«El senyor Ballesteros no té cap idea del model ferroviari per la nostra ciutat»
«L'Alcalde no té cap intenció d’investigar el que va passar al pàrking Jaume I, som l’únic partit que demanem que s’investigui a fons»
  
Entrevista amb el portaveu del grup municipal del Partit Popular, Alejandro Fernández, que seguint la nostra filosofia de transparència, reproduïm de forma textual.

Al maig farà dos anys que Ballesteros està al govern, quina és la seva valoració?

Va generar moltes esperances i expectatives i ha decebut a tothom. No vull dir que la ciutat sigui un desastre perquè s’hi viu bé a Tarragona però com alcalde, la gran revolució que va prometre, el gran canvi respecte a l’anterior etapa no s’ha produït en absolut.

Què és el pitjor, per vostè, que ha fet?

Jo crec que hi han hagut tres coses molt dolentes. La primera és la seva política comunicativa consistent a dir que, abans de la tardor obrirem no sé què, abans de la primavera tal, a l’estiu diuen ara, farem el Pla de Competitivitat del Turisme, és a dir, fan sempre anuncis, passa el temps i no es compleixen. Fan una política d’engany massiu informativa. Que no diguin res, que s’esperin a que sigui una realitat. No poden dir, abans de l’estiu passat estarà obert el pas de la plaça dels Carros i després que no passi res.

Segon, crec que van demostrar feblesa en una situació difícil com va ser la de l’aigua, que va ser un problema que van superar.

I tercer, crec que sempre, per molt que ell intenti dir que no, sempre tindrà la taca en el seu primer any de mandat de no haver mostrat transparència a la gestió del 2017. Un alcalde que comença sense mostrar transparència és una alcalde amb la gestió tocada des del punt de vista de la ètica.

Ja que parlem del 2017, el PP pensa tornar algun dia a la Candidatura?


Nosaltres demanem dos coses, un canvi radical en la gestió i en la direcció de la Candidatura i després que se’ns expliquin determinades coses que vam demanar. És increïble que encara s’amaguin darrera de la idea de que no té obligació l’empresa de mostrar les factures, i és veritat, però quan hi ha un ajuntament darrera hi ha una obligació moral. Se’ns està fent un xantatge implícit, que és la idea de dir: aquests, quan surti Tarragona com a candidata espanyola, que per cert de moment només competim contra nosaltres per tant si perdem serà complicat, creuen que ens haurem de veure obligats a sumar-nos i que ens empenedirem de les nostres decisions. Però aquí hi ha coses que tenen a veure amb els principis, si jo participo en un projecte en representació del Partit Popular, a mi o em donen la informació i la transparència total i la compartim o jo no hi participo.

Fa poc, l’Alcalde Ballesteros, apuntava que quan Tarragona fos nomenada candidata als Jocs, canviaria tota l’estructura.

Estarem a l’expectativa. Ell, després de tot plegat, ens ha demanat una darrera oportunitat, un gest de confiança darrer perquè hi ha la intenció de canviar el sistema de gestió. Nosaltres no hem tornat però tampoc hem portat aquest tema com a tema d’oposició perquè ens ho ha demanat ell i esperem que no ens decebi per enèsima vegada.

Parlem del 2017, del 2016, precisament al voltant d’aquestes dates emblemàtiques pel que poden representar per la ciutat, nosaltres a TT, hem posat en marxa al facebook un grup que es diu “recolzem Tarragona 2009”, perquè abans d’arribar al 2016 o 17 estem al 2009 i les coses estan bastant complicades. Com veu la situació?

Crec que l’actual equip de govern senzillament no té la capacitat de resoldre els problemes que té Tarragona actualment. Arribarem a l’equador del mandat i l’únic tangible que hauran tingut serà la contractació de més guàrdies urbans, que està bé però no deixa de ser més personal, i la Brigada d’Intervenció Ràpida que cada dia és més lenta. La resta són tot anuncis que després no es fan realitat. Jo crec que no tenen capacitat interna de treball per solucionar aquests problemes.

Parlant de projectes, n’hi ha algun que està ben encaminat? L’Alcalde va dir fa poc que enguany pensa posar la primera pedra del Camp del Nàstic.

Jo crec directament que això és mentida, és aquesta política comunicativa de la que parlava. Clar, després surt als mitjans i sembla que es faci molta cosa perquè s’anuncia per molt aviat molts projectes. Ens han assegurat que hi poden haver novetats amb el tema del Banc d’Espanya, però a veure si és veritat...

Ha fet alguna cosa bona el senyor Ballesteros?

Sí, abans he parlat de la contractació de guàrdies urbans perquè era una promesa electoral que a més era una promesa compartida i crec que en general, ell ha fet un cosa bona i és que ha parlat amb tothom, un altre cosa és que aquest diàleg serveixi per alguna cosa que sembla ser que hi ha sensació que no. Però ha tingut una actitud positiva en aquest sentit i no tothom la té en política i això és un element que se li ha de reconèixer.

També abans ha fet esment del Pla de Competitivitat Turística de la Tàrraco Romana, què en pensa?

Sincerament crec que no hi ha garantia de que aquests 4,2 milions d’euros arribin aviat, només cal veure que per exemple es van comprometre des del Govern Central l’any 2003 a donar 3 milions d’euros pel Pont del Diable i només han donat un i ara, sis anys després. Per tant, no hi ha cap tipus de garantia que aquest anunci de finançament arribi, de la mateixa manera ha passat amb el tema del Mercat Central, la Carme Chacón va venir aquí i va parlar de 3 milions d’euros i no ha arribat ni un euro de Madrid i han passat ja dos anys. No poden presumir d’aquests diners fins que no arribin.

Ha arribat un moment en el qual jo no em crec la manera de redactar plans dels governs de l’esquerra actual. S’ha vist clarament que ni el Pla Integral de Campclar ni de la Part Alta estan servint per resoldre els problemes que hi havia i tinc la sensació que el poc diner que arribarà d’aquests 4,2 milions d’euros, servirà per contractar molta gent de l’àmbit de la confiança de l’actual equip de govern per redactar molts paperots, molts informes i molta cosa però no hi haurà al darrera una autèntica aposta turística. L’aposta turística d ela ciutat algun dia s’haurà de fer des del punt de vista urbanístic, és la clau. Jo sempre poso l’exemple de la capçalera del Circ, una de les poques intervencions urbanístiques que s’han fet per oxigenar l’entorn d’un monument. El que necessites per donar vida a l’oferta turística no és només la promoció i el fer tríptics, és fer una aposta decidida per l’urbanisme turístic, que és fer actuacions al voltant del Teatre Romà per exemple, però després diuen que no volen expropiacions, per tant la ciutat ha de decidir també si vol fer aquesta aposta turística, que és agafar els monuments i donar-los vida, l’entorn ha d’estar adequat al monument. El que tenim no està cuidat.

Si em permet, el Partit Popular també té part de responsabilitat en que no s’hagin fet aquestes i altres coses.

Sí, però jo crec que la part de la promoció turística es va fer bé perquè era la nostre competència. Del no-res vam triplicar el pressupost del Patronat de Turisme, vam quadruplicar la presencia en fires internacionals, vam aconseguir que l’oferta turística de Tarragona incrementés tant els visitants, que Tarragona passés de tenir sis hotels a divuit. I això es va aconseguir amb el Partit Popular governant. Però insisteixo, això és la promoció i el govern d’ara no fa ni promoció ni urbanisme turístic.

Tarragona és molt especial però a dia d’avui no està orientada al turisme, no hi ha hotel de cinc estrelles gran, no s’ha resolt la Savinosa. Nosaltres vam ser l’únic partit polític que vam dir que la Savinosa havia de tenir un espai d’hotel de cinc estrelles. I no és ser elitista, Tarragona perd congressos perquè la gent no té hotels de cinc estrelles.

Parlem del tema pàrking Jaume I.

S’ha demostrat clarament que el senyor Ballesteros no té cap intenció d’investigar a fons el que va passar allà. Nosaltres que no tenim res que amagar li vam demanar una comissió interna amb la compareixença del senyor Trasobares i es va negar. Va parlar de la creació d’una comissió interna i no s’ha constituït encara. El que va enviar a la Fiscalia és una pressa de pèl, si tu realment vols anar a la Fiscalia has d’anar amb tota la documentació i amb un objectiu, no deixar un paperot amb unes declaracions del gerent de Sistemas Alem. Jo tinc la sensació que l’únic que volen és fer-ho servir com argument polític però que el rerefons autèntic de la qüestió no la volen saber. Aquí els únics que hem demanat una comissió hem estat nosaltres i el senyor Ballesteros no esta fent res. Nosaltres ens sentim amb la mateixa responsabilitat política que el senyor Ballesteros perquè també vam votar afirmativament i som l’únic partit que demanem que s’investigui a fons.

Però des de l’Ajuntament, segons diu l’Alcalde s’està investigant internament.

Primer es va parlar de la constitució d’una comissió interna i que jo sàpiga no s’ha constituït encara i han passat nou mesos.

Ja que ha sortit el nom del senyor Trasobares, que està en nòmina de l’EMT com a jubilat parcial vostè li va preguntar al Plenari com va fer TT en una entrevista, si encara treballava “per l’ajuntament”.


Jo, en principi manifesto tot el meu respecte cap a la figura del senyor Trasobares però la meva intenció amb la pregunta era saber perquè el senyor Ballesteros amaga una cosa que sap. Jo li vaig plantejar tres alternatives: si no ho sap, és d’una incompetència imperdonable, si ho sap i diu que no ho sap, és encara pitjor perquè està mentint i si el que diu és que aquest és un tema del senyor Castillo, em sembla que é un alcalde que es treu de sobre els problemes i que no assumeix les seves responsabilitats. Quan les coses són boniques, vaig jo i quan és un problema, la responsabilitat cap al senyor Castillo, aquest és un problema de valentia.

Pel que fa al Mercat Central, i pel que fa al pàrquing, el que està succeint amb les cates a la Rambla, jo crec que tothom ho pressuposava.


Nosaltres estem estudiant políticament i jurídicament quines responsabilitats s’han de demanar , i jo crec que s’han de demanar a Mercasa. Sabem que és complicat però per una decisió de Mercasa i un projecte bàsic de Mercasa que ens parlava de 17 milions d’euros aproximadament, portem dos anys i mig amb el mercadet a la Rambla i aquesta va ser una decisió traumàtica i polèmica. Però els dos anys han passat i la noticia és que ara val 50 milions d’euros, això és una pressa de pèl a Tarragona perquè si en un primer moment haguessin dit cinc anys i 50 milions, hauríem dit que no directament. Ara que podem arribar a tenir set anys amb el mercadet a la Rambla? Això, per molt Pla de Competitivitat Turístic que presenti el senyor De los Rios, s’ho mereix Tarragona? I a la gent de Mercasa no se li diu res i és gravíssim.

I després una segona cosa, no es pot dir que el Mercat Central amb el nou model que planteja sigui un mesura estratègica econòmica, deixa de ser-ho perquè es converteix exclusivament en una remodelació estètica del Mercat perquè cap empresa posarà un supermercat allà baix si no té un pàrking, per molta passarel•la que diguin que hi haurà, que és la cosa més surrealista que estem sentint. Aquest pàrking tenia el seu sentit en la mesura que generava un nou pol d’atracció econòmica la voltant de la plaça Corsini.

Fa poc, el PP endegava una proposta de creació d’un ‘lobby’ format per diferents partits polítics per treballar per Tarragona per damunt dels interessos partidistes. Era conscient de que no funcionaria o que dirien que no?


Jo pensava que Ballesteros diria que sí. El que passa que jo m’imagino que com que va veure que la proposta no era un brindis al sol sinó que tenia una metodologia concreta i que comprometia a fer determinades coses, finalment va enviar a determinats polítics a dir que nosaltres no teníem dret pràcticament ni a demanar el consens. La reacció de CiU va ser positiva, la d’ERC va ser si més no respectuosa però els socialistes ens atacaven directament diem que no teníem legitimitat per buscar consens. Era una proposta sincera, es buscava una metodologia.

No sé si com a contrapartida i aprofitant la vostra proposta, el senyor Ballesteros ha manifestat que el “Senat” funcionarà com un‘lobby’.

Crec que el Senat no té la capacitat de fer pressió directa sobre els Parlaments al Govern de Catalunya i d’Espanya, això ho han de fer els nostres polítics d’aquí, allí.

El Senat ha de tenir una funció consultiva i de veure les necessitats de la ciutat. És delicat parlar del Senat perquè es pot malinterpretar les paraules i pensen que intentes criticar a les persones, per això jo dic que seria bo que el senyor Ballesteros no intentés aprofitar-se d’ells.

Una de les tasques del ‘lobby’ que va proposar, seria sens dubte, la de treballar per solucionar el tema del tren a Tarragona. Últimament s’han presentat algunes propostes de diferents partits i entitats, però la primera va ser la del senyor Carrillo, que es va exposar a TT, què en pensa?

Precisament vull aprofitar el Fòrum Obert que organitza el PP, per a que el senyor Carrillo em convenci i ho dic perquè si em convenç a mi m’és igual la paternitat de la proposta, l'agafarem, i vull que les altres persones que venen si tenen propostes, que em convencin.

El problema és que el senyor Ballesteros no té cap idea del model ferroviari i no ha fet cap proposta, ni tan sols amb la Façana. Aquí es va signar un conveni però un cop retirat l’avantprojecte de Bofill, quina és la idea que té Ballesteros? No ho ha dit, i com és un tema delicat, nosaltres volem construir una proposta que la puguem defensar amb convicció.

I ja per acabar, parlava del Fòrum de dissabte, aquest neix amb vocació de debatre temes d’actualitat de la ciutat i també amb vocació de continuïtat, no?

Sí, els tres temes dels que es parlarà, la crisi econòmica, la projecció de ciutat i el tren no són els únics problemes que té Tarragona, per tant la nostra intenció és fer com a mínim dos més abans de les eleccions per a construir una alternativa. I és el missatge que volem donar, que tot el que estigui en desacord amb la política de Ballesteros, que aposti per una alternativa creïble, i nosaltres la volem crear i volem afegir un votant nou perquè tenim una alternativa creïble. Ès un forum obert a tothom i al que i estan convidats tots els lectors de Tot Tarragona.

Pitu Tarrasa - 05/03/2009 - 22:01h
Pitu Tarrasa - 05/03/2009 - 21:03h
Gasol
07/03/2009
00:32
A veure quan convideu ummmmmmmhhh patatetes, olivetes, vinet, no us esteu de res jo també vull una entrevista per la revista
Passo d'Ofelia
07/03/2009
00:21
Ofelia a veure si és vostè la que ho està al partit equivocat...ja sap, de vegades no és or tot el que llueix, ja em dirà que ens estan donan les esquerres...misèria i companyia per naltros i ells es van possant reposapeus als peus i plasmes del TDT.
Ofelia
06/03/2009
20:56
Llastima que aquest xicot estigui al partit equivocat.
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.