'A finals de 2016 posarem el pavelló de Sant Jordi a disposició de la ciutadania i dels Jocs del Mediterrani'
Abans de l'estiu es decidirà quin tipus d'equipament anirà a la 'Residencial'
  
Entrevista amb el delegat del Govern a Tarragona, Quim Nin.

Delegat, què en pensa quan es diu que els pressupostos de la Generalitat d’enguany són una burla per a Tarragona?

Que no és cert. Si mirem només el capítol d’inversions seria una manera no real de mirar-los. Les inversions són lentes no solament per a Tarragona sinó per a totes les ciutats. La diferència entre la inversió que es fa avui i la que es feia 5 anys enrere, és que es tracta de tenir els recursos reals per poder fer-ho i planificar-los.

Per exemple al “Camp de Tarragona” invertirem uns 50 milions d’euros però en despeses ja invertides. En deute en pagarem 50 més, per exemple en escoles ja construïdes, la caserna dels Mossos, infraestructures sanitàries, etc.

És també important destacar que hem mantingut el nombre de funcionaris malgrat el moment actual i s’han aprofitat els recursos, per exemple, per obrir més hores el servei d’hemodinàmica o en reobrir la Necròpolis.

Però Tarragona està discriminada respecte a les altres capitals catalanes?

Hauríem de veure si en l’època en que Tarragona en tenia més es pagava o no es pagava. Si sumem el que es fa nou, més el que es deu d’abans, és on hi ha l’equilibri.

Sens dubte a tots els representants de la Generalitat, començant pel President, pels consellers i per un servidor ,ens agradaria invertir més a Tarragona i voldríem poder començar ara la reconversió de la Ciutat Residencial però serà a mig termini per les circumstàncies actuals.

D’altra banda els 14 milions d’inversió per obrir la presó del Catllar, que possibilitarà alliberar l’actual de Tarragona, on els imputem? a Tarragona? No. I aquesta també és una altra lectura.

Quina opinió li mereix el discurs que utilitza alguna força política basat en el menyspreu de la Generalitat i de Barcelona envers Tarragona, utilitzant la denominació "Barcelunya"?

Aquest discurs cal combatre’l, és un error fer comparacions. Són realitats diferents, hem de pensar en el que tenim, que és molt i molt bo, i crear sinergies amb Barcelona per millorar el que tenim.

La força política que fa això intenta crear una fricció, nosaltres en el nostre territori tenim dues grans ciutats que juntes tenen un potencial extraordinari i que no cal comparar amb Barcelona.

Si li sembla passem a algunes qüestions més concretes. La Candidatura 2017 reclama a la Generalitat 220.000 euros, té raó?

Amb el 2017 hem fet tots els tràmits que s'havien de fer i per pagar aquesta part de la subvenció havien de presentar els justificants necessaris i no ho han fet. Per tant, com administració responsable no ho pagarem. I a partir d’aquí, per suposat, que facin el que creguin oportú, però les coses estan molt clares.

Seguim amb el 2017. De moment segueix sent una incògnita l’aportació econòmica de les diferents administracions. Pel que fa a la Generalitat, què pot dir?

Cal apuntar que el 2017 ha evolucionat en més xifres que avui per avui són molt més adaptades a la realitat actual. Estem parlant d’uns 35-40 milions en inversions d’infraestructures que són molt assumibles sempre i quan trobem l’acord de totes les administracions, Estat, Generalitat, Diputació i Ajuntament.

Personalment crec que seria una mala notícia per al país que aquests Jocs no es fessin però com a Generalitat ens preocupa més els postjocs que els jocs, és a dir que la inversió sigui aprofitable en un futur pels ciutadans.

Per tant, supedita la inversió o la quantia de la mateixa a un equilibri pressupostari entre les diferents administracions. En l’hipotètic cas que l’Estat no aportés res, què passaria?

Seria una molt mala notícia. Els Jocs del Mediterrani no només es refereixen a la costa de Tarragona o a la catalana, el seu àmbit és molt més extens, arriba a moltes més comunitats de l’Estat. Seria una notícia lamentable per no utilitzar un altre qualificatiu.

Però aleshores, que passaria? què faria la Generalitat?

Hauríem d’abastar les participacions. No és el mateix que una taula s’aguanti amb quatre potes que amb tres i, per tant, s’hauria de fer un altre tipus de taula. S’hauria de repensar tot el projecte.

Concretament, com a equipament, la Generalitat segueix pensant amb el Sant Jordi?

És el nostre compromís que passa per a que a finals del 2016 posem el Sant Jordi a disposició dels ciutadans i, per tant, de Tarragona 2017. Estem en una bona línia i n’estic convençut que aquest 2014 tindrem notícies molt positives en aquest sentit.

De quin tipus de pavelló estem parlant?

D’un pavelló de tipus tres, amb una capacitat raonable per acollir algunes competicions com per exemple el vòlei, però sobretot volem que sigui un equipament molt útil després dels jocs per als ciutadans.

La presó del Catllar?

El compromís que complirem és que abans que acabi l’actual legislatura estigui finalitzada.

Enguany resoldrem el tema d’accessos i de depuració d’aigües. Per exemple, en pocs dies enllestirem el vial d’accés amb una rotonda a la carretera de Santes Creus després de l’acord assolit amb la Diputació.

L’actual edifici de la presó de Tarragona quina destinació tindrà?


Aquest és un tema que encara està pendent però cal tenir present que la façana és un bé protegit i per tant s’ha de tenir molt en compte aquesta peculiaritat.

Parlant d’edificis protegits la Generalitat tindrà la última paraula per a la descatalogació dels antics pavellons de la Savinosa...

En aquest sentit no hi haurà cap problema i més si hi ha l’acord, com ja s’ha dit, entre l’Ajuntament i la Diputació. La Generalitat hi posarà totes les facilitats per la recuperació d’aquest espai.

Ben a prop de la Savinosa trobem l’antiga “Ciutat Residencial”. Delegat, com ho tenim?


És un projecte que hem d’acabar de perfilar i és la Direcció general de Patrimoni qui està estudiant els usos possibles que s’hi poden donar i la superfície necessària per poder adaptar-ho a un tipus d’instal•lació turística o hotelera. També podria ser una destinació basada en temes sociosanitaris, espai de repòs, etc.
Però els usos s’han d’estudiar així com les ofertes que ja tenim. La nostra intenció és que abans de l’estiu tinguem ja decidit quina pot ser la utilització d’aquest espai.

Aquest dimecres Alejandro Fernández, en la seva conferència, va dir que la Generalitat havia rebutjat una oferta per ubicar apartaments turístics en aquest indret. És cert?

A vegades la imaginació fa dir coses que no són. La Generalitat no ha rebutjat ni rebutjarà mai una inversió que pugui donar beneficis econòmics al territori, però cal tenir en compte que el nou POUM de Tarragona especifica els mateixos usos que ja tenia aquest espai. Per tant si ho volem modificar s’ha de fer.

Alejandro Fernández també va demanar que la Generalitat cedeixi La Residencial a l’Ajuntament...

El Sr. Fernández és membre del ple municipal de Tarragona i, per tant, sap quina és actualment la capacitat inversora de l’Ajuntament. La Generalitat està oberta a parlar amb qualsevol entitat, empresa o persona amb solvència i amb un projecte factible, no estem tancats a res, però que després de 20 anys amb la Necròpolis tancada algú ens vingui amb aquest discurs...no cal dir res més.

La tercera planta de l’EOI està clar que és per a la Generalitat, concretament per als serveis d'economia. No hi ha cap novetat?

Fa molt de temps que això estava previst i que era conegut i contemplat en l'elaboració de les obres, i potser el problema ha estat d’informació. Els mateixos membres de la comunitat educativa ho coneixien des del principi. Es tracta simplement d’aprofitar els recursos i poder pagar el préstec que l'ajuntament va fer per avançar les obres, en els terminis previstos.

A Tarragona hi ha una campanya per denunciar la privatització, “teclarització” en diuen, de la Sanitat pública. Què en pensa?

Ho trobo molt, molt injust. A Tarragona necessitem una bona qualitat sanitària com la que sens dubte està donant avui en dia Joan XXIII i la Xarxa Sanitaria de Santa Tecla. Cal tenir en compte la concentració d’hospitals. Hi ha molts hospitals a Barcelona que ningú sap que fan el mateix paper que Santa Tecla a Tarragona. El futur que volem nosaltres és el de col•laboració, coordinació, i cooperació, cercant sempre el millor per als ciutadans, i estic segur que això començant amb els professionals de la sanitat ho trobarem. Cal buscar sinèrgies, no diferències.

El discurs que qualsevol cosa que es fa és per privatitzar no és veritat, el que es busca és coordinar per millorar.

Delegat, les retallades han afectat la qualitat de serveis tan essencials com la Sanitat o l’Educació?

Les retallades han afectat molt als professionals que estan fent grans sacrificis, i en el moment que l’economia ens ho permeti se’ls ha de retornar, per exemple, la paga extra que ara no cobren. Les retallades són fruit de l’alt deute que ens vam trobar, però poc a poc ho estem corregint i enguany, per primer cop, podrem quadrar les despeses per interessos passats amb els ingressos actuals.

Però afirmo que la qualitat dels serveis no ha disminuït.

Per acabar, estem immersos en un procés, sobiranista com li vulgui dir, amb un futur incert que afecta o pot afectar el dia a dia dels ciutadans...

Aquest és un procés que arrenca des de baix. Els ciutadans, molts ciutadans, s’han afartat que l’Estat espanyol no ens tracti com ens mereixem i que quan elaborem un pacte com era l’Estatut, el Tribunal Constitucional el rebutgi i fabrica milions d’independentistes amb una sentència en contra d’allò que han votat els ciutadans.

Ara volem tornar a votar, i quan es parla molt del “sí, sí”, caldria tenir en compte que és producte del “no, no” a qualsevol pacte com el fiscal.

El dia a dia és molt dur, però l’esperança que genera el poder participar en un procés que pot canviar radicalment la nostra relació amb Espanya, per acabar amb el menysteniment, val la pena.

I avui per avui l’únic que estem demanant és poder decidir, que no es pot equiparar amb la independència com alguns volen vendre. La consulta no es vinculant, volem exercir el dret a decidir, un dret absolutament democràtic, i caldria recordar que les lleis no estan esculpides en pedra i que es poden canviar.
Pitu Tarrasa - 09/02/2014 - 21:01h
A "El pavelló que la Gene construirà pels Jocs Mediterranis"
14/02/2014
00:39
En otras palabras: una castaña que no está a laaltura de Tarragona pero que la Generalitat considra que sí.
Vaya personaje el Sr. Nin, el enemigo en casa.
frente de juventudes
13/02/2014
14:30
I no hi haurà piscina, com abans?
Carlos T. (Torres no Travelo) a "a Carlos Travelo"
11/02/2014
21:00
No tens ni una neurona nen, ets un feixiste!!.T'ho diu un ex-militant polític d'esquerres antifranquista (en la clandestinitat, els últims anys del franquisme)
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.