«Tarragona està absolutament marginada a dia d’avui i s’està quedant aïllada de totes les inversions i dels centres d’influència política»
«El Mercat Central és el cas d’incompetència més brutal que he vist en molt de temps»
  
Entrevista al portaveu del grup municipal del Partit Popular a l’Ajuntament de Tarragona, Alejandro Fernández, on repassem els temes d’actualitat de la ciutat i que reproduïm a continuació de forma textual, seguint els nostres principis de transparència.

Comencem comentant un comunicat que ens ha fet arribar sobre el finançament i com afectarà o no a la ciutat de Tarragona i més tenint en compte les mancances que té la nostra ciutat.


El motiu del comunicat és començar a pressionar una mica. Nosaltres no tenim cap prova ara mateix de que el finançament no contempli Tarragona, però el que sí sabem positivament és que als anys 2010 i 2011 els pressupostos de la Generalitat seran misèria, i sinó “al tiempo”. Ho sabem perquè el que diuen del model de finançament és molt ambigu, s’ha basat exclusivament en salvar el tripartit i l’única quantitat que podria començar a resoldre problemes ve per l’any 2012. Els que ens agradaria és que el senyor Ballesteros anés amb una llista de prioritats per Tarragona, aprofitant que ara ens cauran milions i milions i serà tot meravellós. Nosaltres parlaven d’un llistat i de fets tan escandalosos com que a Tarragona no hi ha residències per a gent gran, que la ràtio d’inversió per persona en sanitat és la més baixa de Catalunya, que Tarragona està fora del circuit d’inversions de la Generalitat i fora del circuit d’inversions del Govern Central. Per tant, ara que sembla que tenim una oportunitat, cal un llistat de compromisos ferms.

Ja que parla de que Tarragona està fora del circuit d’inversions, crec que Tarragona està perdent pes específic amb el perill de que això vagi “in crescendo”. Arriba un moment en que la gent està empipada i preocupada i demana que hi hagi “moguda”.

Hi ha una cosa que és absolutament evident, a mi em fa moltíssima gràcia quan des del Partit Socialista s’ha dit que el “Mou-te”, per exemple, és un moviment per fer política de Convergència, o fins i tot en algun blog es diu que jo tinc alguna cosa a veure, cosa que agraeixo que se’m tingui tant en compte però ja puc assegurar als lectors del Tottarragona.cat que la meva persona és molt més humil que tot això. Aquesta és una tàctica absolutament barroera per obviar un fet que és indiscutible, que hi ha una percepció generalitzada de que a Tarragona estem marginats, això és el moviment “Mou-te” i el que hem de fer els partits polítics és prendre nota del que diuen els moviments socials que surten amb idees molt clares i que és evident que Tarragona està absolutament marginada a dia d’avui i s’està quedant aïllada de totes les inversions i dels centres d’influència política, no hi ha polítics tarragonins a altes instàncies i això s’ha de començar a rectificar ja.

Des del TT també hem fet ressò de la possible pèrdua del caire de capital de la ciutat de Tarragona.

Tarragona és capital, és absolutament indiscutible. Això potser empiparà a algú però és tan impossible que Tarragona perdi la capitalitat com que Catalunya sigui independent, per mi. Hem de tenir present que si nosaltres ens adormim hi ha gent que no s’adorm i per tant hem d’estar alerta. Estic segur que Tarragona seguirà sent la capital perquè ho té tot per ser-ho però, lligant una mica amb el que parlaven abans, hem de recuperar aquesta influència política si no volem tenir algun problema en el futur.

En aquest aspecte, quan es parla d’aquests qüestions sempre recordo la proposta que va fer de crear un “lobby” dels polítics tarragonins. Ara des de diferents estaments també es demana aquest “lobby”.

Hi ha una cosa que és indiscutible i és que la nostra idea de “lobby” era estrictament polític, perquè crec que el “lobby” social ara comença a haver un moviment fort, seriós i ben articulat com és el “Mou-te” i ja tenim una pota, que és la de la societat civil, i ara falta la pota política. Aquesta es refereix a tenir un grup de diputats que són de Tarragona tant al Parlament de Catalunya com al de Madrid i que han de ser capaços de treballar en comú. Cadascú al Congrés dels Diputats acostuma a tenir les seves competències, hi ha diputats de la ciutat de Tarragona, com és el cas de Francesc Ricomà, que és el número dos de la política exterior del Partit Popular al Congrés, i tenen comissions sectorials de determinats temes. Per tant, és absolutament necessari que es pogués trobar un mecanisme per a que, a banda de les tasques que tenen a les comissions, doncs es poguessin reunir coordinats des de l’Ajuntament de Tarragona per intentar millorar la nostra influència política a Madrid i a Barcelona, que a dia d’avui és petita o inexistent. I aquesta és la idea i ho dèiem amb tota la convicció del món amb una proposta articulada, no era un brindis al consens i encara està damunt la taula.

Amb el que està succeint amb l’A-68...


Amb l’A-68 hem arribat tard, com passa sempre. El que va passar a Gandesa va arribar tard perquè la decisió estava pressa. I és que el govern de l’Aragó que sempre s’havia posicionat a favor de la sortida per València ja havia treballat des de fa temps, i si a Tarragona hi hagués hagut un “lobby” treballant en aquest tema no ens hauria passat això. I són molts més els temes amb els que s’està demostrant això, passa amb el tema del tren també. La combinació del “lobby” de la societat civil i el polític hauria de donar millors resultats.

Per tant reitera aquesta proposta.

Evidentment que la reitero i amb la mateixa fórmula. Si hi ha alguna cosa que no agrada del que es va proposar es pot canviar, no és una fórmula tancada. Es tracta d’una reunió coordinada des de l’Alcaldia de Tarragona, amb un ordre del dia que són els equipaments i amb unes resolucions votades i un repartiment de feines.

Repassant els temes de l’actualitat i del dia a dia, és obligat fer referència al pàrking “nyap” de Jaume I. Entre la ciutadania hi ha el sentiment de que ningú pagarà, entre cometes o sense, que no passarà res.

Primer de tot, l’informe ha trigat un any en presentar-se, nosaltres feia mesos que pressionaven per a que es fes públic perquè sabíem que ja s’havia fet. Les raons per les quals l’Alcalde l’ha fet públic al juliol, ell sabrà el perquè. I segon, de la mateixa manera que vam criticar en el seu moment que a la Fiscalia s’enviessin els papers aquells amb unes declaracions de premsa, l’Ajuntament ha de ser valent i decidir si s’ha de denunciar a algú, perquè sinó la Fiscalia no farà res. I com que nosaltres el que no volem, malgrat que no hem tingut més remei que entrar, perquè insisteixo, aquí és molt fàcil anar demanant dimissions, és com aquell que diu que haurien de dimitir els regidors de totes les legislatures des de l’any 99, cosa que és un argument nihilista, antisistema, xalat, no home no, siguem seriosos. Primer és decidir què fer amb el pàrking, cosa que ningú en parla. L’Alcalde va estar un any dient que el pàrking es faria, ara ha canviat d’opinió, la informació la té el govern no la tenim nosaltres, per tant que proposin ells. I segon, si es vol que la Fiscalia actuï ha d’haver una denúncia. Amb la informació de l’informe, fet exclusivament per a que el govern fes les seves interpretacions polítiques sobre coses que no diu l’informe, ja que el que diu és que hi ha una responsabilitat més gran del gerent i del president de l’empresa i una responsabilitat compartida pels membre del Consell d’Administració. Allí no parlen en cap moment de CiU, PP ni PSC, i quan parla de la incapacitat de reacció, parla de la casa sencera: polítics i funcionariat, i oposició en cada moment, perquè l’oposició està per fiscalitzar no per fer-se la foto. Ballesteros va votar en tot moment que sí dels 17 milions d’euros d’inversió aprovada al pàrking com a membre del Consell d’Administració, i ell no té cap responsabilitat? Responsabilitats les tenim tots, per tant, hi ha dos solucions, la de l’harakiri a la plaça pública, cosa que satisfaria a algun lector de TT que ja fa temps que ho proposa...

No som tant dolents...

...I l’altre és veure com solucionem això. El que no penso acceptar és que es dediqui la senyora Floria a atacar l’oposició, perquè sembla que estigui contractada com un règim castrista per atacar l’oposició, i nosaltres quedar-nos creuats de braços. Ara bé, si volen deixar d’atacar-nos i mirar què fem amb el “nyap” que tenim ara i quina decisió es pren respecte com recuperar els diners i com exigir responsabilitats si és que hi ha de penals, a això estem totalment disposats i és més, crec que fa molt de temps que diem que a la Fiscalia no s’envia els papers en gruix, s’han d’enviar denúncies.

Parlant d’informes, l’Alcalde Ballesteros fa un mes aproximadament a una entrevista de TT va dir que era qüestió de dies que fes pública l’auditoria pública que es va fer a la Junta Directiva de la Candidatura dels Jocs 2017, fins el moment no se sap res.


Ell té una fórmula que és dir “en pocs dies", i passen mil dies i continua sent que “en pocs dies” es presentaran les coses, i sinó a la tardor, a la primavera, a l’estiu...Ell no té cap intenció de presentar l’auditoria, entre altres coses perquè no tinc cap informació de que estigui feta.

L’Alcalde va assegurar que estava feta i que faltava l’informe de l’interventor que ell volia que també hi constés.

Veurem que diu aquella auditoria però en tot cas m’imagino que no entrarà al fons de la qüestió.

De qualsevol manera continuen les coses igual, la Junta és la que hi ha, el president és el que hi ha.


El senyor Mario Rigau, veient com estan les coses i sabent que el PP i CiU representen el 48% de la ciutadania de Tarragona, hauria de tenir un gest de generositat i dir, si jo soc l’obstacle per un projecte d’aquestes característiques, fer un pas cap al costat i deixar via lliure. I esperem aquest acte, ja que veiem que l’Alcalde no està massa pel tema.


Canviant de tema, però seguint amb una altra qüestió que tampoc s’acaba d’aclarir com és el Mercat Central, es va parlar que al mes de juliol es podria conèixer el projecte definitiu i l’aportació de l’Estat però seguim igual.

Crec que el cas del Mercat Central és el cas d’incompetència més brutal que he vist en molt de temps. No és un escàndol de moment en termes econòmics com el Jaume I, però és un escàndol d’incompetència. El que ha hagut aquí constantment és un excés d’informació, però un excés de mentides. S’han presentat fins a 4 avantprojectes diferents, se’ns ha dit que primer es faria d’una manera, després que es retiraria el pàrking, després que es mantindria però només amb una planta, després es van donar terminis, es va garantir una aportació, va venir la Chacón i va parlar d’una aportació, en els pressupostos generals de l’Estat no hi va entrar, no sap ningú absolutament res. És un cas amb unes repercussions terribles per la ciutat. Fa tres anys que es va traslladar el mercadet dels marxants a la Rambla, es va dir que duraria dos anys mig aquest trasllat, que té conseqüències estètiques i en la projecció de la ciutat, i aquesta va ser una decisió molt difícil de prendre, nosaltres que estàvem al govern quan es va prendre la decisió vam dubtar moltísim perquè pensàvem que era massa temps. Han passat tres anys i no es veu solució i tot per presentar projectes sense tenir ni idea, sense tenir compromisos ferms. Crec que el senyor Sergi de los Rios, amb el que tinc bona relació personal i a qui tinc apreci, no pot sortir davant de l’opinió pública sense tenir les coses lligades i explicar-les com si ho estiguessin. Tinc la sensació que està fent el mateix discurset amb el Parc Tecnològic de Tarragona, ell quan presenta les coses sembla que estiguin fetes, i res més lluny de la realitat.

Insisteixo, és terrible tenir el mercadet a la Rambla i amb una previsió de que estigui allí tres o quatre anys més, és com tornar a l’etapa gris dels anys 80 de Tarragona en alguns aspectes. Arribarà un moment en que nosaltres demanarem responsabilitats polítiques pels danys i perjudicis que això està provocant a molts ciutadans de Tarragona.

Hi ha un altre punt que també es fa etern, reivindiquem i amb molta raó un tren i una estació com cal a la ciutat de Tarragona, però de moment seguim tenint un pas a nivell tercermundista i es va allargant la solució, tenim nou projecte i no se sap ben bé quan començaran les obres. Tan difícil és treure aquest pas a nivell?


No és difícil, el que passa és que entra dins la mateixa dinàmica que estem vivint en els darrers temps. Fa un any i mig es va dir que en tres mesos s’obriria. Jo considero que un polític que diu que en tres mesos tindràs un cosa acabada, ho assegura davant els mitjans i és portada en el diari de més tirada en paper de Tarragona i passen dos anys i no hi ha cap notícia nova, aquest senyor hauria de presentar la seva dimissió, als Estat Units que tenen un concepte d’ètica diferent ho hauria de fer, perquè és una responsabilitat directa seva, ell ha fet l’anunci, per tant és un escàndol.

Ja per acabar, segons la seva opinió que és el que el preocupa més avui per avui de la ciutat de Tarragona?


Em preocupa molt la mala organització de l’Ajuntament perquè és el consistori que triga més en donar llicències, que no dóna serveis als ciutadans, que no té una atenció digitalitzada com Déu mana, que no funciona bé i és caòtic. I això no és culpa dels funcionaris, si més no, del 80% dels funcionaris, és culpa d’uns responsables polítics que no han sabut donar la volta als principals problemes que ha tingut l’Ajuntament de Tarragona també durant l’època Nadal, que era aquesta manca d’organització. I em preocupa perquè crec que Ballesteros està aquí de pas, l’han posat per intentar garantir que el PSC domini la ciutat de Tarragona però no ha tingut voluntat de transformació.

I em continua preocupant molt la neteja de la ciutat. Segueixo pensant que Tarragona està bruta i em preocupa perquè és un tema que afecta a la qualitat de vida de la gent.

I el tercer punt que em preocupa és la pèrdua de pes polític. Tarragona en molts aspectes és una ciutat de comportaments endogàmics, i això fa que a l’hora de sortir fora la gent dubti, però és molt important que tant per la societat civil com pels partits polítics la ciutat tingui més pes polític. I Ballesteros ha de ser capaç d’aconseguir que Tarragona tingui dins el seu partit més pes polític, que no el té. I CiU ha de ser capaç de lluitar per a que la ciutat de Tarragona tingui més pes polític al seu partit, que no el té, i és una obligació treballar cap a fora i dins els propis partits, i oblidar-se d’aquesta responsabilitat és ser un irresponsable.
Pitu Tarrasa - 23/07/2009 - 12:25h
Juan de la Sierra
25/07/2009
22:52
Tiene razón Pau cuando dice que nos ponen aquí lo que no quieren en Barcelona. Las hemerotecas son muy útiles; el Sr. Durán Farell publicó en El Correo Catalán (¿quién mató a este diario?) que Barcelona aspiraba a que Tarragona fuese su barrio químico; y lo pusieron, además, encima de las
playas. ¡Como si no hubiese terreno un poco más al interior! Hay centralismos con emanaciones de gases más o menos contaminantes.
NOYAKKI MATURI
25/07/2009
19:04
Em sedueix la clara manera que té aquest senyor de dir les coses. Si no fós (!) perquè els polítics, siguin del color que siguin, han demostrat que no són de fiar, el votaria tant sols per a veure si un cop investit seguia dient coses com "responsables d'això ho som tots" o "què fem amb aquest nyap". I com que em temo que llavors ja no seria ni tant clar ni tant directe, doncs reprimiré aquell instint primari tant humà d'ensopegar mil vegades amb la mateixa pedra, i no el votaré. Així passarà a fer companyia als CiU's, PSC's, ERC's i IC's. que esmereixe el mateix respecte.
PEPERUS
25/07/2009
18:51
Això, quan manavem nosaltres, no passava!
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.