Nin: “Les inversions les haurem de reprogramar"
  
Fotografia de TotTarragona
Fotografia de TotTarragona
Entrevista amb el delegat del Govern a Tarragona, Joaquim Nin.

Quina valoració fa després d’un mes i pocs dies del seu càrrec com a delegat de la Generalitat a Tarragona?

Per un costat de satisfacció per la rebuda que he tingut de la societat civil i institucional del territori. Estic satisfet de les sinergies i les ganes de treballar conjuntament i així solucionar temes pendents.

Li està resultant més complicat del que es pensava?

M’està resultant diferent de com t’ho imagines perquè la situació es complexa i dramàtica. S’havia intentat dissimular una realitat respecte a les finances de la Generalitat. A nivell de Tarragona i les diferents comarques hi ha situacions que et sorprenen. Hi ha infraestructures que només estan en fase de discurs però no hi ha concreció, algunes obres que es van garantir sense els recursos al costat, anuncis d’inversions multitudinàries que tampoc han reeixit i en la fase en la que estic és de posar negre sobre blanc de tots els temes .

He fet voluntàriament un intent d’aproximació i he volgut recórrer totes les instàncies del territori per a que siguin ells els que em vagin aportant. I sí, hi ha coses sorprenents.

Per exemple?

El tema del Complex Sant Jordi, on crec que l’anterior Govern ha deixat perdre molt de temps entre l’adjudicació i la decisió final. Si les coses haguessin anat segons els previst a hores d’ara ja tindríem una part de l’equipament construït. Del que em sento responsable és del Govern actual d’aquest territori i el propi Secretari General de l’Esport un dels primers temes que abordarà les properes setmanes és aquest.

Un altre tema és la sorpresa de que la depuradora de la presó no s’hagi previst la seva construcció en el mateix moment, pel que s’haurà d’aclarir el tema el que pot endarrerir la seva entrada en funcionament.

Pel que fa al Complex Sant Jordi, hi ha la intenció de que en aquesta legislatura la ciutat de Tarragona pugui gaudir finalment d’aquestes instal•lacions?

Cal veure quina és la situació d’avui i si permet a les empreses encarar la fórmula emprada amb el complex. No és fàcil l’accés al crèdit. Cal saber si d’una manera definitiva l’empresa que va guanyar el concurs troba aliats per tenir el finançament i a partir d’aquí anar tirant endavant el projecte que s’havia pensat en el seu dia o bé repensar el projecte a partir de tenir clar que l’empresa no se’n pot sortir.

En general serà difícil que a les comarques de Tarragona es puguin veure realitzades moltes inversions?


Les inversions les haurem de reprogramar, no ens podem enganyar. Algunes no les hem d’eliminar sinó reprogramar en el temps i en funció dels recursos que genera l’economia catalana formular prioritats. Al nostre territori tenim moltes coses obertes i pendents i els agents polítics que actuen al territori hauran de fer la seva llista de prioritats perquè avançar tot alhora no podrà ser.

També cal tenir clar que algunes infraestructures poden esperar però no la gent que ho està passant malament actualment, per tant l’accent d’inversió s’ha de posar en la generació de llocs de treball.

Però invertir en infraestructures és també invertir en ocupació...


O apostar per les petites i mitjanes empreses. Cal veure quins marcs laborals i fiscals es poden impulsar. No és tan frustrant que una infraestructura hagi d’esperar un temps com el drama de l’atur.

I sobre grans projectes com un nou hospital o la Ciutat Judicial, quines són les previsions?

S’ha de fer un esforç de racionalització i entendre quines són les despeses i les capacitats d’endeutament de les administracions, de com hem de superar els dèficits i a partir d’aquí mirar quines són les prioritats. Tot alhora és inviable.

D’alguna manera les retallades estan afectant qüestions tant prioritàries com ensenyament ,salut o la llei de dependència.

Quan et trobes amb persones que estan beneficiades d’unes ajudes que no reben, això vol dir que alguna cosa no estem fent bé. El catàleg de prestacions s’ha de plantejar i els reptes de futur passen per solucionar els problemes econòmics però també de mentalitat. Les administracions han de canviar igual que les famílies i les empreses estan entenent els temps que corren, en qualsevol cas reitero que les inversions s'han de reprogramar i establir un calendari de prioritats, que és el que farem.

Aquests dies s’està parlant de que Tarragona organitzi els JJMM de 2013. Ballesteros en una reunió amb els mitjans assegurava que tenia garantit el suport financer de l’Estat i de la Generalitat , que li havia reiterat recentment. Per part de la Generalitat això es pot corroborar?


Primer hem de tenir clar si els Jocs venen a la ciutat. I una vegada vinguin, conscients de la situació econòmica el que hem de fer és veure amb els equipaments que tenim, quins tipus de Jocs podem fer. Perquè no és el mateix plantejar-ho en vistes a 2013 o 2017 ja que les perspectives econòmiques hauran remuntat.

Els compromisos de l’Estat, de la Generalitat i de l’Ajuntament és que els Jocs han de ser els Jocs que puguin ser i no els Jocs que haurien pogut ser al 2017 perquè no hi ha temps per fer el que s’hauria de fer.

Si la decisió és Tarragona, seiem i parlem. Hem de tocar de peus a terra i veure amb el que tenim què podem fer.

Aquests Jocs que de vegades es projecten per a que quedin coses per la ciutat, haurem d’entendre que algunes de les infraestructures des del punt de vista dels seus costos no sé si les podem prioritzar.

Hem de comptar exclusivament amb el que tenim en aquest moment?


Hem de comptar amb els equipaments i infraestructures i amb compromisos que puguin ser assumibles. El que no es pot plantejar són inversions multimilionàries que no hi són. Ara bé, si l’Estat espanyol davant el dèficit fiscal que tenim els catalans decidís que ens donés una part pels Jocs doncs encantats de la vida, però dubto que això passi.

Els Jocs si han de venir s’han de fer bens fets i comptant amb allò que realment podem fer.

La reflexió que faig és que nosaltres no som Grècia però quan comparem la potència de tot l’estat grec a l’hora d’organitzar uns Jocs, segur que tenen recursos suficients per poder-ho fer, des del punt de vista d’oportunitat. I com és que amb aquesta gran oportunitat només hi concorren les ciutats que hi concorren, és una reflexió que hem de fer tots plegats.

Els Jocs necessiten un procés de maduració tocant de peus a terra.

Des de l’oposició es critica que fins ara el que ha fet el Govern de CiU és queixar-se molt i treballar poc.


L’oposició sempre ha de buscar arguments. Estic convençut que aquest és un Govern que treballa molt de portes endins per endreçar la casa, que explica les coses tal i com són sense fugides endavant; ho va dir bé el president Mas: aquest país anava a la ruïna. Una vegada t’atures el que has de fer és intentar remuntar. Si no haguéssim explicat la veritat i posat mesures, seguiríem caient.

L’oposició la respecto i des d’allí s’ha de tenir visió i reconèixer les mancances que has tingut quan has gestionat i ser una mica més humils.

També s’ha criticat el fet que es va molt a poc a poc amb el nomenament de directors de Serveis Territorials a Tarragona. Què és el que està passant?

El que era important és que hi hagués delegat del Govern i la representació del Govern al territori ja està coberta des del punt de vista institucional. A partir d’aquí anem confeccionant els equips i no hem tingut presa perquè hem d’anar a posar en cada lloc a les persones que ajudin a entendre quina és la situació, que tinguin una capacitat de gestió provada en alguns àmbits, que puguin conèixer l’administració per dins i les presses no són necessàries. En els temes importants com Cultura, Educació, Salut o Governació ja tenim les persones nomenades. Ens queda Empresa i Ocupació que això no trigarem més d’una setmana a fer-ho i la resta ho farem en els propers temps.

Temes d’Interior ho porto jo per exemple per tant no hi ha una aturada, les funcions on encara no hi ha una persona nomenada les porto jo.

De cara a acceptar un càrrec d’aquestes característiques no és el mateix fer-ho en temps de bonança que en temps de crisi.

Aquest Govern és el Govern dels valents i en aquest territori podem estar molt contents de molta gent que ha donat un pas endavant i jo no sóc un exemple, em considero una eina més de la cadena. I estic segur que posant-hi tots de la nostra part ens en sortirem.
Pitu Tarrasa - 18/02/2011 - 12:29h
així anem
21/02/2011
08:36
Repartir la riquesa i després de repartir-la que s'ha de repartir més... la pobresa?
Ninja
20/02/2011
11:18
La diferència és que abans hi havia calés i se'ls van petar, ara no queda un duro, ni per tgna, ni per la casa del pobre
anònim
19/02/2011
22:29
Té raó sr. Veritas, Tarragona està com la van fer els romans!!!
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.