0 comentaris
09:45
Compartir    Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a facebook.com Comparteix aquesta notícia a Twitter.com
La deflagració a la planta de Repsol que va deixar dotze ferits lleus, va originar-se a una canonada subterrània
El GEPEC-EdC qualifica la deflagració com un accident molt greu
La deflagració al Complex Industrial de Repsol a La Pobla de Mafumet es va originar a una canonada subterrània de la planta d’etilè d’Olefines, el que va fer saltar les tapes de la xarxa de drenatge, provocant quatre explosions petites.

Segons la companyia, la planta estava parada per treballs de manteniment des del 20 d’octubre i els tècnics estan investigant les causes de l’incident, que no ha produït cap dany material.

Recordem que dotze persones van resultar ferides ahir quan a les 17:15 va tenir lloc la deflagració. Dues d’aquestes persones van ser traslladades a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona per ferides a l’oïda a un treballador i molèsties cervicals a un altre. La resta d’afectats tenien cops i contusions que es van fer al sortir corrent en el moment de la deflagració. Alguns dels treballadors van ser atesos per crisis nervioses.

El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya va desactivar a les 19:15 hores l’alerta del Pla del Sector Químic de Catalunya (Plaseqcat), que es va activar a les 17:54 hores.

El GEPEC-EdC qualifica la deflagració de REPSOL com un accident molt greu i de conseqüències imprevisibles

Aquest és el comunicat que ha fet arribar el grup ecologista:

Lamentem profundament que la deflagració que va tenir lloc ahir al complex petroquímic de Repsol Petróleo hagi donat un resultat de dotze ferits, tot i que sortosament no han sofert lesions greus. Volem advertir que el tipus d’accident i les possibles conseqüències podrien haver estat molt pitjors, i que queden en evidència les mancances en el manteniment de les instal·lacions i en els protocols d’operació, fet que GEPEC-EdC ha denunciat en repetides ocasions.

Segons s’ha publicat a premsa, l’origen de la deflagració es troba en la xarxa d’arquetes de drenatge de la planta d’olefines. Cal tenir present que aquesta planta és una de les que pateix un major nombre d’aturades no programades, que habitualment es “resolen” evacuant etilè i altres gasos inflamables a torxes i provocant intenses flamarades i columnes de fum, visibles des de tot el Camp de Tarragona. Aquesta seria la via que marca el protocol intern de seguretat de l’empresa en casos d’incidències “habituals”.

Tanmateix, la deflagració d’ahir s’escapa dels protocols de seguretat perquè, senzillament, no està prevista. I no està prevista perquè teòricament la xarxa de drenatge d’una planta ha de ser estanca i per tant no és admissible ni que s’hi produeixi una acumulació de gasos inflamables ni que s’origini un punt d’ignició com a detonant de la deflagració. Quin ha estat doncs l’origen real de la deflagració? Pot tenir relació amb l’aturada programada de la planta d’olefines que s’està fent des del mes passat? S’estan invertint realment 143 milions d’euros en manteniment d’instal·lacions obsoletes o serviran únicament per a ampliar la capacitat de producció? Hi té alguna cosa a veure que més d’un 85% dels treballadors que intervenen en l’aturada programada siguin subcontractats?

I el més important: Podria haver hagut conseqüències molt més greus? Es pot tornar a repetir amb resultats imprevisibles? Les respostes, com acostuma a passar en tots els accidents de Repsol, arribaran tard o simplement no arribaran, i també com acostuma a ser habitual, la direcció de l’empresa procurarà minimitzar la magnitud de l’accident i diluir les responsabilitats tècniques de manteniment i seguretat. Volem recordar un accident recent protagonitzat també per Repsol i que va produir una enorme mortaldat de peixos al riu Francolí degut a un vessament de residus fenòlics. En aquell cas no hi va haver que lamentar desgràcies personals però sí que es va produir una dramàtica afectació ambiental que va obligar a EMATSA a tancar la captació d’aigües freàtiques del Francolí per no posar en risc l’abastament d’aigua de boca de la població.

Tant en el cas de l’abocament accidental de residus fenòlics com en el cas de la deflagració, i com en molts altres accidents i incidents que tenen lloc anualment al complex de Repsol, es demostra:

* la perillositat de l’activitat d’aquesta empresa per al medi ambient, la seguretat i la salut de les persones

* l’existència d’instal·lacions obsoletes que no són revisades i adequades per falta d’inversió en control, seguretat i manteniment

* la negligència en determinats protocols d’operació de la planta, que sovint es resolen amb “improvització” i “nocturnitat”

No és casual que la denúncia que vàrem presentar al març a Fiscalia pel vessament al Francolí, on apuntàvem indicis de delicte i responsabilitats penals, hagi prosperat i el Fiscal l’hagi tramés al Jutjat. No és casual que portem dècades presentant al·legacions i denúncies a Repsol i altres empreses de l’AEQT. I tampoc és casual que la sinistralitat a Repsol sigui de les més elevades del conjunt d’empreses químiques que integren l’AEQT.

Menys casual és encara que Repsol estableixi convenis de col·laboració i càtedres amb la URV, que patrocini les Festes Majors, concerts i actes lúdics a determinats municipis del Camp, o que publiqui extensos reportatges i grans anuncis en determinats mitjans de comunicació. Potser seria molt més convenient que Repsol deixés d’invertir en campanyes de rentat d’imatge i invertís en allò que és imperiosament necessari: seguretat, manteniment i cura pel medi ambient.

Realment el preu ambiental, sanitari, cultural i social que paguem per Repsol és just?
Redacció TT - 22/11/2008 - 09:45h
Encara no hi ha comentaris. Sigues el primer a escriure'n un!
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.