Josep Fèlix Ballesteros afirma que Tarragona està al 30% de les seves possibilitats de creixement
  
Entrevista a Josep Fèlix Ballesteros, Alcalde de Tarragona.

Els ciutadans de Tarragona hem d’estar gens, poc, bastant o molt preocupats per la situació de les finances municipals?

-Hem d’estar preocupats, molt no, perquè no estem ni de lluny tan malament com altres ajuntaments, però si és evident que estem en una situació molt difícil perquè la Generalitat ens deu més de 12 milions d’euros, perquè l’activitat econòmica de la ciutat ha baixat i perquè estem en un moment en què o posem les bases d’una racionalització que ens permeti sortir en millors condicions d’aquesta crisi o anem al col•lapse financer de les administracions públiques.

Però fa temps que es veia venir que la situació empitjoraria, no s’ha pecat de manca de previsió?

-Fa tres anys que nosaltres ja vam posar en marxa tres circulars d’estalvi amb moltes normes internes però també és veritat que fa tres anys tothom deia que a finals de 2011 estaríem sortint de la crisi, totes les previsions de l’OCDE, del BBVA i de la mateixa UE parlaven d’un creixement aquest any de l’1,2 i l’1,7 i finalment no serà així entre altres coses perquè no circula el crèdit que és el que escanya a les empreses però insisteixo que ja ens vam preparar per aquest moment.

Els ciutadans de Tarragona com a “accionistes” de l’Ajuntament tenim dret a conèixer exactament el deute municipal? Quin és?

-El deute real són 174 milions d’euros, 140 aproximadament de deute heretat de governs anteriors i 34 generats en els últims 5 anys. Tot el deute està comptat i és legal i està autoritzat per Economia i Finances i no està per damunt del 110% permès; tot i que hi ha una inversió la de l’Escola Oficial d’Idiomes, que nosaltres la fem per la Generalitat i la Generalitat ens deixa no computar-ho com a endeutament, igual que com el crèdit que va fer en el seu moment l’alcalde Nadal pel trasllat de la Facultat de Lletres a l’Avinguda Catalunya, i per tant són dos deutes que queden al marge del 110% legal. A banda d’això, hi ha un deute que no haguéssim volgut tenir que és el del Jaume I però d’això ja n’hem parlat tant que no val la pena insistir en el tema.

Resumint el deute real és de 174 milions i està consolidat, que vol dir que inclou tot el conglomerat empresarial, cosa que no fan altres ciutats.

En qualsevol cas, ja no es pot fer més gran...

-Clar que no i nosaltres ja ho vam dir en la campanya electoral que aquest mandat seria de poques inversions, ja que en cas contrari ens ofegaríem econòmicament.

Vostè en campanya també va dir que l’Ajuntament tenia un superàvit de 3 milions. Com ho explica?

-És que hi ha un superàvit i és que no és incompatible; hi ha un superàvit comptable i enguany hi tornarà a haver un superàvit comptable, i no ho diem nosaltres perquè ho diu l’Interventor en el seu informe general que hi ha un superàvit comptable des del punt de vista del flux d’entrada i sortida de diners, però com que en realitat hi ha factures sense consignar o que arriben més tard tot això implica que existeix un petit "decalaix" entre el que hi diu l’Interventor i la realitat.

Parlant de dinerons i repassant les despeses municipals em crida l’atenció, i així ho he escrit, el que paguem pel contracte de la neteja -que es va ampliar fa poc per 10 anys- i que enguany representa gairebé 21 milions. No li sembla excessiu?

-És un contracte que es va ampliar derivat de la llei Progènic que és la que t’obligava a fer unes modificacions en la gestió i recollida de residus perquè sinó tenia sanció de l’Agencia de Residus de Catalunya i ens hagués costat molt més car.

L’ampliació i modificació del contracte de la neteja comptava amb un informe contrari de la Generalitat per no haver-se realitzat el preceptiu concurs...

--No, no és veritat, la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat diu que aquest tipus de prolongació de contractes, com succeeix en tots els casos, no els “informa” favorablement, i aquest informe no és vinculant.

Però alerta d’irregularitat...

-No, diu que és la seva opinió, però l’opinió dels nostres tècnics i dels que hem anat a buscar fora, com ara catedràtics experts en dret administratiu, ens diuen que és correcte ja que la causa de la modificació i ampliació ve derivada d’una llei de la pròpia Generalitat que t’obliga a fer aquesta despesa, si nosaltres haguessin hagut de fer les fraccions orgàniques, ja aquest any amb el període que quedava de contracte que era de tres o quatre anys, l’empresa hagués hagut d’amortitzar aquesta inversió en cinc anys, per tant al ciutadà li haguéssim hagut de donar un cop de pal brutal, que hem fet nosaltres i molts ajuntaments? Argumentar que aquestes inversions són imprescindibles i que en deu anys s’amortitzaran de manera més planera.

Sigui com sigui, aquest contracte genera que un 50% de la despesa vagi directament a augmentar el deute, enguany uns 10 milions...

-Si, si, tenim un dèficit de tarifa, per això en el seu moment l’interventor va recomanar un increment del 48% en el rebut de la brossa, i no ho hem fet perquè seria una barbaritat. També, cal tenir en a compte que tenim una ciutat molt punyetera, només els quilometres de transport dels camions es multipliquen per molt a Tarragona que té 14 quilometres de llarg per 6 d’ample, per tant és molt més costós que en una altra ciutat més compacta. Ja m’agradaria pagar menys, però és impossible.

Si li sembla, passem a altres temes puntuals i d’actualitat. Quan s’inaugurarà el Teatre Tarragona?

-Doncs ja no sé dir una data, sincerament que vol que li digui, em van assegurar que a finals de gener estaria pràcticament per inaugurar i així ho vaig dir en un acte de bona fe. Ara ja està pràcticament acabada tota l’obra civil, s’estan posant en marxa totes les instal•lacions dels estudis acústics i escenogràfics, a mi m’han assegurat, per tant no dic jo que ho faran, que en aquest semestre estarà completament acabat, però posi totes les cometes i interrogants que vulgui.

Les obres de la Comissaria de la Guàrdia Urbana, quan es reprendran?

-Seguim negociant amb l’empresa, ja que aquesta diu que el que costarà acabar-la és molt més que el que diuen els nostres tècnics. Estem en una contradicció de preus important i és evident que hem de vetllar pels interessos municipals, per tant el que no faré és pagar més del que em diuen els tècnics municipals.

El “Banc d’Espanya"?

-És un d’aquells projectes que quedaran en stand-by.

Pàrking Jaume I?

-Ja està a fiscalització el plec de clàusules per treure’l a concurs, per tant espero que en un màxim de dos mesos surti i ja tenim dos o tres empreses interessades en fer la reconversió a pàrking convencional, per tant al llarg d’aquest any les obres es reiniciaran.

El POUM, en quin moment es troba?

-Amb la Generalitat tenim data per d’aquí a 6 o 7 setmanes per passar ja el text refós i obtenir el vist-i-plau definitiu de la Generalitat; haguéssim desitjat que tot el procés fos més curt.

Abans de l’estiu estarà acabat?

-Si, si, si no fos així seria per posar una bandera pirata on sigui.

Tenint en compte que va lligada a l’entrada en funcionament de la nova Comissaria de la Guàrdia Urbana quan es posarà en marxa la videovigilància a la Part Baixa?

-Nosaltres podem fer la instal•lació abans i el control quan toqui, per tant el que farem de moment, degut a que la Generalitat ens ha variat una mica el projecte inicial, es adaptar-lo a les seves recomanacions, ja que sembla que hi havia algunes càmeres que podien atemptar contra la intimitat, i un cop rebem l’autorització definitiva farem la inversió, independentment de com estiguin les obres de la comissaria, de manera que quan entri en funcionament les càmeres estiguin ja instal•lades.

Aquest trimestre es constituirà el Comitè Organitzador dels Jocs del Mediterrani. Com es planteja aquesta nova etapa?

-Al llarg del mes de març es constituirà , ho haguéssim pogut fer més aviat però el Secretari d’Estat per l’Esport ha estat nomenat recentment, concretament el divendres passat, i abans hem de tenir una reunió amb ell ja que l’Estat és una part important del finançament i de l’organització dels Jocs Mediterranis.

El Comitè és el que decidirà quin serà el nou organigrama i el seu president?

-El Comitè decidirà quina serà l’estructura de funcionament, el nou entramat jurídic i, evidentment, els nous càrrecs.

Aquesta setmana sorgien informacions respecte a la possible desaparició de la Vila Mediterrània. És així?

-Jo no sé d’on va sorgir aquesta notícia, i suposo que qui ho va publicar tenia la seva informació, però jo ja li dic que no corre perill.

On es construirà?

-Es farà en un dels tres creixements previstos a la ciutat, dos són, com ja s’ha dit, la zona de Pou Boronat i la Vall del Llorito, però hi ha un tercer punt proper a les instal•lacions esportives de CampClar que no li puc dir, ja que hi ha particulars implicats i no li dic per no augmentar preus ni generar nervis.

En els moments actuals i en un futur a mig termini, confia amb la iniciativa privada per tirar endavant la Vila Mediterrània?

-Ja tenim gent interessada, però en qualsevol cas tenim alternatives que no són construccions provisionals.

Pel que fa al finançament dels Jocs, té quelcom més que un compromís basat en una declaració de bones intencions per part de les administracions?

-Bones intencions no, hi ha un compromís real, i nosaltres no ens haguéssim pogut presentar com a candidats si no existís el compromís financer per part de l’Estat i la Generalitat, concretament d’un Consell de Ministres i de l’executiu del Govern Català, per tant hi ha compromisos financers davant del Comitè Internacional; el que si és veritat que aquests compromisos financers s’han de concretar en partides concretes.

Els Jocs seran més austers del que es va pensar en un principi i s’haurà de pensar molt més amb la sostenibilitat d’aquest legat pel futur.

Tornant al tema i pel que fa a l’Estat, insisteixo, hi ha un acord per part d’un Consell de Ministres i vostè em dirà que un altre Consell de Ministres ho pot revocar, si però aleshores ho hauran d’explicar, jo no em crec que uns 30 o 35 milions d’inversió l’Estat no els pot assumir per un esdeveniment que ens projecta internacionalment.

Jo confio, digui’m optimista, que els compromisos es compliran i d’això n’estic segur.

Com està l’arribada d’IKEA a Tarragona?

-Doncs està, dissortadament per nosaltres igual que fa uns mesos, pendent de l’acord d’IKEA i algun propietari privat.

Aquestes dificultats poden representar que IKEA es replantegi la seva instal•lació a Tarragona?

-No, no s’ho ha replantejat, però és evident que hi ha algun propietari, tres concretament que s’ho estan rumiant i mirant de posar modificacions en els documents i estan pendents d’aquest serrell, que no és menor ja que representa una part important de la propietat.

L’Ajuntament té la intenció de vendre patrimoni. Ho veu factible vista la situació actual??

-Primer farem uns sondejos per veure si hi ha interessats, però jo estic convençut que n’hi hauran , ja que les peces que hi ha damunt la taula són molt atractives. El que vull deixar molt clar és que si es produeix la venda aquesta anirà destinada a rebaixar deute, no a festes i confeti.

Canviem de tema i passem al tren. No li sembla sorprenent que després de tres anys encara no estigui finalitzat l’estudi informatiu per a la integració urbana del ferrocarril?

-Jo també penso que és sorprenent, recordem que a finals d’estiu ens deien que s’han de fer més “cates" arqueològiques i les estan fent, però tot plegat sorprèn i més tenint en compte que la broma de l’estudi ha costat al Ministeri de Foment un milió d’euros, no pensava que un estudi previ i informatiu costés tant de temps.

L’Ajuntament dóna suport a la proposta del Port per a la construcció d’un tercer fil? No creu que la proposta pot hipotecar la remodelació de la Façana Marítima?

-Si, amb dues condicions, i aquestes han de quedar clarament explicitades en el document que es signi. Primera que no condicioni el desenvolupament de la Façana Marítima i segona que sigui una condició provisional a l’espera de la definitiva a les mercaderies que és la del Corredor, la línia Reus-Roda-Castellbisbal; jo estic d’acord si es compleixen aquestes condicions, doncs al Port no el podem escanyar, però insisteixo amb les deus condicions, i també, cal que ho sàpiguen els inversors privats que aquesta obra no tindrà un retorn durant 20 anys, ja que quan estigui la línia Reus-Roda automàticament la sortida de mercaderies serà aquesta.

Evidentment queden temes però no temps. Per acabar vostè, fent honor al seu optimisme natural, el proper dimarts pronunciarà la tradicional conferència anual que enguany porta per títol: “Tarragona: tenim futur”

-Si no fos optimista no seria on sóc, però en aquest cas el títol de la conferència és una constatació de les nostres possibilitats. Aquests darrers mesos hem estat en contacte amb empreses, amb grans operadors turístics, amb el món de la universitat i del coneixement, de la química, etc, i tots coincideixen que Tarragona està al 30% del que podria aconseguir, jo també ho crec, vull dir que en matèria turística tenim un gran recorregut, el mateix passa amb la química, amb matèria logística amb el Corredor del Mediterrani, amb el Port, amb el Pla Tarragona 2022, amb els Jocs del Mediterrani, amb Smart-city, ja tenim empreses que volen invertir en solucions intel•ligents a Tarragona, en estalvi energètic o espais públics, hi ha grans marques internacionals que estan interessades amb Tarragona, tenim la universitat amb la tecnologia i la investigació, per tant qui digui que amb aquests ingredients no tenim futur és que s’enganya o no hi veu.

Evidentment, el futur s’ha de guanyar i treballar i amb això estem, però Tarragona té molt a oferir. Malgrat tot sóc optimista, dels pessimistes diuen que són optimistes mal informats, jo sóc un optimista ben informat i Tarragona té futur.
Pitu Tarrasa - 20/01/2012 - 15:21h
Projeccio de Futur
24/01/2012
12:56
em sembla que hi ha molt Convergent i pepero que no te gaire feina i es dedica a fer comentaris per tal de ensorrar tota la feina feta. MAI la ciutat havia tingut tantes oportunitats com ara, i MAI havia evolucionat i progressat com els darrers 4 anys. Penso que els hi fa mal la buchaca per tal de contribuir una mica mes a la ciutat en comptes d'obtindre tants beneficis per a tota la ciutadania.
Haurian de fer un plantejament de govern per a la ciutadania, no nomes del gevern d'uns pocs, com es el cas de la Generalitat que prefereix suprimir l'impost de Succesions que pagar el que deu a l'ajuntament o invertir en educacio, foment de l'ocupacio, emancipacio i serveis socials...
Lasio
23/01/2012
18:45
Ja tenen raó els que diuen que "el socialismo deja de funcionar cuando se acaba el dinero de los demás". Mireu com han deixar Espanya i Catalunya i ja ens podem anar preparant de com deixarán l'Ajuntament de Tarragona.
Tarragona turística
23/01/2012
13:52
Tarragona, ciutat de restes romanes i ciutat de restes socialistes.
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.