Sergi de los Rios:"tinc molt clar que el nostre pacte amb els socialistes s'acaba el 22 de maig, primer que parli la gent i ja veurem"
"A l'ajuntament de Tarragona s'està preparant un aterratge de CiU i PP"
  
Entrevista a Sergi de los Ríos, tinent d’alcalde de Promoció econòmica, president del Patronat de Turisme de Tarragona, portaveu d’ERC i candidat republicà a les eleccions municipals

De què se sent més i menys satisfet de la seva tasca a L'ajuntament durant aquests quatre anys?

Em sento molt satisfet en primer lloc que de cara al mes de març ja arrenquen les obres del nou edifici mercat central. El desmuntatge arqueològic ja s’ha fer durant l’ any 2010. Em sento molt satisfet d’haver posat en l’agenda de la ciutat un projecte com la Anella Verda. No es tracta d’un projecte aïllat, sinó que estem parlant d’un model de ciutat. Realment hem canviat el model de ciutat, gràcies a la nostra participació en el govern. De fet, quan mires la planificació urbanística, aprovada ara provisionalment i la compares amb la que hi havia antigament, la gran diferència és que ara hi ha una Anella Verda, que es preserva i abans no. També estic molt satisfet de posar el Turisme com un dels eixos del nostre creixement econòmic. El turisme com a sector econòmic que és, i per tant, si tenim sector econòmic treballat i posat al dia significa que generarà llocs de treball.
No estic satisfet bàsicament d’una cosa: l’estructura administrativa de l’Ajuntament continua sent extraordinàriament lenta. Parlo de la organització. Hi ha jugadors molts bons, però no hi ha equip. És una de les assignatures pendents, que ja ens vam trobar temps enrere. Històricament, l’Ajuntament de Tarragona té una estructura molt lenta en temes de llicències i continua sent-ho. Ha millorat, però no suficient.

Finalment, per quant de temps en tenim amb les obres del Mercat Central?


30 mesos. Això és el que diu l’estudi executiu que han realitzat els arquitectes.

L’aportació estatal està garantida?

De moment tenim un compromís verbal d’uns 8 milions d’euros. N’havien de ser 5, però en vam arrencar 8. Però el que volem és la certificació, és a dir, el compromís escrit de la plurianualitat. El problema que hi hagut que al desaparèixer el ministeri de la vivenda, que és on està aquesta àrea que estàvem negociant, s’ha quedat adscrita a Foment. Això ens ha fet endarrerir la formalització via conveni. Hem tornat a reiniciar els contactes amb els nous caps, i espero que abans de finalitzar el mandat això estigui ben signat amb el compromís dels 8 milions d’euros.

Pel que fa a la nova etapa del Patronat de Turisme, què n’espera?

Això era un compromís electoral d’ERC. Va ser un dels punts del pacte de govern entre el PSC i ERC. Volíem engegar aquesta nova dimensió i era una reivindicació històrica del sector privat. El Turisme veia com funcionaven altres ciutats dels propi estat espanyol. Creiem que l’instrument de Patronat de Turisme era un instrument que s’havia quedat antic, perquè al Patronat bàsicament el que passa és que té moltíssimes tramitacions administratives, i quan es va produir un canvi de mercat d’un dia per l’altre, la capacitat de resposta era molt lenta. Ara tenim una empresa municipal, que la vam aprovar inicialment ahir, que fa que la capacitat de resposta sigui molt més immediata. En el mercat turístic com en qualsevol altre mercat, els canvis són rapidíssims. I si no reacciones ràpid, perds els trens. Sobretot, volem comptar amb el sector privat. Vital dins del projecte de promoció turística de la ciutat.

Creu que Tarragona ha sabut treure fins ara el màxim profit del patrimomi que té?


No. Per això vam fer un pla de competitivitat turística. La malaltia que teníem era just aquesta: històricament no havíem sabut treure profit turístic de la riquesa històrica i cultural que tenim. Declarat per la UNESCO, Patrimoni Mundial.
La medicina que hem construït ha estat el pla de competitivitat turística. Estem al primer any d’execució de 4 que n’hi ha en total. Ara, encara ens estem prenent el tractament per solucionar aquesta malaltia. Per tant, els fruits d’aquest tractament es començarà a veure, però encara queda recorregut per fer. Els fruits al 100% es veuran al final del cicle dels 4 anys, que coincidirà amb el moment de remuntada econòmica (2013 aproximadament). Gràcies a aquesta remuntada es podrà fer en millors condicions, gràcies també a aquesta medicina.

Dins d’aquest desenvolupament, hi ha una sèrie d’equipaments que estan aturats, per exemple l'arribada d'un hotel de cinc estrelles.

El fet de que no hagi més inversions hoteleres a la ciutat és la conseqüència de que no s’estaven fent bé les coses en l’àmbit turístic. És a dir, una empresa privada no ve aquí a fer una inversió important d’un hotel, si després veu que aquell hotel ha de quedar buit. Sí que puc dir que des que s’ha posat en marxa aquest pla de competitivitat, les empreses hoteleres estan molt al cas d’on es fan o no els plans de competitivitat. Vénen a demanar, vénen a preguntar. Estan alerta del que està succeint a Tarragona amb l’aplicació del Pla de competitivitat. He vist moltes més cadenes hoteleres interesades en instalar-se a Tarragona en el darrer any que no les que havia vist en els tres anys anteriors. Això vol dir que quan s’acabi d’executar aquest pla, Tarragona tindrà mercat turístic per més llits d’hotel dels que té en l’actualitat.

Quin és el problema concret que existeix amb l'hotel projectat al Pla de la Seu?


Aquest és un tema més de Patrimoni. S’havien de complir uns requeriments patrimonials, però crec que tot segueix el seu curs, tot i que ara mateix no ho puc precisar.També està sobre la taula, l’arribada de creuers a Tarragona.

Gràcies al pla de competitivitat hi ha una línia de treball que és endinsar-nos en el món dels creuers. Ja hem començat a treballar. De fet, una de les primeres coses que vam fer va ser Port, Ajuntament, Diputació, Patronat de la Diputació Costa Daurada i Cambra de Comerç de Tarragona treballar conjuntament, evidentment amb el finançament del pla de competitivitat Tarraco romana, hem començat a captar possibles navieres. Anem de la mà d’un consultor americà, que ens està obrint totes aquestes portes.

Tema recurrent però important: La Savinosa.

La Savinosa és de la Diputació. I per tant, el propietari ha de moure fitxa. La primera administració que hem de mirar tots plegats és la Diputació. Mentre això no passa el que podríem fer és retirar la tanca perimetral, de manera que aïllés les restes arqueològiques, però tota aquella àrea recuperar-la pel projecte de la Milla Verda. Amb la qual cosa la gent podria passar tranquil.lament de l’Arrabassada a la Savinosa (de platja a platja recuperant tot el murrot. Recuperaríem l’espai natural. Parlo d’una solució temporal. La ciutadania gaudiria d’aquell espai.
La universitat també va presentar el seu projecte com a centre de recerca, d’innovació en matèria cultural. Però valia entre els 40 i 50 milions d’euros. Ara mateix, un projecte d’aquestes característiques no pot tirar endavant. S’hauria de pensar molt bé què posem allí.

Parlant d'inversions milionàries acollir els Jocs del Mediterrani el 2.013 suposaria una inversió de 150 milions d’euros, com ho veu?

Si ara renunciem organitzar els Jocs del 2013 podríem posar en perill la candidatura del 2017. Si sortim escollits ho hem d’aprofitar, que no sortim, doncs també ens posiciona molt bé de cara al 2017. Haver-nos autodescartat pel 2013, corríem perill de perdre-ho tot. Per tant, només ens quedava optar pel 2013, que crec que és una oportunitat enorme per la ciutat que no podem deixar escapar. Tant si és el 2013 com el 2017 hi ha d’haver un compromís de finançament per part de l’Estat. És l’única condició que nosaltres posem. No li toca més remei, s’ha d’implicar. De fet, el Comitè Olímpic Espanyol és qui ha apostat. Per tant, qui dóna resposta també és el Consejo Superior.

I si no ho fa?

Ho ha de fer.

En un altra ordre de coses,Ikea està al sac i ben lligat?

S’està treballant conjuntament amb Ikea. Ha estat una feina de més de 3 anys. Crec que està molt ben encarrilat, s’ha treballat amb molta discreció. Estic esperant que en les properes setmanes, pugui estar ja definitivament confirmat que ve aquí.
Altres companyies com Fnac, també veuen Tarragona molt ben posicionada. L’obertura del Corte Inglés també ha influït positivament. Té una posició molt clara com a capital comercial.

Si li sembla entrem en "campanya",quines sensacions personals té de cara a les eleccions municipals?

Esquerra és la primera vegada que hem estat al govern de la nostra ciutat. Ara, presentem un balanç molt bo. Evidentment, això, quan has passat per l’oposició no ho pots dir. Tinc la sensació que hem fet una feinada en aquests 3 anys i mig. Un feinada també en temes estructurals de la ciutat a llarg termini, no tan sols actuacions de curt o mig termini. Hem aixecat la vista i hem treballat en el model de ciutat. No hem treballat només per la immediatesa del moment. Això ens enxampa en un moment en què la marca ERC en general atravessa un moment fotut. Tot i així, quan la gent ens analitza en clau tarragonina ens dóna un notable. El problema ve quan ens analitza a nivell estatal. El que pretenem en aquestes eleccions municipals és que se’ns valori en clau estrictament tarragonina.

Com van les converses amb altres formacions polítiques independentistes de cara a fer una llista conjunta i aquesta possibilitat passa per a que vostè encapçali la candidatura?


Les primeres converses que vam iniciar han estat amb Reagrupament, que tot i que no estan tancades, estan molt ben encarrilades. Sóc optimista en què puguem anar plegats en una única candidatura. Durant aquesta setmana també tindrem un primer contacte tant amb Solidaritat com amb KUP. Per veure si hi ha possibilitats de continuar parlant o no. És lògic que Esquerra sigui el cap de llista, perquè mirem el resultat de les últimes eleccions municipals Esquerra treu tres vegades més vots que les altres formacions de les que parlàvem.

Quan presentarrà ERC la llista electoral i hi haurà alguna novetat?


Hem parlat de tenir una llista molt àmplia per eixamplar totes aquelles persones, fragments, col.lectius de la ciutat...que realment vegin en la llista d’esquerra una llista com ells. Aquí es poden incloure tant les converses amb Reagrupament, que com deia tenen bona pinta i amb independents i amb les altres formacions. Continuarem treballant fins a finals de març, perquè els terminis són els que són per tots els partits polítics.

Concretament amb Solidaritat es trobarà amb un excompany de partit, Xavier Almagro,hi haurà cap problema?


No ho sé, però espero que no, de fet anem plegats a veure el Nàstic.

Desprès de les eleccions i en cas de assolir representació amb qui pactaria i amb qui no?

Nosaltres no entrarem en cap govern que estigui en PP. Això queda claríssim. A banda, sembla que s’està preparant un aterratge PP amb CIU. Primer de tot, el que hem de fer és respectar la voluntat de la gent a les urnes, presentar les nostres propostes i veure quin recolzament té cada proposta i en funció del recolzament que tinguin tots i cadascun dels projectes, poder fer els pactes. A més a més, hi ha una qüestió aritmètica que només la sabrem el dia 22 de maig a la nit. Primer respecte a les urnes, i després ja parlarem de pactes i forces electorals. També tinc molt clar que el nostre pacte amb els socialistes acaba el 22 de maig de 2011. És un pacte de 4 anys. Primer que parli la gent i ja veurem.
Pitu Tarrasa - 22/02/2011 - 15:13h
MOSSAD
24/02/2011
21:12
Penso que esquerra no treurà més de 1 regidor. La salvació serà que si ballesteros treu 13, podreu fer govern. Faltarà veure com queda el formatge. Si CiU treu 9 i PP 5 o 6, també pot haver govern, perquè als municipis es necessita gestors i es deixa de banda el discurs polític, que el PP el te una mica dolent a Catalunya. Continuarà...........Un altre opció podria ser la sociovergència, però la maquinària del PSOE es molt dolenta.
jo
23/02/2011
21:37
Que? es que els dos d'ERC, ara despenjats, ja busque lloc o aliançes amb CiU... Però aquests ja tene clares que posibles opcions: amb el PSC (sociovergencia) o amb el PP, a triar que s'ofereixi més barat. Ah i sense oblidar les CUP, el SI o altres que puguin entrar a l'Ajuntament i que per una cadireta, votaran a la Forns (alcaldessa de totes totes).
això és així...
23/02/2011
11:37
tal faràs, tal trobaràs.
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.