Joan Basora creu necessari un pacte a l'Ajuntament de Tarragona, però descarta un acord entre CiU i PP
Reconeix que li agradaria encapçalar la llista de CiU tot i que no és la seva prioritat
  
Entrevista amb Joan Basora, president de l’executiva local CDC Tarragona.

Com valora els pocs dies que porta al capdavant de CDC Tarragona?

La primera valoració és gratificant perquè he rebut moltes mostres d’adhesió i d’encoratjament de cara a una tasca difícil com la que tinc per endavant. Tot plegat fa que afronti aquesta etapa amb il•lusió i amb compromís.

El repte que té plantejat és el de refundar el partit a Tarragona?

Qualsevol acció passa per un repte a nivell personal i amb les persones que m’acompanyen. Però no es tracta d’una refundació, tot i que les coses canvien i els anys passen, les situacions són diferents. També la situació del país també és diferent i cal adaptar-nos. Sortim d’un congrés que va fer palès els valors de Convergència que es reflecteix en el seu lema: “Una forma de ser, una forma de fer”.

El partit estava dividit a Tarragona?

No, no hi havia divisió i, com tothom diu, jo soc una persona de consens. Jo vaig demanar aquest consens que no hagués estat possible si el partit hagués estat dividit i això és demostra en el fet que la composició de l’executiva és amplia i evidència que el partit està viu.

Quins són els objectius més immediats que s’ha marcat?

A l’acabar el congrés, en el seu discurs, el President Mas ens va donar una consigna molt clara que era la cohesió interna i, per tant, jo he de mantenir i enfortir aquesta cohesió interna de cara als tres anys que tenim per davant per afrontar una campanya electoral que, evidentment, serà molt dura. Per tant caldrà preparar-nos per tenir un partit fort per a preparar la campanya del 2015 i d’altres que puguin venir com les del Parlament del 2014 sense descartar un avançament de les generals.

El cert és que en les últimes convocatòries electorals els resultats de CiU es poden considerar com a molt discrets, imagino que ha fet autocrítica...

Sens dubte ara podríem escriure fil per randa tots els perquès que ens han portat a aquests resultats però no vull mirar enrere. El que si cal dir és que ha estat un període cíclic que ha canviat. Recordem quan Tarragona era l’única capital de província amb un alcalde de CiU. Per tant són períodes i cal precisar que els que abans no guanyaven no eren tan bons ni els que abans guanyàvem ara som tan dolents.

En les seves declaracions des que ocupa el seu càrrec vostè ha expressat el seu suport a l’actual portaveu de CiU a l’Ajuntament de Tarragona, Victòria Forns.

Totalment.

Però també ha dit que falten 3 anys per a les municipals i que és molt aviat per parlar del candidat de CiU tot i que crec que, sigui qui sigui, s’haurà de “visualitzar” molt abans...

Evidentment no sortirà el candidat el dia de l’enganxada dels cartells, però abans s’han de fer moltes més coses. La cohesió interna per enfortir el partit i el grup municipal és bàsica. El grup municipal afrontarà nous reptes en aquests tres anys que poden ser definitius pel 2015. La situació de l’Ajuntament i la ciutat ho requereix.

Tarragona necessita una transformació i és el nostre grup municipal qui l’ha de plantejar. Fins ara el grup municipal ha tingut prou feina en intentar arreglar el que estava desarreglat a la ciutat, intentant col•laborar, però crec que finalment la discrepància s’ha de convertir en solució.

Pel que fa al seu soci de coalició, UDC, últimament també s’ha sentit alguna veu en el sentit que podrien reclamar encapçalar la candidatura de CiU. Què en pensa?

Ells diuen que són aliens a aquestes especulacions. UDC ha passat també per un procés de canvis locals interns i al final ha sortit una direcció, amb Robert Vendrell, molt forta i molt apropiada.

Aquest cap de setmana tenen un congrés molt important i no dubto que les coses aniran bé i la col•laboració i entesa encara serà més consistent. En qualsevol cas és molt prematur parlar d’altres qüestions.

Quina valoració fa de l’any que portem del nou mandat sorgit el maig de 2011?

Com a tarragoní, sincerament, no m’agrada com van les coses a la nostra ciutat. I no és partidisme. Senzillament no és la Tarragona que volem.

Tarragona no està jugant, si fem un símil futbolístic, la lliga que li correspon. Tarragona és una ciutat capdavantera que hauria d’estar en una divisió molt superior, necessita una transformació similar a la que va fer Joan Miquel Nadal en el seu temps.

A Tarragona li falta trempera?

Tarragona necessita trempera però no per part dels tarragonins que ja la tenen. Els botiguers tenen trempera, les entitats tenen trempera i només cal mirar l’èxit de l’última edició del Tarragona dTapes.

L’etiqueta que teníem els tarragonins d’apàtics dia a dia ens demostra que no és real.

Tarragona té moltes possibilitats, econòmiques, culturals, socials, però fa falta que se li “donin coses”, que se l’encoratgi, que li posin oli per a engreixar el seu potencial.

Per posar-hi oli possiblement seria necessari enfortir el govern municipal i que passaria per un pacte municipal que, indiscutiblement, és possible amb qualsevol combinació. Però segons el meu parer, i avui per avui, el més factible seria el del PSC i CiU. Coincideix amb mi?

És possible. Jo ja he dit que sóc partidari de les aliances quan la situació ho requereix i hem d’ajuntar forces per tirar endavant.

En aquest cas Tarragona ho necessita, tot i que les nostres experiències no són molt bones de la manera que s’han portat o com s’han programat. Per tant aquests possibles pactes s’han de parlar amb molt de seny i fixar clarament els objectius que necessiten i les persones que compren i venen, posant preu a les coses, s’han d’adaptar.

Insisteixo, creu que el més factible seria un pacte entre el PSC i CiU?

No puc dir-ho perquè no se el preu que voldria posar el Sr. Ballesteros i és imprescindible que ens entenguem en el preu.

Doncs canviem la pregunta. Quines condicions posaria CiU?

Evidentment passaria per la transformació de la ciutat amb un control de la despesa i amb un enaltiment i desenvolupament dels valors de Tarragona.

Seguint amb els possibles pactes, crec que el que seria impensable -pel que va passar i pel dia a dia- és un acord entre CiU i PP...

Sí però diguem-ho per passiva. El PP no està fent les coses convenients que hauria de fer.

A l’últim congrés, vistes les seves últimes declaracions i missatges no crec que vagin molt a favor de Catalunya i de Tarragona, per tant...

El que crec que està clar, i és la meva opinió, és que l’oposició està “missing” i que el Sr. Ballesteros, tot i la seva minoria, està governant molt plàcidament. Coincideix amb aquesta apreciació?

Possiblement està tranquil perquè no té una oposició que l’estigui pressionant tot i que jo no vull ni m’agrada una oposició agressiva. Siguem conseqüents i arribem a acords i com deia abans, la divergència que podem tenir que es converteixi en solució, tanquem els temes, i busquem el millor per Tarragona amb l’acord de tots.

Fins i tot amb un govern d’unitat o aquesta formula la descarta?

No ho descarto, al contrari. Hi ha diferents opcions que no ens esperàvem mai i que poden arribar a passar. Per exemple el govern del PP està parlant, i no ho comparteixo, d’agrupacions municipals. I si plantegen aquesta possibilitat és per unir esforços, per tant si es tracta d’unir esforços per tirar endavant la ciutat, endavant i Convergència estarà en aquest escenari.

Quina seria la primera mesura que un “nou” possible govern a Tarragona hauria d’impulsar?

Tot el que és la projecció econòmica, és a dir, desenvolupar tota la trempera que ja tenim, comercial, patrimonial, cultural, industrial. Fa falta un pla econòmic global en el que s’involucri a tothom, partits, entitats, associacions.

En definitiva desenvolupar les nostres grans possibilitats i realitats.

Una d’aquestes grans realitats és sens dubte el nostre patrimoni Romà, que penso que segueix estant desaprofitat i poc promocionat...

Completament d’acord. Tots hem visitat ciutats que tenen quatre “pedres” però que els hi donen un gran relleu i en treuen un gran profit. Si ara no hi ha els recursos suficients caldrà buscar-los, caldrà esforçar-nos.

Pràcticament per acabar, quin seria el seu missatge als tarragonins?

Que no ens instal•lem en el pessimisme, que no ens lamentem sempre. Jo fa poc vaig assistir a unes trobades d’un grup d’opinió en el qual tot era pessimisme. Escolti, al final vaig dir “no vindré més”. Treballem tots plegats i cadascú des de les seves posicions i oportunitats per tirar Tarragona endavant .

Ara ja si, per acabar, Joan Basora podria encapçalar la llista de CiU a les municipals de 2015?

A quin tarragoní no li agradaria ser alcalde de Tarragona? Mentiria si digués que no. Què millor que poder expressar les teves inquietuds des d’un lloc privilegiat? Però ara, per a mi, no és cap prioritat.

Ja tinc prou feina en tirar endavant el meu compromís amb CDC. La meva preocupació és vertebrar el partit i fer-ho el millor possible, arribar a l’enganxada de cartells amb els deures fets i amb totes les possibilitats, amb la resta no hi penso.

Per tant, i sent “punyetero”, però recollint les seves paraules, entenc que li agradaria encapçalar la llista de CiU?

Oi i tant, és innegable, si, si, je je.
Pitu Tarrasa - 09/05/2012 - 17:55h
content
11/05/2012
22:35
fa content veure que per fi CDC canvia per a millor, esperem que no s'esguerri. Han estat i són la referència de la Tarragona en la que vivim. Endavant!
jo
10/05/2012
17:31
To positiu, idees clares, servei a Tarragona i a Catalunya. Ara a l'oposició que hauran de visualitzar com alternatiova al 2015. Disposat a ajudar a que Tarragona surti dels endeutaments i despeses sectaries.
el que segur es...
10/05/2012
15:49
que catalunya no serà del PP...des de l'últim congrés heu establert un escenari de confrontació....i no tornareu a despertar la confiança, no enganyareu Catalunya mai més...i l'ale que s'ho vagi rumiant...
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.