Joan Aregio: «Els ciutadans tenen altres problemes que no són les vegueries»
Pel portaveu de CIU el Complex Sant Jordi és un monument més a la ineficàcia de la Generalitat
  
Entrevista al portaveu del grup municipal de CIU a l’Ajuntament de Tarragona, Joan Aregio, on repassem els temes d’actualitat de la ciutat i que reproduïm a continuació de forma textual, seguint els nostres principis de transparència.

Hem entrat ja al 2010, s’han aprovat els pressupostos de l’Ajuntament, l’Alcalde fa fer una conferència en vistes al futur i va posar èmfasi en un pla de cara al 2022, en definitiva, com veu aquest any des del punt de vista municipal?

-No el veig gaire optimista. S’han aprovat uns pressupostos que el propi govern ha qualificat com ‘poc engrescador’, i mirant els números del pressupost es veu que no hi ha pràcticament cap qüestió ambiciosa des del punt de vista de ciutat i tampoc cap política social concreta que permeti superar la crisi en un any que serà tant dur com el 2009. Són uns pressupostos que demostren la poca ambició del senyor Ballesteros i del seu govern.

Aquest pla de plans de cara al 2022 com el valora?

-Hem passat de la micro-política a la política-ficció. Ara resulta que després de 3 anys de govern s’ha de fer un pla estratègic, jo crec que és una autèntica pressa de pèl, el que ha de fer el senyor Ballesteros en comptes de planificar, és complir totes les promeses electorals i com això no ho farà, només posa una altra pastanaga però lluny al 2022 per a que la gent corri molt i no té credibilitat, crec que és l’Alcalde que en menys temps ha decepcionat a més gent i el discurs que va fer ho demostra, és un discurs totalment allunyat de la realitat i dels problemes dels ciutadans.

De les promeses que de moment no han complert ni l’Alcalde ni l’actual equip de govern, quina destacaria?

-El 80% de les promeses que van fer que anirien des de la Façana Marítima que no hem sentit a parlar mai més, a la política de vivenda social, a desencallar temes importants de la ciutat, perquè algú pot dir que fa quatre dies que s’ha signat un crèdit per fer l’EOI, però clar ho paga l’Ajuntament i això no té gaire mèrit. Crec que les expectatives que havia generat eren tantes perquè les seves promeses eres moltes. És un govern que bassa la seva política en la imatge però de realitats ben poques.

Parlant de la Façana Marítima, CiU va proposar fer unes jornades al voltant del tren que l’Ajuntament va acceptar, sap quan es faran i com es desenvoluparan?


-Hem de tenir una propera Junta de Portaveus per fixar-ho però vam dir que això s’hauria de fer al tombant de la primavera per tractar-ho el més aviat. Jo pretenc que ens aclarim perquè amb el tren hi ha molta disbauxa. S’ha de determinar les estacions, saber per on anirà l’Alta Velocitat, perquè l’AVE hauria de passar per la costa i ser del Corredor del Mediterrani perquè la població està a la costa. Hem de parlar també de les rodalies, de com ens connectem amb Barcelona i ells amb nosaltres. Pretenem fer un full de ruta del que ha decidit l’Ajuntament i la ciutat, que sigui un document pactat entre el consistori i la ciutadania. I això no es canvia cada dia com un mitjó, que per desgràcia és el que ha passat amb la Façana Marítima. Jo el que vull és congruència, si ara adoptem una postura i que aquesta serveixi per aquest Alcalde i el que vingui després.

Però aquest document no s’hauria de quedar en paraules, s’hauria d’arribar al consens necessari en una qüestió cabdal com aquesta

-Sí, jo hi poso tota la voluntat per a que això acabi amb una declaració, un document que s’ha d’aprovar de manera solemne per l’Ajuntament de Tarragona i que vagi a missa per aquest govern i pels que vinguin.

Ja que parlem de consens, haig de parlar de la Candidatura 2017, tant CiU com PP segueixen sense formar part activament de la mateixa. Darrerament l’Alcalde va presentar una auditoria, va parlar del passat, present i futur i també es va presentar el nou Comitè. Com es troben ara les coses?

-Nosaltres considerem que el que se’ns va presentar no és una auditoria, és un informe de l’interventor que diu que els diners que l’Ajuntament va donar a la Candidatura han estat ben empleats. No s’entra a analitzar en el que va passar amb Tecnigenia, amb el senyor Luengo, amb el senyor Rigau, els seus contactes i subcontractes, i per tant, a la vista que l’Alcalde de Tarragona segueix preferint als seus amics de partit que no als regidors, encara que siguin de l’oposició, votats pels ciutadans de la ciutat, doncs nosaltres que no ens venem per un plat de llenties, ens quedem on estàvem. Recolzarem la Candidatura amb el que podem, per exemple li vam demanar al president de la Diputació que hi sigui al Comitè, no posarem cap pal a la roda però no ens faran combregar amb rodes de molí.

En referència a les informacions sorgides al voltant del senyor Rigau i la seva relació amb la candidatura al Barça del senyor Rossell, alguna cosa a dir?

-Com no soc soci del Barça no tinc res a dir, ja s’aclariran el senyor Rigau i Rossell, amb la seva esfera privada no hi entraré, només m’interessa quan el senyor Rigau posa les mans en coses públiques.

El que crec que val la pena comentar és que el senyor Rigau va negar que el senyor Rossell hagués prescindit d’ell argumentant que era de ‘motu propi’ i això està més que demostrat que no ha estat així.

-Jo he arribat a la conclusió que el senyor Rigau és un vanitós.

Parlem de dinerons, de crèdits, com el que s'ha demanat per l’EOI, però també per les obres del Mercat Central, que per cert de moment no estan sustentantades en cap projecte.

-Jo crec que el tema de l’EOI és un exercici de responsabilitat per nosaltres el fet de no haver votat que no, però dit això, crec que s’ha de ser crític perquè si fins fa 4 dies els socialistes han estat muntant carpes al mig de la Rambla per explicar-nos el fantàstic finançament al que havia arribat la Generalitat amb el senyor Montilla amb Madrid, amb un pacte econòmic que era del millor, que ens haguem de pagar nosaltres l’EOI encara que ens ho retornin i ens haguem d’endeutar fins al 150%, crec que s’ha de ser crític. Quant el tema del Mercat, el senyor De los Rios s’escuda en el fet que les obres del Mercat ja s’han començat i el que s’està fent és canviar les clavegueres com s’ha fet al Serrallo sense cap Mercat. El cert és que no hi ha cap projecte i ja veurem què s’hi acabarà fent. No sabem encara si vindrà una gran superfície, que hi ha converses, però realment en necessitem 30 milions d’euros o no? Jo encara espero que la senyora Chacón compleixi el que va prometre. Si no hi ha projecte executiu no sé perquè es demana 30 i no una altra xifra, i a més, per demanar diners sense projecte perquè hem esperat 3 anys? I el mercat provisional no té vida útil eterna i em consta l’emprenyament de la gent que hi treballa i viu a la zona.

Aquest dimecres s'ha acabat el termini per presentar els projectes que es sufragaran amb els Fons Estatals de 2010 i en aquest sentit es va anunciar que les obres per adequar el Banc d’Espanya al centre turístic hi entrarien. Aquest dilluns vam preguntar si hi havia alguna novetat del tema i des de l’Ajuntament es va dir que no. Què en pensa?

-Penso el mateix que pensava amb el tema de l’EOI. Si al final el Banc d’Espanya ha de ser nostre perquè el canviem per una altra cosa, això s’hauria pogut fer fa dos anys. És tant difícil convèncer l’Estat, i el partit socialista que l’Ajuntament vol destinar el Banc d’Espanya per a ús públic? No el volem per fer diners, volem un equipament públic. No els hi hem de donar a canvi més. A Reus els hi van regalar a més de donar 12 milions de les antigues pessetes. Han desencallat el tema jugant amb unes cartes diferents que és pagant, amb espècies, però pagant. I el que trobo una vergonya es que fer ús públic d’un equipament públic, l’Estat ens vulgui fer passar per l’adreçador i el senyor Ballesteros ho admeti, perquè això de tenir més facilitats amb el ‘govern amigo’ s’està demostrant que no és cert.

Si em permet, també a l’època de CiU, quan vostès governaven a l’Ajuntament i al govern de la Generalitat, tampoc es van desencallar masses temes.

-Jo recordo que a Madrid porten molts anys els socialistes i a la Generalitat també. Ho dic perquè el Banc d’Espanya fa 8 anys encara era Banc d’Espanya o fa 8 anys de la Façana Marítima no en parlava ningú. Les coses que no va desencallar CiU amb CiU doncs falta, però es que sembla que el tripartit mani fa 4 dies i Zapatero també i no que ja porten camí de 8 anys els dos. Per exemple, el tripartit en 8 anys només ha fet el CAP de Sant Salvador a Tarragona en temes de Sanitat, res més, però a Reus si que fa moltes coses. També cal dir que els temes que no va desencallar CiU quan governaven els socialistes a Madrid i el tripartit a la Generalitat, va ser perquè des d’aquí el PSC ja es va encarregar de dir ‘a Tarragona ni aigua’.

Hi ha un altre tema del que també s’ha parlat molt que és el Complex Sant Jordi, es va derruir però no s’ha començat a construir. Des de TT ens hem posat en contacte en diverses ocasions amb Esports de la Generalitat i els propis constructors i ‘no saben/no contesten’. L’Alcalde també a la conferència va dir que no li constava cap problemàtica però que podia ser que hi hagués problemes de finançament. Vostè té alguna consideració al respecte?

-Bé, jo no tinc cap coneixement del que passa. És un monument a la ineficàcia de la Generalitat. Això ho va deixar la URV havent-hi tripartit i portem camí de 8 anys i estem igual. Ho trobo una autèntica vergonya, el que estigui passant a partir d’aquí ja no ho sé.

Passem si le sembla a les "famoses" vegueries, que en pensa de tot plegat?

-Penso que és inoportuna, mal feta, mal plantejada, no resol absolutament res i per tant per Tarragona és molt negativa perquè no defineix que la capital és Tarragona i evidentment que la vegueria es diu ‘del Camp de Tarragona’. No han acceptat res del platejat per l’Ajuntament i demanen a l’Alcalde que no es mogui ni un mil•límetre del que va dir, perquè si ho fa no ens trobarà al seu costat i serà ell qui agafi un altre camí, no nosaltres. S’ha de dir Vegueria de Tarragona i la capital és Tarragona, no té més voltes de fulla. Crec que l’expressió ‘Camp de Tarragona’ que també des d’aquí s’ha utilitzat en el sentit generós, i davant la mala utilització i jo diria que de vegades voluntàriament...

Hauríem de fer tots autocrítica.

-Sí, sí, igual que crec que hem de fer autocrítica tots, en aquest cas tots ho hem fet de bona fe pensat que era la manera més còmode d’anomenar el territori, i tant mitjans, polítics, partits ho hem utilitzat. El que ha passat és que allò s’ha anat convertint en una altra cosa per interessos i davant d’això, es diu Tarragona com s’ha dit sempre i la capital Tarragona, i punt i ratlla.

Pensa que s’aprovarà la llei en aquesta legislatura?

-Si el tripartit té la voluntat de fer-ho perquè té majoria al Parlament, pot fer-ho, jo espero que no perquè crec que el govern de Convergència això ho pararà, però clar la majoria la té el tripartit i si ells ho han aprovat és que tenen la voluntat de tirar-ho endavant, comptant que no s'avançin les eleccions catalanes.

Però aquesta futura llei de vegueries hauria de passar per una revisió de 5 lleis orgàniques.

-Però és que està molt mal feta la llei realment, perquè canviar les lleis orgàniques que diuen que canviaran, tant la disposició transitòria com la llei de planta i demarcació no és gens senzill. La llei té dificultats tècniques, perquè la llei l’aproves però entrarà en vigor quan s’hagin canviat les orgàniques, però la llei ja l’has aprovada que vol dir que la voluntat del tripartit és aquella, i això és el que haurem de veure.

CiU rebutjarà aquesta llei al Parlament?

-Efectivament tal i com ha dit aquest dimecres el nostre portaveu Oriol Pujol perquè "ara no toca", no es poden posar les vegueries perquè no es pot embolicar mes als ciutadans, és un disbarat, no és un debat de finals de legislatura això necessita un consens molt gran.A més i des de Tarragona serem absolutament bel•ligerants. Els ciutadans tenim altres problemes que no les vegueries.

La Diputació en aquest sentit no ha tingut una postura massa ‘bel•ligerant’ en aquesta llei.

-Crec que s’ha de distingir varies coses, la Diputació de Barcelona que és una tremenda maquinària del PSC, mai ha volgut saber res que no sigui Diputació-província província-Diputació. Aquí governa CiU i sempre hem estat oberts i creiem que Catalunya hauria de tenir una divisió territorial segurament diferent, per tant la nostra postura no pot ser com la de la Diputació de Barcelona. Jo personalment no estic en contra de que a Catalunya se suprimeixin les províncies i les diputacions i hi hagi una organització territorial més acorde amb la realitat del país. Ara, a partir d’aquí, alerta, perquè jo puc pensar que la realitat del país, amb el reconeixement de les Terres de l’Ebre potser ja n’hi hauria prou. I a partir d’aquí, si suprimim les diputacions i suprimir vol dir suprimir-les del tot, tancar-les, doncs parlem.

La Diputació de Tarragona és flexible amb aquesta possibilitat de vegueria de les Terres de l’Ebre i Tarragona.

-Clar, però també entenem que això requereix un gran consens social. La Diputació de Tarragona creu que les províncies a Catalunya són substituïbles per una altra cosa, ara, han de ser substituïdes del tot. I després s’ha de demostrar que qualsevol altra cosa és millor que la que tenim, les teories estan molt bé però hem de garantir que una divisió territorial és millor pels ciutadans, si és així d’acord, però amb Vegueria de Tarragona i capital Tarragona.

Ja per acabar, està clar ja que Joan Aregio serà cap de llista de CiU a les eleccions municipals?

-Oficialment ara no toca parlar d’això.

Torno a insistir, la seva proclamació oficial com a candidat de CiU a les municipals de Tarragona depèn de vostè o del partit?

-Depèn de mi. Com que soc repetidor depèn de mi.
Pitu Tarrasa - 03/02/2010 - 19:18h
veu ciutadana
06/02/2010
10:18
hoy , seis , de febrero del 2010, todavia este Sr. no ha dado , explicaciones de como se "invertieron" 30.000.000 de euros aproximadamente en el Jaime I, y `por que dijo que se realizaron 17 catas , cuando no es verdad,,,,,los ciudadanos , eso si les gustaria saber
Spirit
05/02/2010
10:29
Señores lectores a mi me es igual que gane un color o gane otro las elecciones, yo vote Ballesteros porque creía que solucionaría la mala gestión y prepotencia que tenía el anterior Alcalde durante su último mandato, y reconozco que los primeros 6 meses de Ballesteros fueron esperanzadores, pero quedaron en arrancada de cavall i parada de sumera.
Señores yo quiero un Alcalde que resuelva, que quite las barreras arquitectónicas, que nos garantice una calidad de vida. Y perdónenme pero el Sr. Ballesteros no lo está haciendo. El Sr. Ballesteros solo promete y tiene gran listado de buenas intenciones, pero buenas intenciones que disfrutaran nuestros biznietos posiblemete. y asi no se Gobierna.
veu ciutadana
05/02/2010
08:35
ya estamos en los juzgados y ademas se presentara en breve en la fiscalia anticorruccion, y por cierto ,,,estomago agradecido ¿por que es un coñazo , solicitar cuentas y aclarar las presuntas irregularidades, sobre malversacion de fondos publicos
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.