Iris Sánchez
Iris Sánchez
tècnic de laboratori, estudiant de doble grau de bioquímica i activista de Nova Eucària
Vacunes i barbaritats


La pandèmia del COVID-19 ens ha esclatat a la cara. Fa un any, les autoritats sanitàries s’omplien la boca amb discursos tranquil•litzadors que ens parlaven dels pocs contagis que s’esperaven en territori espanyol. En poc temps, les rodes de premsa van ser cada vegada més alteradores i menys esperançadores; així hem arribat a febrer de 2021, on la cursa per trobar una vacuna efectiva és d’allò més inusitada.

Tot i que les campanyes de vacunació ja han començat, les farmacèutiques d’arreu del món han entrat en una espècie de guerra a contrarellotge per desenvolupar la vacuna contra el SARS-CoV-2 amb les característiques més adequades. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), s’estan desenvolupant més de 169 vacunes candidates contra la COVID-19, 26 de les quals ja es troben en fases d’assajos clínics. Però aquestes vacunes suposen més problemes mediambientals dels que en un primer moment podem imaginar-nos.

La formulació de les vacunes inclou ingredients d’allò més variats. Es comú que s’utilitzin unes substàncies denominades ‘coadjuvants’, que milloren la resposta immunitària. Entre ells, trobem l’esqualè, un derivat que s’extreu de l’oli del fetge dels taurons. Són diverses les vacunes contra la COVID que utilitzen aquest compost, no totes, per sort. No obstant, per fer-ho fàcil, estem parlant de matar taurons per fer vacunes, existint una gran varietat d’alternatives amb el mateix ús, tant d’origen vegetal com bacterià. El problema? El preu. Per increïble que pugui semblar, és més barat l’esqualè que altres substàncies d’origen no-animal. I parlem d’una vacuna multitudinària, de la que se’n necessiten milions i milions de dosis.

L'organització ‘Shark Allies’ ha fet ressò d’aquesta problemàtica i ha informat que, per immunitzar a totes les persones del món amb aquestes vacunes, caldria assassinar uns 250.000 taurons i, en cas que calgués administrar dues dosis, el doble. Tenint en compte que els taurons ja patien problemàtiques de sobrepesca i que la seva població s’ha vist reduïda en un 75% des del 1970, és una barbaritat incloure l’esqualè en la formulació de les vacunes existint alternatives. Cal deixar de prioritzar el preu enfront de la sostenibilitat i el propi sentit comú.

Però no és l’únic component d’origen animal típic a les vacunes, també hi trobem gelatina de porc, proteïnes d’ou, altres proteïnes d’origen animal, lactosa... ingredients que finalment impliquen la mort d’animals per a la seva producció -encara que ja és habitual que aquestes espècies morin per a servir-nos d’aliment i producte-.

Aturem les calamitats en un món on ja podem fer ús d’alternatives sostenibles. Fem-nos conscients i no perdem vides i biodiversitat estúpidament.
Iris Sánchez - 09/02/2021 - 12:17h
som irresponsables
09/02/2021
17:26
La naturalesa l'han empastifada. Ara la naturalesa ens empastifa a nosaltres.
La nostra mentalitat econòmica de guanyar diners, al preu que sigui i de la manera que sigui, matarà el món.
L'ésser humà, com animal racional, és l'únic animal que destrueix el seu habitat.
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.