La junta de personal de Joan XXIII denuncia la derivació de pacients a centres concertats i privats
  
Fotografia de TotTarragona
Concretament els sindicats CGT, CATAC-CTS, CCOO, MC, SATSE i UGT, denuncien "la derivació de pacients de la llista d’espera quirúrgica a altres centres hospitalaris Concertats i Privats del SISCAT (sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya)".

Segons els sindicats denunciants, “una nova agressió a l'Hospital Universitari Joan XXIII, què és l’hospital de referència a la demarcació de Tarragona i Terres de l’Ebre, que posa en greu risc la ja deteriorada situació de la sanitat pública a les comarques de Tarragona, amb unes creixents llistes d'espera, un empitjorament considerable en l'accés a la sanitat de la població i amb un repugnant cinisme per part de la Conselleria de Salut i, pel seu màxim responsable, el Conseller Boi Ruiz (expresident de l’UNIO CATALANA D’HOSPITALS que és la “patronal dels hospitals concertats i privats”), quan parlen dels esforços que estan fent per reduir les llistes d'espera. Com?, reduint i retallant cada vegada més els ja raquítics pressupostos per a la sanitat pública de l’ICS, en major percentatge que el de la sanitat concertada, amb el clar objectiu de desmantellar tots els hospitals de l’ICS (el nostre hospital des de l’any 2011, ha vist reduït el seu pressupost en prop de 25 milions d’euros). Forçant que aquells que s'ho puguin pagar vagin a la sanitat privada o, fins i tot gestionant les llistes d’espera quirúrgiques des del Serveis Territorials de Salut a Tarragona, pel seu màxim responsable Josep Mercadé i Orriols, per derivar una part important d’aquests pacients a centres hospitalaris concertats amb el Catsalut, i fins i tot derivar una part d’aquests pacients per ser operats en clíniques i hospitals privats que estan en la relació de centres del SISCAT.

La Directora de l'Hospital Universitari Joan XXIII, Dolça Cortasa, va informar a la Junta de Personal el dia 26 d’agost, que una part dels pacients en llista d’espera quirúrgica serien derivats per operar-se, si ho volien, a altres hospitals del Camp de Tarragona (Pius de Valls, Santa Tecla, Sant Joan de Reus, etc.), donat que pel seu domicili els hi correspondria ser operats en aquests centres hospitalaris i no tindrien que està en la llista d’espera de l'Hospital Universitari Joan XXIII.

El que no va informar la Direcció de l’Hospital, és que prop de 300 pacients en llista d’espera per ser operats de GALINDONS (Juanetes), una de les patologies que estan en el llistat de processos quirúrgics garantits, i on la llista d’espera no ha de ser superiors a 6 mesos, es derivaran per ser operats a la Clínica Privada CMQR (Clínica Medico Quirúrgica de Reus, que està gestionada pel GRUP SAGESSA, una de les empreses del holding INNOVA, que actualment esta sent investigada pels delictes de malversació de fons públics).

Segons la Direcció de l'Hospital Universitari Joan XXIII, la Conselleria de Salut, ha donat l’ordre de que abans de finals d’any, s’han de reduir les llistes d’espera quirúrgiques, i el màxim responsable dels Serveis Territorials de Salut a Tarragona, Josep Mercadé i Orriols, està derivant aquests pacients a hospitals Concertats i Privats (com el CMQR).

Això implica que la despesa de les proves preoperatòries (anàlisi, radiografies, visites, etc.), aniran a càrrec de l'Hospital Universitari Joan XXIII, i com la intervenció quirúrgica, així com l’Alta hospitalària la farà CMQR, sembla que qui cobrarà la totalitat del procés quirúrgic, serà CMQR (uns fan la despessa i els altres la cobren, això entre d’altres coses, explica perquè els hospitals públics tenen dèficit i els privats/concertats, els dels “amiguets” són rentables). Tenint en compte, que el pressupost per a l’any 2014 de l'Hospital Universitari Joan XXIII és d’uns 102 milions d’euros, prop de 8 milions d’euros menys que el tancament del 2013, i que s’ha incrementat l’activitat quirúrgica i assistencial en aquest any en el nostre hospital, és fàcil preveure que el dèficit pressupostari en el tancament de l’any 2014, sigui més elevat que l’any passat.

La Junta de Personal de l'Hospital Universitari Joan XXIII, DENUNCIEM què com a conseqüència de la retallada pressupostària, els Quiròfans que s’utilitzen en horari de tarda de dilluns a divendres, és aproximadament del 50% durant tot l’any, i enlloc d’incrementar el pressupost del nostre hospital per tenir en funcionament tots els quiròfans de matí i tarda, dotant-los dels recursos humans i materials necessaris per poder realitzar més Intervencions Quirúrgiques, i d’aquesta forma reduir les llistes d’espera.

També DENUNCIEM, que com a conseqüència d’aquesta retallada pressupostària, des del dia 1 de juliol que es van començar a tancar els quiròfans, dels 11 quiròfans que podrien estar en funcionament, a dia d’avui només n’hi ha 4 oberts pel matí, i 1 obert tres tardes a la setmana.

Tampoc, la Conselleria de Salut, realitzar les INVERSIONS necessàries, en EQUIPAMENTS i INFRAESTRUCTURES, ja aprovades en els pressupostos de la Generalitat per a l’any 2014, per reformar i ampliar els Quiròfans i el servei d’Urgències de l’hospital, i prefereix derivar els pacients a Centres Privats amb ànim de lucre, amb l’objectiu de donar-les-hi un benefici econòmic.

El màxim responsable dels Serveis Territorials de Salut a Tarragona, Josep Mercadé i Orriols, alhora de fer aquestes derivacions de pacients al CMQR, no té en compte ni explica als pacients que si és produeix una complicació en la intervenció quirúrgica, aquest Centre Mèdic, no té servei d’UCI.

La Junta de Personal de l'Hospital Universitari Joan XXIII, també DENUNCIEM què aquest Centre Privat, CMQR, tindrà accés a totes les dades personal i mèdiques del pacient, i això pot vulnerar i infringir la LLEI DE PROTACCIÓ DE DADES dels pacients".
Redacció TT - 08/09/2014 - 18:52h
Quim
09/09/2014
09:56
Los empresarios privados saben que los procedimientos quirúrgicos garantizados que paga el Servei Català de Salut son un buen negocio si sus centros reducen los gastos al máximo, lo que implica un descenso en los índices de seguridad en la atención a estos pacientes, si o si.
La intervención es realizada por un cirujano no conocido por el paciente, que solo hace el seguimiento postoperatorio inmediato, habitualmente de 1 a 2 semanas. Luego si hay incidencias o complicaciones posteriores debe volver al centro público para que lo trate un médico diferente al que le operó.
Espero que se expliquen a los pacientes esta circunstancias y que puede renunciar.
tecla
08/09/2014
23:16
Els directius politics sanitaris, han perdut la vergonya( si alguna vegada han tenian) i els pacients estem adormits, tot esta be. Hasta quan hem de aguantar aquesta xusma que es fa rica, amb les nostres malalties? JA NI HA PROU DIMISSIO
contribuent
08/09/2014
21:42
I?
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.