Els resultats de l'Observatori de la Qualitat de l'Aire constaten que les emissions segueixen per sota dels límits recomanats
  
L'Observatori de la Qualitat de l'Aire del Camp de Tarragona 2019, impulsat per Repsol, ha incrementat el control dels COV, Components Orgànics Volàtils, tant al polígon Nord, on s'han mesurat 9 poblacions i barris mitjançant 11 punts de mostreig, com al polígon Sud, que s'ha incorporat a l'Observatori mitjançant 13 punts de mostreig a 9 poblacions o barris. Això ha permès que el mesurament dels valors de concentració mitjana anual en aquesta segona edició sigui encara més fidedigne del comportament de les immissions, perquè s'ha pogut treballar amb mostrejos de 14 dies per a cada un dels 12 mesos de l'any a les poblacions del polígon nord i per 8-10 mesos al polígon sud.

Els resultats dels mesuraments realitzats al llarg de2019 han servit per constatar que totes les emissions segueixen per sota dels límits legals i recomanats. En el cas específic del Benzè, si bé es mostren diferències entre poblacions, tots els valors es troben per sota del límit d'immissió de 5 μg m-3 (micrograms per metre cúbic) que estableix la normativa espanyola i europea. Mentre que en el cas de l'1,3 butadiè, tot i no haver-hi cap valor normatiu que estableixi el límit d'immissions, els valors mitjans anuals es troben per sota dels 2 μg m-3 (micrograms per metre cúbic) que s'estableix com a recomanació de referència al Canadà. Si es fa l'anàlisi de la suma total de COV detectats, Barcelona segueix sent la població amb més concentració d'aquestes substàncies.

En aquesta edició de l'Observatori s'han estudiat 62 compostos orgànics volàtils diferents. De tots ells, el Benzè es mesura en continu a través de la Xarxa de Vigilància Pública de la Direcció General de Qualitat Ambiental de la Generalitat de Catalunya, cosa que ha permès demostrar la fiabilitat de la metodologia emprada en l'estudi impulsat per Repsol perquè els resultats obtinguts a través de totes dues fonts són molt similars. Així mateix, es confirma que la metodologia aplicada és flexible i eficient. Això ha permès ampliar els punts de mesura i els mostrejos, sense cost per als municipis que ara disposen d'una nova font de monitoratge.

En total, i al llarg de 2019, s'han instal.lat punts de monitoratge a Alcover, Valls, Vilallonga, Puigdelfí, La Pobla de Mafumet, Reus, Constantí, El Morell, Tarragona, Sant Salvador, La Canonja, Vila-seca, Bonavista, Campclar, Torreforta, El Serrallo, La Pineda, Universitat Laboral, Prades i Barcelona.

Els treballs impulsats per Repsol, en l’àmbit científic de nou, han estat dirigits pel Dr. Francesc Borrull, Catedràtic de Química Analítica de la Universitat Rovira i Virgili, i coordinats per Eurecat. L'Observatori de la Qualitat de l'Aire s'edita sota la direcció de la Fundació Privada Institut Cerdà i vol donar resposta a la demanda social d'informació sobre la qualitat de l'aire a l'entorn de les plantes químiques al Camp de Tarragona. L'estudi, coneixement i millora de la qualitat de l'aire és l'objectiu principal de l'Informe-Observatori de la Qualitat de l'Aire del Camp de Tarragona, però també vol ser una eina de reflexió i debat i, per aquest motiu, enguany l'estudi incorpora altres veus com les de la UPC o la delcatedràtic de la UB, Mariano Marzo.

L'Observatori vol ser, per tant, una eina oberta i compartida per tots els agents del territori, públics, socials i privats. En aquest sentit, aquest any 2020, l'Associació Empresarial Química de Tarragona s'ha incorporat com a membre de l'Observatori.

La voluntat de la companyia és liderar des del punt de vista ambiental, científic i acadèmic el coneixement de tots els components orgànics volàtils i poder planificar d'aquesta manera, totes les accions de millora de control de les emissions, encara que estiguin per sota dels límits establerts per les administracions.
Documentació addicional
Redacció TT - 20/05/2020 - 12:13h
l'engany del rap
31/05/2020
21:00
D'això se'n diu contaminació legalitzada. Aquesta és l'estupidesa humana.
Dónde están
20/05/2020
14:01
Dónde están todos ésos que achacaban dia si y dia también la contaminación a la química? Parece que ha bajado mucho durante esta pandemia....y en cambio la química ha seguido trabajando prácticamente igual, entonces?
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.