Hortènsia Grau (ICV-EUiA): 'Tarragona ha de ser referent del món romà amb un model clar de gestió del patrimoni'
  
Hortènsia Grau, cap de llista d'ICV-EUiA, respon el qüestionari de TT.

Pitu Tarrasa: -Quin “status” volen per a Catalunya i com pensen arribar-hi ?

Hortènsia Grau: Nosaltres sempre hem defensat la sobirania del poble català. Només amb sobirania els ciutadans i les ciutadanes podran tenir la paraula sobre totes les coses que els afecten. Les nacionals, però també les socials i les econòmiques. És per tot això que volem que, aquesta mateixa legislatura, el Parlament convoqui una consulta. Així ho hem reclamat, mentre altres forces polítiques han evitat posar-hi data.

P.T: -Quines són les seves principals propostes per a la demarcació de Tarragona?

H.G: Apostem per la millora de la mobilitat en transport col•lectiu. Això vol dir Tramcamp i Rodalies al Camp de Tarragona, i més parades de ferrocarril a les Terres de l’Ebre. Volem promoure la modernització del sector químic, en seguretat i qualitat. Estem pendents de la diversificació, també en el sector turístic. Donem suport als consums agrícoles de proximitat, volem un ús de l'espai agrari al servei dels pagesos i de la custòdia del territori. I, naturalment, volem el tancament de els centrals nuclears, mitjançant la substitució progressiva per energies renovables.

P.T: -Hi ha alternativa a les retallades?

H.G:I tant! El fracàs de les polítiques d’austeritat és més que evident. Després de cinc anys de crisi, la realitat és que les polítiques de retallades han empitjorat les coses encara més. Això s’ha de capgirar, amb una altra política fiscal: per això cal eliminar el frau fiscal, augmentar la tributació de les rendes més elevades i millorar el rigor en la gestió pública. Unes finances públiques sostenibles impliquen l’harmonització fiscal europea que posaria fi al tracte privilegiat de les rendes altes i les grans corporacions empresarials. I amb més ingressos es poden mantenir els serveis públics i les prestacions socials.

P.T: -Principals mesures que presenten per combatre l’atur

H.G:Amb un nou model productiu, basat en la sostenibilitat i el reforçament de l’Estat del benestar i la convergència social amb Europa, és possible fomentar enormement l’ocupació. En el cas de convergir amb la mitjana europea en aquestes àrees productives, hi ha estudis que indiquen que la creació potencial d’ocupació arribaria a 360.000 llocs de treball directes i uns 90.000 indirectes a tot Catalunya. Però per fer-ho hem d’estar disposats a canviar de model. D’altra banda, de les crisis sempre se n’ha sortit amb una forta implicació del sector públic quan el privat no ha estat capaç de fer-ho tot sol. És a dir: en comptes de retallar, recaptar més dels que més tenen i invertir en la societat.

En clau ciutat de Tarragona

P.T: -Que creu que s’ha de fer amb el projecte “Sant Jordi”?

H.G:El poliesportiu Sant Jordi s’ha de guanyar per a la ciutat. És una vergonya que, des del 2004, quan es va tancar al públic, o des del 2009, quan finalment hi van entrar les màquines per començar-hi a treballar, encara no s’hagi vist cap resultat. La ciutat necessita equipaments, i el deure de les administracions consisteix a procurar-los. Ara, les retallades són l’excusa perfecta per justificar la manca d’empenta que s’ha demostrat en aquest cas.

P.T: -Que en pensa dels Jocs del Mediterrani i quin creu que ha de ser el paper de la Generalitat?

H.G:Ho vam dir així que es va saber que es farien aquí: els jocs són una ocasió irrepetible per resoldre la mobilitat en transport públic al Camp de Tarragona. Cal connectar de manera ràpida i eficient les diverses subseus amb el centre de la ciutat, i aquest és un exemple claríssim de perquè són necessaris el Tramcamp i les Rodalies. D’altra banda, és a l’Ajuntament de Tarragona a qui li correspon liderar els Jocs. La Generalitat ha de donar-li tot el seu suport, i el govern central també. I en aquest darrer cas, em temo que les incògnites són moltes.

P.T: -Que proposa fer per recuperar d’una vegada el Teatre Romà de Tarragona i pel canvi de seu del Museu Arqueòlogic?

H.G:Tarragona ha de ser el referent del món romà a Catalunya, i per això cal un model clar de valortizació i de gestió del patrimoni. Malauradament, fins ara, la Generalitat no l’ha tingut, aquest model, i el govern central no hi ha ajudat gaire. Hi ha dispersió de competències, de projectes i de titularitats, i això no és gens bo. I a sobre, ara s’hi ha afegit la manca de fons. Cal que totes les administracions implicades entenguin que la cultura i el patrimoni no són un luxe. No és cert que generin despeses. Si tenim clars els objectius i fem la feina veurem que el patrimoni, i en el cas de Tarragona el llegat romà, és de fet una font de riquesa.

P.T: -Es podrà tirar endavant el “Fòrum Judicial” en aquesta legislatura?

H.G:Si depèn de nosaltres, sí. Tarragona pateix un important col•lapse judicial, i un reiterat incompliment dels compromisos de CiU i del PP pel que fa a execució d’obra pública. Les noves seus judicials són imprescindibles tant per millorar el servei de l’administració de justícia com pel fet que cal crear ocupació. Construir els edificis públics necessaris és una manera de fer-ho.

P.T: -Quin creu que ha de ser el futur de l’Hospital Joan XXIII?

H.G:El Joan XXIII ha de ser l’Hospital públic de referència del Camp de Tarragona, fortament vinculat a la Universitat i treballant en xarxa amb els altres centres sanitaris. La situació actual, però, és molt preocupant. Sembla que en comptes de posar-lo al lloc que li correspon vulguin fer el contrari, amb reduccions de plantilla que afecten l’atenció directa a les persones, tancament de quiròfans, llistes d’espera, etc. No és cap secret que nosaltres propugnem un model sanitari públic i de qualitat, i que per això volem donar-li un impuls decisiu.

P.T: -Creu que en aquesta propera legislatura es podrà obrir la presó del Catllar?

H.G:Crec que s’ha d’obrir. I per poder obrir-la cal també resoldre el problema de la depuradora d’aigües residuals. Vet aquí un altre incompliment de l’ACA gestionada ara per la dreta, que havia signat un conveni comprometent-se a fer-la i encara no hi ha hagut manera. I això també passa en altres llocs del territori, ho pateixen altres municipis. No ens agrada gens, aquest panorama d’incompliment sistemàtic.

P.T: -(Finalment) Perquè els ciutadans han de votar la seva candidatura?

H.G:Perquè creiem que les retallades no són inevitables. Hi ha alternatives i solucions, i una altra manera de sortir de la crisi, posant al capdavant les necessitats de les persones. Els ciutadans i les ciutadanes han de decidir ara quina Catalunya volen: la que salva bancs o la que salva persones. La que tanca escoles i hospitals o la que crea llocs de treball, una Catalunya nuclear o la Catalunya de l’energia alternativa. Ens en sortirem, estem convençuts que podem fer-ho. I tant!

Moltes gràcies.


Enllaços relacionats-qüestionaris publicats caps de llista demarcació Tarragona 25-N
:

-Matías Alonso (C's)
-Albert Pereira (SI)
Pitu Tarrasa - 14/11/2012 - 12:17h
Això és increible
15/11/2012
12:36
Ara resulta que si surt aquesta escollida senyora tindrem el Sant Jordi, la ciutat judicial, la presó oberta, el MNAT a la Tabacalera, el teatre romà, el tramcamp i l'hospital Joan XXIII serà el més important de Catalunya. Durant la resta d'any no ha tingut els nassos de lluitar per res d'això. Com detesto els polítics que creuen que la gent és imbècil.
Pixapí
14/11/2012
13:33
Aquesta també és de BARSALONA. Només cal sentir-la parlar per envidinar-ho!
Xavi TGN
14/11/2012
13:11
Si faig una llista de les "absurditats" o "inconcrecions" de tot el que exposa aquesta senyora, en puc fer un nou volum-apèndix de l'Enc. Catalana. Em cago en això em pixo en allò... "Tarragona ha de ser el referent del món romà a Catalunya" o "Ho vam dir així que es va saber que es farien aquí: els jocs són una ocasió irrepetible per resoldre la mobilitat en transport públic al Camp de Tarragona"... I QUÈ PROPOSES, GUAPETONA?!?!?! Más de lo mismo ets, conxo!!!
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.