Joan Aregio: «No tenen ni punyetera idea del que pensen fer amb el pàrking Jaume I»
«Si l’Alcalde creu que hi ha altres responsabilitats a part de les polítiques, que faci el que ha de fer, sinó el que està cometent algun tipus d’irregularitat és ell»
  
Entrevista al portaveu de l’equip municipal de CiU, Joan Aregio, amb la que repassem diferents temes d’actualitat.

Senyor Aregio, què en pensa del que va succeir el passat dissabte quan es va suspendre la revetlla de Carnaval per una suposada actitud incívica d’alguns joves?


Que evidentment la culpabilitat és de la gent que es comporta incívicament, encara que crec que l’organització va tenir moltes mancances, i en aquest cas la responsabilitat no és dels tècnics sinó dels polítics, concretament de la senyora Sandra Coloma, que hauria de donar moltes explicacions del que va succeir i de com es va actuar.

Aquest dilluns s’ha conegut que la Fiscalia ha decidit arxivar la demanda penal presentada per l’Ajuntament contra Sistemas Alem, al considerar els fets com un conflicte civil.


Tot i respectar molt la decisió de la justícia, no hi estic d’acord, no la comparteixo i més per la informació que tinc fins el moment, perquè penso que si algú acusa a un altre d’apropiació indeguda això és un delicte, però insisteixo, accepto aquesta decisió.

Aquests dies es compleix un any des de que l’Alcalde Ballesteros va aturar les obres de Jaume I, quina valoració fa d’aquest procés?


Aquest és un tema del que jo tinc la sensació que ells volen tenir el Jaume I sense acabar fins a l’últim dia per poder ensenyar-lo com l’obra desgraciada de l’equip de govern anterior. Jo sempre dic, que evidentment no és una obra afortunada, perquè va tenir molts problemes, ara, també sempre he volgut deixar clar que aquí tothom va estar d’acord fins a l’últim moment, fins el moment en que van començar a haver-hi dificultats, llavors tothom es va fer el boig. Jo crec que ells aquestes dificultats les estan administrant políticament i a més els hi serveix per tot, per exemple una persona demana una subvenció a l’Ajuntament i la deneguen amb l’excusa que han de pagar un pàrking, quan jo convido a qualsevol a que miri els pressupostos a veure on són els diners pel Jaume I perquè no n’hi ha ni un per pagar la deute. Per què? Doncs perquè està en una empresa i perquè en aquests moments ja està sota l’aute arbitral. Ara els hi serveix per tot. No s’adonen però la gent es prou intel•ligent i arribarà un moment que digui, escolti tot el que m’explica em sembla molt bé però vostè és el que governa i vostè és el que té la responsabilitat per resoldre-ho, i aquest moment ja ha arribat ara, i no tenen ni punyetera idea del que pensen fer amb el pàrking. A partir d’aquí crec que és més responsabilitat d’ells que de ningú, el que governa té la responsabilitat ara.

Per tant, responsabilitats se li poden demanar a l’anterior govern per l’afer Jaume I?

D’això ens ha amenaçat el senyor Ballesteros diverses vegades amb que aniria aquí, aniria allà, vull dir que vagi on vulgui. Nosaltres les responsabilitats polítiques d’allò ja les hem assumides, entre d’altres coses hem perdut les eleccions. Si considera el senyor Alcalde que n’hi ha d’altres tipus, ell mateix que faci el que ha de fer, ara, si ho ha de fer, que ho faci perquè sinó el que està cometent algun tipus d’irregularitat és ell ja que si creu que hi ha coses per denunciar té la responsabilitat de fer-ho. El que no pot fer és anar amenaçant i parlant i no fent res. Jo segueixo pensant que no és aquesta la voluntat del senyor Ballesteros, sinó que vol seguir ensenyant això com si fos la Sagrada Família o la Residencia de las Mercedes, que fa els mateixos anys que es fa que el Jaume I i encara no s’ha acabat.

Vostè té personalment, la consciència tranquil•la de com va actuar amb el tema Jaume I?


Jo sí, si es refereix personalment sí perquè jo personalment no estava a l’empresa com ho estava el senyor Ballesteros que va votar que sí a fer-ho intel•ligent, a que ho fes Alem...Jo a l’empresa no hi era, però en sóc responsable, sí, perquè era al govern, sóc responsable de tot, a partir d’aquí crec que vaig obrar com havia d’obrar en aquell moment. No va ser una fugida endavant, el fet de seguir endavant amb l’obra, sinó que va ser una decisió meditada i no totes s’encerten al cent per cent. A més, va ser una obra farcida de qüestions, les cates no havien donat el resultat satisfactori ja que va costar més fer el forat, l’empresa, que va escollir entre d’altres el senyor Ballesteros, fa suspensió de pagaments, etc, etc. Podies fer dues coses, tirar endarrere o no i nosaltres vam tirar endavant i en soc responsable i no ho he negat mai però vaig obrar amb consciència en aquell moment del que considerava millor perquè l’equipament acabés de funcionar.

D’aquesta manera el senyor Ballesteros és en part responsable del “nyap” de Jaume I?


Jo crec que els politics i els homes es distingeixen en dos classes, els que assumeixen les responsabilitats i els que s’amaguen i en aquest aspecte el senyor Ballesteros s’amaga d’una cosa on ell té la mateixa responsabilitat que qualsevol altre. Insisteixo es poden treure totes les actes de tots els que van votar a favor, de la mateixa manera que al 90 el senyor Ballesteros va votar en contra de fer un pàrking a fora de la muralla. Jo tampoc diré mai que el seu nivell de responsabilitat sigui igual que el meu, ara el que no pot dir és que no sabia res i que passava per allí, escolti llavors que hi “fotia” al Consell d’Administració de l’empresa, anar a prendre cafè? Escolti que jo sàpiga cobrava per estar al Consell d’Administració, llavors que hi feia allí? No ens prengui per tontos.

Canviant de tema, l’Alcalde ha parlat de la seva intenció de que enguany es posi la primera pedra i comenci aviat la construcció del nou Camp del Nàstic.

Crec que és una operació que s’ha de tirar endavant sense que costi diners de l’Ajuntament i que m’expliqui com pensa fer-ho, perquè sembla que ho hagi de pagar tot l’Ajuntament quan no és el moment de fer-ho. Si el Camp del Nàstic es pot tirar endavant amb la fórmula que hi havia abans (que crec que és l’única amb la que es pot tirar endavant) que ho facin, si no es pot doncs que faci un període de reflexió perquè no està l’Ajuntament com per gastar-se ni 20 ni 35 milions d’euros quan està discutint sis o set per no fer el Mercat Central. Crec que això que està dient ara de que ho farà, és una fugida endavant perquè dubto que sàpiga d’on treure els diners.

Amb la perspectiva que dóna el temps, què en pensa del POUM que van presentar vostès en relació a l’actual?

Jo crec que nosaltres a partir de les eleccions, vam tenir una posició del POUM que vam manifestar del que volíem fer amb el POUM i sempre hem dit el mateix al voltant del POUM. Al POUM va haver-hi una sèrie de circumstàncies més comunicatives, informatives i de convenciment, que no van sortir prou bé. Dit això, és evident que l’anterior POUM era molt més ambiciós i molt millor que l’actual perquè una ciutat té dret a refer-se i donar millors condicions de vida als ciutadans que hi viuen i això passa per tirar pisos a terra, tal com va passar a Barcelona amb Ciutat Vella. El que passa es que ha d’existir el convenciment social de que és bo per tothom o no es pot fer i el que va passar va ser que no es va aconseguir el convenciment social. Dit això hi ha coses del nou Pla que no ens agrada i hem presentat al•legacions que defensarem. I evidentment el Pla és molt més covard del que vam fer nosaltres, però jo crec que això es la tònica del govern, que és covard i no pren decisions, només diu sí, sí a tothom.

L’Alcalde ha reiterat en diferents ocasions que ha fet tot el possible per a que l’oposició tornés a donar suport a la Candidatura de 2017, ha estat així?

Hagués tingut que canviat el president des de fa mesos. Ja li vam dir que era l’única manera de fer-nos canviar de postura, és més, a mi ja no em servirà que canviïn la gestió quan sortim com Candidatura perquè significarà fer sortir per la porta gran a una persona que no ha fet bé les coses. Ara, això no és responsabilitat d’aquesta persona, és responsabilitat del senyor Ballesteros que tampoc ha tingut la valentia de fer el que havia de fer. A partir d’aquí, que hem fet nosaltres a favor de la Candidatura? Doncs ja fa molts mesos que no diem res perquè sempre hem dit que estem a favor de que Tarragona sigui la capital del Jocs, però no vol dir que estiguem a favor de les coses que des de la seva presidència s’han fet malament. Nosaltres mentre hi hagi aquesta persona no hi tornarem.

Si som designats com a seu dels Jocs, això comportaria una inversió molt important a Tarragona per part de la Generalitat i de l’Estat, en els moments pels que estem passant, creu que això es complirà?

Això són coses que l’Ajuntament ja hauria d’estar treballant, és a dir, no el fet de la concreció sinó en la situació que estem seguim a “fondo” en aquest tema? Seria un altre “nyap” que ens designessin seu i després a l’hora de demanar diners ens diguin des de la Generalitat i l’Estat que les coses estan malament i no poden invertir.

Parlant de l’actual crisi, creu que l’Ajuntament està fent tot el que pot en aquest sentit?


La veritat és que estem en una situació molt “fomuda” i no dóna la sensació de que l’Ajuntament s’hagi posat les piles. L’altre dia nosaltres vam presentar una bateria de propostes, no tancades sinó obertes per debatre, doncs ens hem trobat com a resposta que ells ja van adoptar 24 mesures l’any passat. Bé, si les mesures que aplica l’Ajuntament són treure les taxes dels matrimonis civils (és una de les 24 mesures per exemple), doncs no crec que s’hagin assabentat del que està passant, ja que el que està passant és molt greu i l’Ajuntament que no té la vareta màgica per a solucionar-ho però dins de les seves competències pot fer coses, i nosaltres creiem que algunes s’han de fer.

Al Plenari del proper dimecres, CiU presentarà una sèrie de propostes, entre les que destaca que l’equip de govern redueixi despeses, i que aquesta quantitat pugui anar adreçada a resoldre qüestions socials.

Sí, creiem que hi ha molta despesa supèrflua de propaganda i lluïment que en aquest moment no toca i que s’haurien d’utilitzar per resoldre problemàtiques socials o econòmiques. A més, no demanem que els gestioni l’Ajuntament sinó que hi hagi una taula amb diferents entitats que amb el que nosaltres hem calculat, (ja que no estem al dia a dia del pressupost i els diners poden ser més del 2 milions i pico d’euros), s’hauria de dedicar a aquestes coses. La possibilitat d’una factura social és perfectament factible en una ciutat que pot arribar a estar al voltant dels 12-14 mil parats si arriben als més de 4 milions d’aturats a nivell estatal i això és molta gent i alguna cosa s’ha de fer. Jo crec que és el moment d’eliminar les coses supèrflues i dedicar-les a allò important i tinc la sensació de que l’Ajuntament no ho està fent això.

De l’estat actual de la ciutat, quin anàlisi en fa?


El mateix que en els últims mesos. Vivim en una situació en que tot està basat en les paraules, en les promeses, en el farem, farem, farem, però de fet en aquests moments tenim un Ajuntament i un Alcalde amb molt poca decisió. Qualsevol cosa se’ls converteix en una polèmica i segueixen vivint una mica de la política de retrovisor, mirant endarrere i donant les culpes a qui hi havia ja quasi fa dos anys i jo crec que ja no és creïble tot això. I insisteixo estan com en una realitat virtual, és una ciutat de diari o de pantalla virtual, tot són anuncis però a l’hora de la realitat bens pocs projectes i ben poques promeses electorals del senyor Ballesteros s’han fet.

D’altra banda segueixen aturats molts dels projectes de la ciutat, la majoria heretats per l’actual govern de l’etapa anterior.

En l’etapa del govern anterior alguns temes, com la Façana Marítima o el Banc d’Espanya, van estar parats per la pròpia voluntat del govern socialista de no solucionar temes amb el consistori per fer que a l’Ajuntament de Tarragona li anessin malament les coses i ara és possible que siguin víctimes de la seva pròpia trampa i que les coses estiguin tan embolicades que sigui difícil de solucionar. Jo, per exemple, el tema del Banc d’Espanya, l’únic que crec és que s’hauria de procurar que ens el donin i punt, és a dir, no sé perquè sempre hem d’estar negociant amb l’Estat a base de comprar o de canviar coses. Si no el volen donar en propietat que el cedeixin 30 anys i després 30 anys més, però no és aquest el tema final, l’Ajuntament no el vol per posar un Zara o una botiga de roba, el vol per posar un equipament públic. Ells quan et demanen una cosa se’ls hi ha de regalar, i quan en demanem sempre hem de pagar, no ho entenc, crec que és una mala negociació.

Estem en un moment en que coincideix que el govern de Tarragona, el de Catalunya i de l’Estat, és el mateix i suposo que s’hauria d’aprofitar.

Sí, però la veritat és que no sé per a què serveix perquè aquests grans temes, la majoria segueixen igual, i d’altres s’han complicat més, per exemple el Mercat Central s’ha complicat més, el tema de la ciutat esportiva del Nàstic s’ha complicat més...Vull dir que no hi ha coses que no s’hagin arreglat sinó que estan pitjor i només és responsabilitat del govern actual.

Que espera de l’equip de govern en el que li queda de mandat

Jo ho veig bastant similar a com estem ara. S’incrementarà una mica aquesta sensació de règim que existeix, jo sempre he dit que el partit socialista es un règim que pretén controlar-ho tot, si no són amics no surts a la foto, un Delegat de Govern que es permet el luxe de “fotre la bronca” a un alcalde, unes coses absolutament inversemblants que no passaven ni en l’època dels governadors civils. Per tant jo crec que això s’incrementarà i la resta seguirà sent el mateix i es veurà més la quantitat de coses que han dit i no són veritat i passarà el temps i els anirà fent grans els “nanos”. No preveig grans canvis perquè el tarannà del govern és molt de propaganda i pàgina de diari i poc totxo i poca acció real.

I el paper d’ERC en el govern com el veu?


Jo crec que té una regidora de Patrimoni a la que ja li han demanat la dimissió tota la societat política, civil i privada de la ciutat que té a veure amb el que ella porta i crec que s’ho hauria de repensar el que està fent la senyora Rossell i amb Sergi de lo Rios, l’únic tema important que ha de fer que és el del Mercat Central ho està fent simplement malament. I a partir d’aquí jo crec que no pinta res ERC en el govern socialista, no pinta absolutament res, és a dir, són “la voz de su amo”.

L’ambient polític a nivell català, a nivell estatal és “bastant mogut”. Això podria tenir conseqüències al govern de la ciutat de Tarragona segons com vagin les coses al govern de la Generalitat?


No crec, jo crec que les eleccions d la Generalitat seran quan toquen i el tripartit està molt a gust a la cadira i per tant és molt difícil que pogués ocórrer, i són coses que s’han de separar sinó la gent no entén res.

La gent passa molt de la política.


Sí, el que passa és que de vegades també tens la sensació de que la gent està disposada a sentir les veritats i a valorar qui li diu les veritats i qui no. Si només pretén que se’ls hi recreï les oïdes a base de promeses molt boniques de dir però impossibles de complir, a mi no m’hi trobaran mai en aquest cas perquè sempre dic el que penso i de vegades el que penso pot agradar més o menys però no pretenc dir les coses per agradar sinó perquè les penso. La política ha de reivindicar la veritat, i per això penso que hi ha una decepció amb la política i per evitar-la, les coses han d’anar pel camí que han d’anar i les eleccions de la Generalitat han de ser les eleccions de la Generalitat i el resultat no té perquè afectar a l’Ajuntament de Tarragona o al del Pallaresos.

Per acabar, per les eleccions municipals del 2011 falten dos anys, Joan Aregio ja ho ha expressat en diverses ocasions que té intenció de presentar-se com a cap de llista de CiU. Com està el tema?

El tema està com ha estat sempre, jo sempre he dit que jo tinc la intenció de que el partit presenti a la persona que tingui més opcions per guanyar, i si sóc jo em sentiré encantadíssim i felicíssim perquè em faria molta il•lusió. A partir d’aquí, falten dos anys i sóc dels que intento posar al davant els interessos col•lectius abans que els individuals, ara de ganes en tinc moltes i crec que me’n puc ensortir, però insisteixo, no serà mai el personalisme la meva bandera.

Et sent recolzat pel partit?

Sí, sí, moltíssim.

Quan es prendrà la decisió?


Jo crec que no es prendrà fins que no falti un any, i encara falta.

Pitu Tarrasa - 23/02/2009 - 21:11h
Pitu Tarrasa - 23/02/2009 - 18:27h
Pitu Tarrasa
24/02/2009
23:00
Muchas gracias Fernando, muy amable. Salut.
Fernando
24/02/2009
22:27
Pitu: Una gran entrevista, te felicito.
Tuve también el placer de leer la que hiciste no hace demasiado tiempo al Sr. Ballesteros y, decirte sin lugar a dudas, la entrevista es tu registro. Impecable. Un saludo.
Bertomeu
24/02/2009
21:24
Aregio esperem que arribin aviat les eleccions i de mentre confiem en vosaltres, i en que vigilareu per què aquests no ens hi portin la ciutat a fer punyetes, al pas que hi van nosé que serà de nosaltres...quina colla d'il.luminats maremeva!!! el més llest...
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.