«Al juny tindrem el nou projecte modificat del Mercat Central i no acceptarem menys de 5 Meur d’aportació estatal»
S’ha plantejat la possible construcció d’un camp de golf a l’Anella Verda? «Hi poden haver projectes d’aquest tipus, s’ha de mirar el que és i no és compatible»
  
Entrevista amb Sergi de los Rios, tinent d’alcalde de l’Àrea per a la Promoció de l’Ajuntament de Tarragona.

Quina valoració fa a nivell general d’aquests 21 mesos de govern?


Amb el canvi de govern vam posar sobre la taula una qüestió que va ser que Tarragona havia de tenir un canvi tranquil i que el que no havíem de fer és arribar i en 15 dies girar-ho tot. Calia molta organització i executar, i tota aquesta feina “de la que no es veu” ens ha ocupat bona part d’aquests 20 mesos. I al 2009 s’estan visualitzant totes les tasques fetes durant aquest temps i durant el segon trimestre es veurà molt més, després de la remodelació que s’ha fet al cartipàs municipal.

Del que s’ha fet fins ara, dins l’equip de govern, hi ha alguna cosa que s’hagués pogut fer d’una altra manera?


Potser una cosa que de vegades no m’ha agradat és que hem pecat, sobretot els primers mesos, d’assegurar projectes i terminis d’execució que no acabaven d’estar lligats del tot. Aquest error s’ha comès moltes vegades però hem après i en aquest sentit ja s’està arreglant.

En el transcurs del primer any va haver dos fets concrets en que ERC va ser especialment crítica, un podem dir que està dat i beneit i l’altre per mi i pel mitjà que represento encara no està tancat, em refereixo al nomenament de Mallol i a la gestió dels Jocs del 2017.


Tema Mallol, ja vam dir el que havíem de dir. Quan Mallol va fer el seu canvi de partit jo vaig dir que aquesta persona no era bo que formés part de l’Ajuntament, i en aquest sentit, ha anat a parar en un lloc que és un consorci en que l’Ajuntament forma part però que no depèn exclusivament del consistori. Tot i així nosaltres ho vam criticar en aquell moment, però sí que hem de reconèixer que si Mallol està allà és perquè també altres ajuntaments han donat el seu vist-i-plau.

Tema 2017, jo crec que davant de la situació que es va crear es van prendre les decisions que calia, i em refereixo a tot el que va succeir al mes d’agost de l’any passat, que va ser un major control des de l’Ajuntament a aquesta entitat privada, amb el tema de la comissió i del senyor Quadrat. Van ser decisions encertades i les vam recolzar perquè el projecte és massa important com per a que descarrili davant d’insinuacions. De moment ja hi ha les mesures de control i fiscalització adients.

No vull ser pesat però sempre quedarà la “taca” de manca de transparència amb qüestions que s’haurien d’aclarir.

Sí, però no perdem de vista que no deixa de ser una entitat privada que rebia i rep diners públics i aquí és on teníem el cordó umbilical.

Precisament amb part d’aquests diners públics s’està pagant o es pagarà un prestigiós bufet de Barcelona, Cuatrecasas concretament, que estava estudiant una possible demanda contra aquest mitjà de comunicació i amb persones relacionades amb el mateix.


No sé, amb el pressupost d’això poden fer el que vulguin. A veure, jo dic que està dins de la seva capacitat de decisió de la pròpia entitat si necessiten un assessorament jurídic doncs tenir-lo, igual que l’Ajuntament de Tarragona ho va necessitar per tot el “culebrot” del Fortí de la Reina.

Però l’Ajuntament té un servei jurídic.

Sí, però en aquests casos en que per exemple amb el tema del Fortí s’entra en un contenciós administratiu s’ha de buscar els millors experts en dret administratiu, això entra dins del joc.

En referència a l’Anella Verda, s’ha retallat el pressupost adreçat a la mateixa per enguany.

Amb la modificació de crèdit que s’aprovarà en el proper Plenari se suprimeix però perquè hem demanat el Fons Feder i per tant els 4 primers projectes de l’Anella Verda estaran cofinançats amb diners europeus. La partida global pressupostada era per si havíem de pagar tot des de Tarragona però com una bona part ens vindrà pagada per Europa, amb aquests diners es faran altres coses.

Al Fons Feder hem presentat quatre projectes que anomenem “Fase 1 Anella Verda”, i que està comprés per tota la senyalització de camins i senders, el jardí botànic del Pont del Diable, un espai d’oci amb zona de picnic i esports d’aventura a uns terrenys municipals del costat del Llorito i un projecte de recerca per tenir un registre de totes les propietats que estan dins els terrenys de l’Anella Verda.

En algun punt de l’Anella Verda s’ha parlat de la possible construcció d’un nou camp de golf?

No, a veure, poden haver projectes d’aquest tipus, tota aquella zona està plena de projectes al cap de la gent; el projecte de la Móra era un i al Pont del Diable era una altre claríssim, però va ser uns temes que vam “netejar”. Què és i no és compatible, doncs s’ha de mirar projecte a projecte. Però s’ha de tenir en compte que l’Anella Verda és plena de propietats privades, per exemple l’Arquebisbat hi té molts terrenys.

Aquest dimarts al Plenari presentareu el pla especial per legalitzar el complex de Marina Port Tarraco?

En aquests moments no sé com està el tema. El pla especial s’ha de fer i hi ha uns terminis i en aquest sentit jo crec que la sentència ja aportava la solució.

Jo vaig llegir la sentència i d’alguna manera també diu que s’ha de complir.

Sí, però també apunta que si hi ha un pla especial en un termini, queda solucionat.

Tema Mercat Central, hi ha alguna novetat?

Sí, ja hem anat a Madrid i les negociacions allí són molt dures però crec que al juny, quan tinguem el nou projecte executiu modificat, el compromís dels diners de Madrid ja serà amb una xifra clara. Quina xifra? Jo vaig dir que quan va venir la ministra Chacón va prometre 5 milions d’euros, i crec que aquests milions són el mínim que ens han de donar. Fruit de les converses a Madrid el tema està evolucionant bé però continuarem “maxacant” aquests mesos.

Es continua amb la idea de construir el pàrking a la Rambla?

Sí, però clar quan tingui les dades arqueològiques i geològiques a la mà, ja “tirarem milles”.

No sé fins a quin punt és imprescindible pel cost que representa havent-hi també més pàrkings a la zona.

Per això jo vaig parlar sempre de que fruit del canvi de projecte del Mercat ens plantejàvem la possibilitat de fer-ne un allà i deixarà de ser plantejament per ser decisió ferma quan tingui les dades geològiques i arqueològiques. En 20 dies tindrem l’informe complert de les geològiques, i després ens faltaran les arqueològiques, una part de les quals ja tenim perquè es va documentat als anys 80.

Fa poc va començar la nova etapa del Patronat de Turisme amb el nou gerent, que espera d’aquesta etapa?


Que realment puguem treure profit turístic d’aquest Patrimoni, que s’ha desaprofitat durant tants anys, i no ens ho podem permetre perquè el turisme és un sector econòmic del que pot viure molta gent. I els eixos per “girar la truita” en aquest sentit és, en primer lloc, el canvi del Patronat cap a un ens de gestió públic-privat. La fórmula jurídica d’aquest instrument es decidirà en menys de dos mesos i cap a l’octubre o novembre ja haurem “matat” el Patronat per donar pas al nou ens que al 2010 ja funcionarà d’aquesta manera. I el segon eix és el Pla de Competitivitat Turística de la Tarraco Romana.

Ja que parlem de Patrimoni, és una àrea que correspon a ERC i la gestió de la mateixa ha estat molt criticada per diferents estaments de la societat.


Bàsicament per la Reial Societat Arqueològica. Evidentment tots som criticables, però crec que les coses s’han enfocat bé i s’està fent una feina intensa per buscar recursos fora de la ciutat per fer intervencions en Patrimoni absolutament urgents i que costen molts diners, com per exemple a les Muralles o al Pont del Diable, i que hem aconseguit de Madrid i de la Generalitat.

I una altra cosa que s’està fent i que ha passat molt desapercebuda, és el Pla d’Equipaments Culturals de la ciutat que està a la fase final d’acabar-se i que s’està redactant conjuntament Ajuntament i Generalitat. És a més, un pla pilot, el primer Pla d’Equipaments Culturals locals que està fent el govern català.

Parlant de promoció de la ciutat, un espai que porta molts anys deixat de la “mà de déu” és la Savinosa, tenen algun projecte al respecte?


La Savinosa és propietat de la Diputació i se li han de demanar explicacions al senyor Poblet, i al senyor Aregio com a ex-president de la Diputació, aquí és on primer s’ha de mirar. I en aquest sentit que parlin, que són els que tenen “el toro per les banyes” no l’Ajuntament.

Abans d’ahir, al Parlament es va votar una proposta de resolució sobre el “by-pass” de l’AVE. Vostè va votar en contra, igual que PSC i ICV, i a favor CiU i PP. El projecte de recuperar l’AVE per Tarragona no és un tema prioritari per la ciutat?


Nosaltres vam presentar una esmena a aquella proposta de resolució perquè, tot i ser una proposta interessant, allí es parlava de que l’estació urbana de Tarragona tingui connexió amb la via europea de l’AVE, en això estic totalment d’acord, però la resolució plantejava una solució tancada i la nostra esmena deia que no ens plantéssim en una única solució per fer el “by-pass” sinó deixem-ho una mica més obert perquè potser no es té en compte altres coses. Per tant no era una discrepància en el que s’ha plantejat sinó en com s’ha plantejat. I l’esmena es podia acceptar o transaccionar-la en un text comú però en aquest cas Ciutadans no va voler, va dir “me quedo con la mía porque me gusta mucho” i per això vam votar en contra.

Per acabar, ha decidit ja si seguirà com a cap de llista d’ERC en les properes eleccions municipals o optarà per encapçalar les llistes e el Parlament de Catalunya?


En aquest sentit se’m va malentendre o no em vaig expressar bé quan es va publicar que jo volia escollir entre les dues opcions, ja que jo el que volia dir és que estic a disposició del partit ja que sóc un home per damunt de tot de partit, i per tant si em demanen que segueixi com a cap de llista a les municipals ho faré i si em demanen que segueixi com a cap de llista a les catalanes també ho faré, i penso que les dues opcions són complementàries, pensa que dels 135 diputats al Parlament, més de 90 també són regidors, és un goig poder discutir i elaborar lleis que després pots aplicar al teu ajuntament, per tant, insisteixo faré amb molt de gust el que em digui i em demani el meu partit, també cabria la possibilitat de que em digui que me’n vagi cap a casa i així ho faria.
Pitu Tarrasa - 27/03/2009 - 19:21h
Ester
24/02/2010
14:23
Demanem i exigim com a persones que forment part d’aquesta societat que es prenguin mesures urgents i contundents per pal•liar aquesta situació que ens produeix estres, angoixa i una forta depressió. Estem sotmesos a viure en aquesta desesperació sense cap mena d’esperança de futur.
Ester
24/02/2010
14:22
Qui pot viure amb aquesta quantitat ?. Tot això agreujat pel fet que no tenim cap oportunitat laboral per acabar de cotitzar els anys pertinents per poder accedir a la jubilació.

Les empreses privades ens exclouen totalment, prefereixen a la gent jove per a poder (“mecanitzar-los”). Els estaments oficials preocupats per les eleccions només és preocupant de donar suport a col•lectius d’on poden aconseguir més vots.
Ester
24/02/2010
14:21
-Els que estem inclosos a l’expedient de regulació d’ocupació EROS, que una vegada s’acaba el temps negociat ens fan la liquidació més minsa i apa! ,cap a l’atur.
Els mitjans de comunicació, els polítics, els sindicats, el Govern espanyol, la Generalitat, l’Ajuntament, diuen estar molt preocupats per el increment de l’atur en general però especialment per l’atur dels joves. Es prenen mesures diverses per incorporar al món laboral aquest col•lectiu i d’altres, però, i els oblidats? Si, ja ho sabem que percebem una ajuda de 420 €.
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.