Alejandro Fernández: «Vull una Tarragona que tingui un passeig marítim com Sant Sebastià, un dinamisme cultural com Gijón, una neteja com Santander o Oviedo i una ambició com Madrid»
  
Amb aquesta entrevista iniciem una sèrie de converses amb els caps de llista a les properes eleccions municipals tarragonines dels principals partits polítics. Comencem amb el portaveu del PP, Alejandro Fernández, amb la següent entrevista que reproduïm de forma textual:

Comencem pel POUM, vostè va ser l’únic portaveu crític amb el procés que s’ha seguit en l’elaboració d’aquest Pla i fins i tot li va costar que fos l’únic portaveu que no va ser aplaudit pel públic.

Jo no faig intervencions en nom del grup del Partit Popular per intentar treure aplaudiments, això és estafar a la gent. Nosaltres vam fer precisions crítiques bàsicament perquè mantenim que s’ha retardat innecessariament el procés amb el tema de la segona aprovació inicial. Jurídicament no calia, només calia respondre a les al•legacions, acceptar-les o no i continuar. I hem perdut dos anys amb l’únic interès del govern de continuar manipulant la opinió pública amb la qüestió del Pla General.

Cal recordar que falta l’aprovació definitiva de la Generalitat es pot retardar uns mesos, però tal i com està el Pla li sembla correcte?

La raó per la qual hem votat a favor és perquè Tarragona necessitava un Pla General, portàvem gairebé 4 anys de paralització de la ciutat des de la primera aprovació inicial. Evidentment quan es fa una aprovació en consens, amb molts elements pots estar més o menys d’acord. La realitat és que per nosaltres és un POUM que en alguns aspectes no acaba de ser prou valent amb la planificació del nostre sòl industrial, amb la planificació de possibles activitats econòmiques; el que fa bàsicament és canviar alguns elements. Des del punt de vista de creixement marca la ciutat del futur i a on es pot arribar. Per tant té aspectes positius, altres que no ens convencen tant però sí que hem arribat a un consens.

Un dels punts destacables d’aquest Pla és que preveu el soterrament de la via del tren al seu pas per Tarragona i la construcció d’una estació a la que pugui arribar i sortir l’Alta Velocitat. Aquest és un dels temes que preocupa al PP i a molts tarragonins. Jo sóc pessimista al respecte.

Nosaltres fa molt de temps que diem en solitari que si no aprofitem el fet que ara mateix està paralitzada l’estació intermodal al sud de l’aeroport, Tarragona no tindrà AVE. Si es fa una estació a Perafort i es fa una altra al costat de l’aeroport de Reus, que la gent tingui molt present que no ens faran una altra. Per tant, cal replantejar-ho tot, no tornar a cometre errors del passat posant estacions a terra de ningú i cal entrar a la trama urbana de Tarragona.

En aquest sentit, tenir estació en terra de ningú també és responsabilitat del PP.

S’ha de dir una cosa molt clara, és que era la línea Madrid-Barcelona, no és la del Corredor del Mediterrani. El que no té cap sentit és que la del Corredor del Mediterrani no passi per Tarragona. Que la de Madrid-Barcelona s’apropi el més possible a Tarragona és un debat, que és el que es va fer.

Per tant apostaria vostè per suspendre les obres de l’estació del sud de l’aeroport i que aquesta estació anés a la ciutat de Tarragona?

Sí, perquè insistim, aquesta estació no és intermodal, no hi ha intermodalitat entre els tipus de vols que arriben a l’aeroport i els passatgers que poden potencialment agafar aquest tren. Bàsicament arriben turistes que agafen un autobús per anar a poblacions de la Costa Daurada, no per agafar l’alta Velocitat. Crec que en una jugada hàbil en el seu moment per part de polítics reusencs es va aconseguir de nou descartar la possibilitat que una estació que és del Corredor del Mediterrani acabi anant a Tarragona ciutat. Malauradament l’únic partit polític que està dient això som nosaltres.

La decisió li pertocarà al Govern de l’Estat. Si el PP governa Espanya...

Anirem a Madrid totes les vegades que sigui necessari a lluitar pel nostre compromís electoral que adquireixo amb la ciutadania de Tarragona.

Un altre tema d’actualitat, la possibilitat de que Tarragona pugui acollir els JJMM al 2014 o 2013, quina és la posició d’Alejandro Fernández i del PP de Tarragona?

De moment de prudència perquè encara no s’ha pres la decisió i canvia moltíssim l’escenari en funció de si ens els donen o no. Si no te’ls donen el debat és completament diferent, s’ha d’analitzar si es pot fer al 2017, al 2021. Si ens els donen la gran qüestió és que es necessita un compromís ferm per part del Govern Central que és el finançador d’aquests Jocs. El que ha passat a Volos és que el govern grec va assolir uns compromisos que no ha complert i l’objectiu és que no ens passi com a Volos perquè estarà en joc el prestigi de Tarragona. Estarem a l’expectativa de veure els moviments del Govern Central.

És difícil en aquests moments i quan queden dos anys que les administracions tant la catalana i més la central inverteixin quantitats importants a la ciutat de Tarragona, perquè no hi ha diners...

Això és una intuïció que té tothom i que és perfectament comprensible.

En l’escenari de les properes eleccions municipals, creu que és necessari un consens polític pensant en possibles canvis de govern? Recordem que PP i CiU van deixar clar que no estaven per la labor.

Hi ha dos etapes, la primera en la qual els partits polítics tenien representants a la Candidatura i ara, que està en mans del Comitè Olímpic Espanyol. Això significa que és una qüestió de recuperar un consens polític però no de tornar a posar representants a la Candidatura. Tinc la sensació que el nou procés electoral podria ser una oportunitat per buscar un consens polític. En aquest mandat per moltes actituds que s’han vist ha estat impossible.

Si s’arriba a un consens polític, aquest passaria per un canvi en la presidència executiva de la Candidatura?

Crec que ara mateix hem de tenir present que tot l’escenari canvia de forma extraordinària en funció de si te’ls donen o no. Si te’ls donen s’ha d’analitzar amb el COE quin ha de ser el millor equip. Nosaltres hem manifestat moltes vegades que no enteníem com una persona com Agustí Pujol no tenia un paper destacat en la Candidatura. Crec que si te’ls donen s’hauria d’obrir més i analitzar el paper de cadascú a la Candidatura. Ara bé, encara és precipitat perquè no sabem si ens els donaran.

Vostè fins i tot va proposar a Agustí Pujol com a màxim responsable de la Candidatura.


En el seu moment, de cara a cercar el consens que s’havia trencat va ser una fórmula que vam proposar. Però era quan els Jocs estaven en mans dels partits de la ciutat.

Dins de l’actualitat que segueix candent, tenim el tema de Marina Port Tarraco. El 15 de març acaba el termini donat pel TSJC, com ho veu?

Aquí tenim la informació que ens proporciona l’Alcalde i el que ens diu, tampoc sense massa detall perquè és important la discreció en aquests temes, és que les notícies són moderadament optimistes però els detalls no els tinc.

Hem entrat pràcticament en precampanya, què espera d’aquestes eleccions?


Jo el primer que espero és que el nou govern assumeixi que Tarragona té 6 o 7 reptes bàsics que si no superem entrarem en decadència. El primer és blindar la capitalitat provincial. No em serveix que Ballesteros i Forns diguin que la llei de vegueries s’ha deixat en un calaix, s’ha d’obrir el calaix i llençar-la a la brossa. Si està al calaix algú la pot tornar a recuperar, és una espasa de Damocles que hem de llençar a la brossa. Tarragona necessita recuperar la capitalitat sanitària, s’ha de construir un nou hospital amb la fórmula que sigui. Hem de tenir l’estació d’alta Velocitat en trama urbana. La independència del nostre model portuari també és important, no pot ser un port auxiliar del de Barcelona. I hem de ser capaços de combatre l’atur d’una forma més decidida, no pot ser que l’Ajuntament només destini l’1% del seu pressupost.

D’aquests 4 anys per a vostè hi ha alguna qüestió positiva del mandat de Ballesteros?

Hi ha alguns aspectes puntuals positius però que tampoc requerien d’excessiva imaginació, és a dir, posar gratuït un sèrie d’autobusos és bo per determinats col•lectius de la ciutat però després s’ha de pagar. La Brigada d’Intervenció Ràpida va funcionar molt bé al començament, ara està donant símptomes clars d’esgotament. L’increment de la Guardia Urbana és positiu però també és cert que sobretot en els barris perifèrics i en determinades zones de la Part Alta, la percepció d’inseguretat és clara i per tant s’han de posar les piles. Però poca cosa més en termes de transformació de la ciutat i en termes de canvi polític, que era el que havia promès el senyor Ballesteros. El mandat és un rotund fracàs. No s’ha portat a terme la profunda reforma interna de l’Ajuntament ni les polítiques que la ciutat necessitava.

En aquestes eleccions, les previsions és que el PP guanyi vots, des de la seva formació quines enquestes tenen?

Com va passar a les autonòmiques, les dades que tenim és que tindrem el millor resultat de la història. El millor resultat de la història a la ciutat de Tarragona són 5 regidors i per tant el nostre objectiu és millorar aquest resultat i és un objectiu clarament assumible.

Per tant és molt probable que el PP tingui la clau de l’Alcaldia. En aquest sentit amb qui pactaria i amb qui no?

Amb ERC és difícil però és encara més difícil perquè tot indica que fins i tot poden sortir de l’Ajuntament. Sincerament, pactarem o parlarem amb qui sigui capaç d’acceptar les condicions que abans he explicat, les 6 prioritats de la ciutat de Tarragona. Si la resta de partits no volen, sempre es poden entendre ells. Ahir per exemple en el Plenari del POUM semblava l’escenificació de la sociovergència, la sessió de massatge que els convergents van sotmetre al senyor Tarrés i al senyor Ballesteros a mi em va deixar astorat. Moltes vegades es dóna per fet que PSC pactaria amb ICV o amb ERC si entra o que el PP ho farà amb CiU, i després com s’ha vist al Parlament de Catalunya a la sociovergència estan molt còmodes.

El canvi de portaveu de CiU, creu que ha tingut a veure en aquesta actitud?


No ho crec. Jo tinc un profund respecte per la Victòria Forns, crec que és una persona preparada i li desitjo tota la sort del món. Però no crec que la línea del partit hagi canviat pel canvi de portaveu. Es demostra en molts aspectes que l’oposició a Tarragona la fa el PP.

Després de les eleccions podem trobar 3 escenaris: que el PP segueixi a l'oposició perquè ningú accepta el seu programa, que el PP recolzi a CiU o que el PP recolzi al PSC.

Com es pot imaginar la gent, la darrera no és una possibilitat que em desperti un entusiasme només de pensar-hi, és un escenari molt complicat la veritat. Insisteixo, la veu final la tindran els ciutadans, que decidiran quines són les majories possibles i per quins partits aposten. Amb els seus vots decidiran si les prioritats que hem definit s’han d’incloure en un govern o no. El PP no és la crossa de ningú, prendrà les seves decisions pensant en els interessos de la ciutat. El PP a Tarragona no és un partit residual. A Tarragona no és un partit a dos, hi ha una tercera força política que pot decidir.

Per la seva explicació, considera que el seu partit pot tenir un pes específic com per governar.

Evidentment, som un partit de govern, com totes les formacions de centre-dreta a nivell europeu, som el partit que governa a més països, comunitats i regions d’Europa, som el PP, això no és qualsevol cosa, per tant, la nostra vocació no és ser un partit residual sinó ser un partit de govern. Jo surto a guanyar.

Per aconseguir aquests propòsits, té ja definida la llista?

La presentaré aviat però he de dir que amb els regidors actuals estic molt satisfet de com han fet la seva feina com oposició i mereixen l’oportunitat de poder gestionar també el govern. No hi haurà grans novetats, a partir dels números posteriors sí que es poden introduir cares noves.

Ja per acabar, quina Tarragona vol Alejandro Fernández?

Vull una Tarragona que tingui un passeig marítim com Sant Sebastià, un dinamisme cultural com Gijón, una neteja com Santander o Oviedo i una ambició com Madrid. Aquesta és la Tarragona que m’agradaria de cara al futur.
Pitu Tarrasa - 01/02/2011 - 13:44h
Marcel
01/06/2011
22:22
Jo no et voldria pas a tu com alcalde de Tarragona.
MAR
23/02/2011
17:53
...en Tarragona,si quieres teatro del bueno como dice Mourinyo,tienes que ir a Barcelona,y tener una cartelera de primer nivel.En tema culural creo que hay miucha cultura pero faltan medios y recursos economicos...Saludos Mar.
MAR
23/02/2011
17:38
En tema del paseo,creo Sr Fernández que se tendria que derribar el armatoste de hormigón de la playa del Miracle,creo recordar que se construyó en época de ustedes gobernando con CIU.En tema de limpieza tiene usted razón Tarragona está sucia,pero creo que la gente también es un poco bastante incivica en tema de limpieza.La empresa que hay ahora que es la misma que cúando governava ústed con CIU.Creo que se tendria que darle puerta.Tiene ústed razón,Oviedo lo que es el centro histórico,se púede comer sopa,pero implantarlo en Tarragona,sobre todo por presupuesto lo veo un poco difícil.Pero mola la idea otra cosa es ponerla en practica.En cuanto a cultura,lo primero no hay teatros suficientes .
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.