Joan XXIII fa una reconstrucció pionera d'una laringe cancerígena utilitzant cartílag de les costelles
  
El Servei d’Otorinolaringologia de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona ha reconstruït parcialment la laringe d’un pacient de 50 anys de Tarragona que patia un càncer localitzat en aquesta zona del coll. L’operació, en què van intervenir més de 15 professionals, entre cirurgians, anestesistes i infermers, i va durar unes 16 hores, va consistir en l’extracció del tumor, primer, i després en la reconstrucció parcial la laringe utilitzant cartílag de les costelles, mucosa de la pròpia boca per protegir la reconstrucció i fàscia del cuir cabellut per recobrir el cartílag.

El Dr. Francesc Xavier Avilés i el Dr. Joan Carles Flores, especialistes del Servei d’Otorinolaringologia i investigadors de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), van plantejar-se aquesta possibilitat després de llegir la publicació d’una intervenció realitzada a l’Hospital Mont Sinaí de Nova York, i van prendre la decisió de realitzar la reconstrucció per evitar que el pacient hagués de viure la resta de la seva vida amb una traqueostomia, obertura que es fa al coll on s’insereix un tub o cànula per poder respirar artificialment.

En aquest sentit, Xavier Avilés apunta que “des de fa temps, el centres més especialitzats en oncologia de cap i coll practiquen el protocol de preservació d’òrgans, que consisteix a intentar eliminar el tumor cancerigen buscant mantenir la funcionalitat de la laringe, la faringe i l’esòfag”.

La intervenció es va efectuar al mes de març i el pacient va estar dues setmanes a la Unitat de Medicina Intensiva per vigilar el funcionament de la nova tràquea. No s’ha produït cap rebuig dels teixits trasplantats perquè, com explica Xavier Avilés, “el propi cos no rebutja les seves parts, tot i que es resituïn”. Al mes d’abril, el pacient ja tenia l’alta mèdica, sense cap limitació, i només s’ha de fer revisions periòdiques per comprovar que el seu nou òrgan funcioni normalment.
Redacció TT - 03/06/2015 - 18:25h
molt be!!
05/06/2015
23:12
Totalmente dacord amb justiciero! I felicitats a l'hospital joan XXXIII
Justiciero
05/06/2015
12:05
Les peles que ens pendrà dels impostos la temporada a 2a del Nàstic haurien de destinar-se a tota la comunitat mèdica de la ciutat que vetlla per nosaltres. Felicitats a tot l'equip del Servei d’Otorinolaringologia i investigadors de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)
tarragoní
03/06/2015
20:45
Enhorabona!
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.