Joan Ruiz: «En temes puntuals els diputats dels diferents partits ens hem de posar d’acord i ens hi posarem»
«L’Alcalde Ballesteros ha oxigenat la vida política local»
  
Entrevista amb el diputat socialista al Congrés, Joan Ruiz, que seguint la nostra filosofia de transparència reproduïm de forma textual.

Aquest dilluns ha fet un any de les darreres eleccions i per tant un any que és diputat al Congrés, quina valoració fa?

Bé, hi ha una fotografia de la nit electoral que se’m veia molt alegre i si haig de fer un resum personal diria que ha estat un any alegre perquè he descobert un món nou i puc fer coses que tenen transcendència per les meves comarques i per la meva ciutat Tarragona. En canvi si faig una valoració política, és un any preocupant perquè ens ha agafat una crisis econòmica que no és de manual i no hi ha receptes.

El president del govern va dir en el seu moment que no hi havia crisi...

Al president del Govern li ha costat dir la paraula crisi però les característiques de la crisi sí que les va acceptar. És veritat que nosaltres dels del PSC vam fer servir la paraula crisi des del començament.

I estic preocupat perquè tots els observadors tant d’aquí com d’allà diuen que això va per llarg. Aquest matí escoltava que potser a mitjans de l’any que ve començarem a veure alguna cosa i des de les Corts Generals encara ho veus amb més preocupació perquè allí és des d’on han de sortir les solucions. I el Govern treballa i aporta noves fórmules i veus en canvi que la crisi avança.

Del que ha pogut fer per Tarragona, quina valoració fa.

Hem aconseguit uns pressupostos que a la ciutat de Tarragona li afecten molt. La T-11 es continuarà arreglant, les obres ja estan començades. D’altra banda les obres de l’autovia de Montblanc continua...Després hi ha coses que no es coneixen tant però també són importants, per exemple s’està fent l’estudi informatiu de la circumval•lació entre la Punta d ela Móra i Vilafranca i és importantissim per a que la ciutat de Tarragona tingui el lloc al Mediterrani que li correspon. Del tram següent ja s’està fent el projecte. I tot això sense comptar els diners que el Govern ha destinat enguany per l’aeroport de Reus i el Port de Tarragona i també sense afegir una sèrie d’esmenes que vam aconseguir per a que el tema de la Tabacalera tirés endavant i també el Banc d’Espanya que sembla que comença a estar desbloquejat.

Precisament, amb el tema del Banc d’Espanya es va dir la setmana passada que se signaria properament l’acord. Com està el tema?

Està a prop. Això és un tema que t’hauria de dir qui ho està negociant, que és per una banda Patrimoni de l’Estat i per l’altra Ajuntament de Tarragona però sembla que està a prop d’un acord.

Abans ha fet esment de la Tabacalera, que està molt unit al tema de la Necròpoli, que és una de les vergonyes de Tarragona que fa uns anys que el monument funerari més important d’Europa estigui com està.

Aquest any hi ha una partida important als pressupostos per poder desbloquejar aquest tema. Per la seva banda, la Tabacalera vam poder incloure als pressupostos una partida per poder començar l’estudi de què s’ha de fer amb allò perquè és immens i el primer pas és saber què es el que es pot fer allí. Passa el mateix que amb l’estudi que es farà de la Façana Marítima, que serà un estudi seriós i llarg per poder saber per on pot passar el tren, però és el primer estudi que es fa.

Aquest estudi és vinculant?


L’estudi una vegada acabat s’haurà de veure com es paga.

L’estudi o les obres?

Les obres, perdó. L’estudi el paga el Ministeri i a més és bastant considerable el preu. I ens dirà exactament per on ha de passar el tren, la connexió amb l’AVE i un altre tema importantíssim que és el mig milió de contenidors que han de sortir del Port per carretera o tren. Si surt per carretera només, es col•lapsaran totes, llavors és molt important l’obra del tren, que crec que no deu estar ni quantificada.

Parlaven d’uns 300 milions d’euros.

Sí, bé, però ja veurem. De fet aquestes obres posaran al mapa d’Europa i del món Tarragona.

I parlant del tema del Mercat Central, ara està bastant encallat el projecte.

Bé, ara estan acabant de modificar el projecte i tindran els primers esbossos aquesta setmana o la que ve. I una delegació de l’Ajuntament anirà al Ministeri a presentar-ho abans que s’acabi el mes de març.

Presentaran des de Tarragona el nou projecte.

Sí, el problema és que era una obra que implicava de quatre a cinc pisos.

El que sorprèn és la diferencia del cost dit en principi i que al final es va multiplicar considerablement.

Sí ,totalment d’acord, jo no sé qui va fer els números la veritat, però jo quan vaig parlar amb el secretari d’Estat la primera vegada em va dir que allò no quadrava i que s’havia de parlar, em va dir “mejor que vengan por aquí..”.

A part d’aquestes qüestions puntuals ens pot avançar si s’està treballant en un altre tema que pugui afectar a la nostra ciutat?

Hi ha algun detall com per exemple el tema de la platja Llarga, a veure si aquest any s’acaba el litigi de terres amb el càmping i el que no és el càmping. Si és així, doncs això tiraria endavant perquè els diners estan consignats als pressupostos de l’Estat gràcies a una esmena que vam presentar.

Després hi ha un projecte per unir Tarragona 2 amb el centre de Tarragona per una segona zona ja que és una zona que està creixent molt i més ara que hi haurà un institut. Per ara hi ha una partida per fer-ne l’estudi i després ja veurem quines solucions hi ha.

Canviant de tema, li volia preguntar per la relació amb els diputats d’altres partits de Tarragona. Existeix aquesta relació? i aprofitant la pregunta, què en pensa del ‘lobby’ que va presentar el PP?

Bé, jo distingiria entre relacions personals i relacions polítiques. Les relacions personals, per exemple amb el senyor Francesc Ricomà tinc molt bona relació i tot i estar en les antípodes en idees polítiques, hi ha temes de Tarragona en que estem d’acord.

I quan des del PP es va proposar el tema del ‘lobby’, jo vaig dir que era incoherent si feia quatre dies que havien votat en contra d’una altra proposta. Bé, va tenir aquesta reacció una certa repercussió però no sóc contrari a fer un debat per tirar endavant un tema concret, però també és veritat que l’ambient no és el més adequat per aconseguir-ho.

Jo sóc una persona molt de partit, el cap de setmana estic a una calçotada aquí al bateig del cap de llista nostra a no sé on, i a tot arreu em pregunten pel que faig a Madrid i la relació que tinc amb el PP, i sempre dic que jo no he vist mai a diputats del Partit Socialista i del Partit Popular prenent un cafè a una taula junts, no dic que no hi hagi però no ho he vist.

De totes maneres penso que el que vol un ciutadà és que els seus interessos estiguin per davant dels polítics.

Tota la raó i en temes puntuals ens hem de posar d’acord i ens hi posarem, però també hem d’admetre que davant un tema puntual un té una postura i l’altra un altre.

El PSC se sent còmode dins el grup del PSOE i més amb qüestions com la del finançament o l’Estatut?

Bé, nosaltres no estem dins el grup del PSOE, sinó dins el grup socialista.

Jo entenc que és el PSOE.


Sí, la veritat és que tinc molt bona relació personal, independentment de les postures que hi puguin haver, perquè el tema del finançament es decideix o no es decideix i al final sabem que es farà el que toca fer, ells i nosaltres. Moltes vegades ho parlem cordialment i hi ha un respecte més alt del que em pensava per part dels diputats de la resta de l’Estat cap als del PSC.

Vostè que viu el dia a dia del Congrés, la “moguda” política és considerable després de les darreres eleccions al País Basc i Galicia. Fins i tot es parla de que el PP pugui presentar una moció de censura. Això es veu reflectit a l’ambient del Congrés?

No, però cal dir que hi ha una norma que quan hi ha eleccions no es reuneix el Ple del Congrés. I el tema de les mocions de censura és impensable, presentar la poden presentar però no sortiria endavant.

Nosaltres no tenim majoria al Congrés i ja farà una any de la constitució de les Corts i hem anat treien el dia a dia.

Però també comptàveu amb el PNB...

No sempre comptàvem amb el PNB, si veus les votacions moltes vegades ha votat diferent a nosaltres. Ara serà més complicat, ja veurem.

Passem a la política local, com valora el govern de l’alcalde Ballesteros que farà dos anys que està a l’ajuntament.

Jo ho valoro positivament, perquè ha oxigenat la vida política local, només per això ja seria important perquè els últims anys hi havia una mena d’asfíxia, més enllà del món del PSC. I després ha començat a moure una sèrie de coses importants, com les Candidatures culturals i esportives...

En la Candidatura esportiva si m’ho permet, des de TT creiem que li ha faltat transparència.

Sí, és possible. Bé jo el tema de la política local no els puc seguir amb tant de detall.

Però tenim moltes més coses de la micropolítica local, per exemple aquests 24 milions d’euros del Fons d’Inversió Local són 100 projectes que afecten tota la ciutat i és molt important. La ciutat se la va trobar “hecha unos trapos” i redreçar això costarà. També és veritat que s’ha trobat amb una situació econòmica difícil per ser alcalde.

No li troba cap taca.

Home jo si li trobés cap taca, ara que no m’escolta ningú no li diria...

Vostè ha dit que és un home de partit, i potser una de les crítiques que es fa al equip de Govern és que està molt controlat pel partit, és així?

No, el grup municipal és autònom, com ha de ser. Nosaltres ens presentem davant els ciutadans amb un programa i això és el que estan fent. A més, és un grup que té com a president de l’agrupació socialista de Tarragona al senyor Josep Fèlix Ballesteros, i el primer secretari de l’agrupació socialista és diu Joan Sanahujes i el secretari d’organització es diu Gustavo Cuadrado, per tant disfuncions entre l’agrupació de Tarragona i el grup municipal no hi ha, quasi diria que és el mateix.

Pitu Tarrasa - 10/03/2009 - 21:08h
Pitu Tarrasa - 10/03/2009 - 19:50h
feliu
12/03/2009
12:47
Sí, sobre tot els que interesen als socilistes, com res de la façana marítima, ni del Banc d'Espanya, ni del tren, ni de l'EOI, NI DEL FINAÇAMENT. Teniu més cara de què una càrrega de segells. Vinga va, aneu a enganyar a uns altres,
Mariano Pescador
11/03/2009
14:25
Excelente entrevista y excelentes respuestas. Enhorabuena a los dos.
M A P
11/03/2009
10:11
Joan, ja saps que em consta que ets persona disposada a treballar honestament i amb entrega pel bé dels teus ciutadans.

Em crida l'atenció de l'entrevista el fet que valoris en 300Meur el famós "soterrament". Ja fa anys que defenso la potenciació del servei ferroviari per damunt dels aspectes estètics del traçat. Amb 300Meur és possible tirar endavant un més que raonablement bo servei de rodalies a l'àrea. No creus que seria una millor manera d'invertir els (escassos) recursos públics que no pas fer un treball de cosmètica urbana (amb "pelotazo" del totxo ocult)? No creus que el servei ferroviari a Tgn té un futur massa agònic per a seguir amb la bagatel.la de la "façana"?
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.