Josep Fèlix Ballesteros: «Com a molt tard asseguro que el POUM s’aprovarà el mes de setembre»
«Estic profundament preocupat pel Complex Sant Jordi»
  
Entrevista amb l’Alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, on repassem els diferents temes de l’actualitat que seguint les nostres línies de transparència reproduïm a continuació de forma textual:

Em podria fer una valoració sobre la sentència de l’Estatut?

La veritat és que tens sensacions contradictòries, d’una banda la sentencia només no han afectat 14 articles dels 129 impugnats i això suposa un cop important pel PP que apostava per carregar-se el conjunt de l’Estatut, i el PP hauria d’aprendre lliçons i és que no es pot recorre una cosa que el poble català a havia votat en referèndum i que els dos Parlaments a Catalunya i a Madrid s’havia votat en referèndum. Dit això, em sembla que un tribunal desprestigiat com aquest, s’hauria d’haver estès fins que no es renovés el TC, per tant crec que és un tribunal que segur que jurídicament té tota la raó del món per fer el que ha fet però que ha estat desligitimat social, política i judicialment. Nosaltres hem de seguir defensant que som una nació, l’Estatut íntegre, i que aquesta és la cota d’autogovern que vol el poble de Catalunya i per tant hem de reaccionar amb contundència. El fet que no es carreguin tot l’Estatut no ha d¡impedir que defensem l’Estatut que està aprovat i refrendat pel poble de Catalunya i si hem de sortir en manifestació, iniciar un nou procés de relació política Catalunya-Espanya, si tots els partits hem de fer pinya, s’haurà de fer per enviar un missatge clar als que no volen que Catalunya assolim aquesta cota d’autogovern.

Passem a Tarragona, que n’opina del relleu de Joan Aregio per Victòria Forns?

Em va sorprendre realment, va tenir el detall de trucar-me ahir a la tarda, ja sabeu que som bons amics de fa molts anys, tenim discrepàncies polítiques però personalment l’aprecio molt, i ho lamento perquè crec que és una persona que s’hi ha dedicat tant com ha pogut a l’activitat política local. Suposo que és una decisió difícil com ell ha dit i ho respecto i espero seguir comptant amb ell per la ciutat perquè té valors, coneixements per aportar el bo i millor d’ell mateix des de l’àmbit ciutadà i polític allà on estigui. Ho lamento perquè ha estat un polític important en el govern anterior, en la Diputació i en aquest moment com a cap de l’oposició. Amb ell hem pogut arribar a acords importants, l’últim sobre el traçat ferroviari o la moció famosa sobre el burka. Suposo que el partit i el mateix Aregio hauran decidit el millor per ell i respecto molt els processos interns i el que desitjo és que li vagi molt bé allà on estigui i que comptarà amb mi com Alcalde i com amic.

Ja que ha parlat de les jornades ferroviàries, sembla ser que al juliol s’ha de fer públiques les aportacions...

Si, estem recollint les aportacions, les farem públiques al juliol i començarem el treball més acurat dels grups municipals per tal de definir el traçat ferroviari. Estic content que de les jornades ferroviàries hi ha un gran nivell de consens pel que fa als traçats, a la necessitat de tenir llargs recorreguts aquí, la necessitat del by-pass encara que alguns els dibuixen d'una manera o altra o de prioritzar les rodalies que afecta a la immensa majoria dels ciutadans. Crec que a finals de juliol o inicis d’agost tindrem un model ferroviari que portar a plenari i aprovar-lo.

Els problemes segurament vindran després amb la famosa retallada...

Sí, això ho dificultarà una mica més en el temps però si tota la ciutat de Tarragona té clar que defensa un model, al final ho aconseguirem. Sabem que totes les inversions ferroviàries són lentes, ara tindrem la retallada i l’allargament d’alguns períodes...

El ministre Blanco va dir que en vuit anys no farien noves línies ferroviàries...

Noves línies, però modificacions de les actuals sí, i això no és nova línia és modificació de l’actual. Ningú nega que Tarragona no pot quedar despenjada del corredor del Mediterrani i això s’ha d’aprofitar per forçar la voluntat de que passi per aquí el llarg recorregut i per tant que pugui fins i tot baixar alguns AVEs.

Tot i així, sent optimistes sis o set anys no ens els treu ningú...

No, clar tot són processos llargs que lamentablement comencen ara quan havien d’haver començat fa 15 anys, i la millor manera de començar es posant-se tots d’acord en un sol discurs i que tothom el defensem. Si fem això, sis, vuit, deu anys però al final sortirà. Estem parlant de períodes llargs, en estructures ferroviàries no hi ha coses immediates.

Recordo fa dos anys que li vaig fer una entrevista quan portava un any governant i vaig preguntar-li per alguna de les coses que s’enpenedia i va dir que de posar dates a moltes obres i ho ha seguit fent...

Si, perquè moltes vegades a l’administració si no poses una data les coses no corren per exemple el Parc del Francolí on vaig posar una data perquè sinó les coses no s’acceleraven. Però bé, les dates a l’administració és com els bombers encenent espelmes.

Seguim parlant de dates, dissortadament últimament ha estat notícia l’accident a Castelldefels, amb el pas a nivell de la plaça dels Carros seguim en les mateixes condicions des de fa molt de temps. Sembla ser que a l’octubre podrien començar les obres.

I començaran, és la darrera data que m’han donat i és una data segura perquè ja ha sortit la licitació. Ara és veritat que és massa tard. També he de dir que nosaltres ho hem intentat de totes les formes i que la gran errada va ser l’any 2000 deixar-ho en el calaix, ja que a l’any 2000 el projecte ja estava fet i la Maria Lluïsa Expósito en aquell moment ho va deixar en un calaix perquè s’havia de fer de manera imminent el soterrament. En aquell moment s’havia d’haver forçat la màquina com hem fet nosaltres ara.

I no es considera necessari mentre reforçar les mesures de seguretat?

Aquí tenim senyals acústiques, una doble barrera i en els darrers anys no hi ha hagut cap accident, és més les barreres baixant bastant de temps abans que passin els trens. Vaig parlar amb els responsables de Renfe fa un any i em deien que era un dels passos més segurs que hi ha.

Fa aproximadament un any va enviar una carta al director d’Adif exigint la remodelació de l’estació. Ha passat un any i segueix igual.

No, igual no, perquè han invertit 380 mil euros en millores de servei i això es va posar en marxa com a conseqüència de la nostra queixa perquè ells només tenien previst canviar uns espais auxiliars al costat del cap de l’estació però no posar serveis nous, remodelar les zones perimetrals i la de la cafeteria i accés a les andanes. Això està fet, són només 380 mil euros però s’ha fet amb celeritat i ara ja han preparat un projecte de remodelació del conjunt de l’estació per facilitar que hi hagi més espai públic i més digne, i per tant més aire condicionat, millors condicions i d’altra banda superar les barreres arquitectòniques que és el gran problema. És més, ara al projecte ens han posat una “pecera” per connectar platja i ciutat. El que no sabem és si afecta la retallada o no, em diuen que no però fins que no ho vegi no m’ho creuré com Santo Tomás.

Parlant de projectes, quan tindrem el projecte definitiu del Mercat Central?

Com a projecte definitiu aquest estiu amb el pressupost ajustat al cèntim.

I amb l’aportació estatal, es pot confiar amb aquests 8 milions d’euros?

No estan signats perquè no hem pogut enviar el projecte definitiu, en el moment en que el tinguem hi ha declaració d’intencions per part del Ministeri de l’Habitatge de que els tindrem i una vegada enviat el projecte ells estan disposats ja a signar el conveni i acord, per tant jo ho dono per segur.

Els venedors del Mercat estan preocupats per les obres fins i tot han posat un comptador, etc.


Hi ha incertesa per les obres però la veritat és que la gent no ho esta passant malament, de fet estan venent més del que venien dins malgrat la crisi.

Però l’enrenou que hi ha al voltant del mercat?

Sí, els que tenen motius de queixa són els dels voltants per això anem excavant arqueològicament i tapant per a que hi hagi el mínim de forats i impediments per passejar i moure’s. Però els paradistes del mercat em diuen que no cal que corri perquè estan bé. És veritat que han de fer un “pressing” que els hi toca fer però quan estiguin dins el mercat hauran de començar a pagar la part de les obres que els hi correspon per tant ells estan tranquils, pressionant però sense donar massa pressa.

El president de la RSAT va manifestar que les cates estaven relantitzant-se molt.

Sí, van lentes perquè són excavacions intensives i exhaustives i no és veritat que hi hagi intenció d’anar lent perquè cada dia que passa ens costa diners. A més al mateix temps que s’estan fent cates es fan les desviacions de serveis.

I un altre tema que no acaba d’enllestir-se és el POUM ?

No, ara ja sí que està a la recta final perquè ja hi ha acord amb Protecció Civil després d’onze mesos, estan intercanviant els últims documents però en canvi ja va avançant totes les fitxes del POUM a un ritme suficient i les al•legacions ja estan a punt de ser respostes perquè algunes d’elles era de la pròpia química relacionat amb Protecció Civil. Per tant ara ja podem dir que estem si no a la recta final en els últims metres de la cursa.

Podria anar al Plenari del mes de juliol?

Juliol o principis de setembre com a molt tard. Ara sí que ho puc dir segur i lamento haver perdut aquests 11 mesos.

Un tema que no depèn exclusivament de l’Ajuntament però que em consta que el consistori està molt interessat és el Complex Sant Jordi.


Doncs estic tan preocupat com tothom. Ja ho he dit a la Direcció General d’Esports, al Delegat d’Esports de la Generalitat, que estic profundament preocupat. Nosaltres vam forçar que es fes l’enderroc, els estem tramitant la llicència de tot el complex i no veig que ningú es mogui.

Seria qüestió d’un problema de finançament?

Em diuen que sí. Però la Generalitat és la que ha de lluitar amb aquesta empresa per aconseguir un finançament suficient i sinó que li donin al que va quedar en segon lloc però no pot ser que tinguem aquell indret així que és un lloc de pas de la ciutat molt important i els veïns ho reclamen amb tot el dret del món.

Com Alcalde pot fer alguna cosa més?

Estic fent, estic trucant, tramitant la llicència de manera ràpida, els hi allargarem el termini de pagament com a qualsevol altre persona, estem parlant amb la Direcció General de l’Esport amb el Delegat, vaig trucar a l’empresa i van dir que tenien el finançament lligat però veig que no comença, per tant jo cada 15 dies no paro de fer gestions i insistir en la necessitat de tirar endavant el tema.

Seguim amb qüestions esportives d’un altre caire com és el Nàstic que possiblement pugui presentar un deute que estigui al voltant dels 5 milions d’euros. Possiblement molts diners es deuen a Hisenda, a la Seguretat Social i no sé si a l’Ajuntament...

No, amb l’ajuntament no hi ha deutes.

En qualsevol cas es pot donar la circumstància que l’Ajuntament subvencioni una entitat que té deutes amb l’Estat.

Els deutes amb l’Estat no ho sé, amb Hisenda a mi em consta que l’actual Consell els està negociant amb l’Agencia Tributària i que s’han posat d’acord en fer un pagament ajornat. No sé si hi ha deutes amb la Seguretat Social i pel que fa a la part restant del dèficit la actual junta ha parlat amb tres bancs i han aconseguit un finançament que farà que el Nàstic no tingui dificultats d’immediat això sí obligarà a tenir un any de gran contenció de la despesa.

Possiblement es farà una nova ampliació de capital.

Sí, però això ja estava previst. Ara s’ha produït una ampliació de capital de 700 mil euros i es produirà un altre d’igual o major volum.

Segons els meus números, s’hauria de fer una ampliació de 3,2 milions d’euros.

L’objectiu és anar fent successives ampliacions en funció també de si la gent vol anar o no perquè ja pots fer ampliacions que si la gent no compra...L’objectiu és recapitalitzar el club i que l’Ajuntament que no anirà a cap ampliació de capital es quedi cada vegada amb un percentatge menor de tal manera que ens quedem per sota del 10%. En aquest moment ja teníem el 24%.

En el supòsit que amb capital privat no es pogués arribar, l’Ajuntament anirà a ampliació de capital?


No, no anirà a cap, ni que no es cobreixen les ampliacions de capital. I això ho sap la SAD i ho accepta.

Jocs Mediterrani 2017. Com està el tema?

Doncs està molt bé, Ara a París hi ha una reunió en que s’ha de prendre la decisió de Grècia 2013, que encara no està presa, que tot apunta que si no és Volos serà Croàcia.

A vosaltres no us ho han tornat a oferir?

No, a nosaltres ens van dir que si ens ho demanen i no hi ha més remei ho faríem però vam dir que sí si ens donaven un any més, en comptes del 13 el 14 però crec que no es produirà aquesta circumstància, el més lògic és que si no ho fa la primera ho faci la que va quedar segona ciutat i ens consta que Rijeka dirà que sí. Nosaltres seguirem optant pel 2017.

Està una mica complicat amb l’entrada de Trípoli?

No, per raons que no puc explicar, ho té complicat Trípoli. Les úniques competidores són Alexandria i Tànger. Alexandria només ha presentat una carta no ha fet dossier, nosaltres presentem d’aquí a poc el dossier final internacional i Tànger, la ciutat volia, la família real no volia i depenia molt de les inversions internacionals i de la plataforma portuària i com que això ha baixat moltísim, s’ha refredat per tant tenim la major part de possibilitats de tenir-ho nosaltres. El comitè avaluador vindrà cap a l’octubre i es decidirà a finals d’aquest any o principis del vinent.

També afectarà les famoses retallades.

Sí, però mentre que Tànger ha de fer tot, nosaltres ja tenim alguns poliesportius, tenim la plaça de Braus que algun dia acabarà la Diputació, tenim la Vila Olímpica que estarà en marxa a l’ARE de Pou Boronat que es fa amb un consorci amb Incasol ens quedaria fer el pavelló de set mil espectadors que el paga l’Estat o la Generalitat i la zona d’aigües amb piscina de llargada internacional que ho faria el que no faci el pavelló. Per tant la inversió que tenim no és tant de la ciutat com de les dues administracions restants i està compromesa i assegurada per document oficial. I a més, tenim que a la ciutat o no li costarà gens o li costarà molt poc l’organització perquè ens han concedit amb acord de Ministres anys fiscals, és a dir, hi haurà grans empreses que invertiran perquè tindran beneficis fiscals. Això vol dir que el cost d’organització dels Jocs sortiran d’aquests beneficis fiscals que es produiran entre 3 i 5 anys.

En el cas que no fos al 2017, seria al 2021?


No ho sé, ja serà un altre alcalde qui ho decideixi això però nosaltres treballarem amb l’esperança de 2017.

Publicàvem ahir a Tottarragona.cat que Tecnigenia que era adjudicatària de l’elaboració del Dossier de Tarragona 2017 ha estat embargada per Hisenda, no sé si això afecta d’alguna manera?


El dossier el tenim fet i entregat per tant no afecta en absolut.

Aquests dies també s’ha parlat a la ciutat de la necessitat de que Tarragona pugui tenir un nou hospital.

Tarragona tindrà un nou hospital que és el de Santa Tecla que anirà a prop de la Vall del Llorito.

Però és una ampliació, jo em refereixo a un nou hospital.

No és una ampliació, és un nou hospital de Santa Tecla i això ho tinc compromès amb la direcció de Santa Tecla. Les inversions que s’han de fer a Joan XXIII el que s’ha de valorar és si són suficients per fer un hospital nou o no. Joan XXIII té l’avantatge de la seva ubicació central.

Però té terrenys per fer un nou hospital darrera mateix.


Possiblement.

Els mateixos professionals diuen que amb els 136 milions es podria fer perfectament un nou hospital i també existeix el temor que el nou hospital de Reus, que sembla que està preparat per acollir molta més gent de l’àrea que dóna servei, pugui restar la cartera sanitària a la ciutat de Tarragona.

Nosaltres no perdrem cartera sanitària, mossegaré en sentit figurat a qui pretengui treure cartera sanitària de la ciutat de Tarragona. És més, hem d’optar a més i millors serveis, hem de tenir un centre de I+D en col•laboració amb la URV per poder tenir aquí un espai universitari digne a Tarragona, no només a Reus i en tot cas agafarem servei de docència i recerca aquí, el laboratori s’ubicarà a Tarragona. I respecte a les inversions per un nou hospital o continuar amb les millores d’aquest jo estic disposat a escoltar als professionals i si arribem a la conclusió que és millor fer un nou hospital allà per no perdre centralitat a mi em semblarà fantàstic.

A una de les últimes trobades que va fer les Acadèmies de les Ciències Mèdiques, es va plantejar la possibilitat de crear una comissió de treball per parlar d’aquest tema i precisament que fos presidida per l’Alcalde.

D’aquest tema en vaig parlar amb Joan Aregio en la darrera Junta de Portaveus i ja vaig dir que com ell sabia estic disposat a encapçalar unes reunions d’entesa mútua. Crec que el gran error ha estat que l’Ajuntament històricament no s’ha posat al capdavant de l’oferta sanitària d’aquesta ciutat i això ho hem de corregir.

D’altra banda, en relació a l’edifici del Banc d’Espanya, sembla ser que també s'està endarrerint.

No, s’està acabant el projecte d’adaptació del projecte que ja hi havia i una vegada sapiguem el que costa el dotarem econòmicament. Potser té un endarreriment d’un mes però no és una de les inversions que té qüestionat el seu futur.

I el pàrking Jaume I?

Ara sortirà a concurs el projecte executiu i abans de final d’any estarà licitat. Pàrking convencional amb 300 places d’aparcament.

El moment econòmic ho dificultarà també...

No serà fàcil obtenir finançament però al final el tindrem. L’Ajuntament de Tarragona encara té crèdit i les seves empreses també. És evident que allà on tenies 12 ofertes ara tens tres i que els tipus d’interès piquen però bé a les famílies també.

I als responsables del nyap algun dia se’ls jutjarà?

Jo espero que el jutjat al que la Fiscalia ha passat els documents acabi jutjant amb contundència. El que vaig fer és al que em vaig comprometre, a fer una anàlisi exhaustiva tècnica i passar-ho a Fiscalia i Fiscalia li ha passat al jutjat que està tramitant tots els afers relacionats amb la UTE i espero que aquest determini per la via que sigui. Si va per la civil serà una altra cosa i si ha d’anar per l’administrativa nosaltres prendrem cartes.

Vostè estava al Consell d’Administració.

Sí, jo estava al Consell i en les dues decisions unànimes que es van prendre abans i vaig donar un vot de confiança i el vaig pagar al Consell d’Administració i els dos companys que van seguir van deixar de tenir la confiança en veure coses que no funcionaven i van votar amb abstenció i en contra totes les altres vegades. No m’enpenedeixo ni ho he ocultat mai.

L’informe de la comissió li carrega el “mort” al gerent...

No sobre la presidència de l’empresa, sobre la gerència i sobre Alen. I també repartia responsabilitats.

Desitjaria que això acabés d’una vegada...

Clar que sí, fixeu-vos si vaig intentar ser polit que la comissió va ser tècnica purament i la van aprovar tots els grups municipals.

Ja per acabar, jo tinc molt clar que res serà igual no solament a Tarragona sinó en general.


La crisi ens canviarà, dissortadament unes coses per força però l’excés de dispendi que teníem tots, famílies, empreses, administracions al menys ara aprofitarem per fer net del que és fonamental i treure el que és accessori.

Si no recordo malament al gener va dir que aquest any seria on es veurien els projectes finalitzats, permeti’m que ho posi en dubte.

No, jo vaig dir que era l’any en que havia acabat la improvisació i començava la programació i ho estic complint amb el Pla Tarragona 2022 i tots els plans en marxa, és l’any en que totes les inversions municipals acabarien, les previstes: Teatre Tarragona, llars infants, escales mecàniques, Parc de les Granotes, Parc del Francolí, Ciutat Jardí, carrer Jaume I, tancament del parc de la ciutat, plaça de Sant Salvador en marxa, cobertura piscina Sant Salvador en marxa, és a dir, tot el que és municipal fet i la resta de projectes que històricament havien quedat en un calaix estaran en marxa o acabats. El que ens haurem de comprometé en el proper mandat és a mantenir en bon estat tot el que tenim, a no exagerar amb les pujades impositives i a que la ciutat estigui endreçada.
Pitu Tarrasa - 29/06/2010 - 16:08h
l'individu
04/07/2010
23:01
No se si el psc recull els ocmentaris d'aquest diari tant bo... però entre els restos del Nadal i la cortina de fum Ballesteros LA CIUTAT ESTA IGUAL O PITJOR!!! el POUM expropiador continua vigent!!! i la gent prepara el vot nul. Així que no val la pena que facin res mes, esperem 1 any més i a veure com vaaa... fins i tot l'Aregio ho deu veure tant negre que s'esborra ell mateix del mapa, deu ser la primera vegada que veig un polític fer això, normalment nomès hi ha osties per entrar no per sortir!!!
l'altre
02/07/2010
13:43
"Asseguro"??, per és que aquest rialles no és ni politicament correcta. On s¡ha vist assegurar una cosa que no dependt només d'un.
Spirit
02/07/2010
13:07
Sr. Ballesteros no asegure nada, porque ya no nos lo creemos los ciudadanos, estamos artos de mentiras. y promesas incumplidas.MARCHESE SR. BALLESTEROS MARCHESE.
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.