Jordi Martí Font
Jordi Martí Font
Marsé, literatura


Rient rient, puc dir que soc bon lector de Marsé des de fa anys i panys i d'ell n'he llegit unes quantes novel.les. Avui, que s'ha mort als 87 anys, me n'adono d'això, perquè tot i que les seves novel.les m'agraden molt no tenia consciència de les obres que n'he llegit fins ara, quan anuncien per la ràdio que ens ha deixat, que s'ha mort, que ja no escriurà més. Que la terra li sigui lleu, tan lleu com a Lucio Urtubia, el paleta anarquista que va fer tremolar alguns dels criminals que viuen de fer-nos tremolar a nosaltres, algun dels bancs més importants del món, per tant dels que més ens roben.

De Marsé, crec que el primer que en vaig llegir va ser "Últimas tardes con Teresa", per mi una gran novel•la de Barcelona en què el Carmel esdevé la ciutat, l'espai urbà per on transita aquell, "Pijoaparte", el lladregot que fa el paper de revolucionari per seduir la Teresa la burgesa i ho acaba aconseguint. Després, vingueren "La oscura historia de la prima Montse", "Si te dicen que caí", l'adaptació de la qual no em va agradar gens tot i que segurament l'hauria de revisar, "La muchacha de las bragas de oro", "El amante bilingüe", "El embrujo de Shanghai" i "Rabos de lagartija". Les seves obres són unes quantes més, però aquestes són amb les que jo n'he gaudit, gaudir d'unes històries explicades amb una escriptura que era clara i diàfana sempre al servei de les històries que l'autor explicava, que alhora que construïen personatges i les seves relacions feien viure els espais on es desenvolupava l'acció. Marsé ha estat un narrador de primera línia que avui, 19 de juliol, ens ha deixat i amb ell una obra que ha convertit la capital catalana en capital literària mundial.

I això no treu que a nivell ideològic Marsé estigués a una part de les antípodes d'un servidor i prengués postures patètiques que no li calien i, per tant, li eren absolutament pròpies, com les abocades que va fer contra el Procés però, sobretot, contra la CUP i l'anticapitalisme, que no recordaré ara perquè són, a banda de ridícules, un descrèdit absolut d'ell mateix. Ens en queda la literatura i algunes de les millors novel.les que s'han escrit sobre la futura capital de la república i un dels grans autors de la literatura espanyola, de la narrativa en el seu cas, feta en castellà als Països Catalans. Si encara no el coneixeu, llegiu-lo perquè el que escrigué és literatura.
Jordi Martí Font - 19/07/2020 - 12:47h
Juanjo
24/07/2020
11:20
https://www.libertaddigital.com/opinion/antonio-robles/ultimas-tardes-con-juan-marse-91305/
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.