GEPEC-EdC demana al DPTOP l’anul•lació del Pla Director de les Àrees Residencials Estratègiques del Camp de Tarragona
  
ARE Reus
GEPEC-EdC ha presentat al•legacions al PDU de les AREs del Camp de Tarragona demanant que sigui anul•lat degut a les deficiències que han acompanyat la tramitació i aprovació d’aquest pla urbanístic. Concretament, es constata una manca de justificació real del Pla en el context ambiental i social dels municipis del Camp i l’absència de rigor en aspectes clau com la participació ciutadana, l’avaluació d’alternatives, l’impacte als vectors ambientals i l’excessiva “urgència” en el procés.

Les al•legacions presentades per GEPEC-EdC es centren en diversos municipis on els impactes socials i ambientals són molt evidents, concretament en l’ARE de Reus, l’ARE de La Canonja i l’ARE dels Pallaresos, i es detallen també un seguit de deficiències observades en la majoria d’AREs projectades al Camp de Tarragona.

Concretament constaten una manca d’informació prèvia a la ciutadania i propietaris afectats, així com una excessiva urgència en tot el procés de tramitació que no ha permès a les entitats ambientals fer una anàlisi detallada dels impactes ambientals i socials de les 14 AREs que s’han tramitat i aprovat de forma simultània al Camp de Tarragona. A més també creuen que hi ha una manca de justificació important de les necessitats ambientals que han d’acompanyar qualsevol instrument de planejament urbanístic, i més tenint en compte el sobre dimensionament de la majoria d’AREs.

També hi ha una manca d’alternatives en l’informe de sostenibilitat ambiental, passant per l’alternativa zero consistent en no realitzar una ARE, o bé alternatives adequades en el context de l’ordenació del territori i de la demanda actual d’habitatge, des de la perspectiva actual de crisi econòmica i existència suficient d’habitatges lliures per a lloguer.

I finalment denuncien afectacions ambientals i socials directes i greus a l’entorn dels nuclis urbans del Camp, que conserven actualment un important caràcter agrícola i, en determinades AREs, l’existència de primeres vivendes en masos. Les hortes i boscos periurbans actuen com a veritables pulmons verds de les ciutats, i la seva destrucció, total o parcial, va en detriment de la qualitat de vida de tots el ciutadans. No cal dir que la desaparició de sòl agrícola i forestal comportaria un impacte sever al conjunt de valors naturals que s’hi troben associats, com seria la pèrdua de connectivitat ecològica, l’empobriment de la biodiversitat o l’augment dels problemes d’inundabilitat.

Per tot, plegat, els ecologistes han presentat al Departament de Política Territorial i Obre Públiques un document de vint planes amb les seves al•legacions demanant, per una banda, que sigui anul•lat el Pla Director de les AREs del Camp, o per una altra banda que es redacti un nou Pla que esmeni totes les mancances detectades i obri un nou procés molt més transparent, participatiu i assossegat, que s’ajusti a les necessitats de la ciutadania i que valori en la justa mesura els impactes ambientals locals.
Redacció TT - 19/12/2008 - 17:58h
uri
21/12/2008
11:16
Casualitat perquè?
Dani
20/12/2008
15:12
Quina casualitat que no parlen de les 200ha. que es volen construir a Constantí! Fent apareixer un Constantí2!
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.