"El Govern actual durant un any va dir que el pàrquing Jaume I obriria i seria robòtic"
Aregio: "En l’A-68 ens han pres el pèl, fa temps que estava presa la decisió"
  
Fotografia de TotTarragona
Tot seguit reproduïm textualment, com és habitual en aquest mitjà, l’entrevista realitzada amb el portaveu de CIU, Joan Aregio, aquest dijous al migdia:

En referència al tema del pàrking Jaume I, de manera més reposada, què en pensa de tot el que ha succeït?

No cal dir que evidentment no ha estat una obra afortunada, ara en el seu moment es va prendre la decisió que arribat a un punt el que s’havia de fer era intentar acabar-ho per vendre les places i recuperar el que s’havia gastat. Jo diria, fins i tot, que aquesta decisió la va compartir el govern actual si més no durant un any, que va estar dient que el pàrking obriria i que seria robòtic. Al final no ha estat així, l’Ajuntament ha fet un informe, l’ha derivat al jutjat i jo crec que ja fa dies que el senyor Ballesteros el que hauria de dir és què pensa fer amb el pàrking, ell és qui governa i ell ha de trobar una solució.

En una de les últimes entrevistes que li vaig fer, ja vaig formular-li aquesta pregunta, però la repeteixo, vostè té la consciència absolutament tranquil•la en tot el que va fer durant l’etapa del pàrking Jaume I?

Jo vaig participar en el Jaume I des de l’Ajuntament, perquè no he estat mai al Consell d’Administració i en tot el que va decidir i votar l’Ajuntament en sóc corresponsable i l’únic que he dit públicament, i que es desprèn de l’informe, és que de tot el que va decidir el consistori no hi ha res que hagués decidit que hi hagués cap advertiment de que allò estava mal fet per part de ningú. Queda un mal regust de boca d’una obra que havia de ser important i que ha sortit malament. Des d’aquest punt de vista, em sento dolgut i em sento responsable amb la part que em toca. També observo que hi ha una tendència a oblidar qui és el principal responsable de les coses, que és qui les fa, i crec que el principal culpable de tot és Sistemas Alem i és del que menys es parla.

Dissortadament el seu gerent Rafael León va morir no fa pas gaire.

Sí, però jo estic culpant a l’empresa Sistemas Alem que era qui va presentar un projecte tecnològic i resulta finalment que no era un bon soci.

Evidentment algun culpable hi deu haver, serà el Fiscal qui ho determini?

Si em permets vull distingir la culpabilitat de la responsabilitat. Hi ha responsables, la culpabilitat són coses fetes amb intenció i jo crec que allí el Consell d’Administració va prendre les decisions que va considerar que havia de prendre, no m’agradaria veure a ningú anant a declarar al jutjat perquè allò que van fer no va ser volgudament i amb consciència.

Parlant de responsabilitats, al menys polítiques, i ho escrit recentment a TT, jo crec que hi ha un màxim responsable polític que no és altre que l’anterior alcalde, el senyor Joan Miquel Nadal.

Però l’anterior alcalde ja no hi és i jo crec que és una certa injustícia jutjar a una persona per una sola causa. L’alcalde Nadal, posant tota la seva tasca a la balança, segueixo pensant que ha estat el millor alcalde que ha tingut Tarragona a la democràcia.

El forat és important, des de CiU parlen de 16 milions d’euros i altres de 25.

L’informe diu que avui per avui s’han gastat 16 milions d’euros i hi ha una previsió que arribaria als 25.

Són molts milions, una persona del carrer no pot assumir o entendre on han anat a parar tants milions.

Sí, és complicadíssim, arriba un moment en que s’ha de prendre la decisió de tirar-ho endavant o perdre el que s’ha fet. I es decideix tirar endavant per recuperar el que s’ha gastat. Perquè aquí hi ha una altra pel•lícula, és factible dir al segle XXI que no es pot fer un pàrking intel•ligent? Sembla que no és gaire factible. Hi ha un punt de no retorn en que es diu que si frenem no anem enlloc i el que s’ha de fer és acabar-ho i vendre les places. I insisteixo, a nivell de diners es prolonga també durant el primer any de mandat de Ballesteros, per tant vol dir que ells segueixen treballant amb aquesta perspectiva. Al final el resultat és el que mana, no ha sortit bé i la xifra és elevadíssima.


Ja per acabar amb el pàrking Jaume I, i vull puntualitzar que aquesta entrevista l’havíem pactat abans de fer-se públic l’informe, què en pensa que l’ex-gerent de l’AMT, el senyor Trasobares, segueixi treballant per l’Ajuntament de Tarragona?


Això ho hauria d’explicar l’Ajuntament de Tarragona, ells sabran el que fan, però no m’estranya perquè en aquests moments a l’EMT hi ha tres persones que cobren com a gerents. Arriba un moment en que les coses em superen, jo crec que si al senyor Trasobares li tenen la consideració que li tenen, que ho expliquin ells.

També s’ha conegut que finalment l‘A-68, per cert gratuïta cosa a la que no estem massa acostumats, que no passarà per Tarragona sinó per terres valencianes, seguim perdent “trens”?

Ens segueixen enganyant, que jo crec que és diferent. Ens han pres el pèl perquè havien d’acontentar a València a canvi del tema del finançament. A mi el que m’estranya és que la ciutadania segueixi votant els socialistes perquè sembla que ho facin expressament, m’agradaria que tots els responsables públics i polítics que es van mullar demanant l’alternativa tarragonina es tornin a mullar ara i tornin a dir les coses pel seu propi nom. A més a nivell econòmic ens perjudica moltíssim.

Hi ha compte enrere?

És que quan aquestes decisions surten a la llum, fa molt de temps que s’han pres. Una carretera o un tren porta anys i anys de procés, per tant quan el senyor Vallès i el senyor Ballesteros van a Gandesa a l’abril i es fan la foto, ja ho sabien, era “puro teatro”.

Parlem de tren. A Tarragona s’està fent l’estudi sobre el soterrament de la via per alliberar la Façana Marítima i també existeix la preocupació de que a Tarragona arribi l’Alta Velocitat a una estació “com Déu mana”.

El que passa es que aquestes decisions no es prenen d’avui per demà i espero que la pressió social que s’està fent funcioni, però sóc reservat, sé com funciona l’administració i sé que les grans infraestructures tenen un període de gestació enorme i no diran a l’últim moment, no, miri en comptes de passar per aquí passarà 500 metres més cap allà...

El que està dat i beneït és la nova estació intermodal al sud de l’aeroport de Reus a pocs kilòmetres de l’estació de Perafort, una mica incongruent.

Sí, una mica, però aquí també hi ha la responsabilitat de la planificació territorial que està fent el govern de Catalunya. I després hi ha aquelles decisions de ciutat, i som responsables en la mesura de tenir clar com volem soterrar la via. Fa 4 anys tots estàvem d’acord en soterrar-la d’una determinada manera i ara no, ara s’està estudiant d’una altra i així poden passar 4 anys més.

El nou finançament aprovat recentment, quina influència pot tenir a les comarques Tarragonines i a Tarragona concretament

Un millor finançament per la Generalitat de Catalunya és bo per tots evidentment, perquè està molt espatllada econòmicament, però s’haurà de veure quant d’aquest finançament arriba per via inversió, i també s’ha de veure quina xifra és aquesta perquè ningú de Madrid ha dit quina és, perquè tot el que sentim ve del tripartit, sobretot d’Esquerra Republicana que parla que són 3.850 Meur i no és el mateix que el que diu el senyor Castells, que parla de 3.500 Meur. I la Ministra diu que no pensa donar xifres, per tant ho notarem però en quant no ho sabem.

Tornem a la ciutat de Tarragona, com a cap de l’oposició què és el que el preocupa del dia a dia de la nostra ciutat?

Em preocupa que tot allò que estava per resoldre majoritàriament a l’inici d’aquesta legislatura segueix sense resoldre’s. Les petites grans coses com el Mercat, la Façana, el Banc d’Espanya, l’EOI que la paguem nosaltres, el Sant Jordi, estan exactament igual que fa dos anys. I han arribat 24 milions d’euros del Pla Zapatero que serveixen per fer una piscina a Torreforta i per canviar bombetes, i amb les assignatures que tenim pendents es podrien haver dedicat a una altra cosa.
Aquesta “cosa” que havia de produir Ballesteros de desencallar-ho tot, no ho veig, a més hi ha coses més embolicades que abans com la Façana Marítima.

Si ara mateix fos alcalde de Tarragona, què és el que primer faria?

El primer segurament seria solucionar d’aquí abans que s’acabés l’any el tema Jaume I, perquè em sentiria amb el deute moral de fer-ho, i l’altra gran cosa que faria és recuperar la idea original de soterrar la via del tren per on estava i amb allò agafar la maleta i començar a picar portes.

L’Alcalde comenta que primer s’ha de rescatar la concessió del Jaume I?

Per dir el que s’ha de fer no s’ha de rescatar res.
L’opció de la que més es parla és la de reconvertir-ho en un pàrking convencional.
Però això requereix acció i no tanta paraula perquè és un tema que ha estat desgraciat i el que cal és passar pagina i sobretot hi ha xifres que es poden recuperar i s’ha de fer. Allò és un pàrking, tinguem la rendibilitat, s’ha de fer un pla de viabilitat, un pla financer i començar. Un exemple, l’Ajuntament aquest any està més endeutat que el de l’any passat i no és pel tema del pàrking, les coses com són.

Aprofitant que hem tornat al tema del pàrking, voldria conèixer la seva opinió sobre l’acte que faran les JSC de recollir signatures dissabte per reclamar que torni els diners de la seva activitat pública per la mala gestió del Jaume I.

El dia que li demanin al senyor Ballesteros que torni el seus diners pel tema del Fortí de la Reina, que m’ho demanin a mi. El que em sap més greu és que el Partit Socialista en el seu conjunt no tingui la valentia de fer aquestes coses donant la cara. Però vaja que el tema no em treu la son i no ho sabia.

Un tema que sempre sorgeix és el de la Candidatura 2017, les coses segueixen igual, no hi ha hagut cap contacte?

No, el senyor Ballesteros és evident que prefereix al senyor Rigau que el conjunt dels representats de la ciutadania que som els 27 regidors de l’Ajuntament i ell sabrà. Nosaltres no posarem cap pal a la roda de la Candidatura i ajudarem en el que podrem però no hi tornarem mentre que el senyor Rigau sigui el president.

Com els veu vostè els Jocs?

Home, crec que el fet d’haver estat escollits, tot i no ser molt difícil, és un primer pas. Ara ve una guerra més dura però confio en que amb la intervenció del COE les coses canviaran molt i a mi m’agradaria que ho aconseguíssim.

Ja per acabar, ja està clar que serà el candidat de CiU en les properes eleccions municipals?

Sí, d’aquí al 2011 poden passar moltes coses però si no es torça res tot apunta que sí, amb totes les ganes.
D’aquí a un any i dos mesos aproximadament hi haurà eleccions al Parlament de Catalunya.
Abans jo crec.

S’avançaran?

No s’avançaran gaire, jo crec que s’avançaran a abans de l’estiu del 2010 i jo crec que la precampanya començarà a la tardor o que fins i tot ja ha començat.

Hi ha qui diu que a Joan Aregio li faria il•lusió anar al Parlament de Catalunya.

No, en absolut, no tinc vocació parlamentària, no dic que no m’agradés, però sempre m’he decantat més per l’acció i el Parlament és un lloc on has d’escoltar molt i passar hores assentat, que no vol dir que no sigui important però no m’hi veig, la meva vocació i el meu desig es seguir treballant per la ciutat de Tarragona.

Moltes Gràcies.

A vosaltres.
Pitu Tarrasa - 16/07/2009 - 15:54h
Ester
07/05/2010
13:38
Fa uns quants anys, quan CIU tenia l'Alcaldia de Tarragona, i va haver la crisi econòmica que tots recordem, llevors unes 16 persones i tantes més que no se gràcies a els objectius de l'Ajuntament, ens van donar feina per a tots durant un termini de temps llarg. Cap de nosaltres erem de CIU ni tampoc els votavem però ells no tenien en compta questa situació, sinò que feien el que creien necessari pel bé dels ciutadans. Ara us puc dir sense cap mena de dubte, que si no et fás del partit socialiste no et dónen feina i se't tanquen totes les portes. Personalment m'ha passat i he trucat a moltes, incloint l'Esquerra Republicana, que se fós com un fantasma,. Per tant ni els socialistes apliquen e
Ester
24/02/2010
14:47
No s'han de gastar diners en infraestructures que no són urgents. Ara el problema es trobar feina per les persones que més ho necessiten, que de fet no són les mateixes que estant treballant a llocs públics.
Ester
24/02/2010
14:43
Evidentment que és necesari que hi hagin canvis, des del Govern Central passant per la Generalitat i Ajuntaments.
Mai ens havíem trobat amb una situació tant díficil els sempre pobres treballadors, és totalment urgent pendre mesures concretes per pal.liar la situació de l'atur, i no tans sols pels joves sinò, i més important per la gent de 58 a 63 anys que ens trobem cobrant un ajut de 420€. Fa pena, angoixa i tristor. Volem feina, aquella feina que és dona a gent que no ho necessita però esclar son amics de..
Exigim que se'ns solucioni el nostre problema, no estem cotitzan els últims anys necessaris per cobrar la jubilació, i hem estat treballant des de molt joves.
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.