Alejandro Fernández manifesta que si el projecte del tercer fil garanteix 'molt clarament' la seva provisionalitat no s'oposarà
El líder Popular creu que fins d'aquí a dos anys no se sabrà la viabilitat dels Jocs del Mediterrani 2017
  
Entrevista amb Alejandro Fernández, portaveu del PP a l’Ajuntament de Tarragona i diputat a Madrid.

Senyor Fernández, com va per Madrid?

Bé tot i que el moment és molt complicat però com sempre dic és millor estar al Govern que a l’oposició. La frase que “el poder desgasta al que no lo tiene” la comparteixo plenament.

Durant la campanya de les generals vostè va dir que aniria a Madrid a lluitar aferrissadament per Tarragona. Es sent satisfet del que ha fet fins ara?

Ho tinc més fàcil de l’habitual ja que sembla que en aquest país fotre canya al PP és de franc, però parteixo de zero i no dels pressupostos de l’any passat. Cal recordar que en el seu moment es va anunciar la suspensió, per part del Govern Zapatero, de totes les obres de la província de Tarragona, i per tant, tot el que ha sortit en els pressupostos d’enguany és sobre obres que estaven suspeses i tot el pressupost és positiu en la mesura que en un país civilitzat les obres s’han d’acabar i conseqüentment la T-11, la variant de l’Aldea, i l’A-27 són les meves prioritats per a aquesta legislatura tal i com vaig dir durant la campanya.

El que està molt clar, és que des de sempre i amb tots els governs i amb totes les situacions econòmiques Tarragona ha estat una gran oblidada de l’Estat. En quest sentit, els tarragonins tenim, com a mínim, tot el dret a queixar-nos. O no?

Estic completament d’acord en aquesta apreciació, però cal apuntar que la influència en política no ve d’un dia per l’altre, i te l’has de guanyar, primer a la teva ciutat, després a la teva província, després a la teva comunitat autònoma i després a Espanya, i això no es fa d’un dia per l’altre. S’ha de construir i per fer-ho el primer que cal tenir és l’ambició d’aconseguir aquesta influència.

La classe política tarragonina, històricament, no ha tingut influència als medis de decisió, possiblement per manca d’ambició. El que jo puc assegurar és que tinc l’ambició de tenir-la però no he nascut amb ella i necessito temps. Jo no sóc fill d’Emilio Botín però surto a guanyar sempre amb tot el que faig.

Fa temps que vostè va llençar la proposta de formar un lobby tarragoní per influir a Madrid i a Barcelona, proposta que posteriorment va recollir el diputat de CiU Jordi Jané. Ho segueix veient factible?

Sí, però en clau exclusivament tarragonina perquè si ho traslladem a tota la província és molt complicat ja que els darrers anys alguns diputats de la província han treballat contra la ciutat de Tarragona.

Jo crec que aquest lobby es pot construir, s’ha de construir i aquesta legislatura tant pel que fa al Congrés com al Parlament és el moment de fer-ho perquè la situació política a Tarragona és la que és i precisa d’acords entre tots.

Durant la campanya vostè, i concretament en aquest mitjà, va dir que si no hi havia recuperació econòmica la ciutat de Tarragona no veuria cap dels seus projectes convertits en realitat. Donat que no sabem quan arribarà aquesta recuperació, l’únic que es pot fer es llançar un missatge de prudència...

Efectivament. El missatge ha de ser de prudència perquè ningú sap quan arribarà la recuperació. Els més optimistes parlen de dos anys i els més pessimistes de deu anys. Jo m’apropo més a la visió optimista però sigui com sigui haurem d’esperar.

Si li sembla fem una pinzellada a algunes qüestions concretes que afecten a la nostra ciutat en relació als pressupostos recentment presentats. I podem començar pels Jocs del Mediterrani que no compten ni amb un cèntim. Un servidor pensa que l’organització dels JM2017 és un marró per a la ciutat, hi està d’acord?

Jo crec que això ho sabrem d’aquí un parell d’anys. Recordem que les ciutats gregues de Volos i Larisa no van tancar la “paradeta” fins a dos anys abans d’organitzar els Jocs. El que a mi m’agradaria és que això no succeeixi a Tarragona i per tant cal un mica de paciència. I pel que fa als pressupostos, en el cas d’Almeria el Govern de l’Estat no va invertir fins a dos anys abans de 2005 o sigui que toca tranquil•litat i de moment és aviat per saber si Tarragona podrà organitzar amb èxit els Jocs de 2017. Es veurà en funció de com es vegi que van avançant els esdeveniments.

Aquesta setmana, concretament dijous 19, es constitueix el Comitè organitzador i encara no coneixem els números de la “Candi”, tal i com vostè es va comprometre a demanar i a fer públics...

De fet la nostra entrada en el Comitè, on estarem representats pel regidor Jose Acero i pel sotsdelegat del Govern Jordi Sierra, està adreçada a treballar de cara al futur però també a conèixer l’estat dels comptes amb detall de la candidatura.

Canviem de tema i passem al tren. Vostè pot donar un termini d’execució del Corredor del Mediterrani i paral•lelament de la línia Reus-Roda?

I vostè em pot donar una data per al tercer fil?

Jo no, el Port ha dit dos anys...

I d’on surten els diners? perquè a mi m’han dit que els volen del Ministeri de Foment.

També han dit que tenien empreses privades que col•laborarien en la seva construcció...

És possible, però si hi ha empreses privades, que és possible que les tinguin, com i quan rescatarien els diners? S’estan demanant terminis amb exigències amb la línia Reus-Roda però res més i em sembla molt sospitós. Jo mantinc la meva posició que és que el dia que algú em demostri la provisionalitat del tercer fil en parlarem.

Jo no sóc un tossut i si finalment es fa amb diners públics i privats és com una autopista on algú ho explotarà i normalment el que passa és que no es rescaten i s’amplia el període d’explotació. Resumint, que si hi ha una iniciativa privada disposada a fer-ho cal saber en quins terminis, com i quan.

El Port ha manifestat que està confeccionant el projecte i que abans de l’estiu el presentarà.

Doncs serà el moment d’analitzar-lo i si finalment el que presenten està tant clar i no hi ha cap dubte endavant. Però de moment tot són incerteses i el que em sorprèn més és que tot el que surt del Port i de CiU es dóna per cert sense més interrogants, sense cap exigència i s’accepta i, en canvi el que dic jo és qüestionable.

Si el projecte del Port deixa clar la provisionalitat del tercer fil, la garanteix i explica com, vostè recolzarà aquesta opció?

Si em convenç, com tot a la vida, si es demostra de forma molt clara que és provisional, per suposat, i les exigències de provisionalitat que jo demanaria serien molt grans.

Insisteixo, si la garantia de provisionalitat el convenç hi estaria d’acord?

Sí, com he dit sempre.

Com pot ser que els pressupostos de l’Estat no contemplin una partida per a la reobertura de la Necròpolis, Patrimoni de la Humanitat i l’espai funerari de Roma més important d’Occident?

Quan jo vaig preguntar per aquesta qüestió vaig arribar a la conclusió que no posarien cap partida pressupostaria que després no es pogués executar i en aquest cas concret ja hi ha una inversió prevista per l’any 2014, abans no tindrem diners. El que m’han dit és que l’any 2014 tindrem una partida per a la Necròpolis però voldria recordar que portem 18 anys així i que per tant la responsabilitat no és exclusivament del PP.

Precisament l’any 2014 el Patrimoni de la Humanitat de Tarraco passarà un examen per part de la UNESCO i ja estem advertits de resoldre aquesta problemàtica...

No és casual que jo hagi donat la data de 2014 per solucionar-ho.

Per acabar, parlem de l’estat actual de Tarragona, una ciutat que es troba empantanegada i a la que crec que li falta “trempera”. Vostè és el portaveu municipal del PP i per tant regidor ... què s’ha de fer? que han de fer per sortir d’aquesta letargia?

És una translació de la situació política actual amb un govern en minoria i tota la societat civil tarragonina. Vostè inclòs va dir que aquesta era la millor opció i jo en el seu moment em vaig oposar dràsticament a aquest raonament però finalment degut a la posició de CiU no va ser possible un altre govern. I el que jo sabia és que un govern en minoria significava decadència.

El que necessita una ciutat són governs amplis i lideratges forts. En aquell moment , i també entonaré el mea culpa, potser no vaig saber o no em van deixar liderar un canvi però ara mateix tenim un govern feble i una ciutat adormida i el PP, per responsabilitat política, està possibilitant la seva governabilitat.

A grans mals grans remeis. Seria desitjable un govern d’unitat a Tarragona?

En democràcia no és una bona solució ja que cal que hi hagi oposició. Cal un govern estable però el que passa és que avui per avui això no es possible.

Vostè segueix estant convençut que serà alcalde de Tarragona el 2015?

Sí. Estic absolutament convençut. En política si no creus en els projectes i en les teves possibilitats no t’hi dediquis.
Pitu Tarrasa - 17/04/2012 - 10:58h
Tonet
20/04/2012
11:59
Sr. quin munt de despropòsits: tal i com el descrius precisament el que més sembla és espabilat. Molt em temo que aquest arribarà a Alcalde. És com Sarkozy, molt ambiciós i aquesta gent acostuma aguanyar perquè a les esquerres catalanes són uns dropos tipus Delos Ríos. I l'Alejandro està en tot. Ha aconseguit identificar-se amb el tarragonisme i uns pressupostos no faran canviar la gent, com no ho fan els de la gene amb CiU. Els catalanistes haurem de patir un Alcalde pepero, i el pitjor, mots anys i de la mà del PSC.
quin munt de despropòsits
20/04/2012
11:34
jo no se on li veieu lo espabilat a aquest noi. És ambiciós - una mica massa - , poc escrupulós, terriblement protagonista i exageradament egocèntric. Idolatra a Fraga, és capaç de respondre a preguntes sobre anys passats amb un "tu estabas?" i quedar-se tan ample, defensa profundament la seva alcaldía en primer lloc, la seva persona en segon lloc, la seva Asturias i Espanya en tercer lloc i, ves per on, de pas defensa Tarragona, que és on viu. Quina confiança pot oferir algú que no és capaç de plantar cara al seu partit amb uns pressupostos irrisoris i que es creu amb la paella pel mànec per fer i desfer a la ciutat, com si algú haguès pensat que ell és la salvació ? Si surt d'alcalde, adéu
jo
19/04/2012
14:56
triste ver a los asesores y compañeros de partido del fernandez con fraes literales a las escritas siempre por los mismos.

En fin pislarin.
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.