L’Alcalde de Tarragona portarà a CiU als tribunals si no rectifiquen l’acusació de “maquillatge” dels comptes municipals
  
Entrevista a Josep Fèlix Ballesteros, Alcalde de Tarragona i candidat del PSC a les properes municipals.

Porta uns dies molt intensos...

Efectivament són moments intensos, moments pels candidats sempre molt complicats. Molt intensos perquè està donant fruit el treball de tot aquest mandat, i perquè a més a més com hem fet una pre campanya des del punt de vista electoral, tan encorsetada, que no es pot fer campanya real ni oberta, s’ha hagut d’aprofitar per comprimir les obres, inauguracions, presentacions...En qualsevol cas, millor aquests que els dies en què no fas res.

El que estem vivint aquests dies són actes merament electoralistes, provocat també perquè a partir del dia 29 ja no es poden fer inauguracions...

D’una banda això perquè sempre passa i per molt que vulguis evitar-ho sempre passa que al final del mandat tens el fruit de tota la feina feta. El primer any has de buscar els recursos, el següent has de realitzar els projectes i encarregar-los: any d’elaboració de projectes, el tercer any és l’any de les adjudicacions i el quart any és l’any de les realitzacions.

Jo sempre he dit que les eleccions municipals en comptes de quatre anys haurien de durar 6, ja ho deia el meu antecessor. Però en fi, la llei és com és i no la podem canviar.

Alguns dels temes presentats hi ha alguns que no m’han quedat clars, per exemple quan el ministre Blanco va anunciar el corredor del Mediterrani, jo no veig per cap banda que l’alta velocitat arribi al centre de la ciutat ni que hi hagi una connexió directa amb el Port...

La connexió d’alta velocitat arribarà a Tarragona. A més a més, això està parlat amb el president d’Adif i està aprovat amb el ministre. El Port, en canvi, no tindrà una connexió immediata. I aquests són treballs que hem d’encarregar al Port i a la ciutat d’acord amb el ministeri.

Però existeix el projecte on no hi consta

En el dibuix no es veu, però la voluntat política hi és i la clara voluntat de fer-ho està manifestada en documents en els quals a mi em fa gràcia que la senyora Forns presenti una iniciativa al Parlament de Catalunya. Escolti, on està l’any que es va pactar el Pla parcial territorial del Camp de Tarragona que preveu aquesta connexió i el pas per la ciutat o el Pla director del sistema central del Camp de Tarragona? Per tant, la voluntat política hi és i acabarà reflectida en els documents. Aquests són documents que es porten anys treballant. I ara jo podria tenir el recurs fàcil de dir: si s’haguessin treballat en el seu moment, ara els tindríem. Fa 7 anys que es van començar a treballar aquells documents. M’és igual la meva obligació és intentar i aconseguir que l’alta velocitat arribi a Tarragona i li asseguro que arribarà. Com? Ja està recollit al Pla parcial territorial del Camp de Tarragona i al Pla director del sistema central del Camp de Tarragona. Això està recollit i expressat explícitament allà. Però també ho hem recollit al POUM com a conseqüència de la jornada aquella d’infraestructures ferroviàries que es va fer al Palau de Congressos. I també s’acaba de recollir en el Pla estratègic Tarragona 2022, en el qual han participat tots els polítics.
Per tant, aquesta és la voluntat de la ciutat, pactada políticament amb el ministeri i amb Adif, i aquesta és la que serà finalment.

En quin termini?


En el termini 2011-2020.

Sempre i quan es desenvolupi el projecte del corredor del Mediterrani amb aquestes previsions, però la UE ha dit que no està per la feina..

Han dit que no han pres la decisió.

No hi ha diners...


No hi ha diners, però sempre... Espanya que ha fet, cosa que jo crec que és bastant intel.ligent; que es, escolti miri nosaltres fem el nostre i a més no tenim perquè fer-ho amb diners públics també ho podem fer amb diner privat. Que això és molt important. És la gran novetat que aporta a les infraestructures a Espanya. Com ara les administracions esta com estan, i l’endeutament no es pot incrementar, anem a fer participació de la iniciativa privada, que és com funciona el tramvia de Barcelona. Per tant, és perfectament possible fer-ho, òbviament, necessitem el suport de la UE no per fer-ho, sinó perquè aporten aquest 20% famós que permet fer-ho amb més tranquil.litat. Però jo diria que sense aquest 20% de la UE es podria tirar endavant amb la col•laboració pública, cada cop amb més participació privada i amb més incentius des del punt de vista de rentabilització d’estructures o contrapartides en forma d’explotació d’estructures, és a dir, posar trens de mercaderies i de passatgers d’àmbit pràcticament privat.

Coincidirà amb mi que la ciutat de Tarragona pateix amb l’alta velocitat un greuge comparatiu?

Clar, clar. Des de fa 20 anys. Sí que l’hi de dir, com que ho he contextualitzat en general, que si s’hagués treballat en serio fa 20 anys, ara no tindríem aquesta situació. És igual, ens ha tocat a la nostra generació, toca fer-ho, doncs comencem a fer-ho amb voluntat ,també era difícil d’aconseguir del ministeri 8 milions d’euros del mercat. Quan en el seu moment tan sols se n’havien negociat 2. Ara en tenim 8. Escolti, fantàstic!El que ha de fer un alcalde és picar pedra cada dia fins que surti l’escultura.

Els 6 milions que queden pendents del Mercat Central no s’ha dit ni quan ni com arribaran

No, perquè no es poden comprometre plurianualitats posteriors en els pressupostos de l’Estat, però la voluntat política explicitada i implicitada hi és. A mi no m’interessa tant quan els tindrem com el fet que els tindrem en el període de pagament del mercat. Per tant, com que sé que els tindrem, de fet ja en tenim 2; ara els 6 restants si me’ls donen en 6 anys perfecte, me’ls donen en 6, cap problema.

Però també hi pot haver un canvi polític dintre d’un any...

Doncs haurem d’anar si hi ha un canvi polític del braç dels senyors del PP i fer que es compleixi, i no passa res. Jo em penso entendre amb el govern del PP, igual que m’entenc amb el govern de la Generalitat. Un alcalde ha de vetllar per tenir compromisos polítics.

Tampoc està massa clar quan acabaran les obres de supressió del pas a nivell de la Plaça dels Carros...

La primera fase és 1 any i la segona 1 any i mig, immediatament després per no col•lapsar el pas a nivell. Amb 2 anys i mig/ 3 anys pot estar tot enllestit. Inclosa la remodelació (que pot començar quan acabem el pas de vianants) de la Plaça dels Carros.

Vostè ha dit que està molt satisfet perquè a la ciutat de Tarragona no queda pràcticament cap tema pendent...

Tots els temes històricament aturats o estan engegats o bé estan fets.
Jo sóc d’aquells que pensa que l’important no és col•locar la primera pedra sinó l’última...Costa de veure les últimes pedres en aquesta ciutat.

El que costava fins ara era engegar-los. Estàvem molt pitjor que a l’inici. Estàvem sense projectes i sense idees. Per exemple, el Mercat Central, una vegada s’engega hi ha una empresa que és adjudicatària de les obres la que s’està jugant els calers. Per tant, és obligació de l’empresa acabar les obres. Hi ha un termini que són 30 mesos hi ha bonificació per cada mes que avanci l’acabament de l’obra. No és el més probable, però no desconfio que la inauguració del Mercat pugui estar entre 25 i 30 mesos i no en 30 mesos com està previst. És una previsió realista tirant a pessimista. Nosaltres podíem haver dit perfectament que l’obra estaria llesta en 24 mesos. No, van preferir no enganxar-nos els dits.

Per mi en obra pública, l’important és engegar els projectes. Que és el que costa més. S’ha de fer un avantprojecte, un projecte, s’ha d’aprovar, s’ha de licitar, s’han de buscar els recursos... Pel Mercat vam tenir problemes perquè les entitats financeres va haver un moment que deien que o són vàries o no juguem el risc d’una sola. Hi vam haver de buscar 3 entitats financeres. És més, Caixa Galícia es va despenjar i afortunadament vam tenir el Banc de Sabadell., que va ocupar el seu lloc.

Hi ha un projecte que està totalment aturat: el Complex Sant Jordi

Sí, i estic preocupat perquè no veig la llum al final del túnel, no veig idees clares, perquè almenys en l’anterior govern de la Generalitat hi havia una idea de la força a iniciar. No saben si ho adjudicaran al següent, no saben si replantejaran tot el projecte...Tot està obert, per tant a dalt tenim pràcticament un comptador 0 i això sí que em preocupa.

Jo donaré les màximes facilitats, fins i tot he dit que estaria disposat a ajudar en la mesura del possible a que això tirés endavant, però necessito idees clares ja a l’altra banda. No pot ser que en aquest moment, juguem a no saber per on tirar.

Hi ha algun responsable?

No. Directament responsables a la ciutat cap ni un. Però la senyora Joana Ortega quan en va venir a fer la visita i el senyor Joaquim Nin, quan em va fer la primera visita com a delegat del govern els hi vaig manifestar la meva preocupació i la meva disposició d’ajudar en aquest projecte. Només amb una condició: que el que és bàsic es compleixi. Que tinguem un poliesportiu cobert i una piscina coberta. Si no vol fer la seu de les federacions que estava prevista i la plaça en comptes de ser de marbre... això a mi m’és igual.

Em preocupa aquest despistatge que hi ha perquè no saben per on tirar. Nosaltres tenim el projecte tramitat, a punt de donar llicència d’activitats, però l’empresa ens ha de demanar que li donem.

Deixem el passat i el present, què proposa de cara al futur a la ciutat de Tarragona?

Proposo que ens aquests 4 anys acabem els grans projectes: Teatre Tarragona (a finals d’estiu), la Comissaria de la Guàrdia Urbana (per a la tardor), el Mercat Central (acabat en 30 mesos), tot i que jo espero que menys; l’Escola Oficial d’Idiomes (inici d’obres al mes d’abril), les 3 llars d’infants posades en marxa i acabar Ciutat Jardí i carrer Alguer.

En aquests 4 anys que podem fer, a més a més, el pàrquing de Jaume I acabat (si la sentència judicial finalment ens arriba), volem iniciar i acabar el pàrquing del Passeig de Sant Antoni, perquè és molt important per completar l’oferta dels mercadets de la Part Alta, volem realitzar la “peatonalització” de la Part Alta, que guanyarà en vitalitat i activitat, volem iniciar les obres, un cop acabat el Mercat, de l’ampliació del pàrquing de la Rambla tal i com ens demana el comerç local, volem traslladar el mercadet de la Rambla als voltants del Mercat Central i sobretot, volem engegar, si el 14 d’octubre els obtenim (que estic segur que sí) els JJMM i les seves infraestructures.

A més a més de mantenir el nivell de vida i un estat òptim de la ciutat tant de neteja, d’enjardinament i seguretat. Tenint aquests elements damunt la taula, jo crec que aquesta ciutat té corda per molt de temps.

Tindrem diners?

Tindrem diners perquè l’Ajuntament de Tarragona és un dels que millor paga de tot Espanya. Per tant, tenim dificultats com tothom, però a base d’una alta autodisciplina hem aconseguit que enguany no tinguem dèficit en els comptes públics.

L’oposició, concretament CiU, diu que “estan maquillats”...

Menteixen i sinó rectifiquen hauran d’anar als tribunals, perquè estan mentint. Aquests informes els fan els tècnics i els interventors. No és un càrrec de confiança meu. Són funcionaris públics.

Els comptes són els que són, no estan maquillats. Igual que l’any passat vam presentar els que vam presentar: vam dir que teníem 2 milions de dèficit.

S’haurà d’anar a defensar als tribunals perquè està atemptant l’honor dels funcionaris i tècnics municipals. Per tant, els denunciarà l’Ajuntament si no retira l’acusació de “maquillatge”, que és molt greu.

És veritat que tenim quasi 5 milions de factures sense conciliació per pagar, cosa que és normal. Vam heretar 9 milions de factures sense pagar de l’anterior govern. Per tant, és normal que abans de final d’any es tanquin els comptes i ens arribin algunes factures més, que senzillament es paguen en l’exercici següent i s’ha acabat!


En la presentació de la seva candidatura, vostè es va mostrar molt optimista de repetir...Maneguen algun tipus d’enquesta?

No. Tenim dades bones. Però les dades bones només indiquen tendències. La foto fixa no la té ningú, la tindrem el dia 22 a la nit. Hi ha dos elements que m’animen molt de les dades que tenim i les que coneixem d’altres formacions polítiques i d’algun diari d’àmbit nacional: entre el 60 i el 70% de la gent diu que Tarragona en aquests últims 4 anys ha millorat. Que aquest percentatge de gent, malgrat la crisi, opini això és molt important.

En poques ciutats es dóna aquest nivell de reconèixer que la ciutat ha millorat molt, malgrat la crisi. Hem de fer, alhora, una aposta clara per generació d’ocupació d’activitat econòmica: que els polígons industrials estiguin ben recuperats, perquè el pla parcial tiri endavant i el pla parcial 10 i 13 també ho facin, el Parc Tecnològic de la química de Sescelades tiri endavant, que l’Ikea s’instal•li...A aprofitar les oportunitats dels contenidors del Port i la química, el turisme... Es pot donar sobradament ocupació a 6.000 persones en els propers anys. Això vol dir reduir més de la meitat l’atur que tenim ara en aquesta ciutat. És possible! Ho farem destinant l’Empresa Municipal de Desenvolupament Econòmic a ser una empresa o societat de captació d’inversió.

En cas de necessitar un pacte per governar per qui és decantaria?

En el meu cas depenc del que diguin els ciutadans. Nosaltres farem lectura del resultat electoral: del que diguin els ciutadans. I l’interpretarem com correspon. No em tanco a cap opció, però vull fer lectura del que diguin els ciutadans. No em tanco a res, perquè el que hem d’oferir aquests pròxims 4 anys és un govern fort, estable i amb idees molt clares.

Un pacte entre PSC i PP em costa d’imaginar...

A mi també! Però hi ha altres fórmules: no necessàriament formar govern.

Vol fer una valoració política dels candidats rivals?

No. A mi m’hagués agradat que haguessin treballat una mica més en serio i gastessin menys diners en pre campanyes. En algun moment hauran de pensar com poden parlar tant d’economia i d’atur si es gasten tants diners en precampanya.

Els periodistes normalment valorem als polítics, però vostè quina valoració fa del tractament que els mitjans de comunicació han fet de la seva gestió?

Crec que bé i de manera diversa i equilibrada. Tots hi ha moments en què m’han fotut bastó, i jo ho puc considerar injust, però quan hi ha coincidències, doncs segur que m’he equivocat en coses i quan ha tocat el moment dels elogis, doncs suposo perquè també ho deuen valorar. No estic descontent. Em considero justament tractat. No sóc dels que truca als mitjans de comunicació per dir que no m’ha agradat i em consta que hi ha d’altres que sí ho fan.

També l’ha tractat justament TT?

No tinc queixes, i a més a més ho sabeu.

Aquests dies està concedint forces entrevistes, hi ha alguna pregunta que encara no li hagin fet?

Sí, quin número de sabates “gasto”?

Doncs quin número de sabates “gasta”?

El 44 i mig

Com?

El 44 per les sabates de vestir i el 45 per les esportives

Per acabar i en clau política catalana, vostè opta a la secretaria general del PSC a Catalunya...

Jo opto a jugar fort perquè Tarragona tingui pes específic amb un partit nacional. Si en aquests 4 anys no hem tingut un conseller dels millors hem de fer una lectura en clau autocrítica del nostre paper en general. Jo estic disposat i estic treballant per tenir un pes específic en el meu partit a nivell de tot Catalunya i formar part almenys del nucli dur de decisió de direcció. Entre les 4 ó 5 persones que prenen decisions de país en el meu partit. I convido als polítics dels altres partits que facin el mateix, perquè ens ha faltat pes específic a Barcelona a tots. La conseqüència d’això és que no tenim un conseller. Aquesta és la lliçó que jo he après.
Pitu Tarrasa - 24/03/2011 - 14:55h
jo
28/03/2011
13:14
Deurien ser 6 kilos de projectes inciats i que ha estat innauguran el ballesteros al llarg d'aquests 4 anys. POUM, 8 habtitgaes a S. Salvador, les inversions ddel PIC a Campclar o del PIPA a la Part Alra, El Mercat, el Teatre Tarragona etc.
Senador
25/03/2011
23:59
Endavant amb les atxes,PINOTXO,a què no tens dellonses?
contable
25/03/2011
15:15
ciu va deixar bastant més de 6 kilos sense consignar, per tant s'ha rebaixat el deute.
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.