La comunitat pakistanesa fa una crida solidaria per afrontar el desastre que pateix el seu país
Khalid Mahamood: "El més urgent són medicaments basics i aliments"
  
Khalid Mahamood
Les pluges torrencials no donen treva als pakistanesos. El país està completament inundat i les previsions meteorològiques no són gens optimistes. Tot indica que el caos existent, amb més de 14 milions d’afectats pels aiguats dels darrers dies i milers de víctimes mortals que augmenten a diari, es mantindrà els propers dies. La població de Pakistan pateix els problemes derivats de la situació: malalties generades per la falta d’higiene, escassetat d’aliments i medicaments basics i, sobretot, la impossibilitat de poder arribar a algunes zones del país per a rescatar als més necessitats. A Catalunya hi viuen més de 45.000 ciutadans pakistanesos dels quals més de 8.000 ho fan a les comarques de Tarragona. La principal entitat que els aplega i representa és Gent de Pakistan a Catalunya, presidida pel Khalid Mahamood que també és el responsable de la zona de l’Àsia de la Coordinadora d’Entitats de les Comarques de Tarragona.

Khalid, explica’ns quina és la situació real al teu país a hores d’ara?


És una autentica tragèdia, un drama diari que es fa molt difícil de superar perquè l’aigua ho ha inundat tot deixant en runes i soterrats a quasi un miler de pobles, provocant la mort de moltes persones i afectant, segons les últimes dades oficials, més de 15 milions de pakistanesos que ja no tenen res i s’han quedat sense casa.
Segons els informes de la ONU, aquestes pluges que estem patint al Pakistan són ja pitjors i més tràgiques que el terratrèmol del 2005 i el tsunami del 2004. La situació és del tot insostenible.

Heu pogut parlar amb familiars vostres i saber com es troben? Què us diuen els pakistanesos que viuen a Catalunya a vosaltres que en sou els seus portaveus?

Ha estat molt complicat parlar amb segons quines zones del país perquè hi ha indrets on encara no se sap com han afectat les pluges caigudes. He anat preguntant a companys i amics pakistanesos que viuen a Catalunya i ells m’han demanat que esbrinés alguna cosa sobre les seves famílies. En alguns casos he aconseguit informació però en altres casos ha estat del tot impossible. Jo sé que el meu poble, que per sort és en una zona alta i muntanyosa, no ha estat inundat però que tots els seus voltants si que són plens d’aigua i que no ha queda cap peça de bestiar viva ni cap granja ni conreu en condicions.

A les males previsions meteorològiques dels propers dies i a la pluja ja caiguda fins ara hi hem de sumar la falta de recursos que està agreujant encara més la situació...

Si perquè el nostre és un país amb escassos recursos i no està preparat per afrontar aquests desastres tant grossos. Ara es comencen a veure els efectes de les malalties generades per la falta d’higiene dels darrers dies. Una gran part dels afectats, la majoria nens petits, està patint diarrea i febres que en són els efectes principals i com no els poden arribar recursos la situació serà encara més greu.

El nostre és un país que viu de l’agricultura i l’aigua ha esborrat del mapa tots els camps i conreus, s’ha emportat per endavant les granges i el bestiar. Què farem ara? Com viurà aquesta gent que només tenien la terra com a eina de treball?. Se’m fa molt difícil imaginar com serà el futur més immediat del Pakistan.

Fins a quin punt es dificulta l’arribada de les ajudes que puguin venir d’altres governs o les del propi govern pakistanès?

El problema és que l’aigua va pujant i d’aquesta manera no es poden fer arribar medicaments ni menjar perquè gran part de la població és, literalment, enmig de l’aigua. Els quatre rius més importants que travessen el país han crescut de manera inimaginable i les seves aigües s’han unit creant una mena d’oceà enmig del no res que ho ha inundat tot.

També cal culpar als politics pakistanesos per no preocupar-se abans del problema o per creure que la situació era controlable. Els ha marxat de les mans, no se’n han adonat de la realitat fins massa tard i han demanat ajuda fora de temps. Espanya, i més concretament Catalunya, han demostrat un cop més la seva solidaritat. Des del Secretariat d’Immigració s’han ofert a fer arribar medicaments i aliments al Pakistan un cop els haguem recollit a través de diverses accions que estem preparant a les comarques de Tarragona.

Què es necessita amb més urgència i com pot col•laborar la gent en aquestes accions que em comentes?


El més urgent són medicaments basics i aliments. De medicaments ens en faran falta molts i sobretot els que ajudin a aturar els símptomes de la gastroenteritis i les febres. Hi ha moltes mancances higièniques i aquestes poden augmentar molt la xifra de morts els propers dies. Calen serveis sanitaris d’emergència quan abans.

Tenim previst instal•lar una carpa al Passeig Jaume I de Salou, aprofitant la festa major d’aquest municipi, el proper diumenge dia 15 d’agost. Allí la gent hi podrà portar els medicaments i aliments que pugui i fins i tot s’hi podran fer aportacions de diners amb els quals comprarem més aliments i més medicaments. Aquesta mateixa carpa la instal•larem a la zona de la Catedral de Tarragona els dies 21 i 22 d’agost tot i que aquestes dates encara estan per acabar de confirmar.

Per aquelles persones que vulguin col•laborar i no puguin desplaçar-se a Salou o a Tarragona, per als qui vulguin ajudar d’altres maneres, com ho poden fer?

Jo estic a la seva total disposició. Em poden localitzar per correu electrònic a gpc@increxento.com, em poden trucar al 634 197 916 i si volen fer arribar els seus diners que serviran per comprar aliments i medicines, poden entrar a la web www.nouscatalans.cat on hi ha un llistat de comptes corrents on podran fer les seves aportacions. També demano la màxima col•laboració dels mitjans de comunicació en la difusió d’aquestes vies de participació, a les administracions per si poden fer alguna campanya d’ajuda al nostre poble i a aquelles ong’s que puguin aportar el seu granet de sorra. Tot ajuda és poca però la mínima ajuda de cada persona és molt important.
Oscar Ramírez - 12/08/2010 - 14:20h
Mercè
17/08/2010
09:09
Els diners que es gasten en armament, els podrien gastar per ajudar a tota aquesta gent. Els governs són uns hipòcrites.
Solidario
13/08/2010
16:56
Jordi Sendra los abuelos de la RESIDENCIA de la tercera edad de la Rambla Nova tambien necesitan tu ayuda.
ANONIMO
13/08/2010
15:08
Oscar Ramirez.ahora usted esTa haciendo demagogia.PAKISTAN,CHINA,AFRICA,SURAMERICA,BLANCOS,AZULES,NEGROS,AMARILLOS,,,,, Y AQUI ESTAMOS MORADOS,SIN PARO,SIN AYUDA FAMILIAR,CASA DE TRANSEUNTES CERRADOS,CENTROS DE DIA DE GENTE MAYOR COMO EL DE LA RAMBLA.Y LOS DE MI CASA CUANDO TOCA.YO SOY SOLIDARIO.
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.