GEPEC qüestiona les dades de la Generalitat al considerar que el Camp de Tarragona té un nombre de punts de mesura ridículs
L’entitat ecologista “denuncia” que els valors recollits són pocs representatius i que els contaminants més perillosos només es mesuren en algunes estacions
  
El Tècnic en Defensa Ambiental del GEPEC-EdC (Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans - Ecologistes de Catalunya), Joan Ramon Mendo, ha manifestat a TT, en relació a l’estudi de qualitat de l’aire presentat aquest dimarts pel Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat, les següents consideracions:

- La XVPCA al Camp de Tarragona té un nombre de punts de mesura ridícul si ho comparem amb la magnitud de les activitats industrials que s'hi desenvolupen. A tall d'exemple, l'àrea metropolitana de Barcelona (Barcelonès, Vallès Oriental i Occidental, Baix Llobregat) té 50 punts de mesura, mentre el Camp de Tarragona només en té 12 per a cinc comarques.

- Els llocs on s'ubiquen les estacions de mesurament no reflecteixen de forma significativa l'immissió de contaminants que rep la població, ja que es troben en zones "segures" on es produeix una baixa incidència dels pics de contaminació. Un exemple evident és l'estació de mesurament del Parc de la Quinta de San Rafael, a Tarragona, un lloc completament envoltat d'arbres i edificis que actuen com a filtres de polució i partícules.

- Els contaminants més perillosos només es mesuren en algunes poques estacions, i per tant inferir que "la qualitat de l’aire ha estat bona" a partir d'aquests valors poc representatius és força qüestionable. Ens referim, sense anar més lluny, a les partícules amb tamany inferior a 2,5 micres, responsables d'un gran nombre de malalties respiratòries, o al monòxid de carboni, un gas verinós produït en els processos industrials de combustió.

- El trasllat de l'estació de mesurament del Port de Tarragona és una prova més del "maquillatge analític" que es fa a la XVPCA, doncs el seu trasllat a un punt allunyat dels punts de descàrrega de carbó i pinso inhabilita la seva funció preventiva sobre la immissió de partícules. A banda, s'ha produït la distorsió evident de resultats que representa el seu canvi d'ubicació, i que anul•la qualsevol significació estadística o casuística.

- Respecte a l'ozò, el Sr. Pau, la Sra. Comellas i el Sr. Sabaté, s'han descuidat de dir que els valors actuals són superiors als objectius a llarg termini de protecció de la salut humana i de la vegetació d’aplicació l’any 2020, i per tant el conveni amb l'AEQT sobre els precursors d'ozò no és un simple acord de "bona voluntat" sinó un mandat legal per arribar al 2020 als valors d'ozò exigits per les directrius europees de protecció de l'ambient i la salut.

- I finalment, l'altre acord de "bona voluntat" del Departament de Medi Ambient i Habitatge sobre la publicació dels valors d'emissions contaminants dels focus de la XEAC, encara que el Sr. Pau digui el contrari, és una obligació legal derivada del Conveni d'Aarhus, les Directives 2003/4/CEE, 2003/35/CEE i la llei estal 27/2006, sobre els drets dels ciutadans a l'accès PÚBLIC a l'informació ambiental. De fet, GEPEC porta dècades demanant la publicació oficial dels valors de la XEAC, que esperem que no es limitin només als nivells de contaminants sinó que incloguin també les hores de funcionamente de les torxes. Seria molt millor que es publiquessin aquestes dades tots els dies de l'any, i no mensualment com s'acabarà fent.
Redacció TT - 24/03/2009 - 18:48h
flan
24/03/2009
20:04
El que mesuri al mesurador bon mesurador serà.
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.