0 comentaris
10:25
Compartir    Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a facebook.com Comparteix aquesta notícia a Twitter.com
Inauguració d'una pedra d'escullera com a un nou element de la Ruta patrimonial portuària
  
El pròxim dijous 23 de gener a les 12 del migdia, al Dic de Llevant, el president del Port, Josep M. Cruset, procedirà a inaugurar un nou element de la Ruta Patrimonial del Port de Tarragona.

Es tracta d’una pedra d’escullera que se situarà a la segona rotonda del dic de Llevant, direcció Far de la Banya, conjuntament amb un tòtem idèntic a la resta que conformen els diferents elements de la Ruta Patrimonial portuària disseminats per diferents indrets de la infraestructura: al dic de Llevant, per exemple, s’hi poden trobar el del far de la Banya, el del far del Moll d’Aragó, el del vèrtex geodèsic i el del rellotge; al Moll de Costa els de les grues, els canons de plaça de l’Escala Reial, els derelictes que es van trobar al pas subterrani de la plaça dels Carros i els dels tinglados.

El nou element portarà una placa commemorativa per fer valdre la tasca duta a terme pels presidiaris que construïren el primer tram de l’artèria principal del Port de Tarragona des de finals del segle XVIII fins a finals del segle XIX: el dic de Llevant.

En el tòtem explicatiu que se situarà al mirador que hi ha davant la rotonda es podrà llegir, en tres idiomes (català, castellà i anglès), la història de la construcció del dic de Llevant i, sobretot, dels més de 5.000 presidiaris que hi executaren dures tasques des de finals del segle XVIII, quan es reprengueren les obres del port Modern de Tarragona, fins ben entrat el segle XIX.

El text s’il.lustrarà amb algunes fotos significatives i s’acompanyarà d’un codi QR que redirigirà al públic a un espai digital en el qual s’hi podran trobar continguts de suport al conjunt commemoratiu com ara, a través de Google Maps, quinze espais diferents de la ciutat relacionats amb els presidiaris i el presidi: el penal de la Pedrera, el convent dels Caputxins, el convent de sant Francesc o l’Hospital de Santa Tecla.

L’objectiu que es persegueix amb la instal•lació d’aquest nou element patrimonial és, d’una banda, recuperar la memòria d’aquells presidiaris que construïren el Dic de Llevant, tot convidant a la reflexió d’aquesta situació força corrent en el segle XIX en què s’utilitzava el presidi de manera habitual en les obres públiques i, de l’altra, potenciar aquest espai portuari com un lloc de memòria i de difusió de la història portuària alhora que posar-la en valor.
La Ruta Patrimonial del Port de Tarragona és accessible també a través de la pàgina web del Port de Tarragona. (https://ja.cat/yRcR0).

L’acte tindrà lloc a la segona rotonda del Dic de Llevant, en el mirador, al costat del tòtem explicatiu del nou element de la Ruta Patrimonial portuària.

Per altra banda el Tinglado 1 del Moll de Costa continua acollint dues exposicions: una proposta fotogràfica a càrrec d’Albert Nel•lo sota el títol ‘Bastint anhels’ i el darrer treball d’Elena Oundjian amb ‘Algo por lo que recordar’.

Les dues exposicions del Tinglado 1 es podran contemplar fins al 9 de febrer de 2020. L’horari expositiu és de dimarts a dissabtes, de 10 a 13 h i de 16 a 19 h i diumenges i festius, d’11 a 14 h. L’entrada és lliure.

Per altre costat, al Refugi 1 del Moll de Costa té lloc l’exposició de l’artista i professora Carme Porta, ‘Telos’, un recorregut que explora la representació de la natura a través d’un diàleg entre el visible i l’invisible. La mostra restarà oberta fins al dia 22 de març en horari de dilluns a dissabtes, de 10 a 13 h i de 16 a 19 h, i diumenges i festius, d’11 a 14 h. L’entrada és lliure.
Redacció TT - 16/01/2020 - 10:25h
Encara no hi ha comentaris. Sigues el primer a escriure'n un!
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.