El pont mòbil s’afegeix als 'Espais Portuaris per Descobrir', dins els actes de celebració dels 150 anys del Port
  
Els mitjans de comunicació hem viscut aquest dilluns una jornada única, una experiència molt interessant al Port, en descobrir les entranyes del Pont Mòbil, i viure en viu i en directe, de la mà del seu president, Josep Maria Cruset, l’engranatge de funcionament d’aquesta infraestructura.

Amb motiu de la celebració dels 150 anys del Port de Tarragona, aquesta infraestructura portuària, també tindrà el seu protagonisme, i formarà part d’un seguit de visites guiades dels espais portuaris per descobrir, i que avui com a avantsala de la celebració de l’efemèride s’ha volgut mostrar a la premsa.

El Pont mòbil en dades

Aquesta infraestructura es va inaugurar el 6 de novembre de 1999, prèviament la primera pedra va ser col.locada el 6 d’agost de 1998. Van ser un total de quinze mesos d’obres la durada per a la seva posada en marxa.

El projecte tècnic, que va estar realitzat pel mateix equip d’Enginyeria del Port, va suposar una gran inversió, concretament 2.400 milions de pessetes (14 milions i mig d’euros), i ja contemplava la possibilitat –cas de ser necessari- , que de manera paral•lela al pont per al pas de vehicles es pogués construir un segon pont, aquest per al ferrocarril.
La infraestructura fa una longitud de 1.423 metres, i es troba entre els molls de Lleida i Reus. Concretament el pont en si mateix fa 196 metres i la part mòbil en fa 103. Aquesta part compta amb dues fulles simètriques, amb un angle d’obertura de 82º, mentre la plataforma viària té una amplada de 12 metres (dos carrils de trànsit i dos vorals), i el seu pes és de 86 tones i arriba a una alçada màxima de 2,5 metres.

El màxim de gàlib és de 7,5 metres a la part central del tram mòbil, i l’operació d’obertura triga un parell de minuts i l’operació completa es pot fer en uns 5 minuts. Cada vegada que s’acciona la maquinària d’obertura del pont –normalment 2 cops al dia- prèviament es posa en funcionament tant la senyalització acústica com la semafòrica, i la baixada de barreres a ambdues bandes dels dos molls per tal d’impedir, i assegurar-se qualsevol dificultat o incident.

Com a dada interessant, cal fer esment que amb la posada en marxa del pont mòbil del Port , pel qual cada dia hi passen, com a mitjana, un miler de vehicles pesants, i que amb el seu desviament va fer possible una major fluïdesa, alhora de mitigar de soroll i molèsties els veïns del Serrallo i Torres Jordi.

Per altra banda, totes les barques de pesca del Serrallo poden passar sota el pont sense necessitat que aquest sigui aixecat, ja que en el seu moment es va fer una petita adaptació en el mateix per tal que tots els elements sobresortints no fossin un impediment per al seu pas pel pont, aconseguint la seva optimització, i així evitar el sobrefuncionament del mecanisme.

“Espais Portuaris per Descobrir”

Aquesta iniciativa s’emmarca dins del programa especial d’activitats que durant aquest any organitza el Port de Tarragona amb motiu del seu 150è aniversari que començarà amb l’obertura a la ciutadania del mecanisme de funcionament del pont mòbil, una instal.lació que precisament va complir 20 anys el novembre de 2019.

‘Espais portuaris per descobrir’ és una oportunitat única que ofereix el Port de Tarragona amb motiu de l’any de commemoració dels seus 150 anys per fer una visita guiada per terra en espais poc freqüentats i molt difícils de visitar, com el pont mòbil, que només es va poder visitar un cop per part de la ciutadania, el 19 de desembre de 1999, poc després de la seva inauguració.

Les visites guiades al pont mòbil es duran a terme només durant dos dies del mes de març. Els diumenges 1 i 29 a les 11 hores del matí. En tractar-se d’un espai industrial no és apte per infants ni persones amb mobilitat reduïda. Les places són limitades i es necessita fer una reserva prèvia a l’adreça electrònica arxiu@porttarragona.cat. També es pot consultar tota la informació de les activitats relacionades amb el 150 aniversari del Port a la pàgina web https://ja.cat/WJkdk

Les visites ‘Espais portuaris per descobrir’ també permetran visitar les terminals, els fars, les pedreres o les sitges, entre d’altres que estaran obertes al públic.

150 anys del Port

L’Autoritat Portuària de Tarragona celebra el seu aniversari durant un any, de novembre 2019 a novembre 2020, amb diversos actes institucionals i culturals que marcaran el curs 2029-2020 per celebrar que l’any 1869 es constituïa la Junta d’Obres del Port de Tarragona, antecessora de l’actual Autoritat Portuària de Tarragona (APT).

La programació d’aquest aniversari és una combinació d’actes institucionals i culturals oberts a la comunitat portuària, a la ciutat de Tarragona i al territori.

És per aquest motiu que el lema d’aquest 150è aniversari és “Una Gran Història Junts”, que recull en un lema les paraules del president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset: “la història del Port de Tarragona és la història de la ciutat de Tarragona i del Camp de Tarragona, i viceversa, perquè al llarg dels segles sempre han estat entrelligades per raons estratègiques, econòmiques i comercials”.
Redacció TT - 03/02/2020 - 17:19h
bona feina
04/02/2020
14:34
Doncs ja està bé poder conèixer les entranyes del pont.
Antonio
03/02/2020
22:44
Tampoco tiene que matarse. El puerto es para lucirse.
MOLT INTERESSANT
03/02/2020
21:42
Avui passejant pel port he vist que hi havia molt de moviment i m'he aturat i he possat orella quan he vist el grupet i micros.

Cada dia m'agrada mès el Crusset. Trobo que es un bon president del port i molt proper i no hi confiava gens quan va sortir nomenat.
Que fos un noi jove i de Riudoms hem feia mal pensar però me n'he equivocat.
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.