Josep Fèlix Ballesteros disposat a continuar més enllà del 2015
“Estem entre els ajuntaments que millor ha resolt el seu futur econòmic”
  
Entrevista amb Josep Fèlix Ballesteros, Alcalde de Tarragona.

Aquests dies ha complert 5 anys com a alcalde de Tarragona. En aquest cas és costum dir felicitats i per molts anys

De moment per tres.

I després?

Doncs miri jo ara estic animat per continuar. Si m’ho hagués preguntat fa quatre mesos, amb la incertesa del pagament als proveïdors, pendent de l’aprovació dels pressupostos, del deute de la Generalitat...li hagués dit que estava angoixat. Però ara ja veiem la llum al final del túnel. Les inversions s’estan complint, el deute està controlat, les previsions són bones, i per tant ara, repeteixo, estic animat per a continuar en el futur.

Hi ha qui el situa o el voldria situar políticament fora de Tarragona a partir del 2015...

Jo, que sóc una persona que té moltes limitacions i que no sóc conscient de les mateixes, només penso en Tarragona en el present i en el futur. Tot i les especulacions d’amics i dels no amics.

I del futur passem al passat. Fa sis mesos, en la penúltima entrevista que em va concedir li vaig preguntar si el POUM estaria finalitzat abans de l’estiu. Vostè em va contestar: “Sí, si no fos així seria per posar una bandera pirata on sigui”. On la posem?

Doncs el POUM està acabat, el seu redactat està finalitzat i el que estem fent ara es passar-lo a l’ordinador i imprimir-lo. Per tant com l’estiu comença demà dijous no cal posar cap bandera. El què passa és que la impressió del text refós porta feina i temps, ja que s’ha de revisar fitxa per fitxa i s’ha de quadrar mil•limètricament.

Per tant es podran complir els terminis posats per la Generalitat i entregar-lo abans del 26 de juliol...

Jo crec que si, almenys aquesta és la informació que tinc.

I en conseqüència també es podrà complir el conveni amb IKEA que contempla que el POUM estigui enllestit abans del 31 d’agost...

Sí, perquè el conveni amb IKEA no diu que estigui aprovat per la Generalitat si no que estigui redactat i presentat. Dit això, haig d’admetre que la tramitació del POUM ha estat problemàtica. Dotze anys són molts anys però no és inaudit. Hi ha altres ciutats que han tardat igual o més.

Quants propietaris encara no han signat el conveni amb IKEA?

Dos, però en aquest moment ja no em preocupen. Si s’apunten ens pensarem si pugen al carro i sinó no passa res perquè ja tenim la majoria suficient per tirar endavant el Pla Parcial.

En tot el procés d’IKEA, vostè ha vist alguna cosa estranya?

Doncs he vist actituds personals molt estranyes que quan estem a punt de començar el procés d’organització explicaré perquè tinc ganes d’explicar-les a part d’escriure-ho en les meves memòries quan toqui.

Vostè acaba d’arribar de Madrid on ha viatjat buscant el suport del Govern Central pels Jocs del Mediterrani. Com ha anat?

La declaració institucional del Govern d’Espanya és clara de suport als Jocs. Ara les “misses” encara no les veiem. Recordem que hi ha dos compromisos per part de la Generalitat i de l’Estat per la seva implicació en el Comitè Organitzador i aportar el que està compromès que en el cas de l’Estat són les exempcions fiscals i el finançament d’un dels tres equipaments necessaris de manera que l’Ajuntament, la Generalitat i l’Estat en paguin un cadascú. Estem parlant del Pavelló multiesports, la piscina olímpica i la remodelació de l’estadi Atlètic i en això no acabem de veure que hi hagi una voluntat definida per engegar-ho ja i que en el cas de les exempcions fiscals desitgem que entrin en vigor el 2013 perquè tenim varies empreses decidides a invertir i això faria possible que els Jocs no costin pràcticament res a la ciutat. I insisteixo, el compromís de col•laborar i la implicació existeix però no acabo de veure “les misses”.

Canviem de tema. En anteriors entrevistes li he dit que jo no veuria la remodelació de la Façana Marítima i vostè em va contestar que era molt pessimista...

És que això vol dir que vostè es vol morir aviat, jajaja.

No, això vol dir que tinc 58 anys i ara ja dubto que fins i tot els meus fills ho vegin...

No, no, el que passa és que si ho haguessin tirat endavant fa 10 anys hagués estat molt més fàcil que ara degut a la situació econòmica però és un projecte al que no podem renunciar. El que jo dic és que tots hem de seguir pressionant perquè això sigui possible algun dia. La ciutat de Tarragona no pot tenir eternament aquest cinturó de ferro però abans voldria resoldre el tema d’una nova estació central a Tarragona entre Icomar i el riu.

I vostè creu que la construcció del tercer fil no pot tirar per terra totes aquestes perspectives?

Si quan s’adjudiqui el tercer fil en el plec de condicions no consta clarament que es farà un rescat aleshores si que seria absolutament inviable la Façana Marítima. Si en el plec de condicions, que és el que està elaborant ara un gabinet jurídic per encàrrec del Port, queda clarament especificat que hi haurà un rescat i que la solució definitiva és la línia Reus-Roda, quan es pugi fer, d’aquí 8,10 o 14 anys, la Façana Marítima serà possible. Per tant, on hem de posar tota la tensió és que en el plec de clàusules de la concessió del tercer fil o carril hi hagi una formula de rescat que contempli clarament que quan funcioni Reus-Roda-Castellbisbal el tercer fil es desmunta. El tercer fil és un "mal menor", però molt important per la sortida de les nercaderies del port, i per tant, per l'economia de Tarragona.

L’Estat amb col•laboració privada pensa invertir 1.200 milions d’euros en el tercer fil “per a tothom”. Això no posa en dubte la seva provisionalitat?

No, no, d’aquí per exemple 8 anys rescatar el tercer fil costarà menys de 1.200 milions, posem uns 800 milions, que davant de la inversió que ha de suposar el Corredor del Mediterrani no és res i es podran incorporar als costos generals del Corredor.

Si no existeix aquesta condició, vostè s’oposarà al tercer fil?

Sí, si.

I creu que estarà clarament especificada?

Si, amb la gent que jo he parlat, com el conseller Recoder, així ho han dit. El que encara no he aconseguit és parlar amb la ministra Pastor i fa quatre mesos que li vaig demanar una entrevista però espero poder parlar amb ella quan vingui el juliol a Tarragona. Però insisteixo, amb el conseller Recoder, amb l’Autoritat Portuària i amb totes les autoritats de Tarragona estem completament d’acord perquè això sigui així.

Com tenim el pàrking Jaume I?

Nosaltres traurem a concurs la reconversió de l’aparcament en convencional les properes setmanes. De moment hi ha tres empreses interessades.

Sabrem algun dia el que realment va passar i quins van ser els responsables del desgavell?

Saber el que va passar és el que algú ha de determinar i en aquest cas, la justícia. Cal saber qui són els responsables i quin tipus de responsabilitat tenen ja sigui mercantil, civil o penal. Jo no ho sé però la justícia en aquest moment sap tot el què va passar i quina és la valoració objectiva dels tècnics i funcionaris municipals perquè tenen totes les actes, informes i una auditoria tècnica que nosaltres vam encarregar i que va motivar que paréssim les obres ja que l’auditoria indicava que no hi havia ni projecte i que el pàrquing no funcionaria mai. A partir d’aquí vam aturar el procés, vam fer fora al gerent, que dissortadament ha mort, i ho varem posar en mans d’una comissió tècnica en la que no hi havia cap polític per posar-ho a disposició de la fiscalia que és qui va decidir portar-ho al jutjat que tramitava la resta de temes. I ara mateix els nostres assessors ens diuen que el procés d’adjudicació del pàrking no enterboleix la resta de la investigació.

Ha parlat últimament amb el president de la Diputació, Josep Poblet, sobre el futur de la Savinosa?

No, recentment no. L’última vegada va ser abans de Nadal.

Per tant, tot segueix igual...

Els temps són complicats. Hi ha hagut algunes ofertes però res més que jo sàpiga.

Tabacalera i Banc d’Espanya. Què fem?

El propi sector turístic ha decidit deixar en standby el projecte del Banc d’Espanya i està preparant un projecte alternatiu. I si no miraríem la possibilitat d’una col•laboració pública-privada en forma de concessió pel que sigui: un hotel, un centre de negocis, etc. Pel que fa a Tabacalera, si d’aquí a final d’any no hi ha entre la Generalitat i el Ministeri, un “punyetero acord”, decidirem amb la junta de portaveus què s’ha de fer ja que no vull que es converteixi en una Savinosa-2. I he de dir que tenim ofertes del sector privat.

Com està la situació econòmica actual a l’Ajuntament?
Bé, bé. Les últimes notícies que tenim de fa dos dies del Ministeri d’Administracions Públiques és que el pla de sanejament està molt bé, la previsió de finançament a 10 anys que hem fet i la perspectiva d’endeutament és molt correcte i estem entre els ajuntaments que millor han resolt el seu futur econòmic.

De cara al proper any els ciutadans tindrem que rascar-nos novament la butxaca, ja que hi haurà una nova pujada impositiva...

Sí, però això passarà a Tarragona i a tot arreu. Estem en un moment en el que ja no serà possible congelar el preu de l’autobús 7 anys, els ingressos han minvat i l’economia no suporta més dèficits, tot i que Tarragona amb un 13% d’atur està millor que altres llocs. Però hem de fer pujades anuals sostingudes perquè no s’acumuli el dèficit.

Si li sembla tornem a l’inici de la xerrada. Vostè ha deixat clar que està disposat a continuar després del 2015 però: fins a aquest any ho farà “sol o en companyia”?

Ah, es refereix a pactes i acords. Bé en primer lloc dir que en aquest últim any no m’he sentit sol, i ho dic molt seriosament. Amb el PP, tot i que ens separen moltíssimes coses, hi ha hagut una lleialtat constitucional amb un sentit de responsabilitat però sense implicar-se en la gestió. Per tant, fins ara amb el Partit Popular ha anat molt bé i la previsió és que continuem així. I amb CiU en els darrers últims mesos hem millorat molt la relació, el que fa que el clima d’entesa més enllà de l’aritmètica municipal sigui bo per a la ciutat ja que no es parla d’inestabilitat ni d’incertesa política i això com deia és bo i jo encantat de seguir així.

A la ciutat també es parla de que a Tarragona hi falta nervi, trempera...

Això s’ha dit sempre. Jo vaig néixer l’any 59 i de sempre que ho sento però en canvi vas fora, jo he estat fa poc al Cercle d’Economia de Barcelona o he anat a Girona i properament aniré a Madrid convidat pels empresaris, i a tot arreu em diuen que Tarragona ha fet una transformació important.

El que vostè diu forma part del nostre ADN i no ho canviarem ara.

Però seria bo mirar-ho des de fora i veuríem que estem amb un projecte clar, amb bones oportunitats, amb futur, amb els Jocs del Mediterrani, amb la Smart City, amb moltes empreses disposades a participar i a invertir en solucions intel•ligents.

Tarragona ha deixat de ser una ciutat del “dolce far niente” per passar a ser una ciutat amb idees, amb presencia i amb futur.

Per acabar una pregunta puntual. La Selecció espanyola es veurà a partir d’aquest dissabte a la pantalla gegant de la Tabacalera?

No, la previsió és oferir, si passem, la semifinal i la final. Però si surt una empresa que corri amb les despeses, seguretat, so, grup electrogen, etc, etc, que no són grans despeses però que tenen un cost, no descarto que també es puguin veure els quarts de final.

Doncs, punt i final. Moltes gràcies.
Pitu Tarrasa - 20/06/2012 - 17:41h
mandangues
25/06/2012
11:24
La democràcia que tenim està devaluada tot i l'euro, és la democràcia de la rapinya, de l'engany, del campi qui pugui, etc. Ho sento no és la meua democràcia.
hahaha
23/06/2012
04:36
hahaha, el Tarragona21 competència o motiu de canvis d'opinió?hahahaha!però si tothom sap que allò és un panfleto sociata on no deixen ni coemntar. no ha tingut mai cap pes periodístic ni informatiu des del començament. no s'ho mira ni deu, només els dos becaris que k'actualitzen o censuren els pocs comentaris que reb. s'ha de ser inocent per pensar que el tarragona21 compti més que un pet al lavabo fora del consistori :P
El mite de la caverna
22/06/2012
13:29
A Mandangues. Doncs, això és la democràcia aquí, a Roma i a Tòquio . No hi ha més, vostè que es creia ?. Perquè això de la democràcia real Ja! és una enganyifa encara pitjor i que ningú em mal interpreti.
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.