Victòria Forns: «El problema ara és perdre el lideratge, la projecció, l’esperit tarragoní, nosaltres (CiU) hem de posar Tarragona allà on li correspon»
«A la ciutadania no els hi pots prometre coses que saps que no pots complir perquè la gent ens sentim enganyats»
  
Fotografia de TotTarragona
Fotografia de TotTarragona
Fotografia de TotTarragona
Entrevista amb la cap de llista de CiU a les properes eleccions municipals, Victòria Forns.

Quines han estat les sensacions d’aquests primers 15 dies del seu nomenament?

Les meves doncs d’una molt bona resposta del grup municipal i això em dóna molta tranquil•litat i no esperava cap altra cosa també ho dic. Per part d’altres partits, el primer comunicat que va fer Unió Democràtica va ser favorable lloant la figura i la feina de Joan, com no pot ser d’una altra manera i jo també tinc la necessitat de fer-ho perquè crec que l’honora la manera com ha fet les coses, crec que és una persona que ha treballat molt per Tarragona, que no podem perdre perquè perdríem un gran valor, i per altra banda també penso que renunciar a un somni com el de ser alcalde i a més a més imaginar qui podia ser la persona que fes la renovació és un esforç que altres no haguessin fet.

Jo tinc la meva opinió personal, crec que el Joan estava disposat a ser alcalde i tenia ganes però no es va sentir suficientment recolzat per tot el seu partit.

Això li hauria de preguntar a ell, és molt particular. El que vaig fer quan va parlar amb mi fa bastants mesos va ser intentar dissuadir-lo, jo no m’imaginava l’Ajuntament sense la figura del Joan al davant perquè a més jo vaig entrar amb el Joan de la seva mà al 2007. Però vaig notar que era una decisió totalment presa, no veia cap possibilitat de convenç-se’l del contrari, anava molt segur en aquest sentit i també molt segur de que la renovació havia de passar per la meva persona, cosa que em va sorprendre més. Sí que porto fent política tres anys però hi ha gent de partit o altra gent que porta més temps que també considero que són competents i que podrien haver estat. Els motius pels que decideix que sóc jo, doncs bé, ell parla de renovació, a mi tampoc se’m pot vincular amb el passat i això és cert, en el meu cas només es podrà parlar de futur, no entraré a fer valoracions del passat que a mi no em toquen.

Per tant creu que és un handicap que Joan Aregio hagi participat en anteriors etapes de govern?

És possible.

Després de la bona acceptació d’Unió Democràtica de vostè com a cap de llista, recentment Albert Vallvè s’ha tornat a postular com a número dos, què en pensa?

Jo he de dir que tinc molt bona relació amb tota la gent d’Unió, tant amb Raül Font com Albert Vallvè tinc molt bona relació perquè he treballat amb ells molt bé, tinc al sensació que hem format bon equip i en el tema d’Unió crec que ells tenen uns números determinats i ells han de decidir com els han de repartir. Amb Albert Vallvè puc treballar perfectament i ells com a partit decidiran que han de fer.

No creu que la gent vol renovació en la classe política com és el seu cas?

És possible, però crec que és interessant que les llistes siguin equilibrades, per tant que hi hagi gent nova, que hi hagi renovació, gent que aporti aire fresc, nous projectes, que tenen una idea diferent de com fer les coses, però d’altra banda s’ha de posar en valor aquells que tenen experiència. La gent que fa temps que fa política, que l’han fet amb criteri i que han treballat per Tarragona crec que s’ha de posar en valor en el sentit que aquesta conjugació de l’experiència i la renovació pot donar com a resultat una llista interessant i atractiva.

Quin pes tindrà vostè en l’elaboració de les llistes?

Se m’ha donat molta llibertat, tota la del món. És evident i això ja li vaig dir al Joan que el partit el coneix ell millor que jo per raons òbvies i amb ell hi he de comptar per fer aquesta llista, no posar-lo a la llista que he de dir que no vol ser-hi, sinó comptar amb el seu criteri i experiència.

Seguirà sent independent?

Sí, de moment sí. A l’hora de prendre la decisió també ho vaig preguntar i se’m va dir que no era en absolut necessari. Jo no m’he sentit menys compromesa pel fet de ser independent. Jo vaig creure en el projecte del Joan i el Joan representa una coalició, tu estàs en unes llistes i és evident que ets afí a aquest projecte sinó no hi series, però tampoc he estat menys compromesa ni m’he sentit un tracte diferent pel fet de ser independent.

Per tant podria haver-hi gent independent en la seva llista?

Sí, podria.

Una mica anecdòtic però potser no es podrà treure del damunt una “conyeta” si em permet, que és de Reus.

Si em diuen ganxeta a mi no m’importa gaire si t’he de dir la veritat. Si tota la critica que se m’ha d’arribar a fer és aquesta, estaré encantada de la vida, perquè no em sento criticada pel fet que em diguin que he nascut a Reus. El pare era de l’Aleixar i la mare de Sòria, crec que és una mixtura interessant com tantes que tenim a Catalunya i jo soc nascuda a Reus perquè els meus pares van viure a una masia que era a Constantí i allí no hi ha hospital, jo sóc de l’any que va néixer Joan XXIII per tant havia d’anar a clíniques privades, per tant la que teníem més a prop era una de Reus. Vaig venir a Tarragona als 3 anys per tant tots els meus records són d’aquí.

Per cert com creu que s’han portat últimament les relacions entre Tarragona i Reus?

Crec que fa temps que ens hauríem de relaxar en aquesta mena de pols entre Tarragona i Reus. Ara també he de dir que tinc al sensació que en moltes coses ens guanyen, que lideren grans projectes que nosaltres hem perdut o hem deixat perdre, en el tema sanitari, educatiu i que en aquest sentit són més proactius, o al millor estan més ben posicionats dins el partit, no ho sé. I si parla de la capitalitat, crec que nosaltres vam fer el que havíem de fer. Crec que l’alcalde ho havia d’haver liderat una mica més i que el que vam escenificar a les escales de la Catedral havia d’haver fet un pas endavant. Crec que hi ha coses que s’han de defensar posant-hi tot.

Amb la retallada de l’Estatut el que està clar és que el tema de la llei de Vegueries està mort. L’únic que permetrà el Constitucional i el Consell de Garanties és canviar el nom de províncies per vegueries.

Sí, això ho sabíem abans de començar-les.

Sí però demà s’aprovarà al Parlament de Catalunya una llei que no es podrà aplicar.

Sí, aquesta és alguna de les absurditats que fa el tripartit a Catalunya, que n’han fet moltes. I davant de que això es tirés endavant jo crec que Tarragona va fer el que havia de fer que era mobilitzar-se, això està bé, ja que fins i tot la gent critica la mobilització i jo crec que no, si tu apliques una llei en la que es posa en perill la capitalitat i la vegueria fins i tot, crec que nosaltres es havíem de moure. Ara, estic d’acord que sabent com tothom sabia que aquesta era una llei que després no es podria aplicar, no calia aquests esforços ni embolicar a la ciutadania en la mobilització. Ni era el moment de fer-ho, perquè abans s’hauria d’haver dibuixat territorialment Catalunya amb el consens global i això no s’ha fet. Tinc la sensació que ha estat un intercanvi de cromos entre la Llei de Vegueries que volia Esquerra i l’Àrea Metropolitana que volia el PSC, que veuen trontollar el tema del govern de la Generalitat i per tant és una àrea de poder molt important per poder traslladar tots els que en aquests moments tenen poder a Barcelona. És una estratègia.

Seguim en temes catalans, després de la gran manifestació de Barcelona, vostè té la sensació de que res serà igual?


Jo crec que fa temps que no és igual, fa temps que tenim un cert maltracte per part de l’Estat. Del que destacaria de la manifestació de dissabte és la presència de polítics que hi eren tots, excepte uns, la resta tots, i sobretot destacaria la mobilització ciutadana. Crec que va ser una manifestació ciutadana, és la societat civil la que defensa el poble de Catalunya i això s’ha de posar en valor. Fins i tot crec que hauríem de fer més coses, no es poden acabar les nostres accions amb la manifestació. Veig que és complicat el que puguem aconseguir però com a mínim un posicionament, és dir ‘estem aquí i ull perquè no us deixarem fer tot el que vulgueu’. Altra cosa és que després es pugui traduir que nosaltres puguem tenir més paper però difícilment es pot canviar de com ha quedat perquè el Tribunal Constitucional és el que és i per això hauríem també de valorar quin Tribunal Constitucional tenim.

Sóc dels que crec que si no obliga, al menys la sentència del TC dóna peu a que les eleccions catalanes s’avancin el més aviat possible.

Crec que hi ha dos coses que són interessants, una són les eleccions catalanes i l’altre les de l’Estat. Com millor posicionats estem a l’Estat és evident que podrem tenir més força i treballar més i millor per Catalunya. En les properes estatals hem d’anar massivament a votar els catalans i a votar en clau Catalunya.

Tornem a Tarragona. Va dir concretament el portaveu del PP, Alejandro Fernández, que el fet que vostè encapçali la llista de CiU era un apropament a una possible sociovergència.

Crec que és una estratègia política del company Alejandro Fernández que en sap. Tinc la sensació que s’equivoca amb aquesta estratègia, ell per rascar quatre vots diu coses de les que no en té coneixement i no pot acreditar ni argumentar. No sé com arriba a aquesta conclusió. El fet de que jo sigui independent no em posiciona ni més a prop d’un ni d’altres. Del que estic convençuda és que hem de treballar pel bé de la ciutadania i de Tarragona.

Les seves relacions amb l’actual alcalde Ballesteros com són?

Cordials, tot i que ell diu que no em coneix .

Però el coneix?

Sí que ens coneixem, crec que ell em coneix més del que manifesta conèixer-me. Com a mínim ens veiem un cop al mes als consells plenaris. He fet moltes intervencions, he defensat moltes mocions i coses importants per exemple en el tema de propostes econòmiques, també en el tema d’igualtats, en el tema d’habitatge i crec que ell coneix sobradament qui sóc jo i com treballo.

Per cert, l’ha trucat?

Sí, he de dir que em va trucar ell, el Sergi de los Rios, l’Alejandro Fernández i la Rosa Rossell. Cosa que agreixo de veritat.

Però no han parlat gaire...

Sí, després ja ens hem vist en un sopar d’un barri de Tarragona i va tornar a parlar amb mi. No em despatxat però.

I la relació amb la resta de companys?


Bé, bé. Amb alguns tinc més relació que amb d’altres però jo diria que són cordials i amb algú fins i tot afectuosa.

Amb l’Alejandro Fernández també?


Sí, tinc una relació cordial. Coincidim en pocs àmbits de feina però sí, tinc una relació cordial.

Una pregunta que li venen repetint és quan prendrà el relleu com a portaveu del grup?

Crec que aquesta és una decisió que hem de prendre a nivell intern com a grup municipal. Nosaltres aquest estiu està planificat com hem de fer les coses a partir d’ara i en tot cas ho ha de decidir això el Joan Aregio. Per mi, és el meu cap i el número 1 de la llista perquè Tarragona va votar aquesta llista, a partir d’aquí prendrem decisions.

Suposo que seria interessant pel grup i per vostè personalment fer-ho el més aviat possible.

Sí, jo estic disposada però no em vull precipitar tant. Com tot el que hem fet fins ara el grup municipal, parlàvem i consensuàvem.

Però és conscient que un dels grans reptes és donar-se a conèixer?

Sí, es pot fer de moltes maneres, una és ser portaveu i l’altre és tenir una agenda proactiva per conèixer molta gent. Perquè no et coneixen pel fet que tu agafis el relleu de portaveu en els consells plenaris, crec que la meva feina està sortint al carrer i anant a conèixer a entitats, persones, gremis, associacions, federacions, etc.

Com veu la ciutat de Tarragona ara mateix?

Tinc la sensació i veig una ciutat que amb el canvi s’ha aturat. No veig cap gran projecte que hagi estat liderat pels socialistes o Esquerra, que són els que governen. Suposo que abans que acabi el seu mandat alguna cosa més tancarà però els grans projectes que són els que defineixen el futur de la ciutat jo no els veig tancats. I tinc una mica la sensació d’un cert desencís per part dels ciutadans, no de tota, però sí una part important, pel fet que va fer un programa molt gruixut amb molt de pes i no veig que hi hagi un compliment significatiu de tot allò que es va prometre. Els programes han de ser més prioritzats i nosaltres hem de fer un decàleg de 7 o 10 propostes que tu sàpigues que pot dur a terme. A la ciutadania no els hi pots prometre coses que saps que no pots complir perquè la gent ens sentim enganyats.

Evidentment no podem parlar de l’anterior etapa de govern perquè no hi era, però l’actual sí, com valora l’oposició que estan fent?

Segurament la llista de CiU que portàvem a les eleccions de 2007 era una llista per governar. No teníem experiència d’oposició o tenim una curta experiència d’oposició en el que és l’Ajuntament de Tarragona perquè érem gent preparada per governar i per tant amb aquest esperit de voler governar, la nostra oposició és constructiva, hem fet moltes propostes. Nosaltres som més proactius en la proposta que en la crítica. De tota manera crec que la ciutadania està molt cansada del pim-pam-pum i només facis la crítica dels que tens al davant i estan al govern, crec que també des de l’oposició pots ajudar a projectar la ciutat i pots participar en molts dels projectes. Jo crec que hem fet una oposició constructiva.

És molt difícil però si hagués de destacar alguna qüestió, quina creu que és la principal problemàtica de Tarragona?

És difícil. Crec que un problema ara és perdre el lideratge, la projecció, l’esperit tarragoní, el tarragonisme. Nosaltres hem de posar Tarragona allà on li correspon, som capital, som una ciutat que podria tenir una projecció més gran perquè tenim indústria, tenim el port, tenim una indústria turística i cultural que hauríem de cuidar molt més, i amb tot això hauríem de projectar una ciutat de futur. Tinc la sensació que això no ho tenim.

Un punt molt concret, la Candidatura als JJMM de 2017, Joan Aregio sempre ha manifestat que es trobava al marge després de la gestió que hi va haver al principi de Mario Rigau. Com ho veu vostè?

Nosaltres sempre hem dit que ens hi sumàvem i que havíem de ser candidatura pel 2017, perquè pot ser un revulsiu per la ciutat. Altre cosa és estar-hi dins perquè en un tema de gestió no ens hem posat d’acord. Vam demanar una sèrie de coses a l’alcalde de Tarragona i ell no s’ha mogut un mil•límetre d’allà on estava i això és el que ha suscitat que no hi formem part però no ens hem retirat del suport de la candidatura de Tarragona.

Sincerament quants regidors creu que traurà CiU?

Jo em conformaria amb els que em posicionessin com alcaldessa de Tarragona. Treballaré pels màxims, és un repte complicat i més que és difícil desbancar a un alcalde que acaba d’arribar. Però penso que el grup municipal és gent molt treballadora i motivada que ens entenem molt bé i crec que hem de fer un programa per donar-nos a conèixer, per escoltar molt a la gent, per saber d’on venen els problemes, quins suggeriments ens arriba per part de la ciutadania que crec que els de d’explicar menys coses i escoltar-la més.

El que és realment preocupant és el nivell d’abstenció.

Crec que està justificat. La gent té motius per la desafecció política però no tenim altres sistemes per tirar endavant les ciutats. Podrem fer-ho millor amb llistes obertes? No ho sé, però una de les primeres coses que hem de fer és animar a la gent que ells creguin que des de la política i des de determinats projectes polítics es poden fer bé les coses.

Jo també sempre ho dic que penso que en els llocs on hi ha menys democràcia és en els partits.


Jo no sóc dona de partit, segurament algú de partit ho podria contestar millor.

En el cas de Tarragona sigui quin sigui el partit guanyador aconseguir l'alcaldia passarà probablement per pactar amb una altra força política, en qui pactaria?

Crec que no és el moment de plantejar aquestes qüestions. La meva preocupació és arribar a la ciutadania, que em coneguin, coneguin el nostre projecte, escoltar molt a la gent i projectar la idea de que es fa política des de la il•lusió, les ganes i l’optimisme. La sensació de depressió i tristor s’hauria d’intentar neutralitzar. Nosaltres hem de pactar amb aquells que creiem que treballaran millor per Tarragona. Penso que els polítics estem al servei de la ciutat i amb aquest esperit en el moment que arribi hem de prendre decisions.

Darrerament amb la retallada del govern central, molts s’han adonat que vivim per damunt de les nostres possibilitats, fins i tot les administracions, ara és una realitat i s’han posat en marxa accions per reduir aquesta problemàtica. Vostè seria partidària d’eliminar regidories a l’Ajuntament de Tarragona?


No sé si eliminar regidories però probablement faria uns pressupostos més ajustats, tenim algunes despeses que segurament són supèrflues i es podrien desviar cap altres tipus de polítiques. I també crec que hi ha polítiques que s’haurien de refermar més com les socials, d’ocupació, les que ajudin als emprenedors i també s’hauria de fer un esforç per tots aquells que presten serveis a l’ajuntament i cobrin en un temps pactat. El que n poden contribuir és que empreses es vegin afectades pel retard en el pagament i contribuir en la seva fallida.

També s’ha criticat l’increment en l’etapa socialista d’assessors...

N’hi ha i crec que en excés, a més tots amb sous elevats. No hi ha més que cobri menys que un cap de servei i un cap de servei per arribar a ser-ho ha fet tota una carrera professional molt important i ha hagut de demostrar que és competent i presentar-se a diverses oposicions. Això ni una administració s’ho pot permetre ni menys en temps com els actuals i també perquè tenim persones dins l’Ajuntament que poden demostrar la seva vàlua, tècnics amb suficient competència per a que ens puguin ajudar.

Què és el que té planificat a partir d’ara mateix?


Ja estic fent coses, d’entrada ja he portat unes àrees concretes de l’ajuntament i en moltes altres m’he d’acabar de formar, tot no es pot saber quan entres, i ara he de planificar una sèrie de reunions amb els meus companys del grup per posar-me al dia en profunditat de totes les àrees en les que jo he tingut menys contacte. Una altra de les coses que vull fer és conèixer totes les entitats, federacions, associacions, totes les que pugui en quests 10 mesos perquè ells em coneguin i per escoltar molt com veuen la ciutat i quines són les seves preocupacions. També m’agradaria a nivell intern de l’ajuntament fer alguna incursió en el sentit de conèixer determinades persones amb les que no he tingut relació i en això treballaré tot el mes de juliol i agost.

No tindrà vacances?

Potser agafaré uns dies a l’agost.

Doncs que treballi molt i que tingui bon estiu.

Gràcies, igualment.
Pitu Tarrasa - 13/07/2010 - 13:43h
jo
19/07/2010
13:34
Va pels inútils, si la Sra. Victoria, està en política fa 3 anys i està com independenta, en principi, no té ni lligams ni compromisos previs POLITICAMETN, cla que te´el compromís d'una candidatura, d'on és regidora, faltaria mé, pero és independenta per votar el que vulgui, i no cumplir la disciplina d'un partit politic, i com a nova en la feina, no té ni lligams, ni rémores pasades, "sa enterao ceñor intuligente"??.
Johnny Malatreck
19/07/2010
13:20
Carmen, és exactement el què he dit; que el Miguel Ángel López Mallol és de Tarragona, i els de Reus, segurament que ni ho saben.
Carmen
19/07/2010
11:27
El Miguel Angel Lopez, alias PP, no és de Reus, de petit estudiava a la Salle de Tarragona, a la Plaça Imperial Tàrraco. Vivia a la Rambla del Generalísimo.
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.