calen...Per tant, significa que la gestió econòmica que s’ha fet fins ara no la hem lligat prou bé com per fer un projecte tant necessari .

Hi ha perill que l’Ajuntament pugui fer fallida?

Jo crec que no. A més a més, tampoc ho permetríem els que estem en l’oposició. En un acte de responsabilitat política, tothom prendríem les mesures necessàries. Tampoc hem de donar una visió derrotista als nostres conciutadans, però ben segur haurem de fer esforços per no patir més del que ja ho fem.

Els Jocs del Mediterrani són una prioritat pel municipi?

Quan es va començar a parlar d’aquesta iniciativa, la situació econòmica era molt diferent. Crec que, ara, haurem de fer un anàlisi en profunditat de si tenim o no possibilitats. I veure què ens ha costat fins ara l’organització dels Jocs, i quin rendiment n’estem traient. És molt important saber la xifra exacta de quant ha invertit ja l’Ajuntament en l’estructura organitzativa, que ens porta a ser candidats. No encara a ser la seu oficial. Tot i que tot apunta a que aquesta candidatura ens arribi, però hem de saber com ho finançarem i quin és el retorn. Ens hem d’assegurar que tenim el capital necessari per tirar endavant.

Hauríem d’haver previst ja aquestes inversions, com a possible seu dels Jocs, perquè existeix un compromís. Però el que està clar és que no podem endeutar més el nostre ajuntament, i si convé hi haurem de renunciar. Haurem de veure sí és o no el més oportú. En unes altres circumstàncies econòmiques, el retorn que podrien tenir els Jocs en la ciutat de Tarragona, així com la projecció seria molt positiu. I afavoriria la dinamització econòmica i turística.

Per tant, entenc que aquest finançament s’ha de revisar abans dels 15 d’octubre...per saber si és o no és possible optar als jocs

Així és, tenim poc temps però treballarem per aclarir la situació, es evident que si nosaltres no podem tirar endavant perquè no tenim el finançament en ferm, crec que ens hauríem de retirar. Es tracta d’un acte de responsabilitat amb l’actual situació de crisi, amb xifres tant esparverants com que 1.800 persones poden perdre qualsevol tipus d’ajuda.
Les nostres prioritats han d’anar per altres vies.

Parlant de prioritats: el que preocupa als ciutadans són les retallades...en ensenyament i salut. Es pot llençar un missatge de tranquil•litat?

D’això se n’ha fet un arma política, amb una irresponsabilitat absoluta. Va ser una efervescència davant de les eleccions municipals, amb un afany purament electoralista. No hi ha cap ciutadà que no entengui que la situació econòmica en què es troba el nostre país és molt greu. Tant com perquè si no s’intervé amb els reajustos necessaris, estem posant en risc la supervivència de les finances del país, i de retruc la dels nostres ajuntaments. Es tracta d’un arma política per desgastar la marca de CiU. Però tot i així la marca continua pujant, segons les enquestes. Per tant, significa que la ciutadania entén la situació. Possiblement, CiU i Artur Mas són els únics capaços de reordenar i sortir de la situació de crisi.
Clar que s’han de fer esforços i que són dolorosos, qualsevol pare de família i empresa entén que no es pot estirar més el braç que la màniga. Hem de transmetre un missatge de tranquil•litat: no hi ha ningú que vagi al metge i no se l’atengui, tingui una malaltia greu,i no se l’operi...Que s’hagin de tancar més quiròfans en època de vacances que abans, s’ha de fer perquè és necessari, perquè la situació és greu. Crec que a la gent no se la pot enganyar. El que no es pot fer és gastar per sobre de les nostres possibilitats i endeutar-nos encara més. Tant el dèficit com el deute a Catalunya és escandalós. Des del Govern de la Generalitat estem intentant fer els deures, i encara la ministra Salgado i el govern de l’Estat socialista ens demanen que fem el doble d’esforç. Escolti, doncs siguem coherents en el discurs entre Madrid i Catalunya. Tothom sap que estem en crisi, excepte alguns. I Segurament, aquesta alguns ho utilitzen com a fórmula electoralista i de desgast.

Si ara anéssim a les eleccions autonòmiques encara trauríem millor resultats, això vol dir que el ciutadà ho entén.

Què s’ha de fer amb Joan XXIII?

Joan XXIII ha de seguir sent l’hospital de referència. I ho és des del punt de vista de la qualitat i en moltes de les seves especialitats i àmbits, i això no està en perill. El govern de la Generalitat té un compromís, perquè segueixi sent el nostre hospital de referència. Per tant, hem de veure quines possibilitats hi ha. Però, ara no és el moment de les inversions, tot i que en un futur es preveu la construcció d’un de nou, amb majors i millors instal•lacions per acollir a més pacients. Fins ara, a l’hospital s’han anat fent pedaços, durant l’època del tripartit, atès que no apostava per la ciutat de Tarragona.

S’han fet 8 ó 9 grans hospitals arreu de Catalunya, durant el mandat del Tripartit. S’han destinat grans inversions en l’àmbit sanitari. Però nosaltres el que hem de garantir és un servei sanitari de qualitat. No mega equipaments de luxe, sinó funcionals i que garanteixin el servei sanitari.

Un altre projecte és el Fòrum de la Justícia...

Aquest primer any, els pressupostos de la Generalitat són els que són, atès l’herència que ens han deixat, i per tant hem de posar ordre. Hem de ser responsables, malgrat que és un equipament necessari per a la ciutat: sabem de la dispersió que tenim als nostres jutjats, això no dóna qualitat en el servei, ja que tenim unes llistes d’espera importants...no estan ben informatitzats...i que s’ha de regularitzar, mitjançant el compromís de la Generalitat. Però, s’haurà de veure en els següents pressupostos.

Què li agradaria aconseguir en aquesta nova etapa municipal?

M’agradaria posar ordre a la vessant financera, que es sabés prioritzar les coses importants, que es poguessin anunciar decisions responsables, pròpies de polítics valents. Evitar una fractura social, perquè molta gent deixarà de rebre un ajut econòmic en els propers mesos, per tant, la màxima obligació de l’Ajuntament és ordenar-se per dins, estrènyer-se el cinturó i fer una administració més àgil, eficaç i eficient. I sobretot, reduir la despesa tots a una i no fer de sangonera amb aquells que encara tenen prou valentia com per emprendre els seus propis negocis.
Pitu Tarrasa - 28/07/2011 - 15:52h
jo
01/08/2011
14:28
Pacheco, les obres per uns JJMM s'han de començar ja!, i dons em de treura els diners??, no pas de la Generalitat endeutada pel tripsrtit ni del proper Govern del PP que estrovarà amb unes finançes estatal a punt del rescat com Grècia. Crec que la Victoria Forns, pensa amb el cap i no es deixa portar per ilusions fora assenyades, doncs cal tocar de peus a terra, no sigui que ens trobessim amb un endutament impagable i sense cap benefici per la Ciutat. Ha passat el temps de les alegries d'uns JJOO com Barcelona on tots tenien calés per gastar i malgastar i així ens ha anat.
pacheco
29/07/2011
18:05
lo que dice esta señora de los juegos es de sectarismo total y los que opinan como ella es que no tienen ni idea. Primero porque hablamos del 2017 (que faltan 6 años) y despues porque el dinero publico normal va por canales normales y en ese terreno tarragona ya se ha visto que rascamos poco. Pero luego estan las partidas excepcionales para casos excepcionales y los juegos estan en eso y podemos recibir dinero que si no los hacemos no veremos ni un duro. la forns deberia tener mas vision de futuro y no pensar tanto con las entrañas. En el 92 tambien habia que decian que seria un desastre y miren el salto de barcelona. Vamos a por los juegos y dejemos la politica barata.
M A P
29/07/2011
15:03
L'Aventura JJMM planteja cada cop menys dubtes: Un suïcidi col.lectiu per la ciutat.
L'acusació d'antitarragonisme i semblants que puguin realitzar els seus agònics defensors no hauria de fer dubtar l'oposició (i el govern) que la millor opció és deixar-ho córrer.
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.