Josep Fèlix Ballesteros: «Defensar el nom de Tarragona ha d’estar per damunt de qualsevol altra cosa»
Segons l’Alcalde de Tarragona, l’aportació de l’Estat a les obres del Mercat Central serà de 7 o 8 milions d’euros
  
Fotografia de TotTarragona
Fotografia de TotTarragona
Fotografia de TotTarragona
Entrevista a l’Alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, amb la que repassem diferents temes d’actualitat, que responent al nostre "esperit" de transparència, la poden llegir de forma íntegra i textual.

S’ha tornat a ajornar la constitució del Comitè directiu de la Candidatura.

Sí, a mi em diuen que és un problema d’agenda entre el Carod i el Lizavesky, és una qüestió de trobar data per a que les 4 institucions coincidim en el temps.

Sorprèn que s’hagi endarrerit en dues ocasions, 10 de novembre, 11 de desembre i ara sembla ser 15 de gener.

Jo no vull que el Lizavesky m’enviï el segon “d’abordo” o que el Carod delegui en un segon, vull que la primera reunió sigui del màxim nivell de les 4 institucions. El president de la Diputació li agraeixo que hagi estat sempre amb la màxima disposició.

Precisament per aquí volia enfocar la següent pregunta, tothom que està en el Comitè ha acceptat formar-hi part?

Si, tothom.

Inclús Poblet?

Sí, tothom i per escrit a més.

He de preguntar per l’Auditoria...

L’Auditoria jo com vaig comprometre al Plenari a donar-la a la propera Junta de Portaveus, per cert, des de l’estiu de no sé quan que me la van demanar no me l’han tornat a demanar mai i jo l’he tingut sempre a disposició, està passada per registre i els portaveus la tindran amb l’informe de l’interventor.

En la darrera entrevista que vam tenir a finals de juny, el senyor Alcalde es va comprometre no solament a portar-la als portaveus sinó a fer-la pública.


Jo no tinc cap inconvenient en fer-ho, ningú m’ha demanat que la faci pública, evidentment me l’han demanat els portaveus i per deferència els hi he de donar amb ells i una vegada la tinguin la podran fer pública. És més, vam demanar que entrés per registre i ho està.

Suposo que l’Auditoria l’han analitzat.


Sí, i em consta que no hi ha cap anomalia ni cap observació.

El que sens dubte seria desitjable és el consens, i no sé si es podrà aconseguir, ja que el que demana l’oposició per tornar a la Candidatura és que el senyor Mario Rigau deixi el seu càrrec.

El consens ho vull des del primer dia i si al principi hi va haver no sé per què ara no n‘hi ha. Ho he reiterat per activa i per passiva, m’he mossegat la llengua en moltes ocasions per aconseguir un consens, el mateix consens que hi ha institucional jo el vull a l’Ajuntament. Si l’opció és que desaparegui una persona m’assembla que és un mal camí per aconseguir un consens.

Per tant, vostè avala tota la gestió realitzada pel senyor Rigau.

Jo avalo tota la gestió realitzada per l’entitat promotora de la Candidatura i sempre ho he dit així, que són molta gent de Tarragona, que han fet una feina extraordinària i ens ha situat on estem que és una situació immillorable. No puc deixar d’avalar la feina que ha fet l’entitat promotora de la Candidatura i no ho dic jo, ho diuen aquestes institucions que l’èxit ha estat fulminant des del punt de vista de projecció nacional, d’aval del Comitè Olímpic Espanyol per votació de la Candidatura i del dossier i també per connexió amb altres estaments, per tant jo ho avalo totalment.

Inclòs la gestió, insisteixo, del senyor Rigau.


Jo avalo la gestió de la Candidatura. És possible que algunes coses s’haguessin pogut fer millor, és possible. A mi em consta que després d’algunes coses que van passar en el passat i que es van denunciar públicament, s’ha corregit i s’ha adoptat una metodologia de treball més semblant a la que tenim les administracions que no pas les que tenen les empreses estrictament privades, per tant, jo crec que allò que en el seu moment a algú li va grinyolar, ja s’ha corregit.

Per cert, el senyor Rigau és un dels promotors d’una plataforma sindicalista de recolzament al senyor José Montilla de cara a les properes eleccions.


Jo d’això no en sé res. Jo sé que ahir va haver un sopar i jo no hi vaig anar.

Però li sembla correcte que el senyor Rigau estigui en aquesta plataforma?

Em sembla legítim del senyor Rigau i de qualsevol altre persona. Hi ha una plataforma que es diu Mou-te i que també em sembla legítima.

Doncs parlem del Mou-te, precisament ahir feien un manifest al seu web en el que demanaven que l’Alcalde, novament perquè em sembla que es va comprometre en el Senat, recolzés que la vegueria del Camp de Tarragona finalment passés a anomenar-se vegueria de Tarragona.


És un exercici inútil això que fan perquè saben que jo ho avalo des del principi. Això ho van proposar en el Senat, jo ja ho tenia clar, no només ho avalo sinó que saben que ho avalo i que estic d’acord i ho defensaré.

Ells demanen concretament que l’Alcalde ho defensi davant del govern de la Generalitat.

Ho faré davant de tothom.

Com ho pensa canalitzar?


Doncs quan formalment els portaveus decidim per unanimitat que això sigui així, que espero que sigui la setmana que ve. Jo aquest tema, que és un tema d’estat, vull que sigui amb l’unanimitat dels portaveus i estic convençut de que ho serà. I jo com Alcalde ja he pres la decisió de defensar-ho, no ara, fa mesos, quan alguns no sabien ni de què anava tot això. Per cert, m’hagués agradat que aquesta defensa del tarragonisme s’hagués fet fa 10 anys, 12 o 20, quan es va perdre el nom de la universitat de Tarragona, quan es va decidir que l’estació de l’AVE estigués allà, quan es va malpactar una estació al sud de l’aeroport que ens fa més mal que no pas ens arregla, quan no es va negociar suficientment el soterrament de la Façana Marítima, quan no es va optar per un projecte ambiciós de l’A-7 que anés des de la Móra fins a Vila-seca. M’hagués agradat que tots aquells que ara reclamen coses, en el seu moment també les haguessin treballat.

La picabaralla entre Reus i Tarragona, hi ha qui pensa que és una bajanada, si em permet l’expressió, que hi ha coses més importants...

El que passa és que qui pensa que això és una bajanada aquí són els que es van deixar perdre en el seu moment les oportunitats i els que ho pensen a Reus, des d’allí estan treballant per impulsar el nom de Reus o per a que no aparegui el nom de Tarragona. A mi no em sembla una bajanada, defensar el nom de Tarragona ha d’estar per damunt de qualsevol altra cosa. I defensar el nom de Tarragona no vol dir anar contra els altres, és defensar el nom de la capital, de la província, de les comarques, que a més a més vol ser solidària amb el seu entorn. Som una capital que hem assumit els costos de la capitalitat, tenim una presó i la seguirem tenint perquè tot i que estigui en el Catllar la seguirem tenint al terme municipal de Tarragona, tenim una incineradora de residus urbans, és a dir, tenim tot allò negatiu que implica una capitalitat i l’exercim amb un sentiment solidari amb el territori però alhora volem liderar aquest territori i per fer-ho no podem renunciar al nom, no imposant-ho però tampoc que ens ho neguin.

Ha tingut l’oportunitat de comentar totes aquestes qüestions amb l’alcalde de Reus?


Sí, en privat i en públic, en dos debats i quan sortia el tema de la capitalitat i deien que no era important jo deia que no hi ha discussió, la capital és Tarragona i seguirà sent Tarragona.

Recentment ha sorgit la polèmica amb el nom de l’aeroport.

Nosaltres defensem, com passa en tot el món, que al nom de les grans infraestructures aparegui Tarragona. Exclusivament Tarragona? Ja no demanem tant, però sí Tarragona.

Ja que parlàvem d’infraestructures i ja que ha fet esment del tema del tren, ahir es va conèixer que finalment s’ha augmentat la dotació per la millora de l’estació de Tarragona en 300 mil euros i quedaria en 600 mil euros.


La dotació inicial de les reformes s'ha de fer de manera immediata, a banda del projecte que hem d’aclarir amb Adif. Estic satisfet, els que deien que el cop damunt la taula era una teatralització ara s’hauran d’empassar les seves paraules. No sóc una persona histriònica ni de cops d’efecte però quan t’emprenyes, t’emprenyes. Jo he d’exercir d’Alcalde de Tarragona i del que sí estic orgullós és que per primera vegada i en dècades l’estació passarà a ser una estació de primera i no de quarta.

Però amb 600 mil euros no en tenim prou.

No, 600 mil euros no és la inversió total, 600 mil euros és per la reforma immediata que ja s’està començant a fer, que és arranjar els lavabos, que era una indignitat, arranjar el tema de climatització que no tenia, arranjar l’estètica i l’acollida de dins i a més a més, Adif s’ha compromès i farà un projecte per suprimir les barreres arquitectòniques i d’acondicionament de tot el que és l’entorn de l’estació.

Però això es podrà executar el proper any?


No sé quan s’executarà però el que sí sé és que ara hi ha un compromís ferm d’Adif, no és un brindis al sol, i tenim per primera vegada 600 mil euros per fer les reformes més urgents.

Parlava que per fi la ciutat de Tarragona tindrà una estació en condicions però el que reclama Tarragona és una altra estació, on arribi el tren d’alta velocitat i en aquest cas per a que això sigui possible, té alguna proposta concreta?


Tenim la proposta en que estan treballant els tècnics del Ministeri, de la Generalitat i de l’Ajuntament amb l’Enginyeria Técnica que és qui està fent l’estudi informatiu per a que tinguem una gran estació central a Tarragona i que anirà en un àmbit que està entre la plaça Imperial Tarraco fins a l’Horta Gran. I per allí passaran totes les modalitats ferroviàries, els llarg, els mitjos i els curts recorreguts. La freqüència s’haurà de pactar amb l’operador que és Renfe, però el que és important és no renunciar a que per Tarragona passin totes les modalitats ferroviàries.

I jo sempre ho pregunto, quan ho podrem veure?


Ho podrem veure segur, no ens morirem en 8 anys... En aquests moments tenim un estudi informatiu i un compromís del Ministeri per tirar-ho endavant. Tenim un compromís d’Adif que ja parla de soterrament de tren, ja parla d’ubicació d’una altra estació, tenim el compromís del president de Renfe, no d’aquest estiu sinó de l’estiu passat de que per aquí passarien totes les modalitats de tren i jo no em volia quedar amb una estació de rodalies o regional. Està tot perfectament situat per a que sigui una realitat. Si no hi haguessin els Jocs del Mediterrani possiblement tot això es retardaria, havent-hi els Jocs tothom accepta que pels Jocs això estigui en funcionament.

En el cas que els Jocs s’aconsegueixin.


No, els Jocs són una excusa per accelerar aquest tipus d’inversions. A més, una cosa molt interessant és que per primera vegada el Pacte Nacional d’Infraestructures preveu 174 milions d’euros en el període 2009-2013, i això vol dir que en aquest període ja tenim la xifra per aportar més del 50% del que previsiblement valdria tota aquesta operació que ascendeix a més o menys 300 milions d’euros.

Estem parlant del soterrament.

Clar, però això ho dirà l’Enginyeria que té llibertat per decidir com alliberar la Façana Marítima. Pot ser pel mateix traçat, que sembla que a priori ho descarta tothom, pot ser pel mig de la ciutat foradant, pot ser desviat, tot i que no crec que sigui desviat perquè nosaltres volem que es soterri.

L’aposta de l’Ajuntament és que es soterri?


Sí. A més el Pla Parcial Territorial del Camp, d’acord amb la Generalitat i Ajuntament ja dibuixa el soterrament. I el Pla s’aprova definitivament i per tant serà executiu a principis d’any. Tindrem ja també un planejament urbanístic que avala aquest posicionament de l’Ajuntament. El que sí és cert és que l’alliberament de la Façana Marítima serà una realitat, que tindrem una estació central gran i que aspirem a ser l’estació Central i ho volem ser, i amb això que cadascú llegeixi el que li toqui llegir.

I l’alliberament del pas a nivell de la Plaça dels Carros?


Doncs serà a principis d’any la part dels vianants i la part de vehicles s’havia de fer una rectificació a conseqüència de la claveguera. Han trobat un problema que no s’havia previst i és que hi ha aigua a un metre i mig, però el primer trimestre de l’any vinent ja comencen les obres del pas peatonal, i de l’altre s’està acabant el projecte.

Ja que parlem d’endarreriments d’obres, quines notícies té del Complex Sant Jordi?

Cap notícia. Per tant, havien dit que a finals de novembre començaven obres, passades dues setmanes jo espero que comencin, vaja a mi no m’han dit que hi hagi cap problema, i he de suposar que no hi ha cap problema.

No hi ha cap entrebanc...

A mi no em consta, però és fàcil que no em consti perquè jo no sóc l’administració licitant. A mi el que em preocupava és que no quedés aturat i no ho està i que es desmuntés el complex perquè era un perill ja que en qualsevol moment podíem tenir ocupes i ara allò no està digne però almenys està net.

No li consta cap problema ni de tipus financer ni d'altra mena.

De rumors ha arribat de tota mena, des de que havien canviat l’empresa fins que no tenien finançament, però jo he parlat amb el senyor Aguiló i no em consta de que hi hagi cap problema.

A la Mesa de Contractació hi havia un representant de l’Ajuntament.


Érem un d’onze, el regidor d’Esports José Cosano.

El que sorprèn una mica és que es va adjudicar precisament a l’oferta més elevada.

Sí, però no puc opinar perquè no tinc els elements per opinar. Crec que era el millor projecte de del punt de vista esportiu i des del punt de vista urbanístic, ara jo no sé ni amb quins criteris es va fer i en definitiva nosaltres érem un d’onze a la Mesa de Contractació i la nostra presència era més simbòlica que real, encara que sí teníem la paraula de que si el projecte hagués estat un desastre urbanístic no l’haguéssim acceptat, al menys haguéssim manifestat la nostra disconformitat.

De cara al primer trimestre i passat festes està previst que comencin les obres del Mercat Central, se sap ja quina serà l’aportació de l’Estat en aquestes obres?


Doncs serà superior a la inicialment prevista que era de 5 milions d’euros, i espero que arribi a ser a prop de 7 o 8 milions.

En té constància?

Quasi del tot.

I començaran després de festes?


Sí.

Però el projecte definitiu encara no està enllestit?


No, però esta a punt d’acabar-se, l’altre dia em van dir que quedaven uns serrells de no-res i un cop acabat parlarem amb els paradistes i si donen l’ok sortiria la licitació i per tant l’adjudicació.

Més obres, les del Teatre Tarragona que van augmentant de pressupost.

No augmenten de pressupost, és que en el seu moment no es van tenir en compte moltes coses. Hem rebut unes obres que no preveien intervencions arqueològiques, ni l’apuntalament de les cases del costat, ni l’escenogràfic que s’emporta el 40% del pressupost, ni la luminotècnia, ni l’estudi acústic. Un teatre que no té escenogràfic ni estudi acústic serà qualsevol cosa menys un teatre. A més aquí no hi ha cap informa d’il•legalitat, l’oposició té tota la documentació i es va passar per Plenari.

I per tant s’allargaran una mica més les obres del previst?


S’allargaran 4 o 5 mesos, però les obres s’allarguen com a conseqüència de tot el que he dit abans.

Tema Banc d’Espanya, hi ha un projecte del centre d’interpretació turístic i de recepció de visitants, el que preocupa és que encara no s’ha lligat el traspàs de l’Estat.


Sí, hi entrarà, el compromís de l’administració de l’Estat i nostra és que hi entri i ara només falta la resposta de la propietat del Banc que és Segipsa, una vegada ells ho passin pel Consell d’Administració i ho ratifiquin, nosaltres signem documents immediatament, encara que sigui en una sessió provisional, de tal manera que puguem tirar endavant el projecte en el pressupost de l’any vinent ja.

Què en pensa del fet que el Fiscal hagi decidit derivar la investigació del Jaume I al jutjat número 3?

Formalment em sembla impecable i respecto sempre les decisions de la justícia. La meva obligació era posar tota la informació que tenia en mans de la Fiscalia, que era el meu compromís públic, i és el que he fet, el fiscal en funció de les seves competències i de la legalitat ha decidit que tota vegada que hi ha un jutjat que està intervenint sobre aquest assumpte doncs traspassar tota la documentació. Aquí el que és important és que no s’ha arxivat ni s’ha descartat.

Vostè té ganes que finalment la justícia determini?

Evidentment sí.

Tot i que ha format part del Consell d’Administració?


Sí, jo no tinc cap mena d’inconvenient en reconèixer que vaig formar part del Consell d’Administració que havia votat a favor per unanimitat fins que vam saber que hi havia irregularitats. Quan comencem a veure que les coses no van bé, que els terminis no funcionen, que cada vegada es demanen més diners i no hi ha visió final del projecte, és quan comencem a abstenir-nos i votar en contra.

Passem al Nàstic, hi ha polèmica al voltant dels números, l’Alcalde ha fet ja alguna manifestació al respecte en el sentit de que si no quadren intervindrà l’Ajuntament. Vostè ha analitzat ja els comptes?


Sí, però vam dir que ho diríem a l’Assemblea i ho direm a l’Assemblea, no ho direm abans. En parlarem abans amb totes les parts discretament i si ells volen manifestar la nostra postura, que la manifestin, per respecte als accionistes només ens manifestarem a l’Assemblea que toqui.

Dimarts dia 15.

Sí.

Avui hi ha Assemblea del Club.

M’han convidat per poder explicar tot el tema del projecte de l’estadi.

I com està?

Estan acabant el projecte, és veritat que no li hem donat prioritat perquè abans és tirar endavant totes les obres del FIL i les inversions municipals, però en cap cas el projecte està guardat en un calaix ni oblidat.

Lògicament s’endarrerirà.

Sí, s’endarrereix en el temps segur. A petició meva i gràcies a la comprensió del president del club, jo avui donaré explicacions a les seccions del Nàstic i a la Junta Directiva del Nàstic.

En alguna ocasió també ha manifestat que la Savinosa no era una prioritat. A mi em faria molta "il•lusió" que en aquests terrenys es fes alguna cosa.

A mi també, però clar, jo no em puc inventar un projecte pel que no hi ha diners. I no em puc inventar un projecte que no està clarament definit, i tant el president de la Diputació com jo mateix vam optar per no descartar fer un gran projecte cultural o universitari per la ciutat però quan toqui i hi hagi diners. El que no farem és vendre fum, ni ell ni jo, i el que és important és que la Savinosa està preservada i que en cap cas serà motiu d’especulació, no es farà cap barbaritat ni es privatitzarà.

I en podran gaudir els ciutadans?

Aquesta és una altra cosa, jo voldria que els tarragonins puguem gaudir d’aquell espai verd.

I això depèn de l’Ajuntament en bona mesura?


No, això depèn de la propietat, a més estem en perfecte sintonia amb el president de la Diputació.

Si hi ha sintonia i estan d’acord per què no ens posem mans a l’obra?

Perquè aquestes coses no són mai fàcils de fer, s’ha de veure què és el que es pot o no tocar de la Savinosa, què es pot preservar, i en aquest sentit la Diputació ja ens ha demanat què és el que es pot fer en aquell edifici per mantenir-lo i preservar-lo bé, i el desig de l’Alcalde es que el tarragonins puguem gaudir d’aquell entorn.

Tema POUM, el senyor Tarrés va comentar als afectats que es podria fer l’aprovació provisional en el primer trimestre.


Ho ratifico, el primer pas és el provisional, i el definitiu arribaria dos mesos més tard.

Estem parlant d’abans de l’estiu?

Sí, bastant abans. Jo tinc el compromís del conseller Nadal, que un cop passi l’aprovació provisional, ell accelerarà al màxim la resolució definitiva. Sent un POUM important haurà d’anar no només a la Comissió d’Urbanisme de Tarragona sinó també de Catalunya i si en comptes de en dos mesos, ho pot fer en 50 dies, ho farà.

Tema molt puntual, de l’hotel de 5 estrelles previst al Pla de la Seu, hi ha alguna novetat?


L’empresa que l’ha de construir ja té el conveni urbanístic nostre i l’autorització inicial i per tant han de buscar el finançament però em consta que estan acabant el projecte definitiu i que ho tiren endavant.

I no serà un entrebanc que encara no hi hagi pàrking a la Part Alta?

No, ells diuen que pot funcionar perfectament sense pàrking a la Part Alta, si hi ha pàrking millor, però sent un hotel de 5 estrelles tindran un servei d’acompanyament, és a dir, deixes el cotxes, te l’aparquen i te’l porten.

Quina sortida se li donarà finalment al pàrking Jaume I?


Convencional. Ja hem recuperat la concessió administrativa i per tant tindrem un pàrking convencional.

Per acabar, les relacions entre PSC-ERC com estan?


Entre PSC i ERC són molt bones i entre l’Alcalde i Sergi de los Rios excel•lents, la qual cosa no vol dir que en allò que no sigui estrictament derivat del programa de govern hi hagi discrepàncies, perquè som dos partits diferents, però en allò que es refereix al govern de la ciutat hi ha una sintonia absoluta.

Hem parlat molt de projectes, per aquest 2010, què és el que desitja veure?


El que desitjo és que l’economia remunti. Sé que tindrem la piscina de Torreforta, inversions a la Tabacalera, tindrem moltes coses en marxa però el que desitjo de veritat és que l’economia tarragonina i de tot arreu remunti. Comencem a tenir unes dades que apunten al bon sentit, l’activitat d’algunes indústries químiques m’han dit que repunta, l’activitat portuària repunta, la baixada del consum d’aigua pel que fa al Consorci d’Aigües s’ha estabilitzat i la baixada de residus urbans pel que fa a les dades de fa un any doncs també s’ha estabilitzat, per tant són indicadors avançats de que hi ha una certa recuperació de l’economia. I l’arribada de El Corte Inglés serà també un fet determinant, es crearan fins a 1.100 llocs de treball directes i indirectes. Espero que el 2010 sigui l’any del “despegue”.

Que així sigui. Moltes gràcies senyor Alcalde.
Pitu Tarrasa - 11/12/2009 - 15:07h
Cabrejat
13/04/2010
17:26
La tàctica (i l'estratègia) dels socialistes es "sempre pilotes fora". Pero així com la estació de les Vinyes es imputable al PP, l'estació de l'aeroport es cosa del PSOE i només del PSOE.

Sr. Ballesteros, vostés PSOE-PSC, estàn a Fomento des de l'any 2002. No em digui que no van tenir temps de rectificar aquest segon i monumental nyap !!!
Joan Antoni
14/12/2009
22:53
Defensar? Defensar i mossegar si cal
Tarragona
14/12/2009
09:36
Això, això, no hi ha cap plataforma/es a Tarragona que vulgui/n fer una consulta sobre la nostra independència de Barcelunya?
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.