Victòria Forns no descarta cap pacte amb cap partit
Si CiU governa, el tarragoní Agustí Pujol, seria el nou president de la Candidatura 2017
  
Entrevista Victòria Forns, cap de llista de Convergència i Unió a Tarragona

Quines sensacions té del que portem “de campanya”?

No hem deixat mai de fer campanya. Tinc la sensació que des del mes de setembre em reuneixo i parlo amb molta gent perquè m’interessa allò que em puguin aportar i m’hagin de dir. Ens interessa ser el reflex de les necessitats i projectes dels nostres ciutadans, a banda que,evidentment, també suposa una plataforma de coneixement per a mi.

En definitiva, donem la possibilitat que la gent faci ús de la paraula i els polítics hem de parar molt bé l’orella si volem escurçar la distància entre la classe política i la ciutadania.

Què li diuen els ciutadans i ciutadanes?

Em fan arribar les seves preocupacions i m’expressen que necessitem un canvi a la ciutat de Tarragona. I visualitzen aquest canvi en positiu i en femení: els sorprèn favorablement que sigui la primera dona que opti a l’alcaldia de Tarragona.

Les seves preocupacions són el tema de la crisi econòmica, de la qual se’n deriva la dificultat d’ocupar llocs de treball i de generar-ne de nous. Alhora, també reclamen una ciutat decidida, que sàpiga clarament cap on vol anar.

Quines propostes concretes i immediates posa sobre la taula?

Com a la majoria de les forces polítiques ens preocupa la crisi econòmica i la destrucció de llocs de treball. Actualment, a la ciutat de Tarragona, tenim 12.000 aturats. Aquesta xifra no és demagògia, sinó acostar-se a la preocupació d’una part important de la nostra ciutadania. Per tant, la nostra prioritat serà l’empresa i el treball.

Per aconseguir-ho, cal que l’Ajuntament sigui una administració àgil i faciliti els procediments necessaris per obtenir una llicència d’activitat, per tal que l’empresari pugui instal•lar un negoci a la ciutat. I l’altre aspecte, és no seguir gravant més impostos, perquè això el que fa és fer cruixir a aquells que encara poden ser valents i emprenedors.

En tercer lloc, en el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal i en el seu desenvolupament, creiem que hi ha una oportunitat d’or per desplegar polígons industrials, que necessitem i ens demanen les nostres indústries, perquè volen créixer.

També podem fer polítiques d’ocupació des del nostre Ajuntament, tot impulsant les activitats emprenedores. Una iniciativa coherent amb una moció que fa mesos vam presentar al consistori, que aposten per les línies d’ajut directe pels projecte d’emprenedoria que es puguin gestar a la ciutat de Tarragona: ja sigui per iniciar un negoci com per fer-ne una ampliació.

Per això, proposem fer una reserva en el nostre pressupost d’entre un milió i mig ó dos milions d’euros, que es destinaries a línies d’ajuda directa. Hem de superar el tema de la subvenció i l’assessorament que pot ser interessant, però aglutinem en un sol espai totes aquestes ajudes.

Volem crear un comissió, en què estiguin representats tots els agents socials de l’àmbit empresarial i emprenedoria, com la pròpia universitat, la CEPTA, la Cambra de Comerç o sindicats. Hem de valorar la qualitat d’aquests projectes d’emprenedoria i oferir ajudes de 3.000 fins a 12.000 euros, sense interessos a retornar. I amb la possibilitat d’una bonificació del 50% d’aquesta aportació que fa l’Ajuntament en el cas que aquestos emprenedors apostin per contractar persones que es trobin en l’atur per més d’un any. Això pot suposar en 4 anys, la creació de 800 ó 900 nous llocs de treball.

Una altra qüestió en el tema empresarial és dotar a tots els polígons industrial de les noves TIC (Tecnologies de la Informació i de la Comunicació). Tots aquells serveis que necessiten per ser punters i competitius amb d’altres polígons industrials, i així resultar atractives a empreses que no són de casa nostra i vulguin invertir a la nostra ciutat.

El Patrimoni de la ciutat està molt poc explotat, no creu?

Sí. No l’hem posat suficientment en valor. Creiem que des que vam ser anomenats Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, poca cosa més hem fet a Tarragona. Encara tenim una part del nostre patrimoni per recuperar i museïtzar a la part baixa de la ciutat.

Ara que està al Govern de la Generalitat CiU, s’haurien de veure resultats...

Jo espero que sí, perquè, a més a més, hem fet contactes tant amb el conseller com amb el delegat. I tenen les idees tan clares com les tenim nosaltres. Nosaltres som la ciutat, en què la romanització és present a tot l’Estat espanyol. Hem de ser un referent a nivell europeu i internacional. Un aspecte que ha d’anar lligat al tema de la cultura, turisme i restauració i amb l’activitat comercial i econòmica. Nosaltres apostem per un Museu Nacional Arqueològic punter a la Tabacalera, on exposar no tan sols el que nosaltres tenim, sinó també afegir el fons que tenen a Girona i a Barcelona.

Lligar-ho a més a més amb un centre de recerca i la societat del coneixement. Es tracta de fer un gran centre de recerca i de recuperació. Lligar-ho també amb temes de cultura gastronòmica. I poder destinar una part d’aquest edifici a museïtzar d’alguna manera la trajectòria de la fàbrica de tabacs.

Per atraure el turisme i pel desenvolupament de la ciutat convé que l’alta velocitat arribi al centre de Tarragona.

Aquesta seria una gran aposta. Nosaltres tenim unes infraestructures que són absolutament necessàries, que són: l’A-27 i el Corredor del Mediterrani. Però aquest últim ens ha de servir per dues coses: perquè a nivell industrial doni resposta a tota la nostra gran empresa- com a transport de mercaderies ha de ser una via ampla- i superar aquest eix radial que ens exclou absolutament del sistema i que no dóna sortida a la necessitat de la indústria i de la logística del Port de Tarragona cap al Port de Barcelona. Això és imprescindible.

El tema de la intermodal està en el dibuix, però a nosaltres no ens afavoreix.

Això significa tornar a fer un dibuix i suposa un risc. L’altre qüestió és el Tramcamp: l’hem de fer àgil i sostenible, que en tot cas si no aconseguim la intermodal per arribar al centre de la ciutat, almenys que ens vinculi a l’estació de l’AVE amb l’alta velocitat.

En cas de guanyar el 22 de maig, es compromet a fer alguna cosa a la Savinosa?

Creiem que és un espai que hem de negociar amb la Diputació. Possibilitats n’hi ha moltes, però em conformaria amb que se’n fes una. La nostra proposta, primer, és una recuperació per a que sigui un espai d’ús públic de cara a la ciutadania. Hi posaria quelcom relacionat amb l’àmbit de la cultura i el coneixement, però alhora ha de ser un espai on tingui cabuda la restauració i sector serveis.

Hi hauria d’haver per tant l’aportació de la iniciativa privada?


Sí, sí, sí. Una forma pública-privada, que és l’única que farà sostenible aquests grans projectes. D’això n’estic convençuda.

Hauria d’aprofitar que el president de la Diputació és del mateix partit polític...

Sí és del mateix color polític i compartim projecte. És evident que hem d’arribar a un pacte amb la Diputació de Tarragona. En els darrers temps la Diputació ha fet intents per posar-se d’acord amb el govern de la ciutat, però no ha donat bon resultat.

I què passaria amb el 2017?


Nosaltres l’impulsarem. Sempre hem estat d’acord amb el 2017. Les úniques crítiques que he fet ha estat l’avançament del 2017 al 2013. És evident que l’avanç tenia unes repercussions en la planificació i en les possibilitats d’aconseguir els fons econòmics necessaris tant per part de la Generalitat, el Govern de l’Estat com de la iniciativa privada. Això tenia unes conseqüències nefastes. Era difícil assolir un projecte de qualitat, punter i ambiciós. Treballarem perquè al 2017,la ciutat de Tarragona acolli infraestructures esportives de qualitat i es pugui consolidar amb un model de gestió diferent.

Això suposa canviar el president executiu?

Sí, clarament. Ho hem dit sempre. I en aquest sentit farem alguna proposta.

Agustí Pujol?

És una persona,que segurament seria de consens.

Insisteixo, Agustí Pujol?Parlem de possibles pactes a l’Ajuntament si fossin necessaris, per exemple amb el PP...

CiU té un projecte per Tarragona i volem ser fidels a aquest projecte. Per tant, aquell que ens doni l’oportunitat de desplegar-lo amb la màxima possibilitat, té les portes obertes.

Alejandro Fernández ha dit que una de les condicions per pactar serà l’endarreriment de la llei de vegueries.


És una llei que no té aplicació possible, des d’un punt de vista legal. És inconstitucional, així ho han dit els Tribunals. Per tant, no la podem desplegar.

I d’un possible pacte entre PSC i CiU, què m’en diu?

No m’han fet ofertes. No és el moment, estic a l’oposició amb 8 regidors. Això significa que de moment un ha de tocar de peus a terra i ser realista, despres i sempre tenint en compte el nostra pograma i els resultat ja veurem.

Però no ho descarta.


No, clar. Jo governaré si tinc la possibilitat, però sempre, insisteixo, respectant el meu projecte de ciutat.

Quants regidors aspira aconseguir?

No puc quantificar-ho. He de treballar intensivament com vinc fent des del mes de setembre, acompanyada d’un equip humà que m’està ajudant, perquè la feina no la faig jo sola. Però, evidentment algú ha de liderar i jo sóc la líder i no penso renunciar a aquest paper.
Per tant, el que m’ha d’ocupar en els propers dos mesos a la meva agenda és treballar i parlar amb la gent, i presentar el nostre programa. I veure si les accions concretes que nosaltres proposem a la nostra ciutadania, consideren si s’hi senten identificats. I el dia 22 ho veurem. La meva aspiració és treure els màxims possibles.

Tot i que sóc conscient que és complicat, però sí que és cert que molta gent vol un canvi, i el resultat de les autonòmiques ens pot afavorir. Però no sóc personalista en el meu discurs, per això espero treure els màxims possibles perquè m’ajudin a arribar a l’alcaldia.
Cal tenir en compte queLa gent passa molt de la política, i crec que per motius més que justificats...

És evident que hi ha una desmotivació i una desafecció política generalitzada. De totes maneres, en les últimes eleccions,vam veure com van pujar els nivells de participació considerablement. Per tant, la gent quan l’interessa es mobilitza. La gent es ha de veure com a ciutadans i ciutadanes normals, perquè ho som. Hem de recuperar l’estímul de les persones. Quan és una opinió generalitzada, segurament és així. Per tant, més que explicar el nostre programa, hem d’escoltar i fer participar a la ciutadania que representem.

Fer-los participar més enllà del dia de les eleccions.

Per què no va convocar a tots els mitjans de comunicació a la presentació de la llista de CIU?


Segurament fruit de la precipitació. Pensàvem que Diari de Tarragona és el mitjà on podia tenir més impacte, però certament crec que podíem haver estat més generosos al ser una notícia d’interès general.

Crec que s’hauria d’haver convocat a tothom.

Si, evidentment, estic d’acord, però a vegades les preses fan cometre errors..

M’agradaria que quedés clar que CiU va passar la informació al Diari de Tarragona, però no a TT
.

No, no. Tot i que algú diu que sí.

Jo ja ho he deixat bastant clar en un article.

De tota manera, hem de reconèixer que dels errors se’n pot aprendre.
Haurem de corregir la nostra actitud o tornar a recuperar la nostra actitud: tenir una relació immillorable amb els mitjans de comunicació. I hem donat la informació sempre a tothom.

Com valora aquesta llista?


Crec que és una llista que està feta en clau partit. Dels 27 titulars, només hi ha 3 independents, entre ells jo.
Quan hem sortit a fora és perquè hem pensat que hi havia gent que podia completar la llista. La llista està feta per poder donar resposta a les diferents àrees en què hauríem de poder tenir responsabilitats si accedíssim a l’alcaldia de Tarragona. No és una llista molt mediàtica, però sí reflecteix el seu compromís amb la ciutat.

Hi va haver crítiques?

No. Va ser aprovada per unanimitat. Almenys a mi aquestes crítiques no m’han arribat i les sabria.

Per acabar, quina valoració fa de les retallades del Joan XXIII?

A cap polític li agrada fer retallades. Però, estem gestionant les herències d’un govern de la Generalitat, liderat pel tripartit i pels socialistes de Catalunya. I ull amb les crítiques de les retallades de la nostra Generalitat perquè el que estem fent és gestionar una situació financera que es troba al límit. Perquè ara el senyor Zapatero ja ens està anunciant que demanarà a Catalunya la rebaixa del 20%. Per tant, que facin les crítiques amb la boca petita, perquè estem gestionant el desgavell que ens van deixar i encara ens demana més esforç als catalans.

Si no ens estrenyem el cinturó, d’això no ens sortirem. El que no podem fer és continuar vivint en una festa contínua – que és el que ha sigut aquests 7 anys de tripartit. I això la ciutadania ho entén. És dolorós, però no podem esperar a endeutar-nos 4 anys més, perquè llavors el sistema farà un daltabaix del tot. Hem de ser responsables: hem d’assumir un repte molt difícil, que a les portes d’unes eleccions municipals no ens beneficia. Però això significa que hi ha molta necessitat, perquè s’està fent en clau de país.
Pitu Tarrasa - 31/03/2011 - 17:24h
jo
05/04/2011
14:40
Molt bé sra. Forns, lo primer, fer neteja dels "favors" pagats en diners de tots. UN SINDICALISTA GESTOR DEL 2017 ??? ON S'HA VIST. I AMB ELL TOTS ELS ENDOLLATS PER CARNET.
Molt malament sra. Forns
02/04/2011
22:58
Seria un error a sis mesos de l'elecció de Tarragona 2017 que es canviés de director executiu per molt dolent que sigui Rigau. Està molt mal assessorada senyora Forns. Porrita: PSC 12 PP 8 CiU 7.
Recordando
01/04/2011
22:19
Victòria: Cambia la foto de campaña por la que exhibes en el cartel anunciador del acto electoral junto al president Mas. Me recuerdas a la bellísima actriz mexicana ya desaparecida María Félix.
Además, tu aspecto irradia más cercanía.
Suerte el 22 de Mayo.
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.