Jordi Jané: 'Si els catalans no ens defensem nosaltres mateixos, ningú ho farà'
  
Entrevista amb Jordi Jané, cap de llista de CiU a les eleccions generals del 20-N.

Sr. Jané quina valoració fa de l’última enquesta del CIS que pronostica una majoria "molt absoluta" del PP a Espanya, 16 diputats al PSC, 13 a CiU i 12 al PP a Catalunya i un triple empat a Tarragona?

Jo mai me’n fio de les enquestes perquè al final el que compta és el vot lliure dels ciutadans el dia de les eleccions; les enquestes serveixen per copsar una opinió que constata que actualment és molt difícil torçar la majoria del PP a Espanya, pel que penso que aquí a Catalunya no cal que encara la fem més gran ja que per sort al nostre país existeix una força central que és CiU, que defensa el territori i que des d’aquí té una proposta decisiva pel nostre futur com és el pacte fiscal, i que per tant, converteix el vot a CiU com el vot útil.

Pel que fa al triple empat a Tarragona, creu que es produirà i en aquest cas, el consideraria un bon resultat?

És possible, i per nosaltres no seria un mal resultat ja que doblarien el de l’any 2008 i que permetria defensar amb força les nostres propostes. Ara mateix estem fent aquesta entrevista al Serrallo, al costat del Port on, ara mateix les mercaderies no poden sortir en ample europeu i posar un tercer carril això seria possible, i això només, ho prioritza un partit de casa, CiU, i per això espero aconseguir la victòria a les properes eleccions.

Precisament aquest passat divendres el director general del Ministeri de Foment s’ha reunit amb el President del Port i amb l’Alcalde de Tarragona i ha dit que veu amb bons ulls el tercer carril, però, que aquest ha de ser compatible amb el Corredor del Mediterrani, caldrà veure com acaba tot plegat amb un nou govern, però de moment el projecte del Port creu que podria complicar l’eliminació de la Façana Marítima i l’arribada de l’alta velocitat al centre de Tarragona?

Jo crec que no, els que hem plantejat a Madrid el tercer fil hem sigut nosaltres i hem aconseguit que s’aprovi, hi ha una moció aprovada per instal•lar el tercer carril provisionalment, i aquesta provisionalitat és la que farà possible l’arribada en un futur de l’alta velocitat al centre de la ciutat de Tarragona que pateix un greuge comparatiu molt important amb les altres capitals catalanes.
El que succeeix és que no ens podem permetre el luxe per la importància econòmica del Port esperar gaires anys més per poder arribar a Europa amb una obra que no és cara i que ens ofereix una gran competitivitat; l’eliminació de la Façana s’ha d’aconseguir però no només en dibuixos i promeses com han fet els socialistes, i nosaltres hi apostem.

La inversió prevista pel tercer carril es podrà amortitzar en un termini de 10-20 anys, que és quan es preveu que pugui estar enllestit el Corredor del Mediterrani, cas que finalment es faci?

Segur que si, ja que el tram fins a Castellbisbal ja quedarà com a definitiu, i des de Sant Vicenç cap a aquí si que ha de desaparèixer, però tot plegat per la prosperitat que significarà val la pena.

Per tant els ciutadans de Tarragona ens hem de conscienciar que no gaudirem de l’alta velocitat -si és que ho veiem mai- com a mínim fins d’aquí 20 anys més

Jo espero que no siguin tants anys marginats de l’alta velocitat, cal tenir en compte que el Corredor potser d’Algesires a Perpinyà tardarà segurament molts anys, però, de Tarragona a Perpinyà hauria de tardar menys i nosaltres el que hem d’aconseguir és que les connexions amb Europa funcionin ràpidament i aquesta, insisteixo, és la nostra prioritat, el que és preocupant és que quan fa poc el Sr. Rajoy va venir al Vendrell i li preguntessin pel Corredor del mediterrani digués que si però que “es muy costoso desde Algeciras a los Pirineos”, el va trair el subconscient, ja que es confonia amb el Central el que passa per Madrid, això és molt preocupant; nosaltres ho tenim molt clar, els romans van fer la Via Augusta al costat del Mediterrani i CiU aposta de totes, totes, pel Corredor del Mediterrani i som els únics que ho fem, ja que els socialistes en volen uns quants i això no és factible, però, també, voldria dir-li que el que cal fer de moment, que a l’Estació de Perafort, que jo sóc dels que penso que hauria d’haver baixat més avall, però és el que tenim i és una vergonya com està, per exemple, que no hi hagi un pàrking en condicions, perquè no fan ja una esplanada de pàrking gratuït? També treballarem per això.

Deixi’m que segueixi incidint amb el tema ferroviari, ja que vostè és un expert en infraestructures, avui per avui quin sentit té l’estació projectada al sud de l’Aeroport

No deix de ser una estació intermodal en un lloc on confluiran diverses línies d’alta velocitat i està en un lloc estratègic, al costat d’un aeroport que hem de fer que depengui de la Generalitat, ja que Aena no gestiona bé els aeroports, i aconseguir que sigui una infraestructura que amb la col•laboració de les Cambres de Comerç es converteixi en important, i en qualsevol cas, insisteixo, també s’ha de fer l’estació de Tarragona ja que són compatibles.

I del tren passem al cotxe, que passarà amb l’A-27?

Això fins ara ha sigut una vergonya, precisament en l’inici de l’anterior campanya a les generals es van fotografiar les maquines a la Pobla de Mafumet tot dient que s’iniciaven les obres, jo he fet preguntes en el Congrés al respecte i em van assegurar que les obres del tram del Morell estarien acabades el 2010, les de Valls el 2011 i fins a Montblanc el 2012, i enguany no arribarà ni fins al Morell, insisteixo, és una vergonya en una obra absolutament cabdal per la nostra economia, i si CiU pot dir la seva a Madrid com a mínim ens comprometem que almenys fins a Montblanc s’enllesteixi en aquesta legislatura, igual que la variant de l’Aldea i la de Gandesa, així com el buscar una solució a la N-340 al seu pas per part del Tarragonès i del Penedès que avui per avui representa un nus molt considerable, cal buscar una alternativa a través de la mateixa autopista fent-la gratuïta per als usuaris de la zona.

Sr. Jané, canviem de tema i passem a la situació econòmica, a la crisi i al drama de l’atur que està colpejant especialment les nostres comarques, vostè fa poc va proposar un pla de xoc, en que consisteix el mateix?

Som el país líder d’Europa en atur, quan ens van prometre la plena ocupació. Hauríem de fer un pacte d’Estat, ens hauríem d’asseure tots i traçar un full de ruta i aplicant-lo durant anys que principalment passaria per premiar els petits empresaris, autònoms que volen crear llocs de treball, els hi ha de sortir a compte, cal fomentar que la creació de treball tingui una bonificació en el que es paga a la Seguretat Social, fem incentius, mimem més a l’empresa enlloc de paralitzar-la com passa ara que ha de pagar l’IVA de factures que encara no ha cobrat, s’ha de mimar el teixit productiu.

Les retallades que està portant a terme el Govern de la Generalitat poden influir si no ho han fet ja en l’augment de l’atur?

El Govern de CiU fa el que ha de fer, gestionar bé el país, i en el moment que falten diners degut al forat monumental que ens va deixar el tripartit que va arruïnar financerament Catalunya, i CiU fa el que ha de fer sense posar en perill la Salut i evitant demagògies, per exemple, la majoria dels CAP’s que s’han tancat a la nit atenien una mitjana de 4 persones i moltes d’elles no eren urgents. Les dades que tenim des de que hem posat en marxa “la sanitat respon per telèfon” és que el 90% de les persones que truquen a la nit són ateses gràcies al consell telefònic d’un metge que resol el seu problema i també cal dir, que de cada 100 euros que ha ajustat el govern només 29 es corresponen amb Sanitat, el que estem fent és un esforç necessari de reestructuració per no arruïnar les generacions futures.

Es pot garantir en els moments actuals el finançament dels Jocs 2017, quina és la seva opinió al respecte?

Evidentment, els Jocs són una gran oportunitat per Tarragona, i el que hem de fer és que millori l’economia globalment per tenir també un millor finançament, i a Catalunya un pacte fiscal, si no tenim el pacte fiscal que doni a Catalunya els recursos que necessitem als Jocs no es podran fer les inversions que es requereixen, perquè ja ho veuen, l’Ajuntament de Tarragona només fa que pujar impostos, pujar impostos amb la complicitat del PP, i això no és la manera de finançar els Jocs, perquè els ciutadans estan cansats de pagar, tenen una situació de crisi que ens està afectant amb un atur cada vegada més gran, i per tant, nosaltres que hem de fer? Hem de fer el pacte fiscal per Catalunya, més recursos, i a partir d’aquí, si que aquesta gran oportunitat que són els Jocs podran ser una realitat èxitosa pel territori com esperem tots, hem de treballar perquè ja que tenim els Jocs tinguem les infraestructures que necessitem i que ens fan falta.

I acabem amb el que toca en aquests casos, si vol demani el vot per CiU

Estem en un moment difícil en el que Catalunya necessita com mai poder ajudar a les seves empreses, crear ocupació, poder tenir millors condicions de vida i això passa pel pacte fiscal, no pot ser que els catalans paguem tant a Madrid i torni tant poc, som el territori del món on hi ha més dèficit fiscal, concretament, d’un 9%, el que representa 2.500 euros per català l’any. Per tant ens hi juguem molt; el PP ja està clar que guanya a Espanya i que el PSC se’n va a l’oposició; però aquí hem de votar als d’aquí, els catalans ens hi juguem molt i si no ens defensen nosaltres mateixos ningú ho farà, i CiU ho farà.
Pitu Tarrasa - 06/11/2011 - 20:11h
complicitat
10/11/2011
11:07
I podem donar gràcies a CiU per la llarga agonia d'Espanya.
ursino
09/11/2011
12:28
Ojo con Escons en Blanc que puede dar una sorpresa.
No val a badar...
09/11/2011
09:57
Algun partit sigui del color que sigui a defensat mai Tarragona a Madrid o a Barcelona???? Així ens va.... Aneu votant a CIU, PSC o PP que l'unic que defensaran seran els seus propis interesos o la seva cadira.
Vot en Blanc o ESCONS EN BLANC!!!
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.